سنا
معنی کلمه سنا در لغت نامه دهخدا

سنا

معنی کلمه سنا در لغت نامه دهخدا

سنا. [ س َ ] ( ع اِ ) روشنی کمتر از ضیا و نور. ( غیاث ). روشنی. ( آنندراج ) ( غیاث )( ترجمان القرآن ترتیب عادل بن علی ص 59 ) :
چو چرخ مرکز جاه ترا شتاب و سکون
چو طبع آتش رأی ترا سنا و ضیا.مسعودسعد.خداوندا سنایی را سنایی ده تو در حکمت
چنانک از وی به رشک آید روان بوعلی سینا.سنایی.از سنا برق آتش شمشیر
عرشیان را سنا فرستادی.خاقانی.اگر خسیس برمن گرانسر است رواست
که او زمین کثیف است و من سماء سنا.خاقانی.
سنا. [ س َ ] ( ع اِ ) چوبی باشد که بدان مسواک کنند. ( برهان ) ( آنندراج ). || گیاهی است مسهل و بهترین آن مکی میباشد. ( برهان ). نام گیاهی است که آن اسهال میکند. گیاهی است که سناء مکی گویند. ( غیاث ). گیاهی است از تیره پروانه داران ( سبزی آساها ) که دارای چند گونه است و از گیاهان بومی نواحی گرم سودان ( آفریقا ) و آسیای صغیر و عربستان و جنوب ایران میباشد. برگهایش متناوب و مرکب ( دارای 3 تا 9 زوج برگچه ) بدون برگچه انتهایی است ، گلهایش زردرنگ و میوه اش نیاک و محتوی چند دانه است. میوه و برگ مختلف سنا دوای تلخ مسهلی است که بصورت دم کرده یا پودر بکار میرود، عشرق. گونه های آن :
1 - سنای اسکندریه ؛ گونه ای از سنا که در مصر و سودان و اطراف نیل ( در نواحی کوهستانی شمال و مغرب خرطوم ) بحد وفور میروید و یکی از انواع سناهای دارویی است. برگهایش از سنای هندی کوچکتر است وسنایی که در بازار به این اسم عرضه میشود مخلوطی ازسناهای مختلف است : سنای مکی ، سنای حجازی ، مهار، سنای مکی آغاجی ، سنای مکی. 2 - سنای بری ؛ قدقدک. 3 - سنای هندی ؛ گونه ای از سنا که بحد وفور در عربستان و آفریقا و سواحل سومالی تا موزامبیک میروید، ولی امروز بیشتر در جنوب هندوستان کشف میشود و یکی از انواع سناهای دارویی است. میوه اش تقریباً بدون انحنا و برگچه هایش در قاعده کمی نامتقارن است. سنای هندوستانی. ( از فرهنگ فارسی معین ).
سنا. [ س ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) مجلس سالخوردگان که اعضای آن سران روحانی و غیرروحانی ملت اند. ( ایران باستان ). مجلسی که اعضای آن از بزرگان و اعیان کشور برگزیده شوند. مجلس اعیان.
- سنای پانصدنفری ؛ سنای پانصدنفری مجلسی بود که کلیس تنس در سال 510 ق.م. از تریبوس های ده گانه آتن در آن شهر تأسیس کرد. عده اعضای سناتا آن زمان چهار نفر بود. کلیس تنس به طرفداری طبقات پست مقرر داشت که هر یک از تریبوس های ده گانه پنجاه نفر عضو انتخاب کند و بدین طریق عده اعضای سنا را به پانصد نفر رسانید. ( تاریخ تمدن قدیم ایران ).

معنی کلمه سنا در فرهنگ معین

(سَ ) [ ع . ] (اِ. ) گیاهی است از تیرة پروانه واران (سبزی آساها ) که دارای چند گونه است . برگ هایش متناوب و مرکب بدون برگچة انتهایی است . گل هایش زرد رنگ و میوه اش نیامک و محتوی چند دانه است . میوه و برگ مختلف سنا دوای تلخ مسهلی است که به صورت دم کرده یا پو
(س ) [ فر. ] (اِ. ) مجلسی که اعضای آن از بزرگان و اعیان کشور برگزیده شوند.

معنی کلمه سنا در فرهنگ عمید

مجلسی که در کنار مجلس شورا در برخی از کشورها، به امر قانون گذاری می پردازد.
۱. ضیا، روشنایی، روشنی، فروغ.
۲. رفعت، بلندی.
گیاهی گرمسیری با برگ های باریک، گل های کبود یا زردرنگ و دانه های ریز که بلندیش تا ۶۰ سانتی متر می رسد و برگ آن ملین و مسهل است و به صورت دم کرده، پودر و قرص به کار می رود. برای درمان تنگی نفس، قولنج و سیاتیک به کار می رود.

