زیرساخت
معنی کلمه زیرساخت در دانشنامه عمومی

زیرساخت

معنی کلمه زیرساخت در دانشنامه عمومی

زیرساخت ( به انگلیسی: Infrastructure ) عبارت است از امکانات، سامانه ها و بناهایی که به یک شهر یا کشور خدمت رسانی می کنند، مانند راه ها، مدارس و زیرساخت های آموزشی. این واژه در زمینه های متفاوت معانی گوناگونی می دهد و ممکن است اشاره به زیرساخت نرم یا سخت باشد. اما واژه زیرساخت بیشتر جهت اشاره به زیرساخت شهری مانند جاده ها، پل ها، شبکه آب و فاضلاب دارد. این سازه های گوناگون معمولا زیرساخت عمومی نامیده می شوند، اگرچه ممکن است به عنوان بخش خصوصی یا تشکیلات اقتصادی دولتی گسترش یافته و اداره شوند. ممکن است در دیگر موارد کاربردی، زیرساخت جهت اشاره به فناوری اطلاعات، کانال های غیررسمی و رسمی ارتباطات، ابزارهای گسترش نرم افزاری، شبکه های سیاسی و اجتماعی، یا اعتقادات مشترکی که اعضای گروه های خاص حفظ کرده اند؛ به کار رود.
با این وجود به طور کلی می توان گفت که زیرساخت تشکیلات ساختاری را فراهم آورده و سامانه یا سازمان خادم را حمایت می کند، خواه این سامانه یک شهر، یک ملت، یا یک اجتماع باشد. زیرساخت های عمومی از دیرباز وجود داشته اند اما گسترش سریع و همه جانبه آن ها پس از جنگ های جهانی و مسائل مدیریتی به وجود آمده باعث شد اهمیت بیشتری پیدا کنند.
به نظر می رسد واژه Infrastructure در فرانسه قرن نوزدهم ریشه داشته باشد، و سراسر نیمۀ اول قرن بیستم اصولاً جهت اشاره به تأسیسات نظامی استفاده شده است. در سال ۱۹۸۰ در ایالات متحده واژه برتری در پی انتشار «امریکن این روئینز» ( چوایت و والتر، سال ۱۹۸۱ ) آمد، که یک مباحثه سیاسی – عمومی از «بحران سازه» ملت ها را آغاز کرد، حاکی از آن بود که سرمایه گذاری ناکافی و تأسیسات ضعیف عملکردهای عمومی دلیل به وجود آمدن آن باشد.
این مباحثه سیاسی – عمومی به واسطه فقدان معنی دقیق برای زیرسازه مختل شد. آ. یو. اس کمیته انجمن پژوهش ملی ( ان آر سی ) سناتور استفورد را مشخص کرد، او کسی بود که نظراتش را پیش از ایجاد کمیته های فرعی منابع آبی، ترابری، و زیر ساخت، کمیته ای ناظر بر کارهای محیطی و عمومی، عنوان نموده بود؛ که «احتمالاً واژه زیر ساخت جهت مردم متفاوت معنائی متفاوت دربردارد. » هیئت ان آر سی سپس در پی اصلاح وضعیت به وسیله اتخاذ واژه «اعمال زیربنائی عمومی»، در اشاره به ". . . هردو حالت های ویژه کارکردی - - بزرگراه ها، خیابان ها، جاده ها، و پل ها؛ ترابری عمومی؛ فرودگاه ها و خطوط هوایی؛ فراورده آبی و منابع آبی؛ مدیریت فاضلاب؛ مدیریت مواد زائد|چگونگی کار بر روی مواد زائد جامد و مصرف؛ تولید جریان برق و مخابرات؛ ارتباطات؛ و مدیریت مواد زائد خطرناک ( - - و سامانه ای مختلط که این عوامل کیفیتی را شامل می شود، از آن استفاده نمود. تعریفی جامع از محدوده زیرساخت نه تنها این تسهیلات ) عمرانی عمومی می باشد، بلکه روش های عملیاتی، مدیریت شیوه ها، و سیاست های گسترده ای که همراه با تقاضای اجتماعی و دنیای فیزیکی بر روی یکدیگر اثر متقابل دارند و تسهیل ترابری مردم و کالاها، تدارک آب جهت نوشیدن و دیگر استفادهای گوناگون، دفع ایمن محصولات زائد جامعه، تدارک برق هر جا که احتیاج شود، و انتقال اطلاعات درون و میان جوامع را نیز در بر می گیرد.
معنی کلمه زیرساخت در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه زیرساخت

