تقطیر
معنی کلمه تقطیر در فرهنگ معین
معنی کلمه تقطیر در فرهنگ عمید
۲. (شیمی ) جدا کردن مادۀ فرّار جسمی از مادۀ غیر فرّار آن به وسیلۀ حرارت دادن. &delta، بسیاری از نوشابه های الکلی از طریق تقطیر به دست می آید.
معنی کلمه تقطیر در فرهنگ فارسی
۱ - ( مصدر ) چکانیدن . ۲ - جدا کردن ماد. فرار جسمی از ماد. غیر فرار آن بوسیل. حرارت دادن . جمع : تقطیرات .
معنی کلمه تقطیر در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه تقطیر در دانشنامه عمومی
تقطیر یک فرایند فیزیکی برای جداسازی اجسام با دمای جوش متفاوت است. برای پی بردن به این که فرایند تقطیر چگونه انجام می گیرد به رفتار محلول ها هنگام جوشیدن و متراکم شدن می توان توجه کرد. محلول هایی با نسبت های متفاوت از دو ماده را در دمای جوش با بخار خود به تعادل درمی آیند. سپس ترکیب فاز مایع و فاز بخار اندازه گیری و نمودار تغییر درصد مولی هر یک از فاز مایع و فاز بخار را در دماهای مختلف می توان رسم کرد. مختصات y هر نقطه بر روی منحنی نمایانگر دمای جوش محلولی است که ترکیب درصدآن با مختصات x دراین نقطه داده می شود. در آزمایشگاه برای جداسازی مایعات فرار، اغلب از دستگاه تقطیر جزء به جزء استفاده می شود. یک ستون تقطیر یا جداسازی شامل یک استوانه عمودی حاوی دسته ای از بشقابک ها، یا حلقه های فولادی زنگ نزن، گلوله های شیشه ای یا تکه های سرامیک می باشد؛ که این مواد دارای سطح ویژه گسترده ای بوده و تماس خوبی را بین مایع - بخار در طول واحد تقطیر ممکن می سازند. در بالای ستون یک مبرد و در پایین آن یک واحد تبخیر کننده به نام بازجوشان ( reboiler ) قرار دارد. بالای ستون چون از منبع گرمایش دورتر است سردتر از پایین ستون می باشد و ترکیب درصد مایع و بخار در حال تعادل در بالای ستون با ترکیب درصد مایع و بخار در حال تعادل در پایین ستون می باشد؛ بنابراین در بالای ستون درصد ماده ای که دمای جوش کمتری دارد بیشتراست. در صنعت برای تقطیر در مقیاس تجارتی و جداسازی مخلوط چند ماده از برج تقطیر جزء به جزء مانند آنچه که دراینجا ملاحظه می نمایید استفاده می شود. در هر طبقه از برج از بشقابی حبابی مانند ( ) به کار رفته است. با اجرای مراحل گوناگون تقطیر نفت خام به فراورده های سودمندی تفکیک می شود؛ و بر مبنای دمای جوش خود از ترازهای مختلف برج خارج می شود.
