بوستان. ( اِ مرکب ) پهلوی «بوستان ». مخفف بستان ، مرکب از بو ( = بوی - رایحه ) و ستان ( اداة مکان ). جایی که گلهای خوشبو در آن بسیار باشد. باغ باصفا. ( حاشیه برهان چ معین ).مرکب از کلمه بو و کلمه ستان که بمعنی جای پیدا شدن است. ( غیاث ). جنت. ( مهذب الاسماء ) ( ترجمان القرآن ). حدیقه. جایی که درختان گل و درختان که میوه هاشان خوشبو باشد، چون سیب و امرود و ترنج و نارنج و امثال آن. ( از شرفنامه منیری ). جایی که بوی بسیار از آن خیزد از عالم گلستان. ( آنندراج ). جایی که گلهای خوشبودر آن بسیار باشد. ( فرهنگ فارسی معین ) : گه بر آن کندز بلند نشین گه در این بوستان چشم گشای.رودکی.خزّ بجای ملحم وخرگاه بدل باغ و بوستان آمد.رودکی.چنان بُد که یک روز با دوستان همی باده خوردند با دوستان.فردوسی.چنین گفت کاین نو برآورده جای همه گلشن و بوستان و سرای.فردوسی.همی بوستان سازی از دشت او چمنهاش پر لاله و چاوله.عنصری.یکی بوستانی پراکنده نعمت بدین سخت بسته بر آن نیک بازی.( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 384 ).فریفته مشو ای نوجوان بر آنکه بر او چو بوستان و به قد سرو بوستان شده ای.ناصرخسرو.اول کسی که باغ ساخت او [منوچهر] بود و ریاحین گوناگون که بر کوهسارها ودشتها رسته بود، جمع کرد و بکشت و فرمود تا چهار دیوار گرد آن درکشیدند و آنرا بوستان نام کرد، یعنی معدن بویها. ( فارسنامه ابن البلخی ص 37 ). چون خزاین مربوستان را زعفران داد ای شگفت پس چرا بازایستاد از خنده خندان بوستان.مسعودسعد.منوچهر، بسیاری شکوفه ها و گل و ریاحین ازکوه و صحرا بشهرها آورد و بکشت و دیوار فرمود کشیدن پیرامون آن. چون شکفت و بوی خوش یافت ، آنرا بوستان نام نهاد. ( مجمل التواریخ ). عهد یاران باستانی را تازه چون بوستان نمی یابم.خاقانی.پندار سر خر و بن خار در عرصه بوستان ببینم.خاقانی.هر آن کسی که تمنای بوستان دارد ضرورت است تحمل ز بوستان بانش.سعدی.گل آورد سعدی سوی بوستان بشوخی و فلفل به هندوستان.سعدی.از این بوستان که بودی تحفه ای کرامت کن. ( گلستان سعدی ). رجوع به بستان شود.
معنی کلمه بوستان در فرهنگ معین
[ په . ] (اِمر. ) ۱ - جایی که گل های خوشبو در آن بسیار باشد. ۲ - باغ مصفا.
معنی کلمه بوستان در فرهنگ عمید
۱. باغی که دارای گل های فراوان باشد، گلستان، بستان. ۲. پارک.
معنی کلمه بوستان در فرهنگ فارسی
باغ، گلستان، باغی که دارای گلهای زیادباشد ۱ - جایی که گلهای خوشبو در آن بسیار باشد . ۲ - باغ با صفا . ۳ - باغ میوه . ۴ - یکی از دستگاه های موسیقی قدیم ایران که صاحب ( دره التاج ) آنرا جزو ادوار ملایم موسیقی ایران آورده است .