معنی کلمه زیرساخت در دانشنامه آزاد فارسی

زیرساخت (رایانه)(infrastructure)
(یا: بستر اصلی) مجموعه ای از عناصر ساختاریمتصل به هم که پشتیبانیاز کل چارچوبرا در سراسر ساختار فراهم می آورد. مفهوم زیرساخت در حوزه های فناوری اطلاعات، کانال های رسمی و غیر رسمی ارتباطی، ابزارهای توسعه نرم افزار، شبکه های اجتماعی و سیاسی و یا باورهای مشترکی که از سوی گروه های خاصی پشتیبانی می شوند، مطرح می شود. زیرساخت موجب سازمان دهیو پشتیبانی از ساختار سیستم و یا سازمانی می شود که متعلق به آن می باشد. این سیستم یا سازمان می تواند یک شهر، یک ملت و یا یک شرکت باشد. در حوزۀ اقتصاد صنعتی، زیرساخت عبارت است از جاده ها، خطوط آهن و دیگر شبکه های ارتباطی، منابع تأمین انرژی و آب و تسهیلات آموزشی و کارورزی. برخی از تعاریف زیرساخت، تأسیسات اجتماعی ـ فرهنگی ازقبیل تسهیلات مراقبت های بهداشتی و تفریحی را نیز دربرمی گیرند.

جملاتی از کاربرد کلمه زیرساخت

هکرها با نفوذ به زیرساخت‌های مهم ایران و انتشار اسناد و مدارک‌ها یا با نفوذ به سیستم‌های مخابراتی و ارسال پیامک فراخوان و سایر اقدامات به مردم ایران کمک کردند.[نیازمند منبع]
شکل زیر یک نمونه گواهی امضا شده توسط مرکز صدور گواهی زیرساخت ریشه ایران را نشان می‌دهد.
او البته در صفحه شخصی اینستاگرامی‌اش فعالیت‌های مطالبه‌گرایانه زیادی در حوزه ورزش زنان دارد و در تلاش است تا بتواند زیرساخت‌های لازم برای رسانه‌ای شدن و بیشتر دیده شدن ورزش زنان را فراهم آورد.
سید رضا نوروززاده بر این باور بود که با تقسیم استان خراسان زیرساخت‌های اقتصادی جدید برای فعالیت مردم فراهم می‌شود.
از اصطلاح‌های کشور توسعه‌یافته، کشور صنعتی، کشورهای رشد یافته، کشور بیشتر توسعه یافته یا کشور بیشتر توسعه‌یافته از لحاظ اقتصادی برای اشاره به کشورهای مستقلی استفاده می‌شود که اقتصادی پیشرفته و زیرساخت فناوری پیشرفته‌تری نسبت به کشورهای کمتر صنعتی‌شده دارند. تعیین مصداق برای معیار توسعه‌یافتگی همواره مورد بحث بوده‌است اما به‌طور کلی معیارهای اقتصادی معمولاً شاخص اصلی کشورهای توسعه‌یافته بوده‌است. برای مثال، میزان سرانه درآمد یکی از مهمترین معیارها است و بنابراین کشورهایی که دارای نرخ سرانه تولید ناخالص داخلی بالایی هستند، توسعه‌یافته محسوب می‌شوند.