معنی کلمه فروع دین در دانشنامه اسلامی
تعالیم آیین اسلام، دارای دو بخش اعتقادی و عملی اند. بخش اعتقادی، از اصول دین و مذهب سخن می گوید و بخش عملی، از فروع دین. بخش دوم را از آن رو «فروع» خوانند که در برابر «اصول» جای دارد نه از آن رو که اهمّیّت ندارد. از این رو، پایبندی به فروع دین نیز- همچون اصول دین- واجب است.
فروع دین
فروع دین مجموعه ای از وظایف و تکالیف عملی است که پیامبر اسلام (صلی الله و علیه و آله) برای سعادت دنیوی و اخروی انسان ها از وحی برگرفته و ابلاغ کرده است.برخی از فروع دین، رابطه انسان با خدا را در قالب قوانین و احکام بیان می کنند و وظایفی را برای او پیش می کشند؛ وظایفی همچون نماز، روزه و حج. برخی دیگر به وظایفی که انسان ها در برابر یکدیگر دارند نظر دارند و روابط انسانی را تنظیم می کنند؛ مانند جهاد، خمس و بیع.
روش استنباط احکام فروع دین
دانش فقه و اصول، از دانش های اسلامی هستند که در قلمرو فروع دین، به پرسش های انسان پاسخ می دهند و وظایف او را مشخص می سازند. فقهای شیعه از رهگذر این دانش ها، فروع دین را از متون دینی استخراج و استنباط می کنند و احکام عملی شریعت را به دست می دهند.
منابع استنباط احکام
...
[ویکی شیعه] فروع دین اصطلاحی فقهی و کلامی به معنای احکام عملی اسلام که در مقابل اصول دین قرار دارد. برخی از فروع دین اسلام به شرح زیر است: نماز، روزه، خمس، زکات، حج، جهاد، امر به معروف، نهی از منکر، تولی و تبری.
طبق تقسیم بندی رایج و مشهور، علمای اسلام با الهام از برخی روایات، تعالیم اسلام را به سه بخش تقسیم کرده اند:
عقاید را در علم کلام، احکام را در علم فقه و اخلاق را در علم اخلاق شرح و بسط می دهند..
[ویکی اهل البیت] کلید واژه: فروع دین، اصول دین، احکام، اسلام، مسلمان
منظور از «فروع دین» (دین اسلام)، احکامی است که هر فرد مسلمان موظف و مکلف به انجام آنها می باشد.
این اعمال عبادی که باید برای رضای خداوند انجام گیرد، در مقابل اصول دین، که در واقع مربوط به مسائل فکری و اعتقادی هستند، قرار می گیرند؛ از این رو از آنها تعبیر به «فروع دین» می شود.
فروع دین اسلام مشتمل بر این ده مورد است:
تعداد واجبات و محرمات که جزء فروع دین محسوب می شوند، بسیار زیاد است دستورات دیگری مانند احکام خرید و فروش، ازدواج، قصاص، دیات، قضاوت و... نیز از فروع دین هستند. اما آنچه از فروع دین که مشهور است این ده مورد است.
فروع دین را از آن رو «فروع» خوانند که در برابر «اصول» جای دارد نه از آن رو که اهمّیّت ندارد. از این رو، پایبندی به فروع دین نیز- همچون اصول دین- واجب است. برخی از فروع دین، رابطه انسان با خدا را در قالب قوانین و احکام بیان می کنند و وظایفی را برای او پیش می کشند؛ وظایفی همچون نماز، روزه و حج. برخی دیگر به وظایفی که انسان ها در برابر یکدیگر دارند نظر دارند و روابط انسانی را تنظیم می کنند؛ مانند جهاد، خمس و بیع
فقهای شیعه از رهگذر دانش فقه و اصول، فروع دین را از متون دینی استخراج و استنباط می کنند و احکام عملی شریعت را به دست می دهند. دانش فقه و اصول، از دانش های اسلامی هستند که در قلمرو فروع دین، به پرسش های انسان پاسخ می دهند و وظایف او را مشخص می سازند. منابعی که فقها از آنها بهره می جویند عبارت اند از: کتاب (قرآن)، سنّت (حدیث)، اجماع و عقل.