خامنه. [ م ِن ِ ] ( اِخ ) نام قصبه ای است مرکز دهستان خامنه بخش شبستر شهرستان تبریز. این قصبه در چهارهزارگزی باختر شبستر و 2هزارگزی شوسه صوفیان سلماس قرار دارد. ناحیه ای است واقع در جلگه با آب و هوای معتدل و دارای 4845 تن سکنه که مذهبشان شیعه و زبانشان ترکی است. آب آنجا از چشمه و رود و محصول ایشان غلات و حبوبات و بادام و سیب است. اهالی بزراعت و گله داری و کسب مشغولند. راه شوسه است و 10 باب دکان دارد. در آنجا شعبه ٔتلگراف و نماینده بهداری و آبله کوب سیار و یک باب دبستان وجود دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ). خامنه. [ م ِ ن ِ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستان های پنجگانه بخش شبستر شهرستان تبریز است. حدود جغرافیایی آن : این دهستانها در باختر بخش و در جلگه قرار دارند از شمال به کوه مارمیشو و از جنوب بدریاچه ارومیّه و بخش دهخوارقان و از خاور بدهستان سیس و از باختر بدهستان شرفخانه محدود می باشند. این ناحیه از 11 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمع نفوس آن 25010 نفرمیباشد. قراء مهم آن داریان ، بنیس ، شانجان ، نوجه ده ، دیزج خلیل ، وایقان ، شندرآباد و خامنه که مرکز دهستان میباشد. آب قراء دهستان از رودخانه محلی دامنه کوه میشوداغ و چشمه سارها تأمین میشود. محصول عمده دهستان غلات و حبوبات و زردآلو و بادام وانگور و سیب است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).
معنی کلمه خامنه در فرهنگ فارسی
نام یکی از دهستان های پنجگانه بخش شبستر شهرستان تبریز .
معنی کلمه خامنه در دانشنامه عمومی
خامنه یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که با ۳۰۵۶ نفر جمعیت ( مطابق با سرشماری سال ۱۳۹۵ خورشیدی ) در بخش مرکزی شهرستان شبستر واقع شده است. این شهر در ۵ کیلومتری شمال غرب شبستر و ۷۲ کیلومتری شمال غرب تبریز قرار گرفته است. خامنه در گذشته محل تولید پارچه و پشم بوده و نام قدیم آن «خومنا» بوده است. این شهر در دوره های صفویان و قاجاریان از شهرهای مهم منطقهٔ ارونق بوده و در میان شهرهای آذربایجان شهرت خاصی داشته و از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. مدرسهٔ معرفت نخستین مدرسهٔ منطقهٔ شبستر و یکی از اولین مدارس نوین ایران بوده که پیش از پیروزی انقلاب مشروطه و در سال ۱۲۷۸ هجری در خامنه بنا شده است. همچنین دیواری در محوطه چشمه کهریز توسط تقی سلطان جهت رفاه زنان بنا گردیده است. خامنه در گذشته مرکز تجاری منطقه بوده و بازارهای هفتگی و بازارهای کاروان ها در آن برقرار می شده است. هم اکنون نیز در روزهای پنجشنبه بازار هفتگی در شهر خامنه برپا می شود که بسیاری از مردم خود شهر خامنه و مردم شهرها و روستاهای اطراف، مایحتاج هفتگی خود را از این بازار تهیه می نمایند. بهترین محله خامنه، محله بازار خامنه می باشد که به دلیل 1. مرکزیت این محله در شهر خامنه، 2. تشکیل بازارهای هفتگی 3. دسترسی به بانک، ترمینال خامنه و ایستگاه سواری و . . . بهترین منطقه خامنه به شمار می رود. در حمام تاریخی، درخت چنار کهنسال، قلعهٔ هراتی، مساجد تاریخی ( متعلق به سده های پنجم و ششم هجری ) و مسجد میرپنج ( متعلق به دورهٔ قاجاریان ) از مهم ترین بناهای تاریخی این شهر محسوب می شوند. همچنین در سال ۱۳۸۶ خورشیدی در محل حمام تاریخی خامنه، موزهٔ هدایای این شهر تأسیس شد. خامنه در پنج کیلومتری شمال جادهٔ تبریز - شبستر - سلماس واقع شده و ۱۳۸۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. شهرداری خامنه در سال ۱۳۱۴ خورشیدی تأسیس شد. این شهر تا سال ۱۳۶۹ خورشیدی تابعهٔ شهرستان تبریز بود که در این سال با ارتقای درجهٔ شبستر و ایجاد شهرستان شبستر به این شهرستان پیوست. خامنه در کوهپایه های کوهمیشو ( میشوداغی ) گسترده شده و شیب عمومی آن از شمال به جنوب است. این شهر از سمت شمال به شهر دریان و از شرق به شهر شبستر، از سمت جنوب به شوره زارهای بندر شرفخانه، شندآباد و دریاچهٔ ارومیه و از سمت غرب به تسوج و کوزه کنان محدود شده است. رود کفتر علی از بخش غربی آن عبور می کند و دارای چشمه ها و قناتهای متعددی می باشد.
