زهره
معنی کلمه زهره در لغت نامه دهخدا

زهره

معنی کلمه زهره در لغت نامه دهخدا

( زهرة ) زهرة. [ زَ رَ / زَ هََ رَ ] ( ع اِ ) گیاه و شکوفه گیاه و شکوفه زرد. ج ، زَهْر، ازهار. جج ، ازاهیر. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). شکوفه. ( ترجمان القرآن ). و زهره که بمعنی شکوفه باشد در آن اختلاف است ، در منتخب و مدار به ضم اول و فتح ثانی و نیز در منتخب و کتابی دیگر بالضم و در شرح نصاب و بهار عجم و کشف به فتحتین و نیز درمدار و بهار عجم و برهان و مؤید بالفتح و صاحب قاموس نوشته است که زهره بالفتح و فتحتین بمعنی شکوفه زرد... ( غیاث ). و رجوع به زهره شود. || آرایش. ( ترجمان القرآن ). خوبی و آرایش. تازگی دنیا و بهجت و نضارت دنیا. ( غیاث ). زهرةالدنیا؛ خوبی و تازگی دنیا و بهجت آن. ( ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ) ( از آنندراج ) ( از اقرب الموارد ) : و لاتمدن عینیک الی ما متعنا به ازواجاً منهم زهرة الحیوة الدنیا لنفتنهم فیه و رزق ربک خیر و ابقی. ( قرآن 131/20 ).
زهرة. [ زُ رَ ]( ع اِمص ) سپیدی و خوبی. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ازاقرب الموارد ). سپیدی و خوبی و صفای رنگ. ( ناظم الاطباء ). یقال : اعجبتنی زهرة لونه ؛ ای بیاضه ُ و حسنه ُ. ( اقرب الموارد ). سپیدی و حسن. بیاض و حسن. ( غیاث ).
زهرة. [ زُ هََ رَ / زُ رَ ] ( ع اِ ) شکوفه. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). شکوفه زرد یا مطلق شکوفه. ( غیاث ).
زهرة. [ زُ رَ ] ( اِخ ) دهی بوده میان حره شرقیه و حره سافله مدینه ، بغایت بزرگ چنانکه گویند سه صد هزار زرگر در آنجا متوطن بودند. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ).
زهرة. [ زُ رَ ] ( اِخ ) نام ام الحیاء الانباریة که محدث است. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ).
زهرة. [ زُ رَ ] ( اِخ ) نام پسر کلاب که پدر قبیله ای است از قریش. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). نام پدر گروهی از قریش. ( ناظم الاطباء ). نام قبیله ای از قریش. ( غیاث ). ابوعبید و دیگران گویند: قبیله ای از بنی کلاب بن مره و آنان بنوزهرةبن کلاب بن مره اند و جوهری گوید زهره نام زن ( همسر ) کلاب است که فرزندان او بدان نسبت داده شده اند همچون سعدبن ابی وقاص و عبدالرحمن بن عوف که هر دو تن آنها از عَشَره مبشره اند و باز از اینان آمنه دختر وهب مادر رسول اﷲ ( ص ) است. و حمدانی گوید: از اینان اکنون گروهی به بلاد اشمونین در صعید مصر اندرند. ( از صبح الاعشی ج 1 ص 355 ). رجوع به تاریخ گزیده و اعلام زرکلی شود.

معنی کلمه زهره در فرهنگ معین

(زُ رِ ) [ ع . زهرة ] (اِ. ) ناهید، دومین سیارة منظومة شمسی به نسبت فاصله از خورشید.
(زَ رِ یا رَ ) (اِ. ) ۱ - کیسة صفراء. ۲ - مایع زرد رنگ و تلخ موