معنی کلمه عبدالله بن مسعود در دانشنامه عمومی
او در نوجوانی تحت تأثیر شخصیت محمد قرار گرفت و مسلمان شد و از محمد خواست تا به او قرآن بیاموزد. عبدالله بن مسعود در این باره می گوید:
وقتی مسلمان شدم از دهان محمد هفتاد سوره را فرا گرفتم که کسی دربارهٔ آن ها با من اختلاف و منازعه نمی کرد.
ابن مسعود بعد از پیامبر اسلام نخستین کسی بود که در مکه با صدای بلند و آشکار قرآن را تلاوت نمود که منجر به ضرب و شتم وی توسط قریش و غیر مسلمانان گردید و از ناحیهٔ صورت مجروح شد.
ابن حجر در مورد عبدالله بن مسعود می گوید:
او یکی از پیشگامان نخستین بود که از ابتدای دعوت اسلامی مسلمان شد و به حبشه و مدینه هجرت کرد و در جنگ بدر و دیگر جنگ ها حضور داشت و همواره در سفر و حضر در رکاب پیامبر خدا بود.
بعد از درگذشت محمد، او به یکی از بزرگ ترین مفسرین قرآن مبدل گردید. به طوری که بسیاری از مردم اگر در مورد قرآن سؤالی داشتند به او رجوع می کردند.
در روایتی در صحیح بخاری از پیامبر اسلام نقل شده است که:
قرائت قرآن را از چهار نفر بخواهید: عبدالله بن مسعود، سالم مولی ابی حذیفه، ابی بن کعب و معاذ بن جبل.
سید حسین مدرسی طباطبایی در بررسی خود نشان می دهد که این روایت ها موثق هستند و نمایانگر مقام و منزلت اصحاب محمد هستند و به رغم اکراه شیعیان از بیانشان به هیچ عنوان نمی توان آنها را نادیده گرفت. رسول جعفریان به یک دلیل روایاتی که در باب تفاوت های مصحف ابن مسعود با قرآن فعلی نقل شده اند را نادرست می داند:
عاصم روایتش از قرآن را از ابن مسعود گرفته و معوذتین در قرآن عاصم آورده شده اند.
در مقابل اکثر بزرگان اهل سنت مانند فخر رازی و ابن حزم این روایات را کاملاً صحیح می دانند.
عبدالله بن مسعود در سال ۶۵۳ : 99 در مدینه درگذشت یافت، و شب در بقیع به خاک سپرده شد. در مورد اینکه آیا عمار بن یاسر یا عثمان بن عفان بر او نماز خوانند اختلاف نظر وجود دارد. : 121