شکرتیغال
معنی کلمه شکرتیغال در لغت نامه دهخدا

شکرتیغال

معنی کلمه شکرتیغال در لغت نامه دهخدا

شکرتیغال. [ ش َ ک َ ] ( اِ مرکب ) غلاف حیوانی شبیه به مگس که در بوته انزروت از لعاب خود مانند کرم ابریشم می تند و در آن می میرد و آنرا در طب مانند داروهای صدری استعمال میکنند. ( ناظم الاطباء ) ( ازتحفه حکیم مؤمن ). پیله ای که حشره خزوکک بر روی اندامهای گیاه تیغال می بندد. || ( اصطلاح گیاه شناسی ) گیاهی است خارداراز تیره مرکبان بشکل خارخسک که گلهایش بشکل گلوله ای خاردار و آبی رنگ در انتهای ساقه قرار دارند. این گیاه در سراسر دنیای قدیم میروید. بر روی برگها و ساقه این گیاه حشره ای از راسته قاب بالان بنام خزوکک جهت حفظ تخمها و نوزاد خود پیله ای می تند بقدر یک فندق که سفیدرنگ است. نوزاد پس از آنکه به حیوان بالغ بدل شد پیله را سوراخ میکند و از آن خارج میشود. جنس پیله این حیوان که از ترشحات گیاه شکرتیغال ساخته شده ترکیبی از مواد سلولزی ونشاسته و مواد ازته و بمقدار زیاد ( در حدود 25 درصد ) قند مخصوصی بنام ترهالوز است. در طب قدیم از این پیله که بنام شکرتیغال یا گل تیغال مینامند بعنوان ملین و متعادل کننده دستگاه گوارش استفاده میکردند. باید دانست که در بازار منظور از شکرتیغال همین گل تیغال پیله خزوکک است و خودگیاه را بنام تیغال مینامند. خارشکر. رعی الابل. شوک الجمال. شوک الجمل. شکرتیار. || ( اصطلاح پزشکی ) پیله ای که حشره خزوکک بر روی اندامهای گیاه تیغال می بندد. ( فرهنگ فارسی معین ). || چیزی شیرین مزه است که در درون گل تیغال باشد و آن جزء شیرین را در درکه ، قندک و خود گیاه را تیغ قندک نامند. خارشکر. ( یادداشت مؤلف ).

معنی کلمه شکرتیغال در فرهنگ عمید

۱. ماده ای سفید و شیرین که توسط حشره ای بر روی شاخ و برگ گیاهی به همین نام تولید می شود و مصرف دارویی دارد.
۲. گیاهی خاردار با گل های آبی رنگ که این ماده را از آن می گیرند، گل تیغال، خارشکر.

معنی کلمه شکرتیغال در فرهنگ فارسی

۱ - گیاهی است خار دار از مرکبان به شکل خارخاسک که گلهایش به شکل گلوله ای خاردار و آبی رنگ در انتهای ساقه قرار دارند . این گیاه در سراسر دنیای قدیم می روید . بر روی برگها و ساقه این گیاه حشره ای از راسته قاب بالان به نام خزوکک جهت حفظ تخمها و نوزاد خود پیله ای می بندد به قدر یک فندق که سفید رنگ است . نوزاد پس از آن که به حیوان بالغ بدل شد پیله را سوراخ می کند و از آن خارج میگردد . جنس پیله این حیوان که از ترشحات گیاه شکر تیغال ساخته شده ترکیبی از مواد سلولزی و نشاسته و مواد ازته و به مقدار زیاد ( در حدود ۲۵ درصد ) قند مخصوصی به نام ترهالوز است . در طب قدیم از این پیله که به نام شکر تیغال یا گل تیغال می نامند . خار شکر رعی الابل شوک الجمال شوک الجمل شکر تیار . ۲ - پیله ای که حشره خزوکک بر روی اندام های گیاه تیغال می بندد .