معنی کلمه خامنه در دانشنامه آزاد فارسی
خامِنِه شهری در استان آذربایجان شرقی، بخش مرکزی شهرستان شبستر. با ارتفاع ۱,۵۵۰ متر، در منطقه ای کوه پایه ای، در ۶۰کیلومتری غرب شمالی تبریز و شش کیلومتری غرب شبستر، شمال راه شبستر به سلماس قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل و نیمه خشک و جمعیت آن ۳,۱۶۱ نفر است (۱۳۸۵). سابقۀ تاریخی خامنه احتمالاً به زمان صدر اسلام می رسد. مسجد خامنه، که متعلق به قرن های ۵ و ۶ق است، از گذشته های دور این شهر حکایت می کند. مسجد میرپنج و قلعۀ هراتی از آثار تاریخی این شهر است.
جملاتی از کاربرد کلمه خامنه
این در حالی است که مشورتهای گسترده با کارشناسان و اساتید فرهیخته بخش آب و محیط زیست نشان میدهد، ادامه روند حاضر، حیات بخش کشاورزی و محیطزیست استان مازندران را با چالشهای جدی مواجه میسازد و این مسئله علاوه بر خسارات جبرانناپذیری است که به زیستبوم شمال کشور و رونق و جهش تولید محصولات کشاورزی وارد میسازد. چنین ضایعهای قطعاً خلاف منویات اساسی آیت الله خامنه ای و مسائل مورد اهتمام جدی تمامی دلسوزان کشور همچون حضرتعالی است و میتواند با گسترش پدیدههای شومی نظیر بیکاری، مهاجرت و… چالشهای جدی امنیتی و اجتماعی را در پی داشته باشد.
در نهایت هاشمی رفسنجانی در آستانه رایگیری بر سر علی خامنه ای به عنوان جانشین رهبری اعلام میکند: «آقایانی که با رهبری جناب آقای خامنه ای تا رفراندوم - البته این موقت است، دائمی نیست - موافق هستند قیام بفرمایند»؛ و سپس به کسانی که گویی میخواهند از موقت بودن انتخاب و عدم اعلام عمومی آن مطمئن شوند میگوید: «موقت گفتم … اعلام نمیشود.» ۶۰ نفر از ۷۴ نمایندهٔ حاضر قیام کردند و به خامنهای رأی دادند.
سید علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی اولین نفری بود که به این موضوع اعلام موضع کرد؛ وی در دیدار با معلمان گفت: «اینجا، مبنا اسلام است، مبنا قرآن است؛ اینجا جایی نیست که سبک زندگی معیوبِ ویرانگرِ فاسدِ غربی بتواند در اینجا اینجور اِعمال نفوذ کند» او اینگونه سندها را مخالف تاریخ و فرهنگ برخی کشورها از جمله ایران دانست و همچنین در مورد الزامآور بودن یا نبودن آن گفت: «یکی از کارهای استادان است؛ سند۲۰۳۰ باید تبیین شود. این جزئی از یک سند بالادستی سازمان ملل است؛ سند توسعه پایدار؛ دستهایی پشت سازمان ملل هستند که دارند برای همه چیز ملل دنیا منظومه فکری تنظیم میکنند. این غلط و معیوب است؛ اینها چه حقی دارند که دربارهٔ سنت کشورها اظهارنظر کنند؛ همهاش هم «باید» است.»
پیکرهای نامبردگان در ۱۶ دی ۱۳۹۸، در شهرهای تهران و قم همراهی شدند. مراسم نماز میت به امامت علی خامنه ای در دانشگاه تهران برگزار شد. رهبر جمهوری اسلامی با چشمانی اشکبار بر آنان نماز خواند. در مراسم تشییع در تهران، جمعیت چند میلیونی مردم گرد آمدند و برخی رسانهها آن را شلوغترین مراسم تشییع پس از تشییع روحالله خمینی دانستند.
احتمال انتخاب مجتبی خامنه ای فرزند علی خامنه ای بهعنوان جانشین در نشست سالانه خبرگان مطرح شد و منتقدان و حامیانی از جمله امام جمعه سرشناس شهر بهارستان اصفهان داشت.
وی در سال ۱۳۵۶ یک دستگاه خودرو پژو به شماره شهربانی ۵۳۲۸۷-ح-تهران به سید علی خامنه ای هدیه داد.
هر چند از طرف برخی گفته میشود خمینی از این مذاکرات اطلاعی نداشت اما مدارک و مستنداتی حاکیست او از طریق هاشمی در جریان این مذاکرات قرار داشت و هاشمی با چراغ سبز او مذاکرات را پیش برد. اول این که خمینی پس از افشای مذاکرات در سال ۱۳۶۵ هرگز هاشمی را متهم نساخت بلکه مجلس را نیز به علت طرح سؤال در این زمینه مورد عتاب قرار داد. از طرفی هاشمی نیز در زمان ریاست جمهوری خامنه ای به عنوان فرماندهٔ جنگ ایران و عراق منسوب شده و سال بعد خود به ریاست جمهوری رسید.
یک فروردین ۱۳۹۹ ایرنا از آزادی امیر نوری و ۱۷ درویش گنابادی در پی صدور فرمان عفو نوروزی از سوی علی خامنه ای خبر داد،