توتیا
معنی کلمه توتیا در فرهنگ معین
معنی کلمه توتیا در فرهنگ عمید
۲. (زیست شناسی ) جانوری دریایی از نوع خارپوستان با بدن کروی و پوشیده از خارهای ریز که غالباً به سنگ ها و علف ها یا جانوران دریایی دیگر می چسبد و از جلبک ها و گیاه های دریایی تغذیه می کند، بلوط دریایی، خارپشت دریایی.
معنی کلمه توتیا در فرهنگ فارسی
( اسم )۱- اکسید طبیعی و ناخالص روی که در کوره های ذوب سرب و روی بدست آید و محلول آن گند زدایی قوی است و درچشم پزشکی محلول رقیق وی برای شستشوی مخاط و پلکها بکار میرود در قدیم اکسید ناخالص مزبور را در جوشهای بهاره و جوشهای تراخمی بصورت گرد( پودر ) روی پلکها میپاشیدند . ۲- سنگ توتیا . ۳ - نوعی جانور دریایی جزو شاخ. خار پوستان از تن. خارتنان که بدن وی از یک صدف یک قطعه یی کاملا محکم و پوشیده از خارهای بسیارتشکیل شده شکل صدف کروی یا سیبی شکل است بلوط دریایی خار پشت دریایی .
معنی کلمه توتیا در فرهنگ اسم ها
معنی: سنگ سرمه، بلوط دریایی، از آبزیان دریایی که در بستر دریا زندگی می کند، نوعی ماده شیمایی که به عنوان سرمه استفاده می کنند، نوعی ماده شیمایی که به عنوان سُرمه استفاده می کنند، جانوری دریایی با بدنی مدور که در بستر دریا زندگی می کند، گردی که از آن به عنوان سرمه استفاده می کنند
معنی کلمه توتیا در دانشنامه عمومی
معنی کلمه توتیا در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه توتیا در ویکی واژه
(شیمی): سرمه، اکسید روی و سرب که در کورههای ذوب سرب و روی به دست میآید. برای معالجة امراض چشم و نیز تقویت آن به کار میرود.
(جانوری): خارپشت دریایی، جانوری است از نوع خارپوستان با بدن کروی شکل که به سنگها و علفها و دیگر جانوران دریایی میچسبد و از گیاهان دریایی و جلبکها تغذیه میکند.
(شیمی): به چم سنگ سرمه. اصل این واژه دودها بوده و توتیا تازیشدهی آن است. سرمه
اکسید روی که در کورههایی که روی و سرب را میگدازند درست می شود.
جملاتی از کاربرد کلمه توتیا
عقل میباشد غبار دیده مجنون ما خاک صحرای جنون در چشم عاشق توتیاست
جامی به گردش آر که این کهنه آسیا وقت است استخوان مرا توتیا کنند
بی غبار خط نگاهم توتیا گم کرده ای است در ته ابر سیه ماه جلا گم کرده ای است
این توتیای چشم شرف گردد از شرف و آن یک قبول عالم اقبال از افتخار
اقبال تو گرد موکب تو در دیده ملک توتیا کرد
به طوف خانهٔ خمار توتیاگویان اگر به دیده کشم خاک راه می شاید
اسکار هرتویگ (متولد ۲۱ آوریل ۱۸۴۹ در فریدبرگ، درگذشته ۲۵ اکتبر ۱۹۲۲ در برلین)، رویانشناس و جانورشناس آلمانی بود. هرتویگ با پژوهشهای خود در زمینه زیستشناسی تکوینی و فرگشت، شناخته میشود. هارتویگ اولین محققی هست که با بررسی سلولهای توتیای دریایی به کمک میکروسکوپ، توانست تولید مثل جنسی را مشاهده کند.
غباری کز سر کوی تو خیزد به چشم ما بود چون توتیا خوش
توتیا از اکتشافات ایرانیان بوده و بنابر گزارش مارکوپولو، روش استخراج آن به طریق تقطیر بخار حاصل از ذوب سنگ روی بر میلههای فولادی سرد بودهاست.
عاشق که چشم حسرت او وقف آن لب است تا داشت دسترس به نمک توتیا نساخت
توتیا امروزه نیز با نام زینک اکساید در پودر بچه، پمادهای پوستی، کرم ضدآفتاب، شامپو ضدشوره و… استفاده میشود.
بر ذوق تو ز حرص همه نیشکر نی است در چشم تو ز بخل همه خاک توتیاست
گر از من به چشمی رسد چشمدرد توانم درو توتیا نیز کرد