رحمت

معنی کلمه رحمت در لغت نامه دهخدا

رحمت. [ رَ م َ ] ( ع اِمص ) رَحْمة. مهربانی. ( منتهی الارب ). مهربانی و مرحمت و شفقت. ( ناظم الاطباء ). مرحمت. شفقت. رأفت. ( یادداشت مؤلف ). رحم. رأفت از رحمت رقیق تر است و در آن بر کراهت اقدام نمی شود، در صورتی که در رحمت به مقتضای مصلحت بر مکروه نیز اقدام می شود. ( منتهی الارب ) :
به رحمت برافراز این بنده را
به من بازده پور افکنده را.فردوسی.در روزی که پیش وی خواهم رفت عادل است و گواه نخواهد و مکافات کند و رحمت خویش ازتو دور کند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 340 ). آنکس که...هیچ سوی ابقا و رحمت نگراید بمنزلت شیر است. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 410 ). امیر مسعود را شرمی و رحمتی بود تمام. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 677 ).
ز رحمت مصور ز حکمت مقدر
به نسبت مطهر به عصمت مشهر.ناصرخسرو.ز جَد چون بدو جِدّ پیوسته بود
برحمت رهاییم داد از خیال.ناصرخسرو.زنهار که مرجان را بیجان نگذاری
زیرا که به بیجان نرسد رحمت رحمان.ناصرخسرو.درعالم دین او سوی ما قول خدای است
قولی که همه رحمت و فضل است معانیش.ناصرخسرو.خزینه آب و آتش گشت بر گردون که پنداری
ز خشم خویش و از رحمت مرکب کرد یزدانش.ناصرخسرو.و عنان کامکاری و زمام جهانداری به عدل و رحمت ملکانه سپرده. ( کلیله و دمنه ).
ای خداوند رحمت ایزد
بر تو و دولت جوان تو باد.مسعودسعد.بر هیچکس نماند که رحمت نکرده ای
کز رحمت آفریدخداوند ذات تو.مسعودسعد.ای کرده گذر به حشمت از گردون
از رحمت خویش دور نگذارم.مسعودسعد.مگر به رحمت ایشان فریفته نشوی
نکو نگر که همه اندک و فراوانند.مسعودسعد.آیت رحمت است کآیت دهر
با دلیل عذاب دیدستند.مسعودسعد.رحمة للعالمین بود آنکه همنام نبی
عالمی از امت و هم نام خود را رحمتی.سوزنی.گر خون اهل عالم ریزند دجله دجله
یک قطره اشک رحمت از چشم کس نخیزد.خاقانی.دست رحمت کجا زند در آنک
تیغ او دست جعفر اندازد.خاقانی.پادشاه سایه آفتاب رحمت آفریدگار است. ( سندبادنامه ص 6 ).
چون جماعت رحمت آمد ای پسر

معنی کلمه رحمت در فرهنگ معین

(رَ مَ ) [ ع . رحمة ] (اِمص . ) ۱ - مهربانی ، دلسوزی . ۲ - بخشایش ، عفو.

معنی کلمه رحمت در فرهنگ عمید

۱. مهربانی، دلسوزی.
۲. مهربانی و بخشایش مخصوص خدا.

معنی کلمه رحمت در فرهنگ فارسی

۱ - ( مصدر ) مهربانی کردن شفقت ورزیدن . ۲ - بخشودن عفو کردن . ۳ - ( اسم ) مهربانی شفقت . ۴ - بخشایش عفو . یا رحمت به ... در مورد تایید برتری و رجحان چیزی بر چیز دیگر گویند مثلا در مورد خربزه یا هندوانه بی مزه گویند : [[ رحمت به آب حمام ]] .

