تشهد

معنی کلمه تشهد در لغت نامه دهخدا

تشهد. [ ت َ ش َهَْ هَُ ] ( ع مص ) به تحیات نشستن و شهادت آوردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ). تحیات خواندن در نماز. ( زمخشری ). اشهد ان لااله الااﷲ گفتن در نمازو نشستن تا آنجا و فی الحدیث : یعلمنا التشهد کما یعلمنا السورة؛ ای التحیات اﷲ. ( منتهی الارب ). گفتن تحیات در نماز. ( از اقرب الموارد ). کلمه شهادت خواندن واشهد ان لااله الااﷲ گفتن. ( غیاث اللغات ). گفتن شهادت در نشست پس از رکعت دوم هر نماز و نیز در نشستن پس از رکعت چهارم در نمازهای ظهر، عصر، عشا، و رکعت سوم در نماز مغرب به این عبارت : اشهد ان لااله الااﷲ وحده لاشریک له و اشهد ان محمداً عبده و رسوله :
از سجودش به تشهد برو آنگه به سلام
زو سلامی و درودی ز تو بر جمعکرام.منوچهری.زو دید آن نماز که قائم بود الف
راکع بمانددال و تشهد نمود لام.خاقانی.|| خواستن شهادت. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ).

معنی کلمه تشهد در فرهنگ معین

(تَ شَ هُّ ) [ ع . ] (مص ل . ) ۱ - طلب گواهی کردن . ۲ - گفتن شهادتین . ۳ - گفتن شهادتین در نماز پس از دو سجدة رکعت دوم و رکعت آخر.

معنی کلمه تشهد در فرهنگ عمید

۱. طلب گواهی کردن، شاهد خواستن.
۲. کلمۀ شهادت (اشهد ان لا اله الا اللّه ) گفتن.
۳. گفتن شهادتین در نماز پس از دو سجدۀ رکعت دوم و رکعت آخر.

معنی کلمه تشهد در فرهنگ فارسی

طلب گواهی کردن، شاهدخواستن کلمه شهادت گفتن
( مصدر ) ۱- شاهد خواستنطلب گواهی کردن . ۲- گفتن شهادتین ( اشهد ان لاالهالاالله اشهد ان محمدا رسول الله ) در نماز.

معنی کلمه تشهد در دانشنامه آزاد فارسی

تَشَهُّد
در لغت، خواندن شهادتین و در اصطلاح، دعایی که در رکعت های دوم و چهارم نمازهای چهار رکعتی و در رکعت سوم نماز مغرب، بعد از سجده ها و در حالتِ نشسته خوانده می شود. تشهد در نماز واجب است، اگرچه بعضی از فقیهان اهل سنت، تشهد را در رکعت دوم واجب نمی دانند. در ذکر تشهد و نیز حالت نشستن هنگام خواندن آن ذکر، مستحباتی نیز وارد شده است، مانند گفتن الحمدلله در آغاز، و نگاه کردن به دامن به هنگام خواندن ذکر. معروف ترین و رایج ترین ذکر تشهد در نزد اهل سنت، چنین است: التّحیات لله و الصلوات و الطیبات، السلام علیک ایها النبی و رحمةالله و برکاته، السلام علینا و علی عبادالله الصالحین، اشهد اَن لا اله الّاالله و اشهد اَنَّ محمداً عبدُه و رسولُه. در این دعا و نیز دیگر اذکاری که از طریق اهل سنت برای تشهد نقل شده است صلوات بر محمد و آل او وجود ندارد. نزد شیعیان تشهد چنین است: اشهد ان لا اله الّاالله وحده لاشریک له و اشهد ان محمداً عبده و رسوله، اللهم صل علی محمد و آل محمد.

