ختمی
معنی کلمه ختمی در لغت نامه دهخدا

ختمی

معنی کلمه ختمی در لغت نامه دهخدا

ختمی. [ خ َ ] ( اِ ) نام گیاهی از تیره پنیرکیان با ساقه های بلند و گلهای درشت تر با خواص پنیرک. جنسی از آن ختمی درختی است که برای زینت کاشته میشود. ( از گیاه شناسی برای سال اول پزشکی تألیف حسین گل گلاب ).
ختمی. [ خ َ ] ( اِخ ) تخلص یکی از شعرای قرن دهم هَ. ق. عثمانی بوده و بیت زیر از اوست :
کندم کوزم یا شیله دونر برد کرمنم
چرخ فلکده کمسه یه نوبت دکر منم.( از قاموس الاعلام ترکی ).
ختمی. [ خ َ ] ( اِخ ) سلطان حسین. املاء دیگر سلطان حسین خطی است بنا بر نقل حاشیه صفحه 110 مجالس النفایس امیر علیشیر نوائی از نسخه ج. رجوع به خطی سلطان حسین در این لغتنامه شود.
ختمی. [ خ َ ] ( اِخ ) مصطفی بیک وی ﷲباشی سلطان سلیم خان ثانی پادشاه عثمانی بود و بزمان او به بیکی در چند ناحیه برگزیده شد او نیز از شعرای قرن دهم عثمانی بوده و در اشعار خود به ختمی تخلص می کرده است چنانکه در این بیت می آید :
جنت کوینده یارک جلوه لرقلمه غیچون
ختمیا طاوس وش طاقندی شهپر آفتاب.( از قاموس الاعلام ترکی ).

معنی کلمه ختمی در فرهنگ فارسی

مصطف بیک . وی لله باشی سلطان سلیم خان ثانی پادشاه عثمانی بود و بزمان او بیکی در چند ناحیه برگزیده شد .

معنی کلمه ختمی در فرهنگ اسم ها

اسم: ختمی (دختر) (عربی)
معنی: گیاهی علفی، پایا، و زینتی از خانواده پنیرک که گلهای درشت دارد

معنی کلمه ختمی در دانشنامه عمومی

ختمی یا خطمی ( نام علمی: Alcea ) سرده ای از گیاهان، از تیره پنیرکیان است. گل و میوه و ریشه آن مصرف دارویی دارد. گل ختمی به ارتفاع دو متر، گل های صورتی، قرمز و سفید دارد که برای روکش داروها استفاده می شود. جنس بزرگی از گیاهان گلدار دارای ۲۰۰–۲۲۰ گونه از نهان دانگان است. بومی مناطق گرم، زیر گرمسیری استوایی و نواحی گرمسیری بین دو مدار شمال و جنوب استوا در جهان است.
• ختمی افغانی Alcea afghanica
• ختمی ایرانشهری Alcea iranshahrii
• ختمی ایلامی Alcea ilamica
• ختمی روسی Alcea rugosa
• ختمی گرگانی Alcea gorganica
• ختمی معمولی Alcea rosea
ختمی (سرده). ختمی، خطمی، کنف، گل بامیه ( نام علمی: Hibiscus ) نام یک سرده از تیره پنیرکیان است.
چای تهیه شده از گل هیبیسکوس در سراسر جهان با نام های زیادی شناخته می شود و به دو صورت گرم و سرد سرو می شود. این نوشیدنی به دلیل رنگ قرمز، طعم ترش و ویتامین C موجود در آن شناخته شده است.
برگها متناوب هستند، شکل آنها از بیضی تا نیزه ای متغیر است، و اغلب دارای برگبخش یا حاشیه دندانه دار هستند. گلهای آن بزرگ، برجسته، شیپوری شکل، دارای پنج گلبرگ یا بیشتر هستند ، رنگ آنها از سفید تا صورتی، قرمز، آبی، نارنجی، هلویی ، زرد یا ارغوانی متغیر است، و عرض آنها 4 تا 18 سانتیمتر است"
معنی کلمه ختمی در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ختمی در فرهنگ اسم ها
معنی کلمه ختمی در دانشنامه عمومی
معنی کلمه ختمی در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه ختمی در دانشنامه اسلامی

معنی کلمه ختمی در دانشنامه آزاد فارسی

خَتْمی (Althaea)
جنسی از گیاهان، متعلق به تیرۀ پنیرکیان. گیاهان این جنس علفی، یک ساله، و پایایند. پهنک برگ ها در این جنس پنجه ای و دارای بریدگی های کم عمق یا عمیق است. گل ها صورتی یا ارغوانی اند. از این جنس چهار گونه در نقاط متفاوت ایران می روید. گل ختمی، دارویی با نام علمی Althea officinalis، ملیّن است و برای درمان دردهای سینه، سرفه، و گلودرد به کار می رود. از برگ آن برای تهیه لوسیون ها و از ریشۀ آن برای رفع تحریکات پوستی، سرفه های شدید، اسهال، سنگ کلیه، و دیگر امراض استفاده می کنند. امروزه تصور می کنند که این گیاه از آسیا منشأ گرفته و رفته رفته به مدیترانه و دیگر نواحی انتشار یافته است.

