رجایی

معنی کلمه رجایی در لغت نامه دهخدا

رجایی. [ رَ ] ( ص نسبی ) رجائی. منسوب است به رجا که نام اجدادی است. ( از انساب سمعانی ).
رجایی. [ رَ] ( اِخ ) ابوالفضل ، منسوب به رجا که قریه ای است از رستاق سرخس. از راویان بشمار است. ( از لباب الانساب ).
رجایی. [ رَ ] ( اِخ ) مکنی به ابوعلی. عوفی در لباب الالباب این مصرع را «من خود ترا به شعر گرفتم عماره ای » در شرح حال عماره مروزی از او آورده است. رجوع به لباب الالباب چ ادوارد براون ج 2 شود.
رجایی. [ رَ ] ( اِخ )نام وی حسینعلی خراس است ، چون بشغل خراسی اشتغال داشته از اینروی بدین نام معروف گردیده است و گویند در خواب نظامی را دیده و تخلص رجایی را از وی گرفته است.او به قزوین سفری کرد و پیش از اینکه به خدمت میرزاشرف جهان عارف و صوفی و نامی رسد، قطعه زیر را گفت و برای وی فرستاد و از او به قطعه ای دیگر جواب یافته به صحبت یکدیگر رسیدند، و به غیر از این شعری دیگر از رجایی بنظر نیامد لهذا ثبت افتاد، قطعه رجایی :
حکایتی است غریب ای سمی بدانش و فضل
که عرض این نتوان کرد جز به چون تو کسی
گذشته از وطن آورده ایم رو به سفر
گسسته ایم دل از هر هوا و هر هوسی
بغیر گوشه چشمی ز صاحبان نظر
نگشته در دل ما هیچگونه ملتمسی
همای اوج کمالی چه نقص بودی اگر
ز فر سایه تو بهره ور شدی مگسی
حریم گلشن کویت نشد نشیمن ما
نیافتیم دریغ اعتبار خار و خسی
برای خسته دلان بسته ای در اقبال
ز خلق و حسن لطیفت گمان نبود بسی
به صدق خاک درت غایبانه می بوسم
بپای بوس سگانت چو نیست دسترسی.
جواب میرزا شرف جهان :
ایا ستوده خصالی که سالها او را
هوای صحبت جان پرور تو بود بسی
حکایتی است نهانی ز خلق با تو مرا
خدای را بشنو از من و مگو به کسی
از آن ز گلشن دهرم گرفته دل که نماند
ز سبزه و گل این باغ غیر خار و خسی
چو غنچه گر نفسم تنگ می شود زآنست
کسی نماند که با او برآورم نفسی
وصال همچو تو یاری نمی دهد دستم
وگرنه در دل من نیست غیر ازین هوسی.( از آتشکده آذر چ شهیدی ).صاحب الذریعه بنقل از صبح گلشن گوید: مرگ وی بسال 965 هَ. ق. در قزوین اتفاق افتاد و در کنار ابوالفرج زنجانی بخاک سپرده شد. و رجوع به الذریعه ج 9 بخش 2 و صبح گلشن ص 173 شود.
رجایی. [ رَ ] ( اِخ ) اصفهانی. لطفعلی بیک آذر نامش را سیف الدین محمود آورده می نویسد: سلسله نسبش به کمال الدین اسماعیل میرسد و مدعی است که دیوان او را دیده و این چند بیت را نقل کرده است :

معنی کلمه رجایی در فرهنگ فارسی

محمد بن ابوبکر که از ابو العباس اصم حدیث شنید و اسماعیل حجانی از او روایت دارد.

معنی کلمه رجایی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رجایی (ابهام زدایی). رجایی ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • محمدعلی رجایی، رئیس جمهور شهید ایران، دومین رئیس جمهور نظام جمهوری اسلامی ایران• سیدمحمدباقر بن محمود موسوی رجائی اصفهانی، عالم عامل و فقیه کامل قرن چهاردهم هجری در اصفهان
...

