تندرو. [ ت ُرَ / رُو ] ( نف مرکب ) چالاک و تیزرفتار. ( آنندراج ). سریع و سریعالحرکه. تیزرفتار. ( ناظم الاطباء ). تندرفتار. تیزتک. تیزرفتار. تیزرو. سریعالسیر : چو بشنید پند جهاندار نو پیاده شد از باره تندرو.فردوسی.نیا را بدید از کران ، شاه نو برانگیخت آن باره تندرو.فردوسی.تا برآید از پس آن میغ باد تندرو آسمان چون رنگ بزداید ز میغ گردرنگ.منوچهری.چون تک اندیشه به گرمی رسید تندرو چرخ به نرمی رسید.نظامی.گر کمیت اشک گلگونم نبودی تندرو کی شدی روشن به گیتی راز پنهانم چو شمع؟حافظ.رجوع به تند و دیگر ترکیبهای آن شود. تندرو. [ ت ُ ] ( ص مرکب ) تندروی. ترشروی را گویند. ( برهان ) ( آنندراج ) ( از فرهنگ رشیدی ) ( شرفنامه منیری ). زشت و ناخوش رو و خشمناک. ( ناظم الاطباء ) : پس آنگه بدو گفت کای تندروی نشاید که بنمایی این زشت خوی.فردوسی.کای دل تو شاد باش که آن یار تندخو بسیار تندروی نشیند ز بخت خویش.حافظ. || بخیل و ممسک. ( برهان ) ( آنندراج ) ( شرفنامه منیری ). بخیل. ( فرهنگ رشیدی ) ( غیاث اللغات ) : بنالید درویشی از ضعف حال برِ تندرویی خداوند مال.سعدی ( از شرفنامه منیری ).رجوع به تند و دیگر ترکیبهای آن شود.
معنی کلمه تندرو در فرهنگ معین
(تُ. رُ ) (ص فا. ) ۱ - آن که در حرکت و رفتن سریع باشد. ۲ - بی باک ، بی پروا.
معنی کلمه تندرو در فرهنگ عمید
۱. ترش رو، بداخم. ۲. بخیل. ۱. [مقابلِ کُندرو] انسان یا حیوان یا وسیلۀ نقلیه ای که می تواند تند حرکت کند، تندرونده، تندرفتار، تیزرفتار. ۲. [مجاز] بی باک، بی پروا. ۳. [مجاز] افراطی، کسی که در وابستگی به عقیده ای تعصب دارد.
معنی کلمه تندرو در فرهنگ فارسی
تندرونده، تندرفتار، تیزرفتار، ضدکندرو، بی باک، تندروی، ترشرو، بداخم، بخیل ( صفت ) ۱- آنکه در حرکت و رفتن سریع باشد مقابل کند رو . ۲ - بی باک بی پروا .
معنی کلمه تندرو در فرهنگستان زبان و ادب
{Bus Rapid Transit, BRT} [حمل ونقل درون شهری-جاده ای] نوعی سامانۀ اتوبوس رانی که در مسیری ویژه و با سرعت زیاد مسافران را جابه جا می کند * این لفظ هم به کل این نوع سامانۀ حمل ونقل اشاره دارد و هم به اتوبوس و مسیر آن؛ بنابراین در ترکیباتی چون مسیر تندرو، سامانۀ تندرو و اتوبوس
معنی کلمه تندرو در دانشنامه آزاد فارسی
رجوع شود به:رادیکالیسم
معنی کلمه تندرو در ویکی واژه
آن که در حرکت و رفتن سریع باشد. بی باک، بی پروا. چالاک و تیزرفتار افراطی
جملاتی از کاربرد کلمه تندرو
در شهر هرات بانوان در چند رشتهٔ ورزشی از جمله بسکتبال، والیبال شطرنج و ورزشهای رزمی فعالیت میکنند. ورزش دختران چندین بار با مخالف تعدادی از تندروان موجه شد. با این حال مسابقاتی از جمله والیبال و شطرنج برای دختران معارف ولایت هرات برگزار کردید. احمد سمیع حسنزاده رئیس فدراسیون شطرنج ولایت هرات یکی از طرفداران ورزش بانوان در ولایت هرات مسابقات و سمینارهای متعدد در رشتهٔ شطرنج را دایر کردهاست و اکنون دختران ورزشکار هرات از رشتهٔ شطرنج به مسابقات بینولایتی هم اعزام میشوند.
نشریه شارلی ابدو در سال ۲۰۱۵ با چاپ کاریکاتور محمد، پیامبر اسلام، هدف حمله اسلامگرایان تندرو قرار گرفت که ۱۲ کشته و ۱۰ زخمی بر جا گذاشت. شارلی ابدو در سال ۲۰۲۰ نیز یک روز پیش از آغاز دادگاه متهمان حمله به دفتر این مجله، این کاریکاتور جنجالی را بازنشر کرد. در آن زمان، سید علی خامنهای به انتشار مجدد کاریکاتور پیامبر اسلام واکنش نشان داد و آن را «جرمی بزرگ» خواند.
