رطب

رطب

معنی کلمه رطب در لغت نامه دهخدا

رطب. [ رَ ] ( ع ص ، اِ ) ضد خشک. ( از اقرب الموارد ). تر. ضد خشک. ( آنندراج ) ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). تر. مقابل خشک. ( از لغت محلی شوشترنسخه خطی کتابخانه مؤلف ). چیزی که از رطوبت اصلی خود تر باشد یا به خاصیت و تأثیر تر باشد. ( غیاث اللغات ). تر. ( ترجمان القرآن جرجانی چ دبیرسیاقی ص 52 ). ج ، رِطاب. ( مهذب الاسماء ). مقابل خشک. ( فرهنگ فارسی معین ). تازه. سبز. مقابل یابس. ( یادداشت مؤلف ).
- لسان رطب ؛ زبان سخنگو و چرب :
دهان زهدم ارچه خشک خانی است
لسان رطبم آب زندگانی است.نظامی.|| شاخ تازه و نازک و کذلک من الریش و غیره. ( از منتهی الارب ) ( از آنندراج ) ( ازناظم الاطباء ). گیاه تر. عشب. کلاء ناعم. ( یادداشت مؤلف ). تر و تازه. ( فرهنگ فارسی معین ). شاخه و پر نرم و جز آن. ( از اقرب الموارد ): غلام رطب ؛ کودک که به نرمی و نزاکت به زنان ماند. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). || یکی از امزجه نه گانه طب قدیم. ( یادداشت مؤلف ). || نوعی از جوهر موسوم به بنفش و آن سرخ سیر است. ( یادداشت مؤلف ).
رطب. [ رَ ] ( ع مص ) سپست تر خورانیدن ستور را. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). سپست دادن. ( دهار ). || سپست درودن. ( تاج المصادر بیهقی ). || رطب خورانیدن قوم را. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ).
رطب. [ رَ طَ ] ( ع مص ) تر و خشک گفتن. ( منتهی الارب ). تر و خشک گفتن. صحیح و ناصحیح گفتن. ( ناظم الاطباء ).
رطب. [ رُ طَ ] ( ع اِ ) خرمای نو. ( لغت فرس اسدی ) ( دهار ) ( ترجمان القرآن جرجانی چ دبیرسیاقی ص 52 ). خرمای تر، رُطَبَة یکی ، و ج ، اَرطاب و این در فارسی با لفظ چیدن مستعمل است.( آنندراج ). خرمایی که تازه و تر باشد و هنوز خشک نشده باشد. ( غیاث اللغات ).خرمای تر. ( منتهی الارب ). خرمای تازه و نورس. رِطاب. ( فرهنگ فارسی معین ) ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). صاحب ذخیره خوارزمشاهی آرد: گرم بود در دویم و تر بود در اول و گویند حرارت وی کمتر از رطوبت وی بود و هر چه حلاوت وی زیادت حرارت وی زیادت بود و رطب معده سرد را نیکو بود و منی بیفزاید و طبع را نرم کند و رطب و خرما مفسد دندان و گوشت بن دندان بود و مضر بود به حنجره و آواز و خونی که از وی حاصل شود بد باشد و زود متعفن شود و مصدع بود مولد سده و مصلح بادام و خشخاش بود که با وی بخورند و بعد از آن مغز کاهو و خیار به سرکه و اسکنجبین بخورند. ( از ذخیره خوارزمشاهی ). خرمای تازه است و نسبت آن به خرما مثل نسبت به میوه های تازه است به خشک آن. و مداومت او با بادام به غایت مسمن و محرک باه و مقوی گرده و کمر است. ( از تحفه حکیم مؤمن ). رجوع به تذکره داود ضریر انطاکی ص 173 شود :

معنی کلمه رطب در فرهنگ معین

(رَ طْ ) [ ع . ] (ص . ) تر و تازه .
(رُ طَ ) [ ع . ] (اِ. ) خرمای تازه .

معنی کلمه رطب در فرهنگ عمید

خرمای تازه، خرمای نورس.
تر، آبدار.
* رطب ویابس: [مجاز]
۱. همه چیز.
۲. سخنان درست ونادرست.

