جهان سوم

معنی کلمه جهان سوم در فرهنگستان زبان و ادب

{Third World} [جغرافیای سیاسی] گروهی از کشورها که از نظر زیربناهای اقتصادی و سیاسی و اجتماعی از کشورهای پیشرفتۀ جهان اول و دوم عقب ترند

معنی کلمه جهان سوم در دانشنامه آزاد فارسی

جهان سوّم (Third World)
(یا: کشورهای در حال توسعه) کشورهای کمتر توسعه یافته در مقایسه با کشورهای صنعتی بازار آزاد غرب (جهان اول۱) و کشورهای صنعتی کمونیست پیشین (جهان دوم۲). کشورهای جهان سوم، با توجه به معیار درآمد سرانۀ آن ها، جزو فقیرترین کشورها محسوب می شوند و در آسیا، افریقا، و امریکای لاتین متمرکزند. اوایل دهۀ ۱۹۷۰، سرآغاز کوشش جمعی کشورهای جهان سوم برای مقابله با کشورهای صنعتی قدرتمند در خصوص موضوعاتی نظیر سطح قیمت های مواد اولیه بود. این کشورها، ملت های خود را گروهی تلقی می کردند که در گذشته، ملل پیشرفته از آن ها بهره کشی کرده اند و آن ها محقند که واپس ماندگی خود را جبران کنند (← جنبش_غیرمتعهدها). کشورهای جهان سوم، خود به چند گروه تقسیم می شوند: کشورهای کم درآمد، شامل چین و هند؛ کشورهای با درآمد متوسط، نظیر نیجریه، اندونزی، و بولیوی؛ و کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط، مانند برزیل، الجزایر، و مالزی. ۷۵ درصد از جمعیت دنیا در کشورهای جهان سوم زندگی می کنند، اما فقط بیست درصد از منابع جهان را مصرف می کنند. در ۱۹۹۰، متوسط درآمد سرانۀ جمعیت نیم کرۀ شمالی ۱۲,۵۰۰ دلار، یعنی هجده برابر بیشتر از درآمد سرانه در نیم کرۀ جنوبی بود. کشورهای جهان سوم، به رغم تفاوت های بی شمار در تاریخ، جغرافیا، ساختار اجتماعی و فرهنگ، ویژگی های مشترکی دارند: بخش های صنعتی جدید نسبتاً توسعه نیافته اند؛ عمدتاً تولیدکنندۀ کالاهای اولیه برای کشورهای صنعتی غربی اند که تقاضا و قیمت آن ها متغیر است؛ مردم این کشورها فقیرند و عمدتاً به کشاورزی اشتغال دارند. سایر مسائل مربوط به کشورهای در حال توسعه عبارت اند از میزان بالای رشد جمعیت و مرگ ومیر؛ امکانات ضعیف آموزشی و بهداشتی؛ سطح بالای کم کاری و در برخی موارد، بی ثباتی سیاسی. کشورهای جهان سوم، که در رأس آن ها کشورهای عرب صادرکنندۀ نفت۳ قرار دارند، بیش از ۷۵ درصد از واردات اسلحۀ جهان را به خود اختصاص می دهند. در سال های اخیر عملکرد اقتصادی کشورهای در حال توسعه متفاوت بوده است. کشورهای مجاور صحرای افریقا مشکلات جدی تری دارند و در مقابل سایر کشورها، ازجمله برخی از کشورهای آسیایی، پیشرفت فوق العاده داشته اند. در جنوب شرقی آسیا، چهار کشور به اصطلاح «اژدها۴» یعنی هنگ کنگ، کرۀ جنوبی، سنگاپور، و تایوان با درآمد سرانۀ قابل مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان اول، به حدی پیشرفت کردند که به کشورهای تازه صنعتی شده۵ معروف شدند. مالزی و تایلند نیز به سرعت در حال توسعه اند و به موازات آن ها، اما ناپیوسته، آرژانتین، برزیل، شیلی، مکزیک، و پرو نیز توسعه می یابند. بسیاری از کشورهای در حال توسعه با نپرداختن وام های سنگین خارجی خود موجب شده اند کشورهای صنعتی شرایط وام ها را سخت تر کنند و برنامۀ زمان بندی جدیدی (تعویق بازپرداخت) برای وام ها در نظر بگیرند.
First World
Second World Arab oil-exporting countries dragon newly industrialized countries (NICs)

معنی کلمه جهان سوم در ویکی واژه

گروهی از کشورها که از نظر زیربناهای اقتصادی و سیاسی و اجتماعی از کشورهای پیشرفتۀ جهان اول و دوم عقب‌ترند.

