شرکت
معنی کلمه شرکت در لغت نامه دهخدا

شرکت

معنی کلمه شرکت در لغت نامه دهخدا

شرکت. [ ش ِ ک َ ] ( ع مص ) شریک شدن. انباز گشتن. همدست شدن در کاری. ( فرهنگ فارسی معین ). || ( اِمص ، اِ ) انبازی و شراکت. ( فرهنگ فارسی معین ) ( ناظم الاطباء ). همبازی. انبازی. مشارکت. هنبازی. شریک بودن. اتحاد چند کس برای غرض یا نفعی عام یا خاص. و آن بر اقسامی است : شرکت تقبل ، شرکت عنان ، شرکت محدوده ، شرکت مخابره ، شرکت مزارعه ، شرکت مضاربه ، شرکت مفاوضه ، شرکت مقارضه و... ( یادداشت مؤلف ). رجوع به تقبل و عنان و محدوده و مخابره و مزارعه و مضاربه و مفاوضه و مقارضه و ترکیب شرکت عنان و شرکت محدوده و شرکت مفاوضة... در ذیل همین مدخل شود.شقیص. ( منتهی الارب ). اجتماع حقوق مالکان متعدد در یک شی به نحو اشاعه. ( فرهنگ فارسی معین ). از نظر قانون تجارت شرکت دو یا چند تن در امر تجارت به هفت صورت ذیل است : شرکت سهامی. شرکت مختلط سهامی ، شرکت نسبی. شرکت تضامنی. شرکت با مسئولیت محدود. شرکت تعاونی.شرکت مدنی. از شرکتهای مهم قابل اشاره :
- شرکت ایپاک ؛ شرکت نفتی «ایران پان امریکن ». ( از کتاب نفت ایران ص 88 ). رجوع به شرکت ملی نفت ایران و مأخذ بالا شود.
- شرکت با مسئولیت محدود ؛ شرکتی است تجاری بدون آنکه سرمایه به سهام تقسیم شده باشد و هریک از شریکان به اندازه سرمایه خود مسئولیت و حق دخالت دارند. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شرکت تضامنی ؛ شرکتی است تجارتی که در آن هریک از شریکان مسئول معاملات شرکت و پرداخت قروض آن هستند. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شرکت تعاونی ؛ شرکتی که برای کارمندان یا کارگران و غیره با فروش سهام بدانان تشکیل شود. ( یادداشت مؤلف ).
- شرکت تعاونی مصرف ؛ شرکتی که سرمایه آن از فروش سهام کوچک و به منظور تهیه و فروش لوازم زندگانی کارمندان و کارگران و جز آنان تشکیل شود و نفعو ضرر به نسبت خرید شرکا بین ایشان تقسیم گردد. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شرکت سهامی ؛ شرکتی است که نامی جز نامهای شرکاء دارد و سرمایه آن از پیش به سهام متساوی تقسیم شده و مسئولیت شرکاء محدود با سهامی است که تعهد پرداخت کرده اند. ( یادداشت مؤلف ).
- شرکت سهامی بیمه ایران ؛ مؤسسه ای است که از طرف دولت ایران در سال 1314 هَ. ش. با سرمایه بیست میلیون ریال تأسیس شد و در 37 شهرستان دارای شعبه است. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شرکت سهامی پنبه و نوغان ؛ شرکتی است دولتی که در سال 1328 هَ. ش. با سرمایه اولیه 142 میلیون ریال تأسیس شد و امروز سرمایه آن 390 میلیون ریال میباشد و دارای 23 دستگاه کارخانه پنبه پاک کنی است ( 10 دستگاه در مازندران و گرگان و بقیه در نقاط مختلف کشور ). اخیراً شرکت سهامی نوغان و ابریشم سابق نیز ضمیمه شرکت مزبور گردیده. وظیفه اصلی این شرکت دادن بذر و مساعده برای پنبه کاری به دهقانان و جمعآوری محصول و تهیه بذر مرغوب و توسعه کشت پنبه در مناطق مستعد میباشد. ( فرهنگ فارسی معین ).

