صراط مستقیم. [ ص ِ طِ م ُ ت َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) صراطالمستقیم. رجوع به همین کلمه شود. صراط مستقیم. [ ص ِ طِ م ُ ت َ ] ( اِخ ) چند منظومه است از جمله مثنویی است از امیر حسینی شاعر متوفی به سال 717 هَ. ق. رجوع به حبیب السیر چ خیام ج 3 ص 379 شود.
معنی کلمه صراط مستقیم در فرهنگ فارسی
مثنویی است اثر طبع امیر حسینی شاعر ( ف. ۷۱۷ ه.ق . ). صراط المستقیم
معنی کلمه صراط مستقیم در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] یکی از اوصاف قرآن صراط مستقیم است که در آیه ۶ سوره مبارکه حمد ذکر شده است. در تفسیر : "اهدنا الصراط المستقیم". "طبرسی از پیامبر (صلی الله علیه و|آله) و علی(علیه السلام) ، و "ابن مسعود" روایتی را نقل می کند که مراد از "صراط مستقیم" قرآن است . و نیز "زر کشی" و "سیوطی" صراط مستقیم در آیه ۱۵۳ سوره انعام را از اسامی قرآن شمرده اند ؛ "و انّ هذا صراطی مستقیماً فاتبعوه". معنای صراط مستقیم چون قرآن کریم بشر را مستقیم و بی هیچ کژی به سعادت جاودانه که همان خشنودی خداوند است ره نمون می سازد به آن "صراط مستقیم" گویند. مستندات مقاله طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، ج ۱، ص ۲۸ ... [ویکی فقه] صراط مستقیم (قرآن). صراط مستقیم (قرآن)، یکی از اوصاف قرآن است. طبرسی در تفسیر آیه (اهدنا الصراط المستقیم) از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و علی علیه السّلام و ابن مسعود روایتی را نقل می کند که مراد از «صراط مستقیم»، «قرآن» است.همچنین زرکشی و سیوطی «صراط مستقیم» در آیه ۱۵۳ سوره انعام را از اسامی قرآن شمرده اند، (وان هذا صراطی مستقیما فاتبعوه). وجه تسمیه قرآن به صراط مستقیم چون قرآن کریم بشر را مستقیم و بی هیچ کژی به سعادت جاودانه -که همان خشنودی خداوند است- رهنمون می شود، به آن «صراط مستقیم» گویند.
جملاتی از کاربرد کلمه صراط مستقیم
میانه چون صراط مستقیم است ز هر دو جانبش قعر جحیم است
کی بشد مد خدا از موی پیشانی تو را بر صراط مستقیم از هر طرف مایل مباش
رشتهٔ ما دان صراط مستقیم پیش ما آن رشته میباشد مقیم
قُلْ إِنَّنِی هَدانِی رَبِّی إِلی صِراطٍ مُسْتَقِیمٍ صراط مستقیم را بدایتی و نهایتی است. بدایت سنت و جماعت است، و نهایت انس یافت و دوام مشاهدت. سنت و جماعت آنست که آیات و اخبار صفات نادریافته بجان و دل قبول کنی، و بتصدیق و تسلیم پیش آیی، و بر اسم و ظاهر بایستی، و بخیال گرد آن نگردی، و از تکلف و تأویل و تفکر در آن بپرهیزی. بشرط رمت بیزیادت و بینقصان، بیقیاس و بیتشبیه و بیکتمان، و رسانیدن آن چنان که رسید هم چنان.
ای که نگذشتی ز رویش بر صراط مستقیم تا ابد مردود و گمراهی چو شیطان رجیم
در طریقت هرچه پیش سالک آید خیر اوست بر صراط مستقیم ای دل کسی گمراه نیست
اهدنا گفتی صراط مستقیم دست تو بگرفت و بردت تا نعیم
نلرزی بر صراط اتر راست روباشی که میبینم صراط مستقیم مرد رفتاری به هنجارش
ایشان که صراط مستقیم را پی بر نبودند، و در سنت و جماعت راست نرفتند، و راههای حیرت و ضلالت برگرفتند، نه ایشان امت تواند از روی اتّباع، نه تو شفیع ایشان. نه ایشان را نور بصیرت، نه چراغ معرفت، نه سخن بر بیّنت، نه اتّباع کتاب و سنت.
ایکه جوئی زاهدنا از حق صراط مستقیم این صراط امر او باشد نه راه روم و چین