تسنیم

معنی کلمه تسنیم در لغت نامه دهخدا

تسنیم. [ ت َ ] ( ع مص )بزرگ کوهان کردن گیاه ، شتر را. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ) ( از المنجد ). || پرکردن آوند را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). پرکردن ظرف. ( آنندراج ). پرکردن ظرف چنانکه از سر آن بگذرد و مانند کوهان برآمده گردد. ( از متن اللغة ). پرکردن آوند. ( از اقرب الموارد ) ( از المنجد ). || پرکردن کیل چنانکه سنامی بر فوق آن درست شود. ( از اقرب الموارد ) ( از المنجد ). || برآمدن بر چیزی. ( منتهی الارب ) ( از آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد )( از المنجد ). || برداشتن چیزی را: سنم الشی ٔ؛ رَفعه ُ. ( از متن اللغة ). || چیزی برسان خرپشته کردن. ( تاج المصادر بیهقی ). خرپشته کردن قبر را، خلاف تسطیح. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ) ( از المنجد ).
تسنیم. [ ت َ ] ( اِخ ) چشمه ای است در بهشت. ( ترجمان جرجانی ترتیب عادل بن علی ) ( از زمخشری ). آبی است در بهشت که بالای غرفه ها روان است ، یا چشمه ای است که بالای اهل جنت برآمده. ( منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). چشمه ای است در بهشت که آب آن از بلندی فرو ریزد. ( از متن اللغة ). آبی است در بهشت. ( ازمتن اللغة ) ( از المنجد ) : و مزاجه ُ من تسنیم عیناً یشرب ُ بها المقربون. ( قرآن 83 / 27 و 28 ).
شفای تب زدگان بود شربتش گویی
که برد شربتش از سلسبیل و از تسنیم.سوزنی.بشارتی برساند به گوش مجلسیان
ز خمر و حور و قصور و ز کوثر و تسنیم.سوزنی.قربه ای پرکن ز تسنیم ضمیر
روح را با آن به سقایی فرست.خاقانی.

معنی کلمه تسنیم در فرهنگ معین

(تَ ) [ ع . ] ۱ - (مص م . ) پُر کردن ظرف . ۲ - (اِ. ) نام چشمه ای در بهشت .

معنی کلمه تسنیم در فرهنگ عمید

۱. پر کردن ظرف.
۲. بلند کردن و بالا آوردن چیزی.
۳. برآمدن بر چیزی.
۴. (اسم ) چشمه ای در بهشت.

معنی کلمه تسنیم در فرهنگ فارسی

چشمه ایست در بهشت .
پرکردن، بلندکردن وبالابر آوردن یابر آمدن چیزی
( مصدر ) خر پشته کردن : تسنیم قبور.
چشمه ایست در بهشت آبی است در بهشت

معنی کلمه تسنیم در فرهنگ اسم ها

اسم: تسنیم (دختر) (عربی) (طبیعت، مذهبی و قرآنی) (تلفظ: tasnim) (فارسی: تسنيم) (انگلیسی: tasnim)
معنی: نام چشمه ای در بهشت، از ریشه ی «سنم» در لغت به معنای «بزرگ شدن کوهان شتر» و نیز «بزرگ و مهتر قوم گردیدن» است، ( اَعلام ) طبق روایات چشمه ای در بهشت، مذکور در قرآن کریم، و ( به مجاز ) آب آن چشمه، ( عربی ) طبق روایات چشمه ای در بهشت و ( به مجاز ) آب آن چشمه

معنی کلمه تسنیم در دانشنامه آزاد فارسی

تَسنیم
از چشمه های بهشت، مانند سلسبیل و کوثر، که گواراترین آشامیدنی بهشت را دارد. این نام یک بار در قرآن (مطففین، ۲۷) آمده است. نقل است که تسنیم بهترین شراب اهل بهشت است که مقرّبان خاصاز آن خالص می نوشند ولی برای اصحاب یمین و سایر اهل بهشت آن را با آشامیدنی های دیگر ممزوج می کنند. آیت الله جوادی آملی تفسیری به همین نام دارد.