معنی کلمه شرکت در فرهنگ معین

(ش کَ ) [ ع . شرکة ] ۱ - (مص ل . ) شریک شدن . ۲ - (اِمص . ) شراکت ، انبازی . ۳ - شراکت بین چند نفر که هر یک به میزان سرمایة خود سهم دارد. ،~ سهامی شخص حقوقی که حقوق و تعهدات آن مستقل از حقوق و تعهدات سهامداران باشد و فعالیت آن براساس مجوز دولت مشروعیت یا

معنی کلمه شرکت در فرهنگ عمید

۱. شریک شدن، انباز گشتن، هم دست شدن با یکدیگر در کاری.
۲. (اسم )نهادی قانونی با فعالیت های مخصوص بازرگانی.
* شرکت با مسئولیت محدود: (اقتصاد ) شرکتی بین دو یا چند تن که هرکدام به میزان سرمایۀ خود مسئول هستند.
* شرکت تضامنی: (اقتصاد ) شرکتی که هریک از شرکا ضامن معاملات شرکت باشد.
* شرکت تعاونی: (اقتصاد ) شرکتی که سرمایه اش از فروش سهام تشکیل می شود. بر چهار نوع است: ۱ ) شرکت تعاونی مصرف که اجناس مورد نیاز کارگران و کارمندان را تهیه می کند و به قیمت ارزان به فروش می رساند. ۲ ) شرکت تعاونی اعتبار که به کارگران و کارمندان وام می دهد. ۳ ) شرکت تعاونی مسکن که برای کارگران و کارمندان خانه تهیه می کند. ۴ ) شرکت تعاونی تولید که محصولات خود را یکجا و روی هم می کند و به فروش می رساند.
* شرکت سهامی: (اقتصاد ) شرکتی که سرمایۀ آن از فروش اوراق بهادار فراهم می شود و هر شریک دارای یک یا چند سهم است و منافع آن به نسبت سهام تقسیم می شود.
* شرکت نسبی: (اقتصاد، حقوق ) شرکتی که از دو یا چند تن تشکیل می شود و هریک از شرکا به نسبت سرمایه ای که در شرکت دارد مسئول امور آن می باشد.
* شرکت واحد: (اقتصاد ) شرکتی که یک امر مخصوص و منحصر را عهده دار باشد: شرکت واحد اتوبوس رانی.

معنی کلمه شرکت در فرهنگ فارسی

انبازداشتن، شریک گشتن، همدست شدن، انبازی
۱ - ( مصدر ) شریک شدن انباز گشتن همدست در کاری . ۲ - ( اسم ) انبازی شراکت . ۳ - اجتماع مالکان متعدد در یک شئ بنحو اشاعه . یا شرکت با مسئولیت محدود . شرکتی است تجاری بدون آنکه سرمایه به سهام تقسیم شده باشد و هر یک از شریکان به اندازه سرمایه خود مسئولیت و حق دخالت دارند . یا شرکت تجارتی ( تجاری ) . شرکتی است که کارهای بازرگانی را انجام دهد . یا شرکت تضامنی . شرکتی است تجارتی که در آن هر یک از شریکان مسئول معاملات شرکت و پرداخت قروض آن هستند . یاشرکت تعاونی مصرف . شرکتی است که سرمایه آن از فروش سهام کوچک به منظور تهیه و فروش لوازم تشکیل کارمندان کارگران و جزو آنان تشکیل شود و نفع و ضرر به نسبت خرید شرکا بین ایشان تقسیم گردد . یا شرکت نسبی . شرکتی است تجاری که در آن مسئولیت هر شریک به مقدار سرمایه وی است . یا شرکت واحد . شرکت یگانه ای که در امری منحصرا فعالیت می کند : شرکت اتوبوس واحد رانی و حومه .