معنی کلمه بوستان در فرهنگ اسم ها
اسم: بوستان (دختر) (فارسی) (طبیعت) (تلفظ: bustān) (فارسی: بوستان) (انگلیسی: bustan) معنی: باغ و گلزار، بستان، ( در ادبیات فارسی ) بوستان یا سعدی نامه، مثنوی اخلاقی و عرفانی به فارسی، مشتمل بر حکایت های کوتاه، از سعدی شیرازی، بُستان
معنی کلمه بوستان در دانشنامه عمومی
بوستان (باشت). بوستان، شهری از توابع شهرستان باشت در استان کهگیلویه و بویراحمد ایران است. این شهر در بخش بوستان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱٬۰۱۹ نفر ( ۱۸۸خانوار ) بوده است. بوستان (تاجیکستان). شهر بوستان ( به تاجیکی: Бӯстон ) در ناحیهٔ کوهستان مست چاه استان سغد در کشور تاجیکستان واقع شده است. جمعیت این شهر ۱۴٫۴۰۳ نفر است. بوستان (سغد). بوستان ( ایشکلی ) یک منطقهٔ مسکونی در تاجیکستان است که در ولایت سغد واقع شده است. بوستان (فلاورجان). بوستان زر شهری از توابع بخش مرکزی شهرستان فلاورجان در استان اصفهان ایران است. این شهر از ادغام دو روستای لارگان و درچه عابد ( فلاورجان ) طبق مصوبه هیئت وزیران در سال ۱۴۰۰ تشکیل شد. شهر بوستان زر دارای مجموعه باغ ها و رستوران های متعدد است و به مجموعه باغ معروف است. رودخانه زاینده رود از کنار شهر بوستان عبور می کند؛ و در فاصله ۱۶ کیلومتری شهر اصفهان و ۶ کیلومتری شهر فلاورجان قرارگرفته است. جمعیت براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این شهر ۷۲۱۲ نفر ( ۲۰۱۸ خانوار ) بوده است. آستان امامزاده محمدبن عبدالله در شهرستان فلاورجان، بخش مرکزی، شهر بوستان، محله لارگان واقع شده است. مساحت کل بقعه ۳۵۰۰ متر مربع با زیربناء تقریبی ۳۰۰ متر مربع و دارای حسینیه به مساحت ۴۰۰ متر مربع می باشد. این امامزاده به گلزار شهداء و قبرستان عمومی همجواری دارد. از جمله محصولات مهم این منطقه برنج لنجان است که در منطقه لنجانات کشت می شود. در بیشتر مناطق کشاورزی و شالیکاری ( به زبان محلی: تولِکی ) هنوز به صورت سنتی و با دست انجام می گیرد. همچنین در این منطقه باغداری مرسوم است از جمله از محصولات باغی می توان به هلو، گیلاس، آلبالو، آلوچه و… نام برد. با توجه به عدم صرفه اقتصادی کشاورزی مردم این منطقه دیگر شغل کشاورزی ندارند و عمدتاً در صنایع مشغول به کار هستند. بوستان (لاشار). بوستان، روستایی در دهستان لاشار جنوبی بخش پیپ شهرستان لاشار در استان سیستان و بلوچستان ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱۴۴ نفر ( ۵۴ خانوار ) بوده است.
معنی کلمه بوستان در دانشنامه آزاد فارسی
(یا: سعدی نامه) مثنوی اخلاقی، عرفانی و آموزشی به فارسی، سرودۀ سعدی شیرازی. سعدی این اثر را، در ۶۵۵ق، به نام ابوبکر بن سعد بن زنگی، در بحر متقارب و در یک دیباچه و ده باب سرود: باب اول در عدل و تدبیر و رأی، باب دوم در احسان، باب سوم در عشق و مستی و شور، باب چهارم در تواضع، باب پنجم در رضا، باب ششم در قناعت، باب هفتم در عالم تربیت، باب هشتم در شکر بر عافیت، باب نهم در توبه و راه صواب و باب دهم در مناجات و ختم کتاب. در نسخه های کهن به سعدی نامه آوازه دارد و بعدها گویا به خاطر سجع با گلستان شیخ بوستانش نام نهاده اند. این اثر در زمان تألیف بارها رونویسی شد و کتاب درسی بود و حتی، به نقل از تاریخ فرشته، در ۷۵۰ق در دکن به اطفال آموزانده می شد. بوستان از جنبۀ ساختاری بیانگر آرزوهای شاعر در قالب کلام و شعر است. در این اثر از دنیای واقعی، که آکنده از بدی و تاریکی است، کمتر سخن رفته است و بیشتر «جهان مطلوب سعدی» در آن منعکس است. سعدی می کوشد که هرچه را زشتی و بدی است از عرصۀ این جهان بزداید و در حقیقت اکثر حکایات آن آفریدۀ خیال شاعر است. سعدی در بوستان به تمام مثنوی های پیش از خود نظر داشته و نوآوری های آن ها را تلفیق کرده و حتی به آورد فردوسی رفته است. بوستان از نظر جوهر شعری به رغم کاستی هایی، که خود سعدی به آن ها واقف بوده است، مقامی ممتاز دارد و یکی از مثنوی های برتر زبان فارسی به شمار می رود. بوستان در ۱۲۲۴ق در کلکته به چاپ رسید. این اثر در شبه قاره و آناتولی و بالکان بارها ترجمه، تلخیص و شرح شده است. در ۷۵۵ق مسعود بن عثمان خلاصه ای از آن را به نام فرهنگ نامۀ سعدی به ترکی ترجمه کرد (استانبول، ۱۹۴۲). سودی بوسنوی آن را شرح کرد (استانبول. ۱۲۸۸ق). حکمت ایل آیدین آن را به ترکی برگرداند (استانبول، ۱۹۵۰). بوستان توسط باربیه دو منار به فرانسوی (پاریس، ۱۸۸۰) و به دست اچ ویلبرفورس کلارک به انگلیسی (لندن، ۱۸۷۹) ترجمه شده است؛ ژ. هورن این اثر را به هلندی برگرداند (آمستردام، ۱۶۸۸). نخستین تصحیح انتقادی آن به کوشش محمدعلی فروغی و با همکاری حبیب یغمایی انجام گرفت (۱۳۱۶ش). محمد خزائلی و محمدعلی ناصح بر آن شرح نوشتند. تاکنون بهترین تصحیح بوستان از آن غلامحسین یوسفی است که این اثر را با توجه به دَه نسخۀ خطی و نسخ چاپی ایرانی و خارجی آن تصحیح کرد و با حواشی مفید و عالمانه ای به چاپ رساند (۱۳۵۹ش).
