معنی کلمه عبدالجواد ادیب نیشابوری در دانشنامه اسلامی
در سال ۱۲۸۱ هجری قمری (مطابق با سال ۱۲۴۲ هجری شمسی)، در روستای (بیژن گرد) نیشابور در خانه کشاورزی به نام ملاحسین، کودکی به دنیا آمد، که او را عبدالجواد نام نهادند.او چهارساله بود که به بیماری آبله مبتلا گردید، چشم راستش کور شد و چشم چپش، پس از مداوا و معالجات زیادی، تا اندازه ای بینائی اش را باز یافت، به قدری که می توانست جلوی پای خود را ببیند.
تحصیلات
زمانی که همسالان عبدالجواد به مکتب می رفتند، پدرش حاضر نشد او را به مکتب بفرستد، زیرا می ترسید در رفت و آمدها چشمش آسیب ببیند و آن مقدار کم بینائی را هم از دست بدهد. عبدالجواد حافظه ای بسیار قوی داشت. در یکی از شب های ماه مبارک رمضان، پدرش دعای سحر می خواند عبدالجواد به دقت آن را گوش کرد و کاملا حفظ نمود. به طوری که شب بعد که پدر موقع قرائت دعا، اشتباهی نمود، عبدالجواد از جا جست و اشتباه پدرش را به او گفت. ملاحسین از این موضوع خیلی خوشحال شد و راضی گردید پسرش را به مکتب بفرستد.
← در نیشابور
عبدالجواد که بر اثر اشعار فراوانش به (ادیب نیشابوری) معروف گردیده بود، بنابر دلائلی، هرگز ازدواج نکرد و در حجره کوچکی، در مدرسه نواب زندگی ساده ای داشت. با اینکه وی بسیار کم بضاعت و فقیر بود، اما به قدری بلند طبع و قانع بود، که هیچ کس جرات نمی کرد و به خود اجازه نمی داد، تا او را کمک مالی نماید.
شاگردان
...
[ویکی شیعه] عبدالجواد ادیب نیشابوری (۱۲۸۱-ذیقعده ۱۳۴۴ق/۱۸۶۴-مه ۱۹۲۶م)، ادیب، مدرس و شاعر دوره مشروطه. ادیب نیشابوری علاوه بر شعر و ادبیات فارسی در ادبیات عرب نیز مهارت داشت. او بیش از ۴۰ سال در حوزه علمیه مشهد تدریس کرد.از شاگردان او می توان به ملک الشعرای بهار، بدیع الزمان فروزانفر، ادیب طوسی اشاره کرد. دیوان اشعار ادیب، حاوی اشعار نغز و شیوایی به فارسی و عربی است که در حدود ۶ هزار بیت از آن جمع آوری شده است.
هر چند زندگانی ادیب همزمان با نهضت تنباکو، حوادث زمان مشروطه، و حمله نظامی روس ها به آستان قدس رضوی بود، اما این وقایع تقریبا انعکاسی در شعر او نداشته است.
او در روستای بجن گرد (بیژن گرد) از بلوک درب قاضی از توابع نیشابور زاده شد. ولادت او را در ۱۲۸۴ق و ۱۲۸۰ق نوشته اند، اما چنان چه او خود گفته، سال تولدش ۱۲۸۱ق بوده است.