معنی کلمه شرکت در فرهنگستان زبان و ادب

{company} [اقتصاد] تشکلی برای انجام فعالیتی مجاز با هدف کسب وکار
{corporation} [اقتصاد] شخص حقوقی که حقوق و تعهدات آن مستقل از حقوق و تعهدات سهامداران باشد و فعالیت آن براساس مجوز دولت مشروعیت یابد متـ . شرکت سهامی

معنی کلمه شرکت در دانشنامه عمومی

شِرکت یا کمپانی ( به فرانسوی: Compagnie ) به معنای یک شخصیت حقوقی، انجمن، بنگاه یا سازمان تجارتی است. به طور کلی، منظور از شرکت، سازمان یا بنگاهی است که تحت مالکیت دو یا چند نفر دارای فعالیت تجارتی یا بازرگانی ( خرید و فروش کالا یا خدمات ) در یک یا چند صنعت بوده و به منظور کسب درآمد فعالیت می کند.
همان طور که از نام «شرکت» پیداست، به مفهوم شراکت داشتن چند نفر در مالکیت دارایی های سازمان اشاره دارد؛ لذا بنا بر توضیحات قانون بازرگانی، نمی توان یک شرکت را فقط با مالکیت یک نفر تأسیس نمود. حداقل تعداد اعضا برای ثبت شرکت، دو نفر می باشد. بنابر تعریف قانون مدنی ایران:
شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکان متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه،
ولی این تعریف در برگیرنده مشاعات نیز است. بنابر مفهومی که از قانون بازرگانی ( تجارت ) استنباط می شود، شرکت قراردادی است که بر اساس آن اعضا یا شرکا سود حاصل از سرمایه را تقسیم می کنند. شرکت ها در قوانین شخصیت حقوقی دارند.
شرکت مدنی، تابع مقررات حقوق مدنی ( شرکت، عبارت است از اجتماع حقوق مالکان متعدد در شی واحد به نحو اشاعه ) و شرکت تجاری تابع مقررات و قوانین بازرگانی می باشد ( در قانون تعریفی از شرکت تجاری وجود ندارد اما می توان آن را این گونه تعریف کرد:
«شرکت تجارتی ( بازرگانی ) قراردادی است که به موجب آن یک یا چند نفر توافق می کنند، سرمایه مستقلی را که از جمع آورده های آن ها تشکیل می گردد اختصاص دهند و در منافع و زیان های احتمالی حاصل از به کارگیری سرمایه، شریک شوند. » و یا، «شرکت، شخص حقوقی است که با رعایت قانون بازرگانی یا قانون خاص حسب مورد تشکیل شده باشد». ) شرکت مدنی فاقد شخصیت حقوق مستقل است؛ اما کلیه شرکت های تجاری مذکور در قانون بازرگانی ( تجارت ) شخصیت حقوقی مستقل دارند. در شرکت مدنی تصمیم گیری برپایه اتفاق آرا یعنی رضایت تمامی شرکاست، اما در شرکت تجاری، تصمیم گیری اصولاً برپایه اکثریت آرا است. شرکت تجاری بر پایه اراده و توافق اشخاص ایجاد می شود اما شرکت مدنی ممکن است از روی توافق ایجاد نشود، مانند شراکت ناشی از ارث برای ورثه. انحلال شرکت های بازرگانی ( تجاری ) تابع تشریفات خاصی است اما در شرکت مدنی هر شریکی هر وقت که بخواهد، می تواند تقاضای تقسیم مال مشترک را بنماید. انواع شرکت های تجاری ( بازرگانی ) به طور کلی در قانون بازرگانی هفت گونه شرکت تجاری وجود دارد.