معنی کلمه رحمت در فرهنگ اسم ها

اسم: رحمت (پسر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: rahmat) (فارسی: رحمت) (انگلیسی: rahmat)
معنی: مهربانی، بخشودن، بخشش مخصوص خدا، دلسوزی و مهربانی، مهربانی و بخشایندگی و عفو مخصوصِ خداوند، رحم، مهربانی و عفو مخصوص خداوند

معنی کلمه رحمت در دانشنامه آزاد فارسی

در لغت به معنیمهربانی. این اصطلاح و مشتق های آن مانند «رحمان» و «رحیم» ۹۴ مرتبه در قرآن به کار رفته است و در مجموع آمرزش، بخشودن، انعام و افضال الهی معنی می دهد. لغت شناسان عرب این اصطلاح را به معنی رقّت قلب آورده اند که گاهی صِرفاً به دلسوزی ختم می شود و گاهی احسان نیز درپی دارد. البتّه آن ها تأکید می کنند که این صفت در مورد خداوند به احسان منحصر است و بر همین اساس رحمت الهی را بخشش نعمت و رحمت آدمی را دلسوزی خوانده اند. در قرآن واژۀ رحمت شش بار برای مؤمنان به کار رفته است؛ ازجمله در آیۀ ۵۷ سورۀ یونس. همچنین خود قرآن بشارت و رحمتی برای مسلمانان معرّفی شده است (سورۀ نحل، آیۀ ۵۹؛ سورۀ لقمان، آیات ۲ و ۳؛ سورۀ جاثیه، آیۀ ۲۰) و در تفسیر آن به رهایی از عذاب برای ایمان آورندگان در پرتو نور علم و یقین قرآن اشاره شده است. رسول اسلام (ص) نیز «رحمةللعالمین» خوانده شده است (سورۀ انبیاء، آیۀ ۱۰۷)، چرا که اسوۀ حسنه ای است که مسلمانان با پیروی صادقانه از او پیوسته مشمول لطف الهی خواهند بود. رحمت را بر دو گونه دانسته اند: رحمتی که همه چیز را دربر گرفته و نعمت هایی را شامل می شود که بر عمل پیشی دارند. این رحمت بی قید و شرطی بر همگان جاری و ساری است و بنا بر حدیثی از رسول اسلام (ص) مقدّم بر قهر و غضب الهی است. دوم رحمتی است که به متّقیان و نیکوکاران وعده داده شده است (سورۀ اعراف، آیۀ ۱۵۶؛ سورۀ طه، آیۀ ۵) و بخشش و منّت محض است.

