صفات الهی

معنی کلمه صفات الهی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] صفات خداوند، یکی از مباحث مهم علم کلام است که اقوال مختلفی در مورد آن مطرح شده است. و در یک تقسیم بندی کلّی به دو قسم تقسیم می شوند صفات ثبوتیه، جمالیه، کمالیه و صفات سلبیه، جلالیه، تنزیهیه، تقدیسیه.
در اصطلاح علم کلام، مراد از صفات الهی، مفاهیمی است که قائم به خود نیستند و از موصوف خویش- یعنی خداوند تعالی- جدایی نمی پذیرند.
اثبات صفات الهی
آیا صفات الهی فقط از راه نقل امکان پذیر است و یا از راه دلیل عقلی هم می توان آن را اثبات کرد، ظاهرا از هر دو دلیل در این زمینه بتوان کمک گرفت و صفات الهی را به اثبات رساند.
← اثبات نقلی
خداشناسی محور تعالیم اسلامی است و در آن سه مبحث کلّی از اهمیّتی ویژه برخوردار است:اثبات وجود خدا؛ اثبات وحدانیّت خدا؛ اثبات صفات الهی. مبحث سوم، از گستره فراخ تری برخوردار است.
اقوال در مورد صقات الهی
...

جملاتی از کاربرد کلمه صفات الهی

فنا: فانی شدن سالک در صفات الهی ست از جمیع صفات خود در صفات حضرت حق. آنست که شخص به خود آگاه نباشد یا به هر چیزی از لوازم خود.
در زوهر مرد بهشتی دارای صفات الهی و تمامی ده سفیروت است.
آن‌ها به کمک قزلباشان مذهب ایرانیان از سنی به اجبار به شیعه دوازده‌امامی تغییر دادند. رسمی‌کردن تشیع دوازده‌امامی موجب تحول اساسی در ارزش‌ها و هنجارهای جامعه شد. بسیاری از ارزش‌ها جنبه مذهبی پیدا کردند و برخی باورهای نادرست نیز رواج یافتند. قزلباش‌ها جمعی از افراد تعصبی بودند که شاه اسماعیل صفوی را مرشد خود با صفات الهی می‌دانستند. قزلباش‌ها، شاه اسماعیل یکم را تجسم خدا یا مهدی موعود بر روی زمین می‌پنداشتند. نزدیکی فرهنگی ایران امروز با صفویه، موجب ماندگاری بسیاری از اعتقادات و سنت‌ها شد و باید ریشه برخی خرافه‌های موجود را در این دوره جستجو کرد.
آئینهٔ صفات الهی و عارفان بینند آن صفات به نور صفای تو
انسان کامل، در عرفان اسلامی، آینه تمام نما و مظهر ذات و صفات الهی است. از دیدگاه ادیان ابراهیمی قابلیت خدای گونه شدن در انسان وجود دارد.
به گفته عرفا در اشعار و نوشته ها هر انسانی قابلیت بالقوه جامع صفات الهی داراست این صفات باید بالفعل تبدیل شود