شرکت (فیلم). شرکت ( به انگلیسی: The Firm ) فیلمی است است که در سال ۱۹۹۳ به کارگردانی سیدنی پولاک و بازیگری تام کروز، جین تریپل هورن، جین هاکمن، اد هریس، هالی هانتر، گری بیوزی و دیوید استراتئون اکران شد. این فیلم بر اساس کتاب مؤسسه تجاری اثر نویسنده آمریکایی جان گریشام نوشته شده است.
"میچ مکدیر̎ جوان، که به تازگی از دانشکدهٔ حقوق فارغ التحصیل شده، به هر دری می زند تا در یک اداره به عنوان مشاور حقوقی شغلی پیدا کند. سرانجام نیز از دعوت می شود. او و همسر جوانش، ̎ آبی̎ به ممفیس می روند و ̎میچ̎ خیلی زود با رئیس قسمت خودش، ̎ آیوری تولار̎ دوست می شود. ̎میچ̎ در کشاکش وارد شدن به ریز و درشت مجموعهٔ وظایفش، متوجه بعضی اتفاقها می شود و از آن جمله مرگ مشکوک دو وکیل سابق مؤسسه که هر دو به یک شکل و در یک محل و در تصادفهای مشکوک کشته شده اند. ̎میچ̎ در می یابد که FBI این مجتمع را زیر نظر دارد و در ملاقاتی، بین او و مأمور FBI، آنان به او هشدار می دهند که قتل ها طراحی شده بوده اند و مؤسسه متهم و مظنون به حساب سازی، دزدیهای کلان و خلافکار است. ̎تولار̎ و رؤسای شرکت به ̎میچ̎ می گویند که علت مخالف FBI با آنان با این دلیل است که شرکت وکالت دفاع از چند موکل را که علیه FBI بوده، پذیرفته اند. اما ̎میچ̎ به تحقیق ادامه می دهد. او به یک کارآگاه خصوصی رجوع می کند اما کارآگاه نیز به طرز مرموزی کشته می شود. در سفری به واشینگتن، ̎میچ̎ به FBI قول همکاری می دهد. از پرونده های شرکت عکس می گیرد. شرکت نیز می کوشد با عکسهایی که از بعضی روابط ̎میچ̎ تهیه کرده او را وادار کند که از تعقیب قضیه دست بردارد اما ̎میچ̎ همه چیز را نزد همسرش اعتراف می کند. سرانجام ̎میچ̎ و ̎تولار̎ با هم روبه رو می شوند. اما ̎میچ̎ تمام مدارک را به FBI داده است. مؤسسه حقوقی زیر نظر مافیا فعالیت دارد. ̎میچ̎ و همسرش ممفیس را ترک می کنند.
این فیلم کاندیدای ۲ اسکار ( کاندیدای اسکار بهترین موسیقی متن - کاندیدای اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن ) در سال ۱۹۹۴ شد.
در سال ۱۳۷۹ یعنی ۷ سال پس از ساخت این فیلم سیروس مقدم کارگردان ایرانی مجموعه تلویزیونی با نام وکیل به صورت کاملاً کپی سکانس به سکانس از روی این فیلم ساخت. [ نیازمند منبع]
شرکت (فیلم ۲۰۰۶). شرکت ( به انگلیسی: Corporate ) فیلمی هندی محصول سال ۲۰۰۶ و به کارگردانی مادور باندارکار است. در این فیلم بازیگرانی همچون بیپاشا باسو، کی کی منون، منیشا لامبا، راج بابار، راجات کاپور، هارش چاهایا، آچینت کائور، لیلیت دوبی، مانوج جوشی، شویتا منون، همسا ناندینی، جاوید اختر، واسوندارا داس، پایال روهاتگی و آتول کولکارنی ایفای نقش کرده اند.
معنی کلمه شرکت در فرهنگ معین
معنی کلمه شرکت در فرهنگ عمید
معنی کلمه شرکت در فرهنگ فارسی
معنی کلمه شرکت در فرهنگستان زبان و ادب

