طرابلس
معنی کلمه طرابلس در فرهنگ فارسی
شهریست بمغرب شهریست در پالن سرزمین برقه و ابتدائ زمین افریقیه .
معنی کلمه طرابلس در دانشنامه عمومی
نام طرابلس شکل عربی شده واژه یونانی تریپولیس و به معنای سه شهر است و به سه شهری اشاره دارد که فنیقی ها در قرن هفتم قبل از میلاد در اینجا ساختند.
بسیاری از دزدان دریایی بربر در قرون بعدی در این حدود فعالیت داشتند. در اوایل قرن نوزدهم، ایالات متحده برای مبارزه با دزدان دریایی، جنگ بربری اول را علیه طرابلس نیمه مستقل به راه انداخت.
با توجه به تاریخ طولانی این شهر، مکان های باستان شناسی زیادی در طرابلس وجود دارد. طرابلس به دو بخش قدیمی و جدید تقسیم شده است. شهر باستانی محصور شده یا اصطلاحاً مدینه، در امتداد بندر قرار دارد و قلعه اسپانیایی قرن شانزدهمی بر آن مسلط است. محله قدیمی شامل طاق نصرت مارکوس آئورلیوس ( ۱۶۳ پس از میلاد ) و مسجد گرجی ( ۱۸۸۳ ) و مسجد قرامانلی ( قرن ۱۸ ) ، با مناره هشت گوش متمایز آن است. قدمت مسجد الناقه یا مسجد شتر از قرون وسطی تا قرن هفدهم است.
باب العزیزیه در طرابلس مقر معمر قذافی، رهبر لیبی تا زمان سقوطش در ۲۳ اوت ۲۰۱۱ بود که یک دژ بسیار مستحکم به شمار می آمد.
طرابلس در شمال غرب لیبی در نزدیکی مرز تونس، در قاره آفریقا قرار دارد. مسافتی هزار کیلومتری ( ۶۲۱ مایلی ) طرابلس را از دومین شهر بزرگ لیبی، بنغازی، جدا می کند. واحه های ساحلی و مناطق شنی و تالاب ها در امتداد سواحل تریپولیتانیا ( اقلیم طرابلس ) به طول بیش از ۳۰۰ کیلومتر ( ۱۹۰ مایل ) ادامه می یابد.
این شهر در حاشیه بیابان و بر روی نقطه ای بنا شده است که زمین های صخره ای به دریای مدیترانه وارد شده و خلیجی را تشکیل داده اند. آب و هوای آن معمولی مدیترانه ای، با تابستان های گرم و خشک، زمستان های خنک و بارندگی اندک است.
جملاتی از کاربرد کلمه طرابلس
وی شب جمعه ۹ شعبان ۴۸۱ قمری در هشتاد سالگی در طرابلس درگذشت.
تا وقتی که اسیر فرنگ شدم و در خندق طرابلس با جهودانم به کار گل بداشتند.
ولی چنین که گرفته است ترک، رشتهٔ کار طرابلس رود از دست من به خواری خوار
اولین نبرد البریقه (عربی: معركة البريقة الأولى) (۲ مارس ۲۰۱۱ – ۵ مارس ۲۰۱۱) در جریان حوادث مربوط به انقلاب لیبی بین گردانهای سرهنگ معمر قذافی و انقلابیون در شهرستان البریقه و حومه واقع شد. این نبرد به دلیل پیشروی انقلابیون از طرف البیضاء، بنغازی، درنه و طبرق به سمت سرت که قصد کنترل آن را داشتند تا بتوانند از آن طریق به طرابلس که پایتخت و دژ مستحکم قذافی و همدستانش بود دست یابند به وجود آمد.
این اردوگاه در شمال لبنان، در ارتفاع بالا از شهر طرابلس قرار دارد، دارای دو ورودی اصلی است: یک طرف جنوب گنبد طرابلس و دومی در شمال در جاده کوه البلداوی مشرف به شهر البداوی واقع شدهاست.
اداره نظامی بریتانیا در لیبی از سال ۱۹۴۳ تا استقلال لیبی در سال ۱۹۵۱ کنترل مناطق برقه و طرابلس لیبی ایتالیای سابق توسط بریتانیا بود. این بخشی از دولت متفقین لیبی بود.
شهر طرابلس را چنان ساختهاند که سه جانب او با آب دریاست که چون آب دریا موج زند مبلغی بر باروی شهر بر رود، و یک جانب که با خشک دارد کندهای عظیم کردهاند و درِ آهنین محکم بر آن نهاده اند.
در ۱۸ مارس جمعه خونین یمن ۵۲ نفر از معترضان کشته و ۲۴۰ نفر مجروح شدند. با شدت گرفتن اعتراضات در یمن نیروهای نظامی عربستان با ورود به این کشور مسئولیت سرکوب معترضان را برعهده گرفتند. بهدنبال اعتراضات در یمن تعدادی از سفرای یمن در کشورهای مختلف برکناری خود را اعلام کردند و یکی از استانهای یمن (صعده) به کنترل مخالفان درآمد. ۲۰ مارس نیروهای نظامی ائتلاف حمله علیه دولت لیبی را آغاز کردند. با درگیریهای شدید و جنگهای شهری در ۲۲ اوت طرابلس به تصرف مخالفان درآمد. قذافی و هوادارانش به شهر بنی ولید و سرت پناه آوردند. مخالفان با در هم شکستن حملات نیروهای قذافی این دو شهر را تصرف کردند و در ۲۰ اکتبر ۲۰۱۱ (۲۸ مهر) قذافی بهدست نیروهای دولت انتقالی (مخالفان) در زادگاهش سرت به قتل رسید.