معنی کلمه سنا در فرهنگ فارسی

مجلس اعیان، مجلس شیوخ، سالخوردگان رجال معروف
( اسم ) مجلسی که اعضای آن از بزرگان و اعیان کشور بر گزیده شوند مجلس اعیان . توضیح تعداد نمایندگان مجلس سنا در ایران ۶٠ تن بود که ۳٠ تن منتخب ملت و ۳٠ تن منتخب شاه که ( ۱۵ تن از تهران و ۱۵ تن از شهرستانها )
روشنی کمتر از ضیا و نور

معنی کلمه سنا در فرهنگ اسم ها

اسم: سنا (دختر، پسر) (عربی) (طبیعت، مذهبی و قرآنی) (تلفظ: sanā) (فارسی: سَنا) (انگلیسی: sana)
معنی: روشنایی، فروغ، بلندی، نام گیاهی دارویی از خانواده گل ارغوان، ( در گیاهی ) گروهی از گیاهان درخچه ای یابوته ایِ گرمسیری و خودرو از خانواده گل ارغوان که برگچه و میوه ی آنها مصرف دارویی دارد، روشنایی نور بلندی رفعت

معنی کلمه سنا در دانشنامه عمومی

سَنا در ادبیات فارسی به معنای مجد و بزرگی می باشد. همچنین، سِنا ( به انگلیسی: Senate ) نوعی مجلس قانون گذاری است که اعضای آن را اعیان و اشراف و اشخاص باتجربه و سال خورده تشکیل می دهند. در نظام های قانون گذاری دو مجلسی، به مجلس اعلا معمولاً سنا گفته می شود.
«سنا» از واژهٔ لاتین سناتوس ( senātus ) گرفته شده که از واژه ( senex ) به معنی مرد سالخورده می آید.
سناتور به معنی عضو مجلس سنا است.
سنا (روستا). سنا ( به لاتین: Cena ) یک روستا در لتونی است که در شهرداری اوزونیکی واقع شده است. سنا ۸۰ نفر جمعیت دارد.
سنا (فرانسه). سنا ( فرانسوی: Sénat ; ) مجلس علیای پارلمان فرانسه است. سنا که اعضایش به طور غیرمستقیم و از سوی مقامات منتخب، انتخاب می شوند، بخش های مختلف جمهوری و شهروندان فرانسوی ساکن خارج را نمایندگی می کند.
مجلس سنا نسبت به مجمع ملی از اهمیت کمتری برخوردار است. مذاکرات و گفتگوهای بین سناتورها در مجلس سنا کمتر دچار تنش می شوند و پوشش رسانه ای کمتری بر آن حاکم است.
تا سپتامبر ۲۰۰۴ میلادی، مجلس سنای فرانسه ۳۲۱ سناتور داشت که هر یک برای مدت ۹ سال انتخاب می شدند. از سپتامبر ۲۰۰۴ تصمیم گرفته شد که این مدت زمان به شش سال کاهش یابد. از سوی دیگر، تعداد سناتورها به تدریج به ۳۴۸ نفر افزایش یافت. روش انتخاب سناتورها بدین شکل است که هر سه سال یک بار، نیمی از سناتورها تغییر می کنند.
سناتورها به طور غیرمستقیم و توسط نزدیک به هزارو پانصد تن از مقامات، از جمله اعضای شوراهای محلی مناطق، شوراهای اداری، شهرداران، اعضای شوراهای شهرها و اعضای مجمع ملی، انتخاب می شوند.
سنا (گیاه). سَنا گونه ای بزرگ از گیاهان گلدار از تیره باقلاسانان و زیرتیره ارغوانیان است. گونه های متنوع بومی سراسر منطقه گرمسیری و تعداد کمی از گونه ها بومی مناطق معتدل هستند. تعداد گونه های این گیاه ۲۶۰ تا ۳۵۰ گونه تخمین زده می شود. گونه شاخص آن گونه سنای اسکندریه است که حدود ۵۰ گونه در باغبانی علمی شناخته شده هستند.
سنا شامل بوته، درختچه و درخت است. برگها به شکل پر با برگچه های جفت و روبروی هم هستند. گل آذین آن گل آذین خوشه ای در انتهای شاخه ها است یا در حال بیرون آمدن از محور برگ هستند. گل پنج گلبرگ و معمولاً پنج کاسبرگ زرد و ده پرچم مستقیم دارد. پرچم ها معمولاً اندازه های متفاوتی دارند و بعضی از آنها بی بساک هستند. میوه غلاف حبوبات است که چندین دانه داخل آن وجود دارد.
از بعضی از گونه های سنا به عنوان گیاه زینتی در معماری منظر استفاده می شود. گونه های سنا با بسیاری از انواع اقلیم سازگار شده اند.
برگها و گلهای سنای سیامی در آشپزی جنوب شرقی آسیا، مثل تائی و لائو استفاده می شود. در تائی به آنها khi - lek گفته و در کاری از آنها استفاده می کنند.
در گذشته، سنای مصری ( سنای اسکندریه ) در غلاف خود یا به صورت دم نوشی که از برگها ساخته شده بود به عنوان مسهل مورد استفاده قرار می گرفت. سنا به عنوان یک مسهل تحریک کننده شبکه میانتریک کولون شناخته می شود که حرکت های پریستالتیک کولون را شروع و باعث کاهش جذب آب از روده می شود و با این مکانیسم باعث بهبود یبوست می گردد. مصرف مزمن مسهل ها می تواند منجر به ملانوزیز کولی گردد.
نکته مهمی که در خصوص استفاده از گیاه سنا وجود دارد این است که باید در درمان یبوست حاد استفاده شود، مدت حداکثر استفاده از این گیاه نباید بیشتر از ۲ دوهفته شود، چون باعث از دست رفتن مواد ضروری بدن ازجمله یون پتاسیم می شود، که خود این عامل باعث ایجاد خیلی اختلالات سیستمی بدن می شود.
سنا (مجارستان). سِنا ( به مجاری: Szenna ) یک منطقهٔ مسکونی در مجارستان است که در ناحیه کاپوشوار واقع شده است. سن ۲۶٫۹۸ کیلومتر مربع مساحت و ۷۶۰ نفر جمعیت دارد.
سنا (کوچوو). سنا ( به صربی: Sena ) یک منطقهٔ مسکونی در صربستان است که در کوچوو واقع شده است. سنا ۲۳۲ نفر جمعیت دارد.
معنی کلمه سنا در فرهنگ معین
معنی کلمه سنا در فرهنگ عمید
معنی کلمه سنا در فرهنگ فارسی
معنی کلمه سنا در فرهنگ اسم ها
معنی کلمه سنا در دانشنامه عمومی
معنی کلمه سنا در دانشنامه آزاد فارسی

معنی کلمه سنا در دانشنامه آزاد فارسی

سِنا (Senate)
در روم قدیم، «مجلس شیوخ». سنا در ابتدا از سران خاندان های پاتریسیَن (نجباء) تشکیل می شد، اما بعدها صاحب منصبان پیشین و اشخاصی که خدمات عمومی مهمی کرده بودند عضو آن شدند. اما گاهگاهی سِنسورها در آن اقدام به تصفیه می کردند. سنا گرچه در ظاهر جنبۀ مشورتی داشت اما امور مالی و سیاست خارجی را در کنترل داشت. سولا شمار اعضای آن را دوبرابر کرد و به ۶۰۰ نفر رساند. امروزه سنا به مجلس مقننه ای گفته می شود که در برخی کشورها در کنار مجلس عوام یا مجلس نمایندگان تشکیل می شود و اعضای آن را سناتور می گویند.
سنا (گیاهان). سِنا (گیاهان)(Cassia angustifolia Vahl)
(به انگلیسی Senna). گیاهی است با برگ های مرکب، دراز و نوک تیز، گل هایی زردرنگ و میوه ای با ظاهر تقریباً عاری از انحناء به طول پنج تا شش سانتی متر. این گیاه به وفور در عربستان، افریقا و سواحل سومالی تا موزامبیک می روید. سابقاً در جنوب هندوستان پرورش می یافته و به نام سنای هندی نامیده می شد. سنا دارای گونه های مختلفی است، سنای مکی و سنای سنگال از آن نوع می باشند. برگچه و میوه سنا دارای اثر ملین و مسهل است و استفاده از آن به عنوان مسهل از قرن ۹ و ۱۰ م برای نخستین بار توسط پزشکان ایرانی و عرب معمول گردید. میوۀ گونۀ C. Fistula را در ایران به نام فلوس می شناسند و کاربرد درمانی دارد. نوع خاصی از سنا به نام Cassia italica یا همان سنامکی در نواحی جنوبی ایران مانند بلوچستان و اطراف بندرعباس می روید.

معنی کلمه سنا در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی سَنَا: روشنی
معنی صُنْعَ: آفرینش - ساختن - عمل کردن
ریشه کلمه:
سنو (۲۰ بار)
روشنی راغب گوید: الضوء الساطع . نزدیک است روشنائی برقش چشمها را از بین ببرد. این کلمه فقط یکبار در قرآن آمده است.

جملاتی از کاربرد کلمه سنا

منم به سوز و گدازش، به یاد سیم برت چو مفلسی که هوسناک کیمیا باشد
به بام جهان برشوی چون سنایی گرت هم سنایی کند نردبانی
کنون چون برآرد سنان آفتاب مبینید دیگر مرا جز به خواب
به آورد رفتند پیچان عنان ابا نیزه و آب داده سنان
بیدا گر خنجر کشد در پیشگل هم ره دهیست خارباری کیست یارب تادر او یازد سنان
بندهٔ عشق باش تا باشی تا سنایی ترا غلام بود
خصم تو که همچو تیغ جمله ست زبان سر در سر نیزه کرد مانند سنان
شور شوری در سرت سنگ سنا بر سینه ات نه در این سر هوش داری نه در آن سینه صفا
ز هر نوک مژه کرده سنانی بر او از خون نشانده دیده‌بانی
گفتی که سنایی خود داریم و ازو به صد ای ناقد نیک و بد آخر چه محالست این