معنی کلمه شرکت در دانشنامه آزاد فارسی

اجتماع مالکان متعدد در شیئی واحد به نحو اشاعه. این مشارکت گاه قهری است، مانند شرکت وُرّاث در تَرَکه، و گاه اختیاری و قراردادی. شرکت اختیاری عقدی است که به موجب آن دو یا چند شخص مال های خود را درهم می آمیزند تا در سود و زیان آن شریک شوند. هیچ یک از شرکا بدون اذن بقیه نمی تواند در مال مشترک تصرف کند، ولی هر شریک می تواند بدون رضایت دیگر شرکا همۀ سهم خود یا بخشی از آن را به شخص ثالثی واگذار کند. شرکت عقدی جایز است و هریک از شرکا می توانند آن را برهم زنند. شرکت به تقسیم مال مشترک و یا تلف تمام مال مشترک مرتفع می شود. شرکت اختیاری یا قرارداری بر دو نوع است؛ شرکت تجاری و شرکت مدنی. شرکت تجاری نوعی از شرکت است که به موجب قانون تجارت، به وسیلۀ دو یا چند تن برای انجام فعالیت های تجاری و بردن سود با سرمایه ای معیّن تشکیل می شود و دارای شخصیت حقوقی است. شرکت مدنی عقدی است که به موجب آن دو یا چند شخص به منظور تصرّف مشترک و تقسیم سود و زیان و گاه به مقصود دیگر، حقوق خود را در میان می گذارند. اموال شرکت بین شرکا مشاع است. شرکت مدنی شخصیت حقوقی ندارد. شرکت های تجاری بر هفت نوع اند: ۱. شرکت سهامی: شرکتی که سرمایۀ آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام است. در این نوع شرکت تعداد شرکا نباید از سه شریک کمتر باشد. شرکت های سهامی خود بر دو نوع تقسیم می شوند: الف. شرکت سهامی عام که مؤسسان آن قسمتی از سرمایۀ شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تأمین می کنند. چنین شرکت هایی معمولاً به منظور اجرای فعالیت های دولتی تأسیس می شوند، اما به لحاظ مالی مستقل از دولت اند. ب. شرکت سهامی خاص که تمام سرمایۀ آن در موقع تأسیس توسط بانیان آن تأمین می شود. به موجب بخشی از قانون تجارتِ مصوب ۱۳۴۸ش، در موقع تأسیس، سرمایۀ شرکت های سهامی عام از ۵میلیون ریال و سرمایۀ شرکت های سهامی خاص از ۱میلیون ریال نبایستی کمتر باشد. ۲. شرکت با مسئولیت محدود: شرکتی است که بین دو یا چند شخص برای امور تجارتی تشکیل می شود و هریک از شرکا بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط تا میزان سرمایۀ خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است. ۳. شرکت تضامنی: شرکتی است که باعنوان مخصوص برای امور تجارتی بین دو یا چند تن با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود. در این نوع شرکت ها اگر دارایی شرکت برای تأدیه تمام قروض کافی نباشد، هریک از شرکا مسئول پرداخت همۀ قروض شرکت است. در عنوان شرکت تضامنی باید عبارت «شرکت تضامنی» و لااقل نام یک تن از شرکا و به دنبال آن عبارت «و شرکا» یا «و برادران» قید شود. ۴. شرکت مختلط غیرسهامی: شرکتی است که برای امور تجارتی و با عنوان مخصوص بین یک یا چند شریک ضامن و یک یا چند شریک با مسئولیت محدود تشکیل می شود. شریک ضامن مسئول کلیۀ قرضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت، حاصل شود. شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایه ای است که در شرکت گذارده است یا بایستی بگذارد. در عنوان شرکت باید عبارت «شرکت مختلط» و لااقل نام یکی از شرکای ضامن قید شود. ادارۀ این نوع شرکت به عهدۀ شرکای ضامن است و شریک با مسئولیت محدود حق ادارۀ شرکت را ندارد. ۵. شرکت مختلط سهامی: شرکتی است که با عنوان مخصوص بین یک عده شرکای سهامی و یک یا چند شریکِ ضامن تشکیل می شود. مسئولیت شرکای سهامی تا میزان سرمایه ای است که در شرکت دارند. در عنوان شرکت بایستی عبارت «شرکت مختلط» و دست کم نام یکی از شرکای ضامن قید شود. مدیریت شرکت، مختص به شریک یا شرکای ضامن است. ۶. شرکت نسبی: شرکتی است که برای امور تجارتی با عنوان مخصوص بین دو یا چند شریک تشکیل می شود و مسئولیت هریک از شرکا به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته اند. در عنوان این شرکت بایستی عبارت «شرکت نسبی» و یا نام یک تن از شرکا و عباراتی از قبیل «و شرکا» یا «و برادران» ذکر شود. هریک از شرکا به نسبت سرمایه گذاری در شرکت، مسئول تأدیه قروض شرکت است. ۷. شرکت های تعاونی تولید و مصرف: شرکتی است که بین عده ای از ارباب حِرف تشکیل می شود و شرکا مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیا یا اجناس به کار می برند. دست کم دوسوم اعضای اداره کنندۀ شرکت باید از شرکایی انتخاب شوند که حرفه آن ها موضوع عملیات شرکت است. ازجمله اهداف این نوع شرکت هاست: فروش اجناس لازم برای مصارف زندگی اعم از این که اجناس مزبور را شرکا تولید کرده و یا خریده باشند؛ تقسیم نفع و ضرر بین شرکا به نسبت خرید هریک از آن ها. به موجب اصل ۴۴ قانون اساسی، بخش تعاونی شامل شرکت ها و مؤسسات تعاونی تولید و توزیع در شهر و روستا یکی از پایه های نظام اقتصاد جمهوری اسلامی است.

