تاریخ اجتماعی ایران

معنی کلمه تاریخ اجتماعی ایران در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] "تاریخ اجتماعی ایران" اثر مرتضی راوندی است که به زبان فارسی در ده جلد به موضوعات مختلفی در مورد تاریخ، فرهنگ، هنر، علوم، شیوه های حکومتی ایران و مسائلی از این قبیل، از قبل از اسلام تا دوران معاصر می پردازد.
شامل 10 جلد با عناوین زیر می باشد: جلد اول: تاریخ ایران قبل از اسلام، جلد دوم: تاریخ ایران بعد از اسلام، جلد سوم: طبقات اجتماعی در ایران بعد از اسلام، جلد چهارم (دو جلد): شیوه حکومت و سازمان سیاسی و اداری، جلد پنجم: زندگی اقتصادی در ایران، جلد ششم: اخلاق و رسوم اجتماعی، جلد هفتم: تفریحات ایرانیان (ورزش شکار لباس مواد مخدر میگساری روسپی گری بازی ها و...)، جلد هشتم (دو جلد): زبان و ادبیات فارسی، جلد نهم: فرقه های مذهبی در ایران (چاپ اول 1997- انتشارات آرش سوئد) و در جلد دهم: تاریخ فلسفه و علوم و افکار در ایران، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
مبحث جلد اول کتاب شامل شش فصل است. جلد سوم شامل هفت فصل، جلد چهارم شامل شش فصل، جلد پنجم شامل 10 فصل، جلد ششم شامل شش فصل، جلد هفتم شامل 10 فصل، در جلد هشتم طی مباحثی به رشد و تکامل زبان و ادبیات مردم ایران، سیر ادبیات فارسی، نخستین نثر نویسان، وضع فرهنگی و اجتماعی ایران، پرداخته شده است و در جلد نهم فرقه های مذهبی ایرانیان و اندیشه های اجتماعی و مذهبی در عهد قبل از اسلام به ویژه عهد قاجاریه بررسی کرده است و در جلد آخر سیر تکاملی علوم و افکار عالم اسلام و مردم ایران را بررسی نموده است.
مرتضی راوندی از جوانی و با ایده و همت شخصی و با جدیتی ستودنی و با نیت تهیه ی تاریخ زندگی مردم ایران، پژوهش و فیش برداری از منابع گوناگون داخلی و خارجی را آغاز کرد. او اعتقاد داشت، تاریخ، فقط شرح اقدامات شاهنشاهان و برگزیدگان و حکایت فتح و شکست در جنگ های کوچک و بزرگ نیست.
راوندی برای مطالعه ی کتابی نایاب، یا دست نوشته ای شخصی، رنج سفر را بر خود هموار می کرد، و در طول پنجاه سال پژوهش، هزاران فیش و سند تاریخی را از کتاب های گوناگون جمع آوری کرد.
[ویکی فقه] تاریخ اجتماعی ایران (کتاب). تاریخ اجتماعی ایران اثر مرتضی راوندی است که به زبان فارسی در ده جلد به موضوعات مختلفی در مورد تاریخ ، فرهنگ ، هنر ، علوم، شیوه های حکومتی ایران و مسائلی از این قبیل، از قبل از اسلام تا دوران معاصر می پردازد.
شامل ۱۰ جلد با عناوین زیر می باشد: جلد اول: تاریخ ایران قبل از اسلام، جلد دوم: تاریخ ایران بعد از اسلام، جلد سوم: طبقات اجتماعی در ایران بعد از اسلام، جلد چهارم (دو جلد): شیوه حکومت و سازمان سیاسی و اداری، جلد پنجم: زندگی اقتصادی در ایران، جلد ششم: اخلاق و رسوم اجتماعی، جلد هفتم: تفریحات ایرانیان (ورزش شکار لباس مواد مخدر میگساری روسپی گری بازی ها و...) ، جلد هشتم (دو جلد): زبان و ادبیات فارسی، جلد نهم: فرقه های مذهبی در ایران (چاپ اول ۱۹۹۷- انتشارات آرش سوئد) و در جلد دهم: تاریخ فلسفه و علوم و افکار در ایران، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. مبحث جلد اول کتاب شامل شش فصل است. جلد سوم شامل هفت فصل، جلد چهارم شامل شش فصل، جلد پنجم شامل ۱۰ فصل، جلد ششم شامل شش فصل، جلد هفتم شامل ۱۰ فصل، در جلد هشتم طی مباحثی به رشد و تکامل زبان و ادبیات مردم ایران، سیر ادبیات فارسی، نخستین نثر نویسان، وضع فرهنگی و اجتماعی ایران، پرداخته شده است و در جلد نهم فرقه های مذهبی ایرانیان و اندیشه های اجتماعی و مذهبی در عهد قبل از اسلام به ویژه عهد قاجاریه بررسی کرده است و در جلد آخر سیر تکاملی علوم و افکار عالم اسلام و مردم ایران را بررسی نموده است.
گزارش محتوا
مرتضی راوندی از جوانی و با ایده و همت شخصی و با جدیتی ستودنی و با نیت تهیه ی تاریخ زندگی مردم ایران، پژوهش و فیش برداری از منابع گوناگون داخلی و خارجی را آغاز کرد. او اعتقاد داشت، تاریخ، فقط شرح اقدامات شاهنشاهان و برگزیدگان و حکایت فتح و شکست در جنگ های کوچک و بزرگ نیست. راوندی برای مطالعه ی کتابی نایاب، یا دست نوشته ای شخصی، رنج سفر را بر خود هموار می کرد، و در طول پنجاه سال پژوهش، هزاران فیش و سند تاریخی را از کتاب های گوناگون جمع آوری کرد. نخستین دوره ی تاریخ اجتماعی ایران در سه جلد، از سوی انتشارات امیرکبیر (توسط آقای عبدالرحیم جعفری) منتشر و مورد استقبال خوانندگان قرار گرفت. پس از آن، راوندی، با تقسیم بندی موضوعی کتاب و گسترش مطالب، اثری گران سنگ خلق کرد که همواره مورد استقبال خوانندگان بوده است و سرانجام با تالیف جلد دهم از این مجموعه «این دفتر را به پایان برد»؛ اما همواره می گفت « حکایت همچنان باقی است» و ای کاش، روزی تاریخ اجتماعی ایران، با همت گروهی منتشر شود. اما او، به هر حال، پایه ای محکم و قابل ستایش، در این عرصه، بنیان نهاد.
← جلد اول
در ابتدای هر جلد فهرستی از مطالب کتاب درج شده است. در پایان اکثر مجلدات کتاب دهم فهرستی از اعلام یا راهنما ذکر شده است.
منبع
...

جملاتی از کاربرد کلمه تاریخ اجتماعی ایران

بررسی کارنامهٔ علمی ریاحی نشان می‌دهد مؤلفهٔ برجستهٔ پژوهش‌های وی، فرهنگ ایرانی و زبان فارسی است. البته وجه صرفاً ادبی بر پژوهش‌های او مسلط نیست و در پژوهش‌هایی که سویهٔ ادبی دارند ریاحی یا به مقتضای بحث به سراغ تاریخ رفته یا به پژوهش‌گران قابلیت برخی متون کهن یا اشعار را برای پژوهش در تاریخ اجتماعی ایران متذکر شده‌است.