معنی کلمه تسنیم در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] تَسنیم نام چشمه ای در بهشت.
بنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، مؤمنان در باغ های پرنعمت الاهی بر کرسی های خود می نشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب می شوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه مؤمنان می داند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمه ای است که مقربان خدا از آن می نوشند.
تسنیم، از ریشه «سنم» و به معنای «بزرگ شدن کوهان شتر» و نیز «بزرگ و مهتر قوم گردیدن» است. از این ریشه، «سنام» به معنای کوهان شتر و جمع آن به صورت «اَسنِمَه» به کار رفته است. در زبان عربی به قبری که مسطح نباشد قبر «مُسَنَّم» می گویند، بنابراین در معنای تسنیم نوعی رفعت و بلندی لحاظ شده است. در نهج البلاغه نیز کلمه «تَسَنَّمْتُم» به کار رفته است.
[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است
تَسنیم؛ چشمه ای در بهشت، مذکور در قرآن کریم.
تسنیم، از ریشة «سنم»، در لغت به معنای «بزرگ شدن کوهان شتر» و نیز «بزرگ و مهتر قوم گردیدن» است. از این ریشه، سنام به معنای کوهان شتر و جمع آن به صورت اَسنِمه بکار رفته است. در زبان عربی به قبری که مسطح نباشد قبر مُسَنَّم می گویند، بنابراین در معنای تسنیم نوعی رفعت و بلندی ملحوظ است. در نهج البلاغة (خطبة 4) نیز کلمة تَسَنَّمْتُم بکار رفته است.
بنا به توصیف قرآن کریم از بهشت رجوع کنید به آنان در باغهای پرنعمت الاهی بر کرسی های خود می نشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب می شوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمه ای است که مقربان خدا از آن می نوشند.(سوره مطففین: 27ـ28)
به نظر طباطبائی، بنابر توصیف قرآن چشمه تسنیم از شراب رحیق برتر است زیرا این شراب به سبب آمیختگی با تسنیم دلپذیر می شود و از طرف دیگر چون مقربان از تسنیم می نوشند، مرتبه آنان از نیکانی که با شراب رحیق سرمست می شوند، والاتر است. اما صرف آمیخته بودن محتوای رحیق با تسنیم و وصف قرآن کریم از این ترکیب نمی تواند دلیل برتری یکی بر دیگری باشد مگر آن که این برتری از طریق بعضی روایات اثبات شود یا از معنای کلمه مقربان برتری خاصی نسبت به معنای کلمه ابرار بدست آید.
در توصیف تسنیم گفته اند که نهری است جاری در هوا (شاید مراد بالا باشد) و هنگامی که اهل بهشت بخواهند، در ظرف آنها ریخته می شود . از ابن عباس و ابن مسعود روایت کرده اند که تسنیم نام آبی است که از زیرعرش روان است و بهترین نوشیدنی بهشتی و از مصادیق آیه هفدهم سوره سجده است که می گوید: «فَلا تَعْلَمُ نَفْسٌ ما اُخْفِیَ لَهُم مِنْ قرة اَعْیُن...». از آیات قرآن و نوشته های اکثر مفسران بدست نمی آید که محتوای چشمة تسنیم آب است یا نوشیدنی دیگر ولی پاره ای از مفسران و مترجمان، ناخودآگاه کلمة آب را به نام تسنیم افزوده اند.
[ویکی الکتاب] معنی تَسْنِیمٍ: نام چشمه ایست در بهشت(در اصل : پرشدن - بلند کردن)
ریشه کلمه:
سنم (۱ بار)
«تَسْنِیم و سلسبیل» به معنای چشمه شراب طهور و عسل مصفّی است.
. تسنیم در اصل به معنی بالا بردن است «سنم الشی‏ء: رفعه» و آن در آیه نام چشمه‏ای است در جوامع الجامع گفته: علت این تسمیه آن است که آن بالاترین شراب بهشت است و یا اینکه از فوق جاری می‏شود (مثل آبشار) عیناً منصوب است به جهت مدح یا حالیّت چنانکه گفته‏اند ولی به نظر من مفعول فعل محذوف است و تقدیر آن: اعنی عیناً است و آن بیان تسنیم می‏باشد برای توضیح بیشتر به «کافور» رجوع شود تسنیم فقط یکبار در قرآن یافته است.
[ویکی فقه] تسنیم (ابهام زدایی). تسنیم ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • تسنیم (قبر)، برآمده کردن قبر همچون کوهان شتر• تسنیم (نهر)، نهری در بهشت
...
[ویکی شیعه] تسنیم (ابهام زدایی). تسنیم می تواند به موارد زیر اشاره داشته باشد:
[ویکی فقه] تسنیم (قبر). به برآمده کردن قبر همچون کوهان شتر تسنیم گفته می شود، خلاف تربیع و از آن به مناسبت در باب طهارت سخن رفته است.
تسنیم قبر کراهت دارد. برخی آن را حرام دانسته اند. مستحب است قبر، چهارگوش و مسطح باشد.