فرایند تقطیر نوعی روش استخراج اسانس است که قدمت طولانی داشته و در آن، مایع به ترکیباتی که نقطه جوش متفاوت دارند تقسیم می شود. تکنولوژی تقطیر نسبتاً ساده بوده و قابل استفاده در مناطق روستایی نیز می باشد. تقطیر با آب قدیمی ترین و ارزان ترین روش تقطیر است که طراحی و ساخت آن ساده و کم هزینه می باشد. این روش به طور عمومی برای استخراج اسانس از مواد خشک یا پودر شده گیاهی ( مانند ادویه های پودر شده، مواد چوبی پودر شده مانند پوست درخت دارچین ) ، گل هایی مانند گل محمدی و اندام هایی که بسیار سخت و محکم هستند
معنی کلمه تقطیر در دانشنامه آزاد فارسی
تَقطیر
تَقطیر
تَقطیر
تَقطیر
تَقطیر
تَقطیر
شیوه ای برای خالص کردن مایعات یا جداکردن اجزای مخلوطِ مایعاتی با نقاط جوش متفاوت. تقطیر سادهبرای خالص کردن مایعات یا جداکردن مواد محلول از حلالشان به کار می رود. تهیه آب خالص از محلول نمک از این جمله است. در عمل تقطیر، محلول جوشانده می شود و بخار حلال به قسمت جداگانه ای از دستگاه تقطیر، با نام چگالنده، صعود می کند و در آن جا سرد و متراکم می شود و به صورت مایع درمی آید. مایع حاصل (مقطر) حلال خالص است. اجزای حل شدۀ نافرار به شکل جامد در ظرف تقطیر باقی می مانند و ممکن است دور ریخته شوند یا اگر به آن ها نیازی باشد بازیابی شوند. آمیزه های مایعات، از قبیل نفت یا محلول آبی اتانول را از طریق تقطیر جزء به جزء (جزء به جزء کردن) جدا می کنند. وقتی آمیزه جوشانده شود، بخار فرارترین جزء وارد ستون تقطیر جزء به جزء عمودی می شود، در آن جا متراکم می شود، و به شکل مایع درمی آید. چنانچه این مایع به سمت پایین ستون برگردد، بخارهای بالاروندۀ ترکیب بعدی، که در میان مواد باقی مانده بالاترین نقطۀ جوش را دارند، دوباره آن را تا نقطۀ جوش گرم می کنند و از این رو، یک بار دیگر از ستون بالا می رود. فرآیند جوشش ـ تراکم به دفعات در ستون روی می دهد و سرانجام موجب ایجاد شیب دما در طول ستون می شود. بدین ترتیب، بخار اجزای فرارتر به بالای ستون می رسند و پیش از اجزای کمتر فرّار وارد چگالنده شده و در آن جا جمع آوری می شوند. در تقطیر جزء به جزء نفت، گروه ترکیباتی با جرم مولکولی نسبی و نقطۀ جوش مشابه جزءها در ارتفاع های متفاوت ستون جمع آوری و خارج می شوند. قرع این تقطیر را مسلمانان اختراع کردند و در غرب، برای اولین بار در حدود ۱۵۷۰ به کار گرفته شد. دیرینه ترین مرجع شناخته شدۀ این فرایند در اروپا، تقطیر شراب به دست اَدلاردِ باثی، در قرن ۱۲م، است.
جملاتی از کاربرد کلمه تقطیر
آرگون ۰٫۹۳۴٪ حجمی و ۱٫۲۸۸٪ جرمی اتمسفر زمین را تشکیل میدهد. به همین دلیل در صنعت، هوا ماده اولیه برای تهیه آرگون خالص است. آرگون معمولاً به روش تقطیر جزء به جزء، جداسازی میشود. از این روش برای جداسازی سایر گازهای موجود در هوا مانند نیتروژن، اکسیژن، نئون، کریپتون و زنون نیز استفاده میکنند. غلظت آرگون موجود در پوسته زمین و آب دریا به ترتیب ۱٫۲ و ۰٫۴۵ جزء در میلیون است.
سحاب گشت ز تقطیر ژاله گوهربار نسیم شد ز مسامات ابر بحرانگیز
در دوران رنسانس، اسید استیک منجمد از طریق تقطیر خشک استاتهای فلزی تهیه میشد. در قرن شانزدهم، آندریاس لیباویوس کیمیاگر آلمانی چنین رویهای را تشریح کرد و اسید استیک منجمد حاصل از این روش را با سرکه مقایسه کرد. وجود آب در سرکه بر ویژگیهای اسید استیک چنان تأثیر عمیقی داشت که شیمیدانها تا قرنها معتقد بودند که اسید استیک منجمد و اسیدی که در سرکه یافت میشود دو ماده مختلف هستند. پیر آدت شیمیدان فرانسوی ثابت کرد که این دو در حقیقت یکی هستند.
