تاقدیس
معنی کلمه تاقدیس در لغت نامه دهخدا

تاقدیس

معنی کلمه تاقدیس در لغت نامه دهخدا

تاقدیس. ( اِ مرکب ) فرهنگستان این کلمه را بجای چین خوردگی زمین که بشکل طاق است ، انتخاب کرده است. || طاقدیس. ( به همه معانی ) رجوع به طاقدیس شود.
تاقدیس. ( اِخ ) رجوع به طاقدیس شود.

معنی کلمه تاقدیس در فرهنگ معین

(اِمر. ) = طاقدیس : ۱ - مانند تاق ، به شکل تاق . ۲ - در دانش زمین شناسی به چین - خوردگی های تاق مانند زمین گفته می شود. ۳ - تخت تاقدیس ، نام تخت خسروپرویز که از عجایب زمان وی شمرده می شد.

معنی کلمه تاقدیس در فرهنگ عمید

= طاقدیس

معنی کلمه تاقدیس در فرهنگ فارسی

طاقدیس
( اسم ) چین خوردگیهای عظیم زمین که بشکل قوسی است که تحدبش بطرف بالااست چین خوردگیهای عظیمی طاقی شکل آنتی کلینال .

معنی کلمه تاقدیس در دانشنامه عمومی

تاقدیس ( به انگلیسی: Anticline ) به چینی در طبقات یا لایه های زمین که دو سمت آن روبه پایین باشد، تاقدیس گویند. لایه های قدیمی در مرکز تاقدیس قرار دارند. نام تاقدیس از کلمهٔ تاق به معنی سقف گرفته شده و برای فهم آسانتر معنای تاقدیس می شود سقف های گنبدی را در ذهن بیاوریم. تاقدیس ها به هفت دسته تقسیم می شوند: تاقدیس متقارن، نامتقارن، برگشته، خوابیده، بادبزنی، پلانج دار و مرکب.
تاقدیس متقارن تاقدیسی است که در آن سطح محوری به صورت قائم می باشد. به عبارت دیگر پهلوهای چین دارای شیب یکسان می باشد.
تاقدیس نامتقارن تاقدیسی است که در آن سطح محوری به صورت مایل است. شیب دو پهلو در دو جهت مخالف بوده و زاویه شیب دوپهلو متفاوت و غیریکسان می باشد.
در تاقدیس برگشته سطح محوری مایل است و هر دوپهلو در یک جهت شیب دارد و معمولاً دوپهلو دارای زوایای شیب متفاوت می باشد. در این تاقدیس ها پهلویی که بیش از ۹۰ درجه چرخیده باشد، پهلوی برگشته و پهلویی که کمتر از ۹۰ درجه چرخیده باشد، پهلوی نرمال است.
تاقدیس خوابیده، تاقدیسی است که در آن سطح محوری معمولاً افقی است. چین های خوابیده معمولاً دارای چین های خوابیده دیگری به صورت تاقدیسهای فرعی می باشد. اینگونه چین های فرعی را به نام ساختمان های انگشتی شکل می نامند.
تاقدیس بادبزنی، تاقدیسی است که هر پهلوی آن برگشته است. از این تاقدیسها شیب دوپهلو به سمت یکدیگر است و ممکن است که در سطح زمین با ناودیس اشتباه گرفته شود ولی از روی طبقات قدیمی تر که در مرکز چین قرار دارند از ناودیس تشخیص داده می شود.
منظور از تاقدیس پلانج دار تاقدیسی است که محور آن نسبت به سطح افق زاویه دار است و این زاویه از ۰ تا ۹۰ درجه در تغییر است. اگر تاقدیس بدون پلانج باشد، یعنی محور تاقدیس به صورت افقی باشد در اینصورت در روی نقشه زمین شناسی لایه ها را به صورت موازی هم خواهیم دید ولی اگر تاقدیس دارای پلانج باشد در اینصورت، طبقات در سطح زمینی به صورت منحنیهایی که در قسمت انتهایی به همدیگر می رسند، دیده خواهند شد. در اینصورت جهت پلانج، سمتی است که لایه ها در آن سمت به یکدیگر می رسند.
تاقدیس مرکب ( به انگلیسی: Anticlinorium ) یک طاق بسیار بزرگ، از لحاظ شکل شبیه یک تاقدیس، که هر بال آن مرکب از تعدادی چین های کوچک است. تاقدیس از یک کلمه یونانی Anticline به معنی «داشتن شیب مخالف» گرفته شده است. تاقدیس چینی است که به طرف بالا محدب است. در تاقدیسهای ساده پهلوی چین در جهت مخالف یکدیگر شیب دارد. در بعضی تاقدیسها شیب دو پهلو در یک جهت است یا اینکه هر دو پهلو افقی است و بالاخره بعضی از آن ها دارای پهلوهایی درهم می باشد که در این صورت نمی توان به آسانی مورد مطالعه قرار داد. تاقدیس را ممکن است به طور دقیق به صورت زیر تعریف کرد: چین های تاقدیس آن هایی هستند که طبقات قدیمی در مرکز چین قراردارد.
معنی کلمه تاقدیس در فرهنگ معین
معنی کلمه تاقدیس در فرهنگ عمید
معنی کلمه تاقدیس در فرهنگ فارسی
معنی کلمه تاقدیس در دانشنامه عمومی

معنی کلمه تاقدیس در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:طاقدیس

معنی کلمه تاقدیس در ویکی واژه

طاقدیس:
مانند تاق، به شکل تا
در دانش زمین شناسی به چین - خوردگی‌های تاق مانند زمین گفته می‌شود.
تخت تاقدیس، نام تخت خسروپرویز که از عجایب زمان وی شمرده می‌شد.

جملاتی از کاربرد کلمه تاقدیس

در طول تاریخ روشهای مختلفی برای اکتشاف نفت بکار برده شده‌است. در آمریکا برای کشف نفت به گورهای سرخ پوستان نقب می‌زدند. در روشی دیگر حفاران برای کشف نفت در بستر رودخانه‌ها به کندوکاو می‌پرداختند. سپس جستجو برای تاقدیس‌ها یکی از راه‌های کشف نفت در طول تاریخ شد.
در اوایل قرن بیستم اکتشاف نفت بر مبنای نقشه‌برداری سطحی تاقدیس‌ها بود. در میانه دهه ۱۹۲۰ میلادی، بکارگیری روشهای ژئوفیزیکی اکتشاف نفت را وارد مرحله تازه‌ای نمود. روشهای لرزه‌ای و گرانشی در یافتن نفت در گنبدهای نمکی سواحل خلیج مکزیکو ایالات متحده بسیار کارآمد بوده‌است. در سال‌های بعد روشهای چاه‌نگاری الکتریکی، صوتی و پرتوزایی مورد استفاده وسیعی قرار گرفتند. سپس استفاده از عکسهای هوایی بخصوص در مناطق فاقد پوشش گیاهی بسیار کارآمد نشان داد.
میدان‌های استان فارس از نظر ساختار زمین‌شناسی کاملاً مستقل هستند، میدان‌های سفید باغون، سفید زاخور و هالگان روی تاقدیس قرار گرفته‌اند و میان آن‌ها ناودیس است که این میدان‌ها را از یکدیگر جدا می‌کند.