معنی کلمه بوستان در دانشنامه اسلامی
[ویکی نور] «بوستان»، نخستین اثر شیخ مصلح الدین عبدالله سعدی شیرازی است که کار سرودن آن در سال 655ق پایان یافته است. این کتاب به زبان فارسی بوده و نویسنده آن را به نام اتابک ابوبکر بن سعد زنگی نوشته است. آنچه باعث هرچه بیشتر شدن اهمیت این اثر می شود، آن است که پندها و آرزوهای سعدی در این کتاب، بیش از دیگر آثار او جلوه گر می باشد. کتاب با مقدمه مصحح آغاز و مطالب که در بردارنده حدوداً چهار هزار بیت و تقریباً 177 حکایت می باشد، در ده باب، ارائه شده است. سعدی این اثر را در زمانی که در سفر بوده است، سروده و هنگام بازگشت به شیراز آن را بر دوستانش عرضه داشته است. این اثر در قالب مثنوی و در بحر متقارب سروده شده و از نظر قالب و وزن شعری، حماسی است؛ هر چند که از نظر محتوا، به اخلاق، تربیت، سیاست و اجتماعیات پرداخته است. پسندها و آرزوهای سعدی در این کتاب، بیش از دیگر آثار او جلوه گر است و سعدی شناسان و دوستداران او، همواره بوستان را در جایگاه یک کتاب اخلاقی و آموزشی نگریسته و آن را «جهان مطلوب سعدی» دانسته اند و به راستی هم سعدی مدینه فاضله ای را که می جسته، در این اثر، تصویر کرده است. وی در این تصویر، دائم از تجربه ها، سرگذشت ها و روایت های گذشتگان یاد می کند و تصویر آن جهان نورانی را در قالب حکایت هایی شیرین، چنان نغز و دلفریب جلوه کرده است که بر بیشتر زیبایی های هنری و شگردهای شاعرانه این اثر سایه افکنده است.
معنی کلمه بوستان در ویکی واژه
بوستان سعدی جایی که گلهای خوشبو در آن بسیار باشد. باغ باصفا. نخستین اثر سعدی است که کار سرودن آن در سال ۶۵۵ هجری قمری، پایان یافتهاست.
جملاتی از کاربرد کلمه بوستان
وی علاوه بر دیوان اشعار، مشتمل بر ده هزار بیت، یک مثنوی به نام یوسف و زلیخا دارد که به شیوهٔ یوسف و زلیخای جامی سروده است. مثنوی دیگری نیز به نام گنجینه به تقلید بوستان سعدی به او منسوب است. مهمترین اثر آذر بیگدلی تذکرهٔ عمومی معروف و مفصّل او آتشکده مشهور به آتشکدهٔ آذر است که آن را در طی ۳۰ سال به نام کریمخان گردآوری و تألیف کردهاست.
خوشی نظّارهٔ این داستان کن تماشای گل این بوستان کن
همی دانست رامین بوستانی بدو در کار دیده باغبانی
سال ۱۳۱۶ خورشیدی مصادف با ۱۳۵۶ هجری قمری، هفتصدمین سالگرد تصنیف کتابهای گلستان و بوستان بود. در این سال بهمنظور بزرگداشت سعدی، به ابتکار علیاصغر حکمت، وزیر وقت معارف، مجموعه اقداماتی به عمل آمد. برخی از مهمترین این اقدامات عبارت بودند از:
لشگر بحرب یاغی و طاغی دلیر کرد تا باغ و بوستان ممالک ببر رسید
پتککایا، که خانوادهاش اهل دیاربکر هستند، در الازیغ زاده شد اما دوران کودکی خود را در استانبول گذراندهاست. او در مدرسۀ ابتدایی مهمت کارامانجی، سپس دبیرستان بوستانجی و دبیرستان فنرباغچه تحصیل کرد. پتککایا که در کنسرواتوار دولتی دانشگاه آنادولو حضور داشت، از سال ۱۹۹۵ به عنوان بازیگر در تئاترهای دولتی مشغول به کار است.
