فاضلی. [ض ِ ] ( اِخ ) عطأاﷲ فاضلی. کتابی بنام محرق الاکباد در مصایب و مراثی نوشته است. ( از الذریعه ج 9 ص 802 ). فاضلی. [ ض ِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان بیرم بخش گاوبندی شهرستان لار که در 81 هزارگزی شمال خاوری گاوبندی و کنار راه فرعی لار به اشکنان واقع است. جلگه ای گرمسیر، مالاریایی و دارای 52 تن سکنه است. آب آنجا از چاه و باران تأمین میشود. محصول عمده اش غلات ، خرما، لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).
معنی کلمه فاضلی در فرهنگ فارسی
عطائ الله فاضلی کتابی به نام محرق الاکباد در مصایب و مراثی نوشته است.
جملاتی از کاربرد کلمه فاضلی
ستوانیکم ایرج فاضلی در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۴۴ (۳۱ ژانویه ۱۹۶۶)، گواهی رتبهبندی هوانوردی خود را از پایگاه نیروی هوایی آریزونا در آمریکا و به امضای ویلیام اس. هندرسون جونیور رئیس وقت پایگاه دریافت کرد. همچنین در ۱۴ شهریور ۱۳۵۴ (۵ سپتامبر ۱۹۷۵) هواپیمای نورثروپ تی-۳۸ تالون را به تنهایی به پرواز درآورده و فرود آورد، و گواهینامه پرواز این هواپیما را نیز به دست آورد. در تاریخ اول دیماه ۱۳۵۴ (۲۲ دسامبر ۱۹۷۵) فرماندار وقت ایالت آریزونا رائول هکتور کاسترو او را شهروند افتخاری این ایالت اعلام کرد.
ایرج فاضلی خلبان ایرانی، در ۱۲ تیر ۱۳۶۲ و به روایتی دیگر در ۱۹ تیر ۱۳۶۲ (۱۰ ژوئیه ۱۹۸۳)، با یک جت نورثروپ اف-۵ ساخت ایالات متحده در فرودگاهی در وان، از شرقیترین استانهای ترکیه در مرز ایران فرود آمد.این هواپیما متعلق به پایگاه دوم شکاری در تبریز بود و هواپیما یک هفته بعد به ایران بازگردانده شد. ستوان ایرج فاضلی برادر خلبان احسان فاضلی است. او به علت مخالفت با نظام جمهوری اسلامی پناهنده شد. ستوان ایرج فاضلی در سال ۱۳۶۸در آمریکا ناپدید شد.
تیره های بگ بگ:۱-بگ بگ روستای چگا شامل خانواده های هواسی(امیرخان و عزیزبگ خانه) که به هوز خانه معروف هستند و عموزاده های آنها شامل خانواده بشارتی(هوز بشگه)، خانواده حیدری(شهبازبیگ و هواس خان )۲-بگ بگ بان خشک نیز شامل خانواده های رحمانی و الیاسی و درویشی و رضایی و شیرمحمدی و دوستی می باشد ۳- بگ بگ های روستای مورت خانواده فاضلی ۴-بگ بگ نفت شهر و کرمانشاه (خانواده برادران)۵-بگ بگ های ساکن ایلام و ساکن در محله خیام(خانواده کرم خان،دارشی و گل محمدی) ۶- بگ بگ ها در کشور عراق شامل(خانواده های فرمان ،زیدان،رمضان و سلمان )از تیره های با اصالت ارکوازی میباشند.
این طایفه شامل چهار تیره: فرج – خدامراد – الله مراد – خاصگه است. کدخدای این طایفه موخان بودهاست. خانوادههای پالیزبان، آزاد، الله داد، رشیدیان، فاضلی و طهماسبی در شهر ایلام از این طایفهاند. علی محمد آزاد استاندار سابق استان ایلام و استان سیستان و بلوچستان و استاندار کنونی استان همدان از این طایفه است.
هرگز نشد ز داهیهٔ دهر تلخ کام آن فاضلی که چاشنی مهر او چشید
دید شخصی فاضلی پرمایهای آفتابی درمیان سایهای
مدح چون تو فاضلی سان توان گفتن از آنک خود زبان کلک در مدحت سخنور میشود
نی فاضلی که چون فکند درمیان سخن از نظم و نثر نادره پردازیی کنم
وهُوَ افضل الدین ابراهیم بن علی النجار الحقایقی. کنیتش ابی بدیل است و بی بدل و عدیل است. حکیمی است فاضل و فاضلی است کامل. شاعری است عاقل و سالکی است واصل. خود گوید:
اولین انتخابات شورای شهر در سبزوار پس از انقلاب اسلامی در ۲۰ مهر ۱۳۵۸ برگزار شد. حسین شهرستانی، سید احمد کرابی، غلامرضا شریعتمداری، علیاکبر تبرایی، سید محمد قریشی، رضا تولایی، و عباس فاضلی هاشمی منتخبان سبزوار بودند.
ابراهیم توفیق در سال ۱۳۳۸ در آبادان به دنیا آمد. او برای تحصیل در رشتهٔ جامعهشناسی به آلمان رفت و از دانشگاه گوته فرانکفورت با درجهٔ دکترا در این رشته دانشآموخته شد. سپس به ایران بازگشت و در دانشکدهٔ علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی تهران به تدریس پرداخت. با این حال پس از مدتی در دوران ریاست صدرالدین شریعتی بر این دانشگاه، به همراه استادان سرشناس دیگری در رشتههای علوم انسانی به مانند پرویز پیران، شیرین احمدنیا، شهلا اعزازی، نعمتالله فاضلی و حسن نمکدوست، از این دانشگاه اخراج شد.
طایفه روسِگه (رستم بگ): این طایفه از خاندانهای اسماعیل بگ، خلوه (خلف بیگ) و منصوربگ تشکیل شدهاند و در روستای باباجان و محله دارآباد (داراب آباد) و بان رحمان از توابع شهر ارکواز سکونت دارند. خانوادههای چتربسر، فاضلی، صفرنیا، صیدی، نوره، آویش، عباسی یکتا، درویشی، عزیززاده، اسماعیلی، منصورزاده، جهانی، ارغنده، باستان از این طایفه میباشند. کدخدایان این طایفه فاضل بیگ و سپس فرزندش دارابیگ فاضلی بودهاند. داراب بگ ارغند (تفنگچی باشی)، بزرگ خاندان ارغند از این طایفه بودهاست. محمد صیدی پهلوان و ورزشکار ملکشاهی از این طایفه است.
اگر به زهد بنازد کسی روا باشد ور افتخار کند فاضلی به فضل سزاست
در سال ۱۳۴۰ در شهر هیدج از توابع استان زنجان و در خانوادهای مذهبی دیده به جهان گشود . او پس از طی دوران تحصیلی در سال ۵۸ موفق به اخذ مدرک دیپلم شد و از اول انقلاب تا مهر ماه سال ۵۹ در کمیته انقلاب اسلامی به همراه روحانی شجاع و مبارز انقلابی حجتالاسلام معالم فاضلی ( که تولیت حوزه علمیه علوی نیز هماکنون در اختیار اوست)مشغول شد .