معنی کلمه خاطرات سفر در دانشنامه اسلامی
کتاب، بدون مقدمه در چهار فصل تنظیم شده است. در سه فصل اول، خاطرات سفر به حرمین شریفین، کنیا و سودان و در فصل چهارم مقالات همایش مهدویت ارائه شده است.
نویسنده در ابتدای کتاب، تحت عنوان «آغاز راه»، انگیزه سفر را این گونه بیان می کند: «همه ساله در ایام عمره، نماینده محترم ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی، همراه با هیئتی عالی رتبه از مسئولان سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری، به منظور بررسی روند امور اجرایی و فرهنگی عمره، به دیار نور سفر می کنند تا از نزدیک با مسائل و مشکلات زائران آشنا شده، نقاط قوت و ضعف را شناسایی کنند و پس از آن، امور مثبت را تقویت و علل و عوامل کاستی ها را بررسی و برای آن چاره اندیشی کنند» .
وی مقید است تاریخ و حتی ساعت وقایع و دیدارها و نام شخصیت ها را ذکر کند: «چهارشنبه مورخ 85/6/1، ساعت 9/20 دقیقه صبح، آیت الله ری شهری به پاویون فرودگاه آمدند و آقایان محمدشریف مهدوی معاون بین الملل بعثه، سید علی قاضی عسکر معاون آموزش و پژوهش، محمدصادق عرب نیا معاون امور روحانیون، مجید آخوندزاده معاون اجرایی بعثه، مدینه نگاه و ناصری نیز به همراه ایشان سوار هواپیما شدند و سفر آغاز گردید» .
نویسنده همچنین از سفرهای خود نیز اطلاعات مفیدی را ارائه می کند و خواننده را با گذشته و حال سفر حج آشنا می نماید: «فاصله جده تا جحفه، حدود 180 کیلومتر است. بنده به یاد دارم در سال 59 که برای اولین بار به حج مشرف شده بودم، برای احرام بستن و محرم شدن به جحفه آمدیم. آن زمان در منطقه رابغ و جحفه امکانات مناسبی وجود نداشت. راننده اتوبوس، ابتدا به رابغ آمد و فردی را به عنوان راهنما که به وی «بلد» می گفتند سوار کرد. جاده رابغ به جحفه نیز خاکی و شنی بود. با چه زحمتی به جحفه رسیدیم. چند منبع آب و تعدادی آفتابه آنجا گذاشته بودند و آب را به زائران می فروختند. معمولا راننده ها، در این منطقه جاده را گم می کردند و زائران با دشواری زیاد به جحفه می آمدند. اما امروز بحمدالله مسیر آسفالت شده و امکانات خوبی از قبیل حمام و دستشویی ایجاد کرده اند .