معنی کلمه تشهد در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] تَشَهُد از اجزای نماز است که در رکعت دوم و رکعت آخر نماز پس از دو سجده خوانده می شود.
تشهد از اجزای غیر رُکنی نماز است؛ به همین جهت اگر فراموش شود، باعث اِخلال و بُطلان نماز نمی شود. تشهد در همه نمازها به جز نماز میت وجود دارد.
در تشهد، به یگانگی خداوند و رسالت پیامبرش حضرت محمد (ص) گواهی داده می شود.
[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
از آن در باب صلات سخن رفته است.
مفاد: مفاد تشهّد عبارت است از شهادت به یگانگی خداوند و نفی شریک برای او، شهادت به مقام عبودیت و رسالت پیامبر صلی اللّه علیه و آله و درود و صلوات بر آن حضرت و خاندان پاک او.
جایگاه: تشهد در نمازهای دو رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم، در نماز سه رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و سوم و در نمازهای چهار رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و چهارم و در نماز یک رکعتیِ وتر بعد از سجده دوم از رکعت اول انجام می شود.
حکم: تشهد در نماز دو رکعتی یکبار و در نمازهای سه رکعتی و چهار رکعتی دو بار واجب است خوانده شود؛ لیکن رکن نیست؛ از این رو، ترک سهوی آن موجب بطلان نماز نمی شود.
لیکن در این صورت اگر پیش از رکوع رکعت سوم متذکّر آن شود باید بنشیند و تشهّد را بخواند و چنانچه بعد از رکوع یادآور شود بعد از فراغ از نماز بنابر مشهور باید قضای آن را به اضافه دو سجده سهو به جا آورد.
در ترک سهویِ تشهّد آخر، چنانچه پیش از اتمام سلام یا پس از آن لیکن قبل از انجام دادن منافیات نماز متذکر شود باید آن را تدارک کند، سپس سلام را بگوید و دو سجده سهو به جا آورد و اگر بعد از انجام دادن منافیات یادآور شود، در صحّت نماز و وجوب قضای تشهد یا بطلان نماز و اعاده آن، اختلاف است.
واجبات: نشستن به مقدار تشهّد و شهادت به توحید و رسالت و صلوات بر پیامبر صلی الله علیه و آله و آل او ترتیب بین اجزای واجب آن (ابتدا توحید، سپس رسالت پس از آن صلوات. در تشهّد واجب است.
[ویکی الکتاب] معنی تَشْهَدَ: که شهادت دهد (مؤنث)
معنی تَشْهَدُ: گواهی می دهد (مؤنث)
معنی لَا تَشْهَدْ: گواهی نده
ریشه کلمه:
شهد (۱۶۰ بار)
[ویکی فقه] تشهد (ابهام زدایی). تشهد ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • تشهد (فقه)، از اجزاء و واجبات نماز، ذکر خاص پس از سجده دوم رکعت دوم و رکعت آخر• تشهد خفیف، تشهّد خفیف یا تشهّد کوتاه بعد از دو سجده سهو
...
[ویکی فقه] تشهد (فقه). تشهّد از اجزاء و واجبات نماز که بعد از دو سجده رکعت دوم و دو سجده رکعت سوم نماز سه رکعتی و دو سجده رکعت چهارم خوانده می شود.از آن در باب صلات سخن رفته است.
مفاد تشهّد عبارت است از شهادت به یگانگی خداوند و نفی شریک برای او، شهادت به مقام عبودیت و رسالت پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و درود و صلوات بر آن حضرت و خاندان پاک او.
جایگاه تشهد
تشهّد در نمازهای دو رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم، در نماز سه رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و سوم و در نمازهای چهار رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و چهارم و در نماز یک رکعتی وتر بعد از سجده دوم از رکعت اوّل انجام می شود.
حکم تشهد
تشهّد در نماز دو رکعتی یک بار و در نمازهای سه رکعتی و چهار رکعتی دو بار واجب است خوانده شود؛ لیکن رکن نیست؛ ازاین رو، ترک سهوی آن موجب بطلان نماز نمی شود؛ لیکن در این صورت اگر پیش از رکوع رکعت سوم متذکر آن شود باید بنشیند و تشهّد را بخواند و چنانچه بعد از رکوع یادآور شود بعد از فراغ از نماز بنابر مشهور باید قضای آن را به اضافه دو سجده سهو به جا آورد. در ترک سهوی تشهّد آخر، چنانچه پیش از اتمام سلام یا پس از آن لیکن قبل از انجام دادن منافیات نماز متذکر شود باید آن را تدارک کند، سپس سلام را بگوید و دو سجده سهو به جا آورد و اگر بعد از انجام دادن منافیات یادآور شود، در صحت نماز و وجوب قضای تشهّد یا بطلان نماز و اعاده آن، اختلاف است.
واجبات تشهد
...