معنی کلمه رطب در فرهنگ فارسی

تر، تروتازه، ضدیابس، خوش زبان، شیرین زبان، خرمای تازه، خرمای نورس، ارطاب جمع
( اسم ) خرمای تازه و نورس . جمع ارطاب رطاب . یا رطب بی استخوان . رطبی است که نخلش نخلبندی نشده و مایه نر به او نرسیده باشد . چنین رطبی هسته و استخوان صحیح ندارد و خشک و بی آب است .

معنی کلمه رطب در دانشنامه عمومی

رطب به خرمای تازه و نورس که رنگ آن تیره نشده است، گفته می شود. به عبارت دیگر اولین رسیدگی بار نخل را رطب گویند. خرما خود گیاهی است تک لپه ای و گرمسیر جزو تیره نخل ها که میوه اش خوراکی و دارای هسته ای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشه ای بزرگ از شاخه آویزان می گردد و برگهای آن بزرگ است.
در درخت نخل ابتدا شکوفه های نخل ماده تبدیل به میوه ای سبز و سفت و هسته دار می شود که به آن ( چاقالی ) می گویند.
در مرحله بعد چاقالی ها ممکن است زرد یا قرمز شود که به آن ( خرما خارک ) می گویند، آفتاب داغ مناطق گرمسیری پس از مدتی خارک را تیره رنگ و آبدار می کند که به آن رطب می گویند.
بعضی از انواع نخل ها میوه شان وقتی رطب هستند چیده و استفاده می شود؛ مثل رطب مضافتی و کبکاب ( زرد طلایی ) و بعضی دیگر باید بعد از مرحله رطب، ۲۰ روز در گرمای خرماپزان مناطق گرمسیر بر سر نخل بماند تا نیمه خشک شود که به آن خرما می گویند، مثل خرمای نیمه خشک زاهدی و پیارم. البته بعضی از انواع خرماهای نیمه خشک را کاملاً خشک کرده و به بازار می فرستند. در جنوب کشور و مناطقی مانند لارستان و اشکنان، خرمای خشک را در دوشاب که همان شیرهٔ جوشیدهٔ خرمای خشک می باشد ریخته و گاهأ به آن زیره و کنجد نیز اضافه می نمایند که به نام هارمای پل پل معروف می باشد

معنی کلمه رطب در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رطب نام یکی از انواع خرما است.عنوان یاد شده به مناسبت در باب زکات و تجارت به کار رفته است.
رطب خرمای تر و تازه را می گویند.
احکام رطب
۱. ↑ جواهر الکلام، ج۱۵، ص۲۴۴.
...
[ویکی الکتاب] معنی رَطْبٍ: تر
تکرار در قرآن: ۲(بار)
«رَطْب» به معنای «تر» و «یابس» به معنای «خشک» است، ولی در روایات «ورقة» به معنای جنین سقط شده و «حبّة» به معنای فرزند و «ظلمت الارض» به معنای رَحِم مادران و «رطب» به معنای آنچه از نطفه ها زنده می ماند و «یابس» به معنای آنچه از بین می رود تفسیر شده است. این روایات دالّ بر این است که ائمه(علیهم السلام)می خواهند مسلمانان را متوجّه کنند که در تفسیرآیات با یک دید وسیع به قرآن بنگرند.
(فلس)تر. مقابل خشک . «وَ لا حَبَّةٍ» عطف است به «وَرَقَةٍ» همچنین است «لارَطْبٍ وَ لا یبِسٍ» معنی آیه چنین می‏شود: خزانه‏های غیب نزد خداست، جز خدا آنها را کسی نمی‏داند. هیچ برگی به زمین نمی‏افتد مگر آن را می‏داند و هیچ دانه‏ای به شکم زمین نمی‏افتد (بوسیله انسان باشد یا غیره) و هیچ‏تر و خشکی ساقط نمی‏شود مگر آن که در کتابی آشکار موجود است. گقته‏اند آن چه از میوه‏تر و خشک می‏افتد می‏داند و گفته‏اند آن چه می‏افتد هر چه باشد می‏داند. به نظر می‏آید که مراد از رطب و یابس، میوه‏ها باشد زیرا صدر آیه «وَ ما تَسْقُطُ... وَ لا حَبَّةٍ» درباره درختان و دانه‏هاست و مناسب است که رطب و یابس میوه‏ها باشد. در مجمع گوید: رطب و یابس به تمام مخلوقات شامل است. ولی تدبّر در آیه خلاف آن را می‏رساند و اللّه اعلم مگر آن که واو در «وَ لا رَطْبٍ» برای استیناف باشد آن وقت لارَطبٍ وَ لا یابَسٍ شامل همه موجودات می‏شود و ظاهراً همین طور است. ناگفته نماند مراد از کتاب مبین علم خدا و یا لوح محفوظ است و این که در عرف شایع شده که مراد از آن قرآن است صحت ندارد. * رطب (مثل صرد) به معنی خرمای تر است .