معنی کلمه ختمی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ختمی یا خطمی گیاهی علفی و زینتی است. و در باب طهارت و حج به کار رفته است.
ختمی یا گل ختمی، گیاهی است از خانواده پنیرک، دارای گلهای رنگارنگ و درشت که مصرف دارویی دارد.
احکام ختمی
شستن سر با گل ختمی، بویژه در روزجمعه و نیز شستن سر میت با سدر و یا ختمی پیش از غسل مستحب است. بنابر تصریح برخی، شستن سر با ختمی برای محرم مکروه است.

جملاتی از کاربرد کلمه ختمی

همه عمر او نخفتی و نخوردی که تا در هر شبی ختمی نکردی
وی در ۲۷ آذر ۱۳۸۰ در قم درگذشت. نماز میت وی را برادرش سید صادق حسینی شیرازی در حرم فاطمه معصومه خواند. سید علی خامنه‌ای، در پیامی از مجاهدت‌های سید محمد شیرازی تقدیر کرده و بیت او را «بیت شامخ شیرازی» خواند و مجلس ختمی در مسجد اعظم قم برای وی برگزار شد.
ملیّن‌های لعاب‌دار: پنیرک، ختمی، قدومه.
خالی و سبک بر آسمان تاختمی سر بر فلک نهم برافراختمی
کاش این لب پر معجزه بر دوختمی با هر کس ازین متاع نفروختمی
از نو فلکی دگر چنان ساختمی کازاده بکام دل رسیدی آسان
در دبستان ازل روز نخست از استاد بجز از درس غم عشق نیاموختمی
گل‌های زنگوله یا فانوس شکل ابوتیلون زینتی دارای پنج گلبرگ همپوشان و پرچم‌های مشخص گیاهان خانواده گل ختمی هستند و ۴–۲ سانتیمتر طول دارند. گلبرگ‌های آن به رنگ زرد یا نارنجی تند یا قرمز یا صورتی هستند و رگ‌های قرمز تیره روی سطح آنها چشم گیر است که نام رایج انگلیسی گیاه را با توجه به آن برگزیده‌اند.
بهاءالله در سالهای پایانی زندگانی خود به نگارش سه اثر سرنوشت سازی می‌پردازد که لازمه تداوم دیانتش در نبود او را فراهم می‌کنند و انسجام آیین نوظهورش در آینده ایام را تضمین می‌نمایند. این سه اثر که در ذیل این خطوط درج گردیده‌اند به نوعی مهر ختمی ست که بهاءالله بر دوران چهل ساله رسالتش نشانده‌است.
دل داغ تو دارد ارنه بفروختمی در دیده تویی و گرنه می‌دوختمی
پوشش گیاهی این منطقه حاوی گیاهان دارویی و خوراکی است که در صورت آشنایی با آن‌ها، می‌توانید آن‌ها را جمع‌آوری و یک دمنوش زغالی خوش طعم و خوش عطر تهیه کنید. به عنوان مثال، گیاهانی همچون بابونه، پونه، گل ختمی، گلپر و... در این منطقه وجود دارند.
از چشم جفاکار تو بگریختمی من گر دو لب شیرینت‌ وفادار نبودی
در بسیاری از احادیث منسوب به محمد — مانند احادیث روایت شده توسط ابن ماجه، محمّد البخاری و دیگران — او از پسرش ابراهیم به عنوان پیامبر بعد از خود نام برده‌است. به عنوان مثال، در حدیثی گفته شده محمد در مراسم تشییع جنازهٔ ابراهیم بر او نماز نخواند، چراکه یک پیامبر بر پیامبری دیگر نماز نمی‌خواند. در حدیثی از قول محمد گفته شده که «به خدا قسم، او [ابراهیم] پیامبر است؛ نبی بن نبی (پیامبر پسر پیامبر).» در حدیثی که رواج زیادی هم داشته، گفته شده اگر ابراهیم زنده می‌ماند، «صدیق و نبی» می‌شد. برخی احادیث ختمیت وحی را از اساس دلیل مرگ ابراهیم دانسته‌اند: «اگر قرار بود پیامبری بعد از محمد آید، پسرش ابراهیم زنده می‌ماند.»
آنچه در مدرسه عمریست که اندوختمی بیکی عشوه ساقی همه بفروختمی
بنا بر اعتقاد برگزار کنندگان مراسم، این جشنواره بیانگر در راه بودن فصل تابستان است. نماد (ارابه) مراسم که به وسیله گاو کشیده می‌شود و برگزارکنندگان در کنار آن حرکت می‌کنند، با گل ختمی پیراسته و تزیین شده‌است و دلیل نامگذاری این مراسم نیز به نام جشنواره گل ختمی به همین سبب است. برگزارکنندگان حدود ۵۰۰ نفر هستند که لباس‌های سنتی دوره هی‌آن (۷۹۴–۱۱۸۵) را به تن کرده‌اند و تماشاگران را به یا زمانی می‌اندازند که شهر کیوتو پایتخت ژاپن بوده‌است. افرادی که در محل اجرای مراسم حضور دارند با دیدن این مراسم جامعه ۱۲۰۰ سال پیش ژاپن را در ذهن مجسم می‌کنند.
می‌زند امروز بر سر بوتراب از یک طرف گرید از غم حضرت ختمی‌مآب از یک طرف
دل داغ تو دارد ار نه بفروختمی در دیده تویی اگر نه بردوختمی
وی در ۱۵ آبان ۱۳۲۵ درگذشت. شاه و احمد قوام مراسم ختمی در مسجد شاه برگزار کرده و به همراه درباریان در آن شرکت کردند و سه روز عزای عمومی اعلام کردند .