معنی کلمه رحمت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مقابل غضب را رحمت گویند. رحمت در انسان به معنای دل نازک بودن و در خداوند به معنای روزی دادن و احسان و عفو و بخشش و غیره می باشد. از احکام مرتبط با عنوان یاد شده در بابهای طهارت، صلات و نکاح سخن گفته اند.
رحمت در انسان به معنای دل نازک بودن است که در احسان و محبت به دیگران تجلی پیدا می کند و در خداوند متعال به معنای روزی دادن و احسان به بندگان و عفو و بخشش از گناهان آنان می باشد؛ از این رو، خداوند خود را با صفت «رحمان» و «رحیم» توصیف کرده است؛ چنان که انسان نیز به صفت «رحیم» توصیف می شود و خداوند پیامبر اعظم صلّی اللَّه علیه و آله را بدان ستوده است. فضیلت رحمت در حدیثی از امام صادق علیه السّلام از لشکریان عقل شمرده شده است.
درخواست رحمت برای درگذشتگان
درخواست رحمت و آمرزش برای درگذشتگان، بویژه هنگام زیارت قبور آنان مستحب است.
یأس از رحمت خداوند
یأس از رحمت خداوند از گناهان کبیره است. خداوند در قرآن کریم مأیوس شدن از رحمت خدا را از خصلتهای کافران برشمرده است.
درخواست رحمت هنگام شنیدن آیات رحمت
...
[ویکی فقه] رحمت (اسماءوصفات قرآن). رحمت، یکی از اوصاف قرآن را می گویند.
« رحمت » در لغت به معنای رقت ، مهربانی و رافت و مغفرت آمده است. راغب می گوید: رحمت، رقتی است که اقتضای نیکی به کسی می کند که مورد رحمت واقع شده است؛ اما اگر به خداوند نسبت داده شود، احسان و انعام بدون رقت است.
وجه تسمیه قرآن به رحمت
اطلاق «رحمت» بر قرآن ، به دلیل نتایج و ثمراتی است که از عمل کردن به این نعمت بزرگ، از جانب خدا به بندگان عطا می شود.قرآن با هدایت انسان ها و در اختیار قرار دادن بینش های لازم برای رسیدن به سعادت واقعی، رحمتی عام برای همه انسان ها فراهم می سازد. همچنین، برای اصناف ویژه ای از انسان ها که به این بینش ها و راهنمایی ها تن می دهند، رحمت خاص الهی را به ارمغان می آورد. بنابراین، اختصاص دادن رحمت قرآن به مؤمنان، محسنان، مسلمانان و… که در آیات آمده، به این جهت است که گروه های مذکور از مواهب آن بهره مند می شوند و با عمل به آن، در سیر تکامل خود به سوی سعادت و فلاح و قرب به خدا مشمول رحمت خاصه الهی می شوند.
رحمت در قرآن
«رحمت» را یکی از اسامی و صفات قرآن برشمرده اند.این وصف گاهی به صورت مطلق بر قرآن اطلاق شده است؛ مانند: (فقد جاءکم بینة من ربکم وهدی ورحمة).
انعام/سوره۶، آیه۱۵۷.
...
[ویکی فقه] رحمت (قرآن). رحمت (قرآن)، یکی از اوصاف قرآن را می گویند.
« رحمت » در لغت به معنای رقت ، مهربانی و رافت و مغفرت آمده است. راغب می گوید: رحمت، رقتی است که اقتضای نیکی به کسی می کند که مورد رحمت واقع شده است؛ اما اگر به خداوند نسبت داده شود، احسان و انعام بدون رقت است.
وجه تسمیه قرآن به رحمت
اطلاق «رحمت» بر قرآن ، به دلیل نتایج و ثمراتی است که از عمل کردن به این نعمت بزرگ، از جانب خدا به بندگان عطا می شود.قرآن با هدایت انسان ها و در اختیار قرار دادن بینش های لازم برای رسیدن به سعادت واقعی، رحمتی عام برای همه انسان ها فراهم می سازد. همچنین، برای اصناف ویژه ای از انسان ها که به این بینش ها و راهنمایی ها تن می دهند، رحمت خاص الهی را به ارمغان می آورد. بنابراین، اختصاص دادن رحمت قرآن به مؤمنان، محسنان، مسلمانان و… که در آیات آمده، به این جهت است که گروه های مذکور از مواهب آن بهره مند می شوند و با عمل به آن، در سیر تکامل خود به سوی سعادت و فلاح و قرب به خدا مشمول رحمت خاصه الهی می شوند.
در قرآن
«رحمت» را یکی از اسامی و صفات قرآن برشمرده اند. این وصف گاهی به صورت مطلق بر قرآن اطلاق شده است؛ مانند: (فقد جاءکم بینة من ربکم وهدی ورحمة). و گاهی نیز به صورت وصفی آمده است؛ مانند:۱. (… ونزلنا علیک الکتاب تبیانا لکل شیء وهدی ورحمة وبشری للمسلمین) ؛۲. (یا ایها الناس قد جاءتکم موعظة من ربکم وشفاء لما فی الصدور وهدی ورحمة للمؤمنین) ؛۳. (هدی ورحمة للمحسنین) ؛۴. (ولقد جئناهم بکتاب فصلناه علی علم هدی ورحمة لقوم یؤمنون) ؛۵. (هذا بصائر للناس وهدی ورحمة لقوم یوقنون).

معنی کلمه رحمت در ویکی واژه

رحمت احتمالا معرب رمت است. این کلمه به مفهوم باستانی به معنی زن یا جنس مؤنث بوده‌است.
رحمة.
مهربانی، دلسوزی.
بخشایش، عفو.

جملاتی از کاربرد کلمه رحمت

شعر رضی - که خدا رحمتش کناد - نیز قریب همین معنی است:
به یک نظر چو ببردی دل زبون ز برم چرا به دیدهٔ رحمت نمی‌کنی نظرم؟
ایلات لر زیار، ترکاشوند، حسنوند، خزایی، و کرد و ترک جمور، شاهسون‌ها، بغدادی، و طوایف یارمطاقلو، ظهرابی، نیازی، ملیجانی، مرشدی، رحمتی، سلیمانی، نظری، میرزاجان، ولیزاده ساکن این استان بوده و طایفه شاهسون با ۲۱۴ خانوار بزرگ‌ترین طایفه ساکن در این استان است. همچنین طایفه مگسه با ۱۴۲ خانوار و طایفه کورانی با ۳۸ خانوار از بزرگ‌ترین طوایف ساکن در این استان به‌شمار می‌آیند.
بوسه های رحمتش بر فرق داد دست مهر از لطف بر دوشش نهاد
چون بود ظهور لازم ذات وجود ظاهر شدنش هم از ره رحمت بود
بهر تاریخش بپرسیدم زعقل گفت بادا رحمت یزدان براو
دگر نه در پی باران رحمت از گیتی بلا و صاعقه اندر زمین شود باران
او دو مرتبه ازدواج کرد. از ازدواج اولش دو پسر به نام‌های سرهنگ رضاخان شاهقلی و سرهنگ محمودخان شاهقلی و سه دختر به نام‌های فاطمه سلطان، مرحمت و لطیفه داشت.
این روستا در دهستان مرحمت‌آبادمیانی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۵۱ نفر (۱۹۱خانوار) بوده‌است.
اکراد، روستایی در دهستان امامزاده علی بخش رحمت‌آباد شهرستان زرقان در استان فارس ایران است.
... در تاریخ هفتم محرم ۱۳۳۶ هجری قمری مطابق اول میزان، مرحوم سردار اسعد در طهران به رحمت ایزدی پیوست.
حق‌وردیان معتقد است ترجمهٔ قرآن برایش کار با برکتی بود و سه سال انوار قرآن و رحمت الهی را همواره در زندگی‌اش احساس می‌کرد. او بزرگ‌ترین کار و افتخار خود را ترجمهٔ قرآن می‌داند.
زحمت آب و گِل در این عالم رحمتش نام کرده فضل قِدم
در طول ادوار مختلف، ایرادات زیادی از الفبای فارسی گرفته شد و مشکلات آن مطرح گردید. در این باره رحمت مصطفوی مدیر مجلهٔ روشنفکر در سال ۱۳۴۴، الفبای عربی را «مُردار و بختک» نامید؛ و ابوریحان بیرونی دانشمند ایرانی، الفبای عربی را «آفت» نامید.
هزاران رحمتِ حق باد بر غم زمانی از دل ما کم نمی‌بو
یا شیوه خویشتن خوشش می آمد یا از سر مرحمت به ما می نگریست
خستگان را چو طلب باشد و قوت نبود دوست را چاره به جز مرهم رحمت نبود
از مشخصات بارز بنای یادمان شهدای گمنام می‌توان به رعایت سبک منطبق بر معماری شهر سنتی تبریز، رعایت سبک آرامگاه‌های ایران، استفاده از شعرهای محمدحسین شهریار، استفاده از نقش‌های اسلامی، استفاده از حرف هشت و قرارگرفتن بنا در امتداد مسیر قبلهٔ وادی‌رحمت اشاره کرد.
همچنین بحث در مورد زمان شروع یک سری سیاست‌های رحمت زندگی وجود دارد. نظریه‌های زیر به عنوان زمان اصلی شروع وجود دارد.
هست از ولات امر مرا چشم هر سه جای کز چشم مرحمت نظری سوی ما کنند