معنی کلمه رطب در ویکی واژه

تر و تازه.
خرمای تازه.

جملاتی از کاربرد کلمه رطب

خشم و رضا کین و مهر هجر و وصالت خارو رطب نیش و نوش سوک و سرورست
زد بانگ که خیز و دور بنشین زین تازه رطب صبور بنشین
یحیی بن اسماعیل در سال ۱۰۴۳ جانشین پدرش اسماعیل بن ذی‌النون شد. او در سال ۱۰۷۵ در قرطبه درگذشت.
برطبق دانشنامه بریتانیکا، ایشان میان رودهای والتورنو لیری می‌زیستند که امروزه در محدوده‌ی استان کَسرتاست؛ مهم‌ترین شهرشان نیز سوئسا آورونکا[یادداشت ۲] بود که امروزه سسا آورونکا نامیده می‌شود.
پی علاج وی از میوه‌های بار رطب مزاج انسان را ساختی قرین شفا
به نومیدی ز امید ثمر برگ قناعت ‌کن که نخل باغ فرصت ریشه درطبع شرر دارد
ای رطب تازه‌رس باغ جود ذات تو نوباوه باغ وجود
تست ورزش قلب تست گردش خون کرونر بیمار را در حال استراحت با حالتی که در آن بیمار تحت فشار در حال فعالیت بدنی است مقایسه می‌کند و از این طریق هرگونه جریان غیرطبیعی خون به عضله قلب را نشان می‌دهد. نتایج را می‌توان به عنوان یک بازتاب کلی از وضعیت جسمی از بیمار دانست. این آزمون را می‌توان برای تشخیص بیماری عروق کرونر (همچنین به عنوان شناخته شده بیماری ایسکمیک قلب) و ارزیابی پیش آگهی بیمار پس از انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) به کار برد.
تیر سیمین، بزه نهاده کمان؛ تا نچیند کسی رطب ز نخیل
برطبق قانون ازدواج ازبکستان، سن ازدواج برای پسران ۱۸ سال و برای دختران ۱۷ سال تعیین شده‌است. در ازبکستان در بیشتر موارد عروس را مادر و پدر داماد و در موارد کمتر خود پسر انتخاب می‌کند.
اگر پس از انجام آزمایش گلوکز خون ناشتا، سطح گلوکز خون فرد غیرطبیعی بود، می‌توان آن را (اختلال در گلوکز ناشتا) نیز نامید که این حالت، احتمال وجود پیش دیابت را مطرح می‌کند.
او در شهر الزهراء، در نزدیکی قرطبه (غرب اندلس از بلاد اسپانیا) زاده شد. مدینه الزهراء را عبدالرحمن الناصر بن محمد بن عبدالله بن محمد بن عبدالرحمن بن هشام بن عبدالملک بن مروان بن حکمة هشتمین حکمران اموی، در سال ۳۲۵ هجری قمری ساخته‌است.
لعل تو این کند بشیرینی چون رطب با قمر برآمیزد
رطب ارد از خار و از نی شکر پر از نعمت او بود بحر وبر
کارد شاخ عطا به باغ و بصحرا برد بیخ خطا ز رطب و ز یابس