[ویکی فقه] تسنیم (قرآن). تسنیم، نام چشمه ای رفیع در بهشت است.
باده های بهشتی ابرار، آمیخته با شربتی از چشمه تسنیم در سوره مطففین تشریح شده است:ان الابرار لفی نعیم• یسقون من رحیق مختوم• و مزاجه من تسنیم. «براستی نیکوکاران در نعیم (الهی) خواهند بود؛ . . ؛ از باده ای مهر شده نوشانیده شوند؛ . . ؛ و ترکیبش از (چشمه) تسنیم است.»
← دیدگاه تفسیر المیزان
در آیه ۲۵ و۲۷سوره مطففین به ترکیب شراب خالص، با شربتی از چشمه تسنیم برای ابرار دراشاره شده است :یسقون من رحیق مختوم• و مزاجه من تسنیم. «از باده ای مهر شده نوشانیده شوند؛ . . ؛ و ترکیبش از (چشمه) تسنیم است.» («رحیق»، شراب خالص که هیچ گونه غش و ناخالصی در آن وجود ندارد.
تسنیم و مقربان
مقربان، از چشمه تسنیم در بهشت مینوشند :ومزاجه من تسنیم• عینـا یشرب بها المقربون. «و ترکیبش از (چشمه) تسنیم است؛ چشمه ای که مقربان (خدا) از آن نوشند.»
چشمه تسنیم
...
[ویکی فقه] تسنیم (نهر). تَسنیم، چشمه ای در بهشت است که در قرآن کریم از آن یاد شده است.
تسنیم، از ریشه « سنم»، در لغت به معنای «بزرگ شدن کوهان شتر» و نیز «بزرگ و مهتر قوم گردیدن» است. از این ریشه، سنام به معنای کوهان شتر و جمع آن به صورت اَسنِمه به کار رفته است.در زبان عربی به قبری که مسطح نباشد قبر مُسَنَّم می گویند، بنابراین در معنای تسنیم نوعی رفعت و بلندی ملحوظ است. در نهج البلاغه نیز کلمه تَسَنَّمْتُم به کار رفته است.
تسنیم در قرآن
بنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، بهشتیان در باغهای پر نعمت الاهی بر کرسی های خود می نشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب می شوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه می داند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمه ای است که مقربان خدا از آن می نوشند.
← نظر علامه طباطبایی در مورد تسنیم
از آیات قرآن و نوشته های اکثر مفسران به دست نمی آید که محتوای چشمه تسنیم آب است یا نوشیدنی دیگر، ولی پاره ای از مفسران و مترجمان، ناخودآگاه کلمه آب را به نام تسنیم افزوده اند.

معنی کلمه تسنیم در ویکی واژه

پُر کردن ظرف.
نام چشمه‌ای در بهشت.

