تازش
معنی کلمه تازش در لغت نامه دهخدا

تازش

معنی کلمه تازش در لغت نامه دهخدا

تازش. [ زِ ] ( اِمص ) قطره زدن. ( برهان ) ( آنندراج ) ( انجمن آرا ). || تاختن و تک و پوی کردن باشد. ( برهان ) ( آنندراج ) ( انجمن آرا ). دویدن. ( غیاث اللغات ). اسم مصدر تازیدن است. ( فرهنگ نظام ). محمدمعین در حاشیه برهان آرد: پهلوی «تاچشن » از تاز+ ش ( اسم مصدر ) :
کُه اندام و مَه تازش و چرخ گرد
زمین کوب ودریابر و ره نورد.اسدی ( از فرهنگ نظام ).ببازی ز تازش نَاِستاد باز
شد آن گوی چون مهره ، او مهره باز.اسدی.دمان شد سنان بر همه کرد راست
خروشید کاین گرد و تازش چراست.اسدی.از این تازش آگه نبد پهلوان
چو شد آگه آشفته شد بر گوان.اسدی.بیک تازش ، از باد تک درگذاشت
دو گوشش گرفت و معلق بداشت.اسدی.تراست اکنون بر کوه پیچش تِنّین
چنانکه بودت در بحر تازش تمساح.مسعودسعد ( دیوان چ رشید یاسمی ص 78 ).تازش او بحرص چون صرصر
گردش او بطبع چون دردور.مسعودسعد ( ایضاً ص 267 ).

معنی کلمه تازش در فرهنگ معین

( تأزش ) (زِ ) (اِمص . ) تاختن ، یورش .

معنی کلمه تازش در فرهنگ عمید

تاخت و تاز.

معنی کلمه تازش در فرهنگ فارسی

تاختن
( اسم ) تاختن تک و بوی کردن .

معنی کلمه تازش در دانشنامه عمومی

تازش (نظامی). تازش ( انگلیسی: Charge ) تازش شکلی از آفند است که در آن پیکارگران با حداکثر سرعت به صورت ناگهانی به سوی نیروهای دشمن حرکت می کنند تا بتوانند در رزم نزدیک یک پیروزی قاطع به دست آورند. تازش یکی از صورت های اصلی حمله ناگهانی است که در نبردهای بسیاری در طول تاریخ نقش مهمی را ایفا نموده است. در مفاهیم نظامی جدید تازش توسط یک تیم آتش کوچک علیه تأسیسات انفرادی مانند پناهگاه و سنگرها انجام می شود.
احتمال داده می شود که تازش در جنگ های پیش از تاریخ هم وجود داشته است اما نخستین اسناد آن به پس از اختراع خط بازمی گردد. برای مثال تاکتیک فالانژها پیشروی منظم به سوی صفوف دشمن و تازش در هنگام رسیدن به دشمن بود.
در مواجه با معرفی سلاح های آتشین در قرن ۱۶ جنگجویان اسکاتلندی و ایرلندی تاکتیکی را ابداع نمودند که پس یک دور شلیک با تفنگ فتیله ای با سلاح سرد به دشمن تازش می کردند. این تاکتیک در آغاز بسیار مؤثر بود اما با به وجود آمدن تاکتیک های دفاعی و معرفی سرنیزه دیگر ارزش خود را از دست داد.
متفقین به تاکتیک یورش موج انسانی ژاپنی ها با سرنیزه و شمشیر در جنگ جهانی دوم بانزای می گفتند. اصل این عبارت از رجزخوانی سربازان ژاپنی آمده است که فریاد می زدند "تِنو هایکا بانزای" ( 天皇陛下万歳؟, "زنده باد امپراتور" ) .
سرنیزه در قرن ۱۷ میلادی معرفی شد و تا قرن ۲۰ یکی از تاکتیک های اصلی پیاده نظام تازش با سرنیزه بود. از قرن ۱۹ محققان متوجه شدند اصولاً بیشتر تازش ها با سرنیزه منجر به درگیری نمی شود و یکی از طرفین پیش از رسیدن نیروها به یکدیگر از میدان می گریزد. نصب کردن سرنیزه بیشتر روی روحیه طرفین تأثیر می گذاشت و نشان می داد که سربازان آماده کشتن دشمن در رزم تن به تن هستند.
سواره نظام محل اصلی استفاده از تاکتیک های تازش بود و در تمام دوران ها از آن بهره برده می شد. تاریخ نگارانی مانند جان کیگان نشان می دهند که اگر پیاده نظام در استحکامات خود به صورت منسجم در برابر سواره نظام مقاومت کنند تازش معمولاً با شکست روبرو می شود و تازش سواره نظام زمانی موفق می شود که صفوف پیاده نظام از هم بپاشد ( بیشتر به دلیل ترس ) و پیاده ها پراکنده شوند. لژیون های رومی برای متوقف کردن سواران اشکانی نیازمند صفوف درهم پیوسته و منسجم بودند و آنگونه که آنا کومننه می گوید متوقف کردن شوالیه های فرانک حتی سخت تر هم بود. البته باید توجه داشت که تنها با اسب های آموزش دیده می توان به صفوف پیاده نظام تازش کرد و برای کسب موفقیت باید سواران در آرایشی فشرده حمله کنند که این امر هم نیازمند آموزش اسب ها است. سواره نظام سنگین موفق مانند شوالیه ها و سواران اشکانی باید ترکیبی از روحیه جمعی بالا، آموزش عالی، تجهیزات باکیفیت، سلحشوری فردی و انضباط جمعی را دارا باشند تا بتوانند صفوف پیاده نظام را بشکافند و آن ها را شکست دهند.

