باب السلام
معنی کلمه باب السلام در دانشنامه عمومی
معنی کلمه باب السلام در دانشنامه اسلامی
باب السلام از درهای مسجد الحرام است در سمت شرق که به نام باب بنی شیبه هم مشهور است.
باب دوم
باب السلام (باب مروان) از درهای مسجد النبی است در سمت غرب که بعد از باب الرحمه قرار داشته و از افزوده های خلیفه دوم است و باب مروان هم گفته می شد، چون نزدیک خانه مروان بن حکم بوده است.
[ویکی حج] باب السلام (ابهام زدایی). باب السلام ممکن است برای نام های زیر به کار رفته باشد.
[ویکی حج] باب السلام (درب مسجدالنبی). باب السلام: از درهای اصلی مسجدالنبی و نخستین باب دیوار غربی مسجد می باشد. این باب در گسترش دوران عمر بن خطاب ساخته شد. برای این باب نام هایی چون باب مروان، باب الخشوع، باب الخشیه، باب سویقه، یاد شده است. یکی از اقدامات عمر بن عبدالعزیز بستن زنجیر بر باب السلام بود تا از ورود حیوانات جلوگیری شود ولی باعث شد در حج سال ۸۸۵ق. به علت انبوهیِ جمعیت پشت آن، شماری کشته شوند. از دیگر اقدامات عمر بن عبدالعزیز ساخت مناره کنار این باب بود که چندین بار ویران و دوباره بازسازی شد. این باب از اندک درهایی بود که در دوره مقتدر عباسی بعد از بسته شدن بسیاری از درهای مسجدالنبی، باز ماند. دو بار مسجدالنبی در آتش سوخت که این در هم در آن آتش سوزی از بین رفت ولی به دستور فرماندهان روزگار تعمیر شد. در دوره عبدالمجید عثمانی، ساخت در جدیدی برای باب السلام آغاز شد و در زمان پسرش عبدالعزیز تمام شد. این در زمان سعودی ها بازسازی و تزیین شد و در را با بهترین مواد خام در کشور اسپانیا ساختند.
باب السلام یکی از درهایی بود که به سال 17ق. در گسترش دوران عمر بن خطاب (حک: 13-23ق.) در انتهای دیوار غربی مسجدالنبی ساخته شد.
این باب کنار باب الرحمه قرار گرفت و از آن جا که بعدها خانه مروان بن حکم (حک: 64-65ق.) نزدیک آن بنا گشت، مدت ها با نام باب مروان شناخته می شد. خانه مروان به سال 686ق. ویران گشت و به جای آن وضوخانه ای به دست سیف الدین قلاوون (حک: 678-689ق.) از حاکمان مملوکی مصر بنا گشت. ابن زباله (م. 199ق.) باب الخشوع را نام دیگر این در دانسته؛ ولی به سبب نام گذاری آن اشاره نکرده است. ابن جبیر نیز بدون اشاره به وجه تسمیه، از این در با عنوان باب الخشیه یاد کرده است. باب سویقه نیز از نام های دیگر این باب خوانده شده که شاید نزدیک بودنش به منطقه سویقه در غرب مسجدالنبی یا همسو بودن با باب السویقه شهر مدینه، دلیل این نام گذاری باشد. به علت روبه رو بودن باب السلام با دروازه اصلی شهر مدینه (باب السویقه) در دوره عثمانی و نیز فاصله اندک آن با حجره شریف، بیشتر زائران مدینه برای سلام دادن به ساحت مقدس پیامبر از این در وارد مسجد می شدند و از این رو، باب السلام بر نام های دیگر غلبه یافت.
جملاتی از کاربرد کلمه باب السلام
یا من فتح باسمک باب السلام فیض انت السلام دارک دارالسلام فیض
به هر بابی آنجا چو باب السلام سروشی نشسته چو مصری غلام