این آرامگاه در انتهای خیابان بوستان و کنار باغ دلگشا در دامنهٔ کوه در شمال شرق شیراز قرار دارد. در اطراف مقبره، قبور زیادی از بزرگان دین وجود دارند که بنا به وصیت خود، در آنجا مدفون شدهاند. از جمله مهمترینهای آن میتوان شوریده شیرازی را نام برد که آرامگاهش به وسیله رواق به آرامگاه سعدی متصل شدهاست. آرامگاه شیخ مشرف الدین بن مصلح الدین سعدی شیرازی در تاریخ ۲۰ آبان ۱۳۵۳ به شمارهٔ ثبت ۱۰۱۰٫۳ در انجمن آثار ملی به ثبت رسیدهاست.
تا بروید به بوستان سوسن تا بتابد ز آسمان پروین
با روی همچون گلستان هر گل ازو صد بوستان شاید که عار آید ترا از لاله و از یاسمن
این دو بیت بخشی از بوستان سعدی است و سعدی بیتی معروف از فردوسی را در میان شعر خود عیناً نقل کردهاست.
به زیر چرخ دل شادمان نمیباشد گل شکفته درین بوستان نمیباشد
گلستان از لعبتان نغز چو خر خیر گشت بوستان و گلستان چون بر بر و کشمیر گشت
چو بینی دو تن نوخط دلستان خرامند با هم سوی بوستان
اما هرات بارکده خراسان است. در بیرون و اندرون آن آبها و بوستان هاست، دارای حصار مستحکم و کهندژی استوار است. هرات ربض نیز دارد که مسجد جامع در آن است و در سراسر سیستان، ماورالنهر و جبال مسجدی آبادتر و پابرجاتر از مسجد هرات وجود ندارد. برسر کوه هرات آتشکده ای آباد بنام سرشک است و در فاصله کمی از آن کلیسای مسیحیان قرار گرفتهاست.
آناهید خاچاطوری بوستانجیان (ارمنی: Անահիտ Խաչատուրի Բոստանջյան؛ زادهٔ ۱۰ سپتامبر ۱۹۴۹ ۸ ژانویهٔ ۲۰۱۷) روزنامهنگار نظر، شاعر، مترجم، نویسنده و ویراستار اهل ارمنستان بود.
کشد زهر سر مو شعله لیک این عجب است که بی فتیله بود شمع بوستان نرگس
ابراهیم شُعیبی اَقاوی (نسب: ابراهیم بن محمد بن حسن بن عمر بن علی) سازنده مراکشی در سدهٔ هجدهم میلادی/ دوازدهم هجری بود که برای ساختن روستای تاکادیرت در نزدیکی أقا (در اقلیم طاطا، کلمیم السماره امروزی) از ثروت خودش شهرت یافت؛ جایی که تاکادیرت را ساخت، بیابانی رهاشده بود که هیچکس مالک آن نبود. شعیبی تاکادیرت را همراه دژی استوار ساخت و آن را در ۱۳ شوال ۱۱۴۴ پایان برد. کاخی نیز در آن ساخت که از سه سو هزار ذِراغ مساحت داشت. باغها و بوستانهایی در چهار جهت، هشت برج در دژ مرکزی آن، با چاههای آبی و مسجد درون آن. مختار سوسی، اصل خانوادهٔ شعیبی را بربری از تازارین دانستهاست که به مکانِ تاکادیرت در سال ۱۱۳۵ آمدند و ابراهیم شعیبی در سال ۱۱۴۴ این شهر را برای آنان ساخت..
بوستان و گلستان و سایر مثنویهای سعدی، مخزن الاسرار سرودهٔ حکیم نظامی، مرزباننامه، قابوسنامه و دیوان نزاری قهستانی شاعر اسماعیلی قرن هفتم اشارهکرد.
ایا میوهٔ بوستان وجود درختیست قد تو و حسن بر
ال بوستان، عربستان سعودی یک منطقهٔ مسکونی در عربستان سعودی است که در استان مدینه واقع شدهاست.