شاه حسین

معنی کلمه شاه حسین در لغت نامه دهخدا

شاه حسین. [ ح ُ س َ ] ( اِخ ) خطابی که شیعیان درمراسم سوگواری امام سوم حضرت حسین بن علی را کنند.
شاه حسین. [ ح ُ س َ ] ( اِخ ) نام پسر سوم شاه شرف الدین مظفربن امیرمبارزالدین محمد. رجوع به تاریخ عصر حافظ ج 1 ص 102 و 187 و 447 شود.
شاه حسین. [ ح ُ س َ ] ( اِخ ) شاه حسین اصفهانی وزیر شاه اسماعیل صفوی است. رجوع به حسین اصفهانی و رجال حبیب السیر صص 228 - 224 شود.
شاه حسین. [ح ُ س َ ] ( اِخ ) شاه حسین اوبهی از فضلا و دانشمندان بود و زیردست مولی محمد بدخشی تربیت یافت و پس از فراغت از محضر استاد به عراق عرب مهاجرت کرد و در محضر دانشمندان بتحصیل پرداخت و گویا در سال 954 هَ. ق. درگذشت و دیوان شعر دارد. ( از الذریعة ج 9 ص 905 ).
شاه حسین. [ ح ُ س َ ] ( اِخ ) شاه حسین ساقی اصفهانی. سام میرزا گوید: در سال 941 هَ. ق. در حوالی دامغان درگذشته و پاره ای از اشعار او را نیز آورده است. و مؤلف الذریعة گوید: در ابتداء کار بنا بود سپس به منصب داروغگی اصفهان رسید و بعداً شاه اسماعیل صفوی او را به وزارت منصوب کرد و بدست مهترشاهقلی بقتل رسید. ( از الذریعة ج 9 ص 416 و 497 ).
شاه حسین. [ ح ُ س َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان رمشک بخش کهنوج شهرستان جیرفت. دارای 8 تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

معنی کلمه شاه حسین در فرهنگ فارسی

ده از دهستان رمشک بخش کهنوج شهرستان جیرفت سکنه : ۸ تن .

معنی کلمه شاه حسین در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:ملک حسین (امان ۱۹۳۵ـ۲۰۰۲)

جملاتی از کاربرد کلمه شاه حسین

صورت لطف الهی شرف ملت و دین معدن خلق حسن مظهر حق شاه حسین
خسرو روی زمین فخر جهان شاه حسین آن که از خاک رهش یافته افسر نرگس
یک سال بعد، عبدالباقی زیر نظر وکیل نجم ثانی به کار در آمد اما جناب وکیل تنها پس از چند ماه در خراسان بدست ازبک‌ها کشته شد. پس اسماعیل اول، عبدالباقی را به عنوان وکیل جدید منصوب کرد. عبدالباقی در نبرد چالدران در ۱۵۱۴ مشارکت کرد، اما صفویان با این وجود مغلوب شدند و خود عبدالباقی کشته شد. عنوان وکیل پس از او به ایرانی دیگری به نام میرزا شاه حسین اصفهانی رسید که همسر مورد علاقه اسماعیل را که در جنگ مفقود شده بود به او باز گرداند.
یارب به حق شاه حسین آن شه قتیل کور است جبرئیل امین زار بر مزار
میرزای یگانه شاه حسین مرشد معنی اوستاد سخن
میره‌بیگ دوم پسر حیدربیگ پس از وفات میره‌بیگ اول به فرمان شاه طهماسب صفوی فرمانروای مکری می‌گردد. در زمان سلطنت شاه حسین صفوی در سال (۱۱۰۵ هـ ق)، میره‌بیگ دوم به همراه چند تن از امرای کورد و لرستان که از جور و ستم ترکان قزلباش به ستوه آمده‌بودند، نخست نزد محمدپاشا، میرمیران وان رفته سپس به دربار سلطان مراد عثمانی پناه می‌برند تا از آنان حمایت کنند. سلطان مراد که از میره‌بیگ بسیار خوشش آمده بود، حاکمیت موصل را به ایشان واگذار نموده و حکومت اربیل (هه‌ولێر) را نیز به پسران ایشان می‌دهد. زمستان همان سال میره‌بیگ به همراه محمدپاشا میر وان، برای تسخیر مراغه که بکتاش قلی بیگ حاکم آن بود لشکر کشید.
نه کار تست جانبازی چو آن شاه حسین ابن علی تا گردی آگاه
بنا بر کتیبه، امامزاده از نوادگان موسی پسر جعفر است برفراز بقعه چهارگوش آجری گنبدی هرمی و دوازده ترکی کشیده شده‌است. روی صندوق آیاتی از قرآن مجید نوشته شده و کلمه «صندوق شاه حسین فریدونشکوه» دیده می‌شود.
شرف دنیی و دین، بحر هنر، شاه حسین آنکه کیوانش غلام است و فلک خدمتکار
ز نسل شاه حسین بن ذوالفقاری و هست سر حسام ترا سهم ذوالفقار علی