معنی کلمه شرکت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] به اجتماع حقوق چند مالک در یک‏ چیز به صورت مشاع شرکت گفته می شود .
شرکت در لغت به کسر «ش» و سکون «ر» و نیز فتح «ش» و کسر «ر» ضبط شده است.
تعاریفی دیگر از شرکت
شرکت، عنوان بابی مستقل در فقه است که از احکام آن به تفصیل در این باب سخن رفته است.
متعلق شرکت به معنای اول
...
[ویکی اهل البیت] عقد در لغت به معنای گره بستن، استوار کردن پیمان، عهد بستن، پیمان ازدواج بستن و توافق دو یا چند تن برای ایجاد یا انتفاء حقی است. شرکت در لغت به معنای شریک شدن، انبار شدن و هم­دست شدن در کاری است عقد شرکت در اصطلاح عبارتند از این که شیی واحدی به نحو اشاعه متعلق به دو نفر یا زیادتر باشد، چنان چه ماده 571 قانون مدنی می­گوید: «شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شی واحدی به نحو اشاعه». موضوع شرکت عین و یا دین و یا منفعت و یا حق است
اتحادی که بین مالکان، در باب ایجاد حقوق خود، به وجود می­آید بی­هدف نیست، برای این است که اموال به شیوه خاص و به وسیله اشخاص معین اداره شود و سود و زیان ناشی از این اقدام بین شریکان تقسیم گردد. بطور معمول شریکان یک هدف مادی و مالی را دنبال می­کنند که می­توان تقسیم سود و زیان ناشی از اداره مشترک تعبیر کرد. ولی هیچ مانعی ندارد که هدف از تشکیل شرکت جنبه اخلاقی و اجتماعی نیز داشته باشد؛ مثلا کمک به درماندگان و تشویق دانشمندان و محققان و اشاعه ورزش بین جوانان که در اصطلاح حقوق کنونی چنین اتحادی انجمن نامیده می­شود. بنابراین در تعریف شرکت می­توان گفت: عقدی است که به موجب آن دو یا چند نفر به منظور تصرف مشترک و تقسیم سود و زیان و گاه مقصود دیگر، حقوق خود را در میان می­گذارند تا بجای آن، مالک سهمی مشاع از این مجموعه شوند
عقد شرکت دارای اوصافی به شرح ذیل است:
1)عقدی است معوض: زیرا در نتیجه تراضی شرکا، حقی که به عنوان آورده در میان گذاشته شده است، با مالکیت مشاع همه­ی اموال مبادله می­شود.
2)عقدی است تملیکی: بخاطر این که هر شریک سهم مشاع از ملک خود را به دیگران تملیک می­کند. مگر در مورد مزج اختیاری اموالی که تمیز آنها ممکن نیست.
3)عقدی است مستمر: درست است که اشاعه یکبار واقع می­شود، لیکن حقوق و تعهدات شریکان در برابر یکدیگر ادامه می­یابد و تا زمان انحلال شرکت باقی است.
4)عقدی است جایز: شرکت عقدی است جایز و هر یک از شرکا می­توانند هر زمان که بخواهند آن را فسخ کنند و چون فسخ گردید اذن در تصرف نیز زایل می­شود
شرکت بر دو قسم است: شرکت غیر عقدی و شرکت عقدی.