معنی کلمه شکرتیغال در دانشنامه عمومی

شِکَرتیغال ( نام علمی: Echinops ) سرده ای از گیاهان چندساله است. نام های دیگر آن در قدیم شکرتیار، خارشکر و تیغ قندک بوده است. شکرتیغال که براحتی در آب حل می شود دارای ۲۳ درصد قند ترهالوز، طعمی شیرین و لعاب دار است و بعنوان لینت بخش و برطرف کننده سرفه و نیز پائین آورنده تب مصرف می شود. گیاهان این سرده را خارشکرها و قندرونک ها هم نامیده اند. این سرده در ایران ۵۴ گونه گیاه علفی چندسالهٔ خاردار دارد که معمولاً انحصاری ایران اند.
شکرتیغال گیاهی است خاردار به شکل خارخسک که گل هایش به شکل گلوله ای خاردار و آبی رنگ در انتهای ساقه قرار دارند. این گیاه در سراسر بر قدیم می روید. بر روی برگ ها و ساقه این گیاه حشره ای از راسته قاب بالان بنام خزوکک برای نگهداری تخم ها و نوزاد خود پیله ای می تند به اندازه یک فندق که سفیدرنگ است. نوزاد پس از آن که به حشره بالغ بدل شد پیله را سوراخ می کند و از آن خارج می شود. جنس پیله این حشره که از ترشحات گیاه شکرتیغال ساخته شده ترکیبی از مواد سلولزی و نشاسته و مواد ازته و به مقدار زیاد ( در حدود ۲۵ درصد ) قند مخصوصی بنام ترهالوز است. در پزشکی قدیم از این پیله که بنام شکرتیغال یا گل تیغال می نامند بعنوان ملین و متعادل کنندهٔ دستگاه گوارش استفاده می کردند. در بازار منظور از شکرتیغال همین گل تیغال پیله خزوکک است و خود گیاه را بنام تیغال می نامند.
گیاهان مولد شیرابه های قندی ( مان ) شکرتیغال در اغلب استان های ایران به ویژه یزد ( مهریز ) خراسان، فارس ( جهرم ) ، اصفهان، کرمان، ایلام، کرمانشاه، همدان، لرستان، شاهرود مازندران و تهران و زنجان در بلندای ۱۸۰۰ متری از سطح دریا رویش و پراکندگی داشته و جمع آوری محصول نیز کم و بیش در این مناطق صورت می گیرد. در بسیاری از مناطق ایران به رغم وجود و وفور گیاه شکرتیغال آثاری از فعالیت و وجود حشره مشاهده نمی شود. این دارو برای تارهای صوتی مفید است و در رفع خش صدا مؤثر است. توصیه می شود مقداری از آن را در نصف لیوان آب جوش بریزید یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید و به مدت ۲۰ دقیقه منتظر بمانید بعد آن را در فواصل زمانی مختلف جرعه جرعه میل کنید.
• شکرتیغال آبی Echinops bannaticus
• شکرتیغال ارمنی Echinops armenus
• شکرتیغال افغانی Echinops afghanicus
• شکرتیغال ایرانشهری Echinops iranshahrii
• شکرتیغال بختیاری Echinops bakhtiaricus
• شکرتیغال جنوبی Echinops ritro
• شکرتیغال روسی Echinops exaltatus
• شکرتیغال سوری Echinops syriacus
• شکرتیغال شرقی Echinops orientalis
• شکرتیغال لاری Echinops laricus
• شکرتیغال هندی Echinops echinatus
• شکرتیغال یمنی Echinops yemenicus
معنی کلمه شکرتیغال در فرهنگ عمید
معنی کلمه شکرتیغال در فرهنگ فارسی
معنی کلمه شکرتیغال در دانشنامه عمومی

معنی کلمه شکرتیغال در دانشنامه آزاد فارسی

شِکَرْتیغال
گیاهان متعلق به جنس Echinops از تیرۀ مرکبان (کاسنی). این گیاهان، علفی، چندساله و به ندرت یک ساله اند. برگ ها تقسیمات شانه ای و غالباً خاردار دارند و ساقه ها پوشیده از کرک های متفاوت، کپه ها متعدد و مجتمع به صورت گویچه های متراکم اند. گل ها معمولاً بنفش یا مایل به سفیدند. مغز کپه در برخی از گونه ها، مانند E. spinosus، خوراکی است. برخی گونه ها نیز خاصیت دارویی دارند.

جملاتی از کاربرد کلمه شکرتیغال

در مراتع و محله‌های بادآشیان انواع گل‌ و گیاه دارویی و خوراکی نظیر گل بنفشه وحشی، گل محمدی، آلاله وحشی، گل زنبق، گل نسترن صورتی، استوخودوس، گل ختمی، گلپر، دم‌اسبی، انغوزه، پرسیاوشان، گون، قرق یزد، آویشن و شکرتیغال می‌رویند که سرسبزی روستا را دوچندان کرده‌اند.