کند ابر هاطل ز تقطیر ژاله زمن را چوگردون پر از نجم ثاقب
مهندسین کشتی وظیفه پیشرانه و سایر سیستمهای کشتی مانند: دیزل ژنراتور، نورپردازی مازوت، روغن کاری، تقطیر، جداسازی آب؛ تهویه مطبوع، تبرید سیستمهای آبی موجود در کشتی را بر عهده دارند. آنها به دانش و تجربه عملی در زمینه برق، الکترونیک، پنوماتیک، هیدرولیک، شیمی، تولید بخار، توربینهای گازی و حتی فناوری هسته ای در برخی از شناورهای نظامی و غیرنظامی نیاز دارند.
اتانول برای انسان از دوران باستان شناخته شده بود، زیرا این ماده، جزء اصلی مشروبات الکلی است. جداسازی آن به صورت اتانول نسبتاً خالص احتمالاً اولین بار توسط جابر بن حیان که صنعت تقطیر را گسترش داد، انجام شدهاست. البته بیشتر گمان میرود که اتانول خالص توسط زکریای رازی دانشمند ایرانی تولید شده باشد.
بدین خیال در این روزها همیدارم به تنگ و تیر تفکر دماغ را تقطیر
سوجونوشیدنی تقطیری کرهای است که طعم نزدیکی به ودکا دارد. هرچند طعم آن به واسطه افزودن شکر در مراحل تهیه شیرینتر است. سوجو بهطور سنتی از برنج تهیه میشود اما امروزه بیشتر تولیدکنندگان سوجو در کنار برنج، سوجو را با گندم، جو و سیب زمینی نیز تولید میکنند. میزان الکل موجود در سوجو بین ۱۸٫۵٪ تا ۴۵٪ است.
دی متیل کتون، اولین بار توسط حییم وایزمن کشف شد. وی این ماده را از تقطیر خشک استات کلسیم تولید کرد. پس از آن، این ماده، توسط تقطیر اتانول به دست آمد.
درین خیال بدین روزها همی دارم به تنگ و تیر تفکر دماغ را تقطیر
دربارهٔ احمد یوسف الکندی مینویسند: از تقطیر الکل و شراب به علت ممنوعیت شراب در اسلام بازنایستاد. جابر بن حیان نیز روشی سرمایشی برای تقطیر شراب پیشنهاد داد.
گازهای خالص را میتوان ابتدا با خنک کردن هوا تا مایع شدن آن جدا کرد، سپس بهطور انتخابی اجزا آن را در دماهای مختلف جوش تقطیر کرد. این فرایند میتواند گازهای با خلوص بالا تولید کند اما انرژی بر است. این فرایند در اوایل قرن ۲۰ توسط کارل فن لینده اختراع شد و امروزه نیز برای تولید گازهای با خلوص بالا استفاده میشود. او این روش را در سال ۱۸۹۵ توسعه داد.
تقطیر الکل از اوایل قرن هشتم برای شیمی دانان اسلامی شناخته شده بود. شیمیدان عرب، الکندی، به روشنی تقطیر شراب را در رساله ای با عنوان «کتاب شیمی عطر و تقطیر» توصیف کرد.الکندی زبان یونانی و پهلوی(پارسی میانه ساسانی) میدانست و از دانش ایرانیان و یونانیان نیز بهره برده بود.[نیازمند منبع]
تولید نفت کویت طی سال ۱۹۹۴ در سطح ۲ میلیون بشکه در روز (شامل نفت استخراج شده از منطقه بیطرف) قرار داشت. در خرداد ماه ۱۳۷۳ با بازسازی و راهاندازی کامل سومین واحد تقطیر پالایشگاه الاحمدی توان پالایش نفت کویت به ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسید که از این مقدار حدود ۱۲۰ هزار بشکه به مصرف داخلی و روزانه ۷۰۰ هزار بشکه آن صادر شد.