جملاتی از کاربرد کلمه جهان سوم

وی همچنین برنده جایزه علمی بین‌المللی پروفسورعبدالسلام در ایتالیا در رشته شیمی، پرمقاله‌ترین دانشمند زن کشورهای جهان سوم، و برنده نشان دانش (سال ۱۳۸۳–۲۰۰۴) و دارنده عنوان استاد نمونه کشوری و چندین بورس، نشان و جایزه علمی داخلی و خارجی است که از آن جمله می‌توان به بورس هامبوست از کشور آلمان اشاره کرد. از دیگر فعالیت‌های او می‌توان به عضویت در هیئت تحریریه مجلات علوم و فناوری ایران و مجله انجمن شیمی ایران، خدمت‌رسانی در نقش مشاور اداره کل محیط‌زیست استان فارس و داوری مقالات مجلات معتبر بین‌المللی اشاره کرد.
طبقات بالاتر از سومرو مخصوص زندگیِ خدایانِ بزرگ‌تر و با طول عمر بیشتر است. بیشتر این خدایان چیزی خلق نمی‌کنند اما در یکی از طبقات بالایی «برهمای بزرگ» حضور دارد. او خالقِ جهان سومرو است. این برهمای بزرگ، خودش از جهان‌های بالاتر از خود آمده‌است. در حقیقت او در طول زندگی‌اش در جهان‌های بالاتر، قدری از شایستگی‌اش را از دست داده و بعد از مرگ، در جهانی پایین‌تر متولد شده و دست به خلقتِ جهانِ پایین‌تر از خود زده‌ است. بالاترین جهان مخصوص کسانی‌ست که بهترین نتیجه را از زندگی خود گرفته‌اند و کارمای خوبی به دست آورده‌اند. کل هستی خالقی ندارد.
با توجه به پایین بودن سرعت اکثر کشورهای جهان سومی، در آمار سرعت اتصال اینترنت؛ ایرانیان نیز مشکلاتی مانند قطع/وصل و سرعت پایین اینترنت را در کلاس‌های آنلاین شاهد هستند.
شانزدهمین دوره بازی‌های المپیک با اتفاقات و حوادث مهم سیاسی همراه بود. این بازی‌های در یک جو سیاسی نامطمئن آغاز گردید. جمهوری خلق چین، در اعتراض به پذیرفته شدن تایوان، از عضویت در کمیته بین‌المللی المپیک استعفا و از شرکت در مسابقات امتناع کرد. کشورهای هلند و اسپانیا نیز به دلیل اشغال نظامی مجارستان توسط اتحاد جماهیر شوروی، بازی‌ها را تحریم نمودند. مصر، لبنان و عراق هم به دنبال بحران کانال سوئز به ملبورن نیامدند. برخی از کشورهای جهان سوم نیز به دلیل مسافت طولانی، از شرکت در مسابقات تابستانی المپیک ملبورن منصرف شدند.
در زمان جنگ سرد، اتحاد جماهیر شوروی تلاش می‌کرد تا با تصرف منابع مواد معدنی استراتژیک در کشورهای جهان سوم، دسترسی بلوک غرب را به این مواد محدود کند. در نتیجهٔ این اقدامات، اصطلاح «جنگ منابع» مرسوم شد. در جنگ منابع، کشور مغلوب تلاش خواهد کرد که با جایگزین کردن موادی دیگر، نیاز خود را به منبع کمیاب کاهش دهد. یکی از راه‌های جایگزین کردن یک منبع، ساختن مواد مصنوعی است، برای مثال، الماس‌های صنعتی می‌توانند جایگزین نسبتاً مناسبی برای الماس طبیعی باشند. یک راه دیگر جایگزین کردن یک منبع، بازیافت مواد آن است. عمل بازیافت به این بستگی دارد که مادهٔ مورد نظر پس از مصرف از بین می‌رود یا خیر.
هوروویتز سعی کرد پلی بین تحلیل فعلی خود از قدرت و اقتدار دولتی و مطالعات قبلی خود در مورد طبقه‌بندی و توسعه بین‌المللی مقایسه ای ایجاد کند. وی کلید معرفی عبارت «جهان سوم» در فرهنگ واژگان تحقیقات اجتماعی بود.
امروزه بسیاری از محققان جهان سوم قانع شده‌اند که مسئولان مجلات علمی سرآمد، تمایل بیشتری به رد مقالات فرستاده شده از یک مؤسسه جهان سوم نسبت به مقاله‌ای به همان کیفیت از کشورهای پیشرفته دارند. مهم‌تر اینکه آن‌ها اظهار می‌دارند که حتی وقتی مقالات آن‌ها در مجلات معتبر به چاپ می‌رسد، دانشگاه‌های آن‌ها مقالات و کارهایشان را نادیده می‌گیرند و تمایل به پیگیری مقالات بعدی دارند که دانشمندان آمریکایی و اروپایی در دنباله کارهای آنان ارائه می‌کنند (گیبز، ۱۳۷۶).
این روش، شامل شیوه‌هایی چون تک‌محصولی کردن کشورهای جهان سوم، سرمایه‌گذاری‌های خارجی توسط کشورهای ثروتمند و غیره می‌شود.
اسکاد نام‌گذاریِ ناتو برای خانواده‌ای از موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد ساخت اتحاد جماهیر شوروی است که در دوران جنگ سرد تولید شد و به صورت گسترده به دیگر کشورهای هم‌پیمان با کشور شوروی خصوصاً کشورهای جهان سوم صادر شده‌است. «اسکاد» نامی است که توسط ناتو به این سری موشک‌ها داده شد و معمولاً برای اشاره به تمامی موشک‌هایی که در کشورهای مختلف بر اساس تکنولوژی اسکاد ساخته شده‌اند نیز استفاده می‌شود. نام روسی این موشک‌ها آر-۱۱ (اولین نمونه)، آر-۱۷ و آر-۳۰۰ البروس است. که موتور آن از سوخت مایع استفاده می‌کند. این موشک در راستای عمودی پرتاب و معمولاً بر روی سکوهای کوچک و متحرک سوار می‌شود.
آنگل محقق برجسته جنبش جهان سوم رویکردهای حقوق بین الملل است.