عبدالله بن مسعود

عبدالله بن مسعود

معنی کلمه عبدالله بن مسعود در دانشنامه عمومی

عبدالله بن مسعود ( به عربی: عبدالله بن مسعود ) با نام کامل عبدالله بن مسعود بن غافل بن حبیب الهذلی معروف به ابن مسعود، از صحابه و یاران محمد بود. او را بزرگ ترین مفسر قرآن در زمان خود و دومین مفسر قرآن می دانند. :   289  او ششمین مردی بود که در زمانی که محمد در مکه دعوت به اسلام را آغاز کرد، به اسلام گروید. :   115  وی از اولین حافظین قرآن در زمان محمد بوده و از مسلمانانی است که هر دو گروه سنی و شیعه به او احترام می گذارند.
او در نوجوانی تحت تأثیر شخصیت محمد قرار گرفت و مسلمان شد و از محمد خواست تا به او قرآن بیاموزد. عبدالله بن مسعود در این باره می گوید:
وقتی مسلمان شدم از دهان محمد هفتاد سوره را فرا گرفتم که کسی دربارهٔ آن ها با من اختلاف و منازعه نمی کرد.
ابن مسعود بعد از پیامبر اسلام نخستین کسی بود که در مکه با صدای بلند و آشکار قرآن را تلاوت نمود که منجر به ضرب و شتم وی توسط قریش و غیر مسلمانان گردید و از ناحیهٔ صورت مجروح شد.
ابن حجر در مورد عبدالله بن مسعود می گوید:
او یکی از پیشگامان نخستین بود که از ابتدای دعوت اسلامی مسلمان شد و به حبشه و مدینه هجرت کرد و در جنگ بدر و دیگر جنگ ها حضور داشت و همواره در سفر و حضر در رکاب پیامبر خدا بود.
بعد از درگذشت محمد، او به یکی از بزرگ ترین مفسرین قرآن مبدل گردید. به طوری که بسیاری از مردم اگر در مورد قرآن سؤالی داشتند به او رجوع می کردند.
در روایتی در صحیح بخاری از پیامبر اسلام نقل شده است که:
قرائت قرآن را از چهار نفر بخواهید: عبدالله بن مسعود، سالم مولی ابی حذیفه، ابی بن کعب و معاذ بن جبل.
سید حسین مدرسی طباطبایی در بررسی خود نشان می دهد که این روایت ها موثق هستند و نمایانگر مقام و منزلت اصحاب محمد هستند و به رغم اکراه شیعیان از بیانشان به هیچ عنوان نمی توان آنها را نادیده گرفت. رسول جعفریان به یک دلیل روایاتی که در باب تفاوت های مصحف ابن مسعود با قرآن فعلی نقل شده اند را نادرست می داند:
عاصم روایتش از قرآن را از ابن مسعود گرفته و معوذتین در قرآن عاصم آورده شده اند.
در مقابل اکثر بزرگان اهل سنت مانند فخر رازی و ابن حزم این روایات را کاملاً صحیح می دانند.
عبدالله بن مسعود در سال ۶۵۳ :   99  در مدینه درگذشت یافت، و شب در بقیع به خاک سپرده شد. در مورد اینکه آیا عمار بن یاسر یا عثمان بن عفان بر او نماز خوانند اختلاف نظر وجود دارد. :   121 

معنی کلمه عبدالله بن مسعود در دانشنامه آزاد فارسی

عبدُالله بن مسعود
رجوع شود به:ابن مسعود، عبدالله ( ـ مدینه ۳۳ق)