جملاتی از کاربرد کلمه تسنیم

دربارهٔ نکوهش کسانی که به مسجد نمی‌روند؛ عبدالله جوادی آملی در تفسیر تسنیم ذیل آیه ۱۱۴ سوره بقره روایتی را به نقل از وسائل الشیعه شیخ حر عاملی از پیامبر اسلام نقل می‌کند:
در روز جمعه، ۱۵ مهرماه، خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران، با انتشار ویدیویی از مادر سارینا، مدعی سابقه خودکشی و خوردن قرص‌های اشتباه را مطرح کرد. رئیس کل دادگستری استان البرز دربارهٔ کشته‌شدن سارینا گفت: او نیز همچون نیکا شاکرمی از پشت‌بام سقوط کرده و جان خود را از دست داده است.
به گزارش «ورزش سه» و به نقل از تسنیم، با وجود گذشت چند سال از المپیک ۲۰۱۲، هنوز تبعات المپیک لندن ادامه دارد و در تازه‌ترین اتفاق، رسانه‌های بین‌المللی اعلام کردند که دوپینگ ۴ وزنه‌بردار دسته ۹۴ کیلوگرم مثبت اعلام شده و مدال طلای این وزن به سعید محمدپور رسیده‌است.
خاک درش کاصل دوای تن است کوثر و تسنیم روان من است
لعل تو شکر توان گفت، ار بود کوثر و تسنیم جان افزا شکر
خبرگزاری تسنیم در گزارشی در ۲۰۱۶، اعلام کرده بود که شرکت ارج در سال‌های اخیر، با رخ دادن مشکلات مالی و واردات کالاهای برندهای خارجی، سهم قابل توجهی در بازار نداشت و با نبود به‌روزرسانی و ماشین‌آلات کهنه‌اش، دیگر توان تولید کالاهای متنوع در ردهٔ لوازم خانگی را نداشته‌است.
نه عذاب است خالص و نه نعیم نه حمیم و جحیم و نه تسنیم
جان همه جانها کوثر و تسنیم تست نقل همه نقلها پسته و بادام تست
زیر آن جیم طوبی و فردوس زیر این میم کوثر و تسنیم
او صاحب تفسیر تسنیم، یکی از بزرگ‌ترین تفاسیر جهان اسلام است. که تاکنون ۷۴ جلد از ۸۰ جلد آن منتشر شده است.
خبرگزاری تسنیم اعلام کرد مدیرعامل یکی از بانک‌های کشور از یک شرکت در خارج از کشور ماهیانه حقوق چند هزار دلاری و سالانه پاداش چند ده هزار دلاری دریافت داشته‌است که مسئولان اقتصادی کشور پیگیر موضوع هستند.
چشم گشا چشمه هر «میم » بین جاری از آن چشمه تسنیم بین
به گزارش همشهری آنلاین از هلال احمر استان هرمزگان، از اواخر پنج شنبه ۱۹ دی تا اوایل شنبه ۲۱ دی ماه، ۷۰ عملیات امدادرسانی مربوط به سیلاب و آبگرفتگی در منازل مسکونی و معابر شهری انجام شده‌است. همچنین بسیاری از معابر بندرعباس در اثر بارندگی شدید دچار آب‌گرفتگی شدند و رفت و آمد شهروندان مختل شد. به گزارش تسنیم نبود شیب در خیابان‌ها علت اصلی آبگرفتگی است.
خبرگزاری تسنیم در تیر ۱۴۰۰ گزارشی منتشر کرد که می‌گفت سیستان و بلوچستان در پایین جدول شمار و شاخص تخت‌های بیمارستانی است و «دولتی‌ها وضعیت فاجعه‌بار را عادی جلوه می‌دهند».
آن زمزمش به زمزمه در طعن سلسبیل وین زمزمش ز زمزم و تسنیم یادگار
خبرگزاری تسنیم گزارش کرده است که آثار متعددی از جمله شب شاعران بی‌دل و با کاروان شعر فارسی دربارهٔ این جلسات و اشعار خوانده‌شده نوشته شده است. به غیر از شاعران ایرانی، شاعرانی از کشورهای افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، آذربایجان، عراق، هند، اوکراین و ترکیه در این دیدار شرکت کرده و شعر خوانده‌اند. غیر از سه شاعر از کشورهای ترکیه، عراق و آذربایجان که شعرهای خود را به‌زبان خود خوانده‌اند، دیگر شاعران شعر خود را به‌زبان فارسی خوانده‌اند.
کجا زکوثر و تسنیم دل شود محفوظ اگر شراب لبانت نصیب من باشد
جنت طلبان گر لب شیرین تو بینند درکام همه تلخ شود کوثر و تسنیم
خاک او عنبر آب او تسنیم محنتش عافیت سموم، نسیم