جملاتی از کاربرد کلمه رجایی

به کام دل نرسیدیم و جان به حلق رسید و گر به کام رسد همچنان رجایی هست
احمد کاشانی برادر کوچکتر سید محمود کاشانی، استاد دانشکدهٔ حقوق دانشگاه شهید بهشتی و نامزد انتخابات ریاست جمهوری در دوره‌های چهارم و هشتم و رئیس هیئت داوری دعاوی ایران و آمریکا در لاههٔ هلند در دورهٔ نخست وزیری محمدعلی رجایی می‌باشد.
از هر سخنت فایده خوفی و رجایی در هر نکتت مایده جانی و جهانی
وی در اسفندماه همراه با احمد زیدآبادی به زندان رجایی شهر کرج منتقل شد. خانواده باستانی، یکی از مشکلات او را بیماری خونی عنوان می‌کنند که در زندان به آن دچار شده‌است. وی در تاریخ بیست و چهارم بهمن ۱۳۹۰ پس از طی بخشی از معالجات خود دوباره به زندان رجایی شهر بازگردانده شده‌است. باستانی در تیرماه ۱۳۹۴ با پایان دوره حبس خود، از زندان آزاد شد.
تربیت معلم به نوعی مرکز آموزش عالی گفته می‌شود که هدف آن تربیت و پرورش آموزگار برای سطوح مختف آموزشی از دبستان تا دبیرستان است. در ایران دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی تربیت معلمان و آموزش و بهسازی نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش را بر عهده دارد.
بجز از خنجر کلک تو ندارد امروز گر ستم خوفی و انصاف رجایی دارد
انور خامه‌ای صبح سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۷ در سن ۱۰۱ سالگی در بیمارستان رجایی کرج به علت نارسایی ریه درگذشت. بر پایه وصیت، جنازه او برای انجام پژوهش به دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران سپرده شد.
فَاتَّقُوا اللَّهَ وَ أَصْلِحُوا ذاتَ بَیْنِکُمْ تقوی بپناه خویش گیرید که سر همه طاعتها تقوی است، اصل همه هنرها و مایه همه خیرها تقوی است. تقوای او آن درخت است که بیخ او در آب وفا و شاخ او بر هواء رضا، میوه او دوستی خدا. نه گرمای پشیمانی بدو رسد، نه سرمای سیری، نه باد دوری، نه هواء پراکندگی. تقوی سه چیز است: خوفی که ترا از معصیت باز دارد رجایی که ترا بر طاعت دارد، رضایی که ترا بر محبت دارد.
انتشارات گام نو از ناشران فعال ایرانی است که در سال ۱۳۷۷ تأسیس شده است و به چاپ کتاب‌های سیاسی، ادبی، تاریخی، اجتماعی و فلسفی می‌پردازد. مدیریت این انتشارات را علیرضا رجایی بر عهده دارد.
همچنین مصباح سخنان روح‌الله خمینی در زمان انتصاب مهندس بازرگان، استفاده از کلمه «منصوب می‌کنم» در تنفیذ احکام ریاست جمهوری بنی‌صدر، رجایی و خامنه‌ای و به ویژه فرمان تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام که در اختیارات رهبر در قانون اساسی پیش‌بینی نشده بود را شاهدی بر فراتر بودن ولی فقیه از قانون، و اعمال ولایت مطلقه فقیه می‌داند. او تشکیل مجمع تشخیص مصلحت را نشانه تمثیلی بودن اختیارات رهبر که در اصل ۱۱۰ بیان شده، می‌داند؛ یعنی در شرایط عادی ولی فقیه در همین چارچوب است اما در شرایط فوق‌العاده رهبر به اقتضای ولایت مطلقه الهی خود می‌تواند تصمیمات مقتضی را اتخاذ کند.
همسر وی غلامعلی معتمدی معاون وزیر کار دولت رجایی بود که در بمب‌گذاری هفتم تیر ۱۳۶۰ جان باخت. اشرف بروجردی در دوره‌ای عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی وزارت علوم شد. وی رویکرد اصلاح‌طلبی را به عنوان خط مشی سیاسی زندگی خود برگزید. اولین معاون زن در وزارت کشور پس از انقلاب ۵۷ شد و در کنار عبدالله نوری و عبدالواحد موسوی لاری به ایفای نقش پرداخت.
بنی صدر تا پایان عمر معتقد بود که رجایی از طرف خمینی به او تحمیل شده‌است و او بخاطر جنگ و عدم تکرار مشکلی شبیه اختلاف مصدق-کاشانی تمکین کرده‌است
از مهم‌ترین روستاهای این منطقه می‌توان به فشک، پراچان (روستای آقاجانی )،شهرستان سفلی، دورچاک، بهرام آباد، دستجرد سفلی، رجایی دشت، وشته، هیر، فلار و تلاتر اشاره نمود.
در رحمت نشود بسته که در دوزخ نیز گر رود بنده به حق باز رجایی دارد
آرامگاه رئیس المجاهدین بنایی است مربوط به دوره قاجار که در شهرستان آبیک، نزدیک نیروگاه شهید رجایی واقع شده و در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۶۸۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در این بنا پیکر میرزا حسن رئیس‌المجاهدین، از فعالان انقلاب مشروطه مدفون است.