جملاتی از کاربرد کلمه تازش

ازین تازش آگه نبد پهلوان چو گشت آگه آشفته شد برگوان
زمانی تازش ایشان بشروان اندرون بودی زمانی حمله ایشان بآذربادگان اندر
که اندام مه تازش و چرخ گرد زمین کوب و دریا بُرو ره نورد
هر پیل که ران تو برانگیخت به حمله با تازش صرصر شد و با گردش نکبا
در جریان جنگ‌های زیگیزموند با هوسی‌ها، آلبرشت پدر زن خود را همراهی نمود. پس از مرگ زیگیزموند، آلبرشت در ۱۴۳۸ تاج پادشاهی مجارستان را بر سر نهاد. شش ماه پادشاه بوهم شد و در مارس همان سال به پادشاهی آلمان برگزیده‌شد. اندکی پس از آن مجارستان مورد تازش امپراتوری عثمانی قرار گرفت، ولی آلبرشت در ۱۴۳۹ درگذشت و در سکش‌فهروار به خاک سپرده شد.
دمان شد سنان بر همه کرد راست خروشید کاین گرد و تازش چراست
پس از مرگ حسن صباح جانشینانش راه نبرد با خاندان‌های ترک چیره بر ایران را پی گرفتند. تا این که با تازش مغول‌ها به ایران به ناچار با سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه در یک سنگر جا گرفتند و با مغولان به ستیز پرداختند؛ ولی سرانجام خورشاه واپسین رهبر اسماعیلی‌ها الموت در سال ۶۵۱ در برابر هلاکوخان گردن فروآورد و چندی پس از آن به دست مغول‌ها کشته‌شد. مغولان دژها را یکی پس از دیگر گشودند و کشتار بزرگی از اسماعیلی‌ها کردند. از این پس اسماعیلی‌ها مقاومت را در دژهای خویش در شام و لبنان پی‌گرفتند.
قراخانیان که افزون بر گرفتن بخشی از سرزمین سامانیان، چندین شاهزاده کوچک ترک را که عملاً از بخارا مستقل بودند زیر چیرگی در آورده بودند، در پایان سال ۹۹۱ تازش پروپیمان را آغاز کردند. فرمانروای آنها بغراخان، سپاهی را که نوح برای ایستاندن او فرستاده بود، نابود کرد. سپس امیر، فائق را بخشید و در برابر جنگ با قراخانیان، فرمانداری سمرقند را به او سپرد. ولی پس از چندی فائق تسلیم بغراخان شد و سپس سوی بخارا به‌راه افتاد. نوح گریخت و قراخانیان در «روزهای پایانی بهار ۹۹۲» به پایتخت در آمدند و توانستند ابوعلی دامغانی (وزیر) را دستگیر کنند.
کورش بزرگ در مکانی که امروزه استروشن قرار دارد شهر کوروش‌کده را به عنوان پایگاهی در مقابل تازش بیابانیان بنیاد کرد.
مردمی چشم او در جادوئی ترک تازش در میان هندوئی
خروشید کاین تازش از بهر چیست سپهبد کدامست و لشکر ز کیست
با شروع آفند نیروهای آلمانی به سرعت دچار مشکل شدند و پیشروی‌هایشان کند شد. یکی از مشکلات اصلی آلمانی‌ها مسئله پشتیبانی بود زیرا واحد تازش سریع آلمانی که به سربازان توفان معروف بودند نمی‌توانستند غذا و مهمات را به مقدار زیاد حمل نمایند. نیروهای متفقین در برابر حملات آلمانی‌ها توان خود را در بندرها مهم و خطوط ارتباطی راه‌آهن متمرکز کردند و در نواحی بی‌ارزشی که در اثر سال‌ها جنگ ویران شده بود مقاومت کمتری را نشان دادند. ظرف چند هفته پیشروی آلمانی‌ها متوقف شد و خطر پایان یافت اما درگیری‌ها تا ژوئیه ادامه داشت.
در ۳۲۵ میلادی شاپور دوم شاهنشاه ساسانی برای سرکوب آن‌ها با لشکری به حیره تاخت. عمروقیس از کنستانتیوس دوم امپراتور روم شرقی یاری خواست ولی درخواستش پذیرفته نشد و ایرانیان بر حیره دست‌یازیدند. شاپور دستور داد به مجازات تازش به پارس شانهٔ شورشیان را سوراخ کنند و از آن ریسمانی بگذرانند، این کار سبب شد تا عرب‌ها شاپور را ذوالاکتاف یا شانه‌سُنب بخوانند.
نیاکان او فارسی‌زبان بودند. اسماعیل نسایی از موالی بنی‌تمیم بود ولی از آنها بریده و به آل زبیر پیوسته بود. اسماعیل دو برادر شاعر دیگر به نام‌های محمد و ابراهیم نیز داشت که هر سهٔ آنها در هنگام تازش عرب به ایران به اسیری برده شدند.
به بازی ز تازش ناستاد باز شد آن گوی چون مهره او مهره باز
نبود از تازش ایشان کسی بر جان خود ایمن نبود از حمله ایشان کسی بر مال خود سرور
همره صیت معالّی تو شد ماه مگر که همیشه فلک اندرتک و تازش بیند