معنی کلمه شرکت در ویکی واژه

نهادی که بطور قانونی برای فعالیت‌های بازرگانی، اقتصادی، یا خدماتی ایجاد میشود. شرکت ممکن است به دو بخش شر - کت قابل تجزیه باشد، و در زبان معیار باستان به معنی شهر یا دهکده اشرار بوده و تلفظ درست آن «شَرکَت» بوده است.
همکاری داشتن در انجام کاری، مشارکت، شریک شدن.
شراکت، انبازی.
شراکت بین چند نفر که هر یک به میزان سرمایه خود سهم دارد.
شرکت سهامی: شخص‌حقوقی که حقوق و تعهدات آن مستقل از حقوق و تعهدات سهامداران باشد و فعالیت آن بر اساس مجوز دولت مشروعیت یابد.
شرکت سهامی عام: یکی از انواع شرکت‌های سهامی که قسمتی از سرمایه آن از طریق فروش سهام به غیر مؤسسان (مردم) تأمین شود.
شرکت با مسئولیت محدود: چ شرکتی که با مشارکت حداقل دو نفر سهام‌دار تأسیس شود. هر یک از شرکا بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد فقط به میزان سرمایه خود مسئولیت داشته باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه شرکت

همه رنگست و بو دنیا زنان را شاید این معنی ز ننگ شرکت ایشان چو مردان بی نیازم کن
بلی سلطان معشوقان غیور است ز شرکت ملک معشوقیش دور است
بشرکت بالطائف کان بمشهور بوصف پنجگانه گشت مذکور
و گفت، «به حق تعالی پناه کنیم از حب الحزن یعنی غار اندوه». گفتند، «یا رسول الله! حب الحزن چیست؟» گفت، «وادیی است اندر دوزخ ساخته برای قرای مرایی» و گفت حق عزوجل همی گوید، «هرکه عبادتی کرد و دیگری را با من شرکت داد من از شریک بی نیازم جمله بدان همباز دادم.
کشت و کارش بی نزاع آب جوست حاصلش بی شرکت غیری ازوست
کاو دغا و مفلس است و بد سخن هیچ با او شرکت و سودا مکن
حق تعالی چون خواهد که ظاهری را با باطن در دوستی شرکت دهد دوستی شرکت دهد دوستی در باطن بنده نهد و ذکر در ظاهر پیدا کند تا ظاهر به زبان یاد می‌کند و باطن بنده نهد و ذکر در ظاهر پیدا کند تا ظاهر به زبان یاد می‌کندو باطن به دل دوست می‌دارد، و چندان که ذکر می‌افزاید دولت قربت بر درگاه حق می‌افزاید.
چون نمردی و نگشتی زنده زو یاغیی باشی به شرکت ملک‌جو
هرچ آن بهم آید از چنین کار بی‌شرکتِ من تراست بردار»
وقت دیدار تو با درویش، شرکت کی بود آن توانگر را که چون شداد هست از زر بهشت