معنی کلمه تشهد در ویکی واژه

طلب گواهی کردن.
گفتن شهادتین.
گفتن شهادتین در نماز پس از دو سجدة رکعت دوم و رکعت آخر.

جملاتی از کاربرد کلمه تشهد

تا من زعدم سوی وجود آمده ام از بهر تشهد به شهود آمده ام
قدّسوا یا قوم صدورکم عن الغل والحسد ثمّ أنظارکم عن کلّ حجب ورمد لتشهدوا صنع الله الّذی اتقن خلق کلّ شیء فی هذا اللّوح المقدّس المطهّر المجد. کذالک أشرقت عن أفق التّبیان شمس الحکمة والبیان لتعرفوا سبل الحقّ وتشهدوا فی سرّکم وجهرکم بأنّه لا إله إلّا هو الواحد آلفرد الوتر الأحد الصّمد. والرّوح والعزّ والبها علیک وعلی الّذینهم أخذوا کتاب الله بقوّة من عنده وکانوا ممّن رکع و سجد.
شُهَداءَ بِالْقِسْطِ تشهدون بالعدل فی الغضب و الرضا و الفقر و الغنی و الشدة و الرخاء. گواهی که دهید بداد و راستی دهید. نزدیک را چون دور و دشمن را چون دوست، در غضب و رضا و فقر و غنا و در دشخواری و آسانی یکسان.
«أ تشهدون انّ عیسی کلمة من اللَّه و عبده و رسوله؟»
مسلمانان در تشهد نماز بر پیامبر اسلام و خاندان او صلوات می‌فرستند.
چیست آن کنیزک؟ قال هی تشهد أن لا اله الا اللَّه، و انک رسوله، و تصوم شهر رمضان، و تحسن الوضوء، و تصلی. مصطفی صلّی اللَّه علیه و آله و سلم چون وصف وی شنید گفت: «هذه مؤمنة».
قوله تعالی: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ اسم عزیز شهدت الافواه بآلائه. و نطقت الالسن بنعمائه، و تلاشت القلوب عند جلال سلطانه و عزّ سنائه. و فنیت الارواح و بلیت الاشباح شوقا الی لقائه. فلا ذرّة من الموجودات فی ارضه و سمائه، الّا و هی تشهد بجمال صفاته و جلال اسمائه، کلّ عزیز عزّ فبادنائه، و کلّ ذلیل ذلّ فباقصائه.
از سجودش به تشهد بر و آنگه به سلام زو سلامی و درودی ز تو بر جمع کرام
زو دید آن نماز که قائم بود الف راکع بماند دال و تشهد نمود لام
او در فروع، مذهب شافعی داشت، اما وقتی دید که صوفیان خانقاه و از صلوت گفتن بر آل رسول (صلی الله علیه و اله و سلم) در تشهد اول و در قنوت خودداری کردند. پیش نماز خانقاه را ملامت کرد و گفت که «ما در موکبی نرویم که آل محمد در آن‌جا نباشد».
گفت: السّلام علیکم یا اهل بیت محمد (ص)، یتیم من اولاد المهاجرین استشهد والدی یوم العقبة اطعمونی اطعمکم اللَّه من موائد الجنّة. علی چون سخن آن یتیم شنید، روی فرا فاطمه کرد علیهما السّلام گفت:
با زمین هرگز عباداتت نمی شد آشنا گر نمی آمد نمازت را تشهد در میان