معنی کلمه عبدالله بن مسعود در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن مَسْعود، ابوعبدالرحمان عبدالله بن مسعود بن غافل (د۳۲ یا ۳۳ق/۶۵۳م)، از اصحاب مشهور پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) می باشد.
در برخی منابع نام نیای او را حبیب و حارث نیز ضبط کرده اند. اصل او از بنی هذیل بود، اما چون پدرش در جاهلیت حلیف بنی زهره شده بود، او نیز بعدها به «حلیف بنی زهره» شناخته می شد. همچنین وی را به سبب آن که مادرش نیز از صحابه بود، «ابن ام عبد» می خواندند.
[ویکی شیعه] عبدالله بن مسعود بن غافل بن حبیب الهُذَلی(درگذشته ۳۲ق) معروف به ابن مسعود از اصحاب پیامبر اکرم (ص) و از محدثان و مفسران قرآن کریم در صدر اسلام بود. به گفته خودش، او ششمین کسی است که اسلام آورد. ابن مسعود از نخستین گروه مهاجران به حبشه بود. وی از مکه به مدینه مهاجرت کرد و در جنگ های بدر و احد حضور داشت. بعد از رحلت پیامبر در جنگ های رِدّه و فتح شام شرکت کرد. در سال ۲۱ق، عمر، ابن مسعود را همراه عمار برای نظارت بر بیت المال و قضاوت به کوفه فرستاد. ابن مسعود در زمان خلافت عثمان با سعد بن ابی وقاص مشاجره کرد و عثمان وی را به مدینه احضار کرد. او دو سال پیش از کشته شدن عثمان در مدینه درگذشت.
او جزء اولین حافظان قرآن بوده و حدود هفتاد سوره را مستقیماً از پیامبر(ص) شنیده است. عاصم روایتش از قرآن را از ابن مسعود گرفت. او مصحفی از قرآن را بر عده ای خوانده بود و آنان نوشته بودند و وقتی عثمان دستور به جمع آوری مصاحف داد، او ابتدا نپذیرفت ولی در نهایت مجبور به این کار شد.
ابن مسعود از صحابه ای است که مورد احترام همه مسلمانان، اعم از شیعه و سنی است. روایتی درباره تعداد امامان (که دوازده نفر هستند) از او نقل شده است.
[ویکی حج] عبدالله بن مسعود، از نخستین مسلمانان و اصحاب پیامبر، راوی حدیث، قاری و مفسر قرآن. ابن مسعود را به سبب هجرت به حبشه و مدینه ذوالهِجرَتِین (صاحب دو هجرت) نامیده اند. او همواره همراه پیامبر اسلام(ص) بود و در همه غزوه های پیامبر شرکت می کرد. وی نزد شیعه و سنی منزلت بالایی دارد. علماء اهل سنت وی را از عَشَرهٔ مُبَشَّره می دانند. او احادیثی را از پیامبر در فضیلت امام علی نقل کرده است؛ با این همه شیعیان در شیعه بودن وی تردید دارند.
ابن مسعود را فردی آگاه از علوم قرآنی چون ناسخ و منسوخ و اسباب النزول و نیز تفسیر می دانند. او احادیث فراوانی از پیامبر روایت کرده است. هممچنین وی به احکام شرعی آگاهی داشت و فتوا می داد و در پایه گذاری مکتب فقهی کوفه نقشی مهم داشت. او پس از پیامبر با ابوبکر و عمر همکاری و در جنگ ها شرکت کرد. البته شیخ صدوق او را از معترضان سقیفه دانسته است. ابن مسعود با عثمان اختلاف شدید داشت.
عبدالله بن مسعود بن غافل بن حبیب هُذَلی از تیره بنی مخزوم قریش است. از آن رو که به هُذَیل بن مدرکه از عرب عدنانی نسب می بُرد، به هُذَلی مشهور بود. کنیه اش ابوعبدالرحمن و ابن ام عبد ثبت گشته است؛ زیرا مادرش ام عبد بنت عَبدِودّ بن سواء از هُذیل بود. بر پایه گزارشی، پیامبر(ص) کنیه ابوعبدالرحمن را به او داد. به سبب هم پیمانی پدرش با بنی زهره از تیره های قریش، وی را «حلیف بنی زهره» خوانده اند.
[ویکی فقه] عبدالله بن مسعود (ابهام زدایی). عبدالله بن مسعود ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ابوعبدالرحمان عبدالله بن مسعود، اِبْن مَسْعود، ابوعبدالرحمان عبدالله بن مسعود بن غافل (د۳۲ یا ۳۳ق/۶۵۳م)، از اصحاب مشهور پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم)• عبدالله بن مسعود بلیانی، اوحدالدین عبدالله بن مسعود بلیانی یکی از عرفای بزرگ قرن هفتم هجری قمری و از مصاحبین سعدی
...

جملاتی از کاربرد کلمه عبدالله بن مسعود

گفته می‌شود که در علوم دین با عبدالله بن مسعود برابری می‌کرد؛ و تا آخر عمر از خلافت علی دفاع کرد.