این بزرگراه با کشیدگی جغرافیایی شمالی-جنوبی، ۲٫۵ کیلومتر درازا دارد و خط ده سامانه اتوبوس تندرو در آن قرار دارند. بزرگراه محمدعلی جناح در مسیر خود با بزرگراه اشرفی اصفهانی، بزرگراه آیتالله کاشانی، خیابان ستارخان، بلوار شهید گلاب، آزادراه ۲ ایران (اتوبان تهران-کرج)، بزرگراه شیخ فضلالله نوری، بزرگراه مخصوص کرج (جاده ۳۲ ایران) و خیابان آزادی تقاطع دارد.
نگردد سنگ راه سالکان آسایش دنیا که سیل تندرو آسوده در منزل نمی گردد
چو بشنید پند جهاندار نو پیاده شد از باره تندرو
هرانت دینک روزنامهنگار ترکیهای ارمنیتبار در ژانویهٔ ۲۰۰۷، بهدست (اوگون ساماست)، یک ملیگرای و دستراستی تندرو ۱۷ سالهٔ تُرک به ضرب گلوله دراستانبول ترور شد.
عشق از طواف کعبه مرا بی نیاز کرد این سیل تندرو، ز رهم سنگ بر گرفت
در هندوستان، به دلیل بروز موارد مرتبط با مجالس مذهبی، مسلمانان را بخاطر برگزاری جماعت تبلیغ و شیوع بیماری، مقصر میشناسند. گزارشهایی مبنی بر تهمت به مسلمانان در رسانههای اجتماعی و حمله به آنها در هند موجود است. در این ادعاها گفته شدهاست که مسلمانان در حال فروش مواد غذایی آلوده به کرونا ویروس هستند و مسجدی در پاتنا به افرادی از ایتالیا و ایران پناه داده بود. نادرست بودن این ادعاها مشخص شد. در انگلیس، گزارشهایی از گروههای راست تندرو وجود دارد که مسلمانان را به دست داشتن در شیوع کرونا ویروس متهم میکنند و به دروغ ادعا میکنند که پس از ممنوعیت ملی اجتماعات بزرگ، مساجد بازمانده است.
تو به ره روان و خلقی به هلاک مانده هر سو چه غم آب تندرو را ز خرابی کناره
ظرف من سربسته بود و سیل بخشش تندرو پر نشد پیمانه ام هرچند در کوثر زدم
سوی فرار شتابد چو تندرو صرصر سوی نشیب گراید چو سیل کهساری
ملیگرایان در پارلمان این جمهوری به اکثریت دست یافتند و خودمختاری بیشتری کسب کردند و به دنبال کودتای نافرجام کمونیستهای تندرو در مسکو (اوت ۱۹۹۱) استونی را از اتحاد شوروی خارج کردند. در سپتامبر ۱۹۹۱ شوروی استقلال استونی را به رسمیت شناخت.
ترجمه: مانند تیر نوکتیزی که کماندار اِرِخشَ (آرش) پرتاب کرد، تیر تندرو، تندروترینِ آریاییها، از کوه اَیریو خشوثه به کوه خوَنوَنت.
کمالت چو کوه متین دیر پای خیالت چو ماه معین تندرو
نگردد مانع شور جنون زخم زبان صائب کجا دامان سیل تندرو را خار و خس گیرد؟
با برقراری دموکراسی در مارس ۱۹۷۳، اهالی مندوزا به آلبرتو مارتینز – نماینده پرونیست متمایل شدند. او پس از تصویب اصلاحات ارضی و کار، با گروه مسلح و تندروی آن زمان – جنبش مونتونروس – ارتباط برقرار کرد. همین اشتباه زمینههای عزل او را در ژوئن ۱۹۷۴ فراهم آورد.
ناطق نوری در انتخابات دور هفتم ریاست جمهوری کاندیدای جناح محافظهکار (شامل جامعه روحانیت مبارز و تشکلهای همسو و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم) بود، ولی با به دست آوردن حدود ۷ میلیون رأی و ۲۴٪ کل آرا در برابر ۶۹٪ سید محمد خاتمی شکست خورد. وی بعد از سال ۱۳۷۶ منتقد جدی جناح اصولگرا، به خصوص تندروها شد.
با توجه به مدارک باستانشناسی به نظر میرسد که نخست هندواروپاییها به دو دسته تقسیم و رهسپار غرب و جنوب شرقی شدند. گروههایی که به سوی غرب رفتند، «قبایل اروپایی» نام گرفتند و گروههایی که در جهت جنوب شرقی حرکت کردند، هندوایرانیها یا آریاییهایِ آغازین خوانده شدند. حرکت اقوام هندوایرانی همزمان با واقعه مهم، یعنی بهکارگیری روزافزون آهن و استفاده از اسب تندرو بودهاست.
دیوار می نهد به ره سیل تندرو گرد کسادیی که پی کاروان ماست
ای خدا پایی عطا کن تندرو تا برآرم خویشتن را زین گرو