معنی کلمه فراصوت در دانشنامه عمومی
بازه بسامدی شنوایی افراد متفاوت است و با بالا رفتن سن این بازه کاهش می یابد، ولی معمولاً بالاترین فرکانس شنوایی انسان حدود ۲۰ یا ۲۵ کیلوهرتز در نظر گرفته می شود. نقطه مقابل این امواج، امواج فروصوت یا ( مادون صوت ) هستند که دارای بسامد زیر حد پایین فرکانس شنوایی انسان ( حدود ۲۰ هرتز ) هستند. اصطلاح فراصوت، نباید با زبرصوت ( به انگلیسی: Supersonic ) که برای سرعت حرکت بالاتر از سرعت صوت استفاده می شود، اشتباه گرفته شود.
در سال ۱۸۷۶ میلادی، فرانسیس گالتون برای اولین بار پی به وجود امواج فراصوت برد. گالتن با ساخت و آزمایش صوتی توانست اصواتی با بسامدی بالاتر از محدوده شنوایی انسان ( فراصوت ) تولید نماید. در زمان جنگ جهانی اول کشور انگلستان برای کمک به جلوگیری از غرق شدن غم انگیز کشتی هایش توسط زیردریایی های کشور آلمان در اقیانوس آتلانتیک شمالی دستگاه کشف کننده زیردریایی ها به کمک امواج صوتی به نام سونار ابداع کرد. این دستگاه امواج فراصوت تولید می کرد که در پیدا کردن مسیر کشتی ها استفاده می شد. این تکنیک در زمان جنگ جهانی دوم تکمیل گردید و بعدها به طور گسترده ای در صنعت این کشور برای آشکارسازی شکاف ها در فلزات و سایر موارد مورد استفاده قرار می گرفت. از کاربرد به خصوصی که انعکاس صوت در جنگ و صنعت داشت سونار به علم پزشکی وارد شد و تبدیل به یک وسیله تشخیصی بزرگ در علم پزشکی گردید.
از جمله ضعف ها و محدودیت های این روش، عدم عبور این امواج از استخوان و گاز و هوا می باشد که باعث شده روش ایده آلی برای تصویر برداری از سینه و ریه و روده ( بخاطر وجود گازهای روده ای ) و ساختمان های داخلی تر، همچون آئورت و لوزالمعده، نباشد. همچنین به علت تضعیف این امواج در بافت های بدن، این روش برای تصویربرداری از اعضای داخلی بدن افراد بسیار چاق، غیرقابل استفاده می باشد.
بر اساس آمارگیری انجام شده اولتراسوند ( امواج فراصوت ) بیشترین کاربرد را نسبت به سایر روش های تصویربرداری، دارد که قطعاً ایمنی بالا و عدم استفاده از اشعه های یونیزه کننده از یک طرف، هزینه پایین و حمل و نقل آسان، از سوی دیگر، در کنار ویژگی های کم نظیری همچون ارائه تصویر به صورت بِلادرنگ که کاربرد زیادی در جراحی و . . . دارد، دلیل این همه استفاده از این روش می باشد. اگرچه ضعف های این روش، گاهی ما را به سمت استفاده از روش بسیار گران قیمت ام آرآی، یا استفاده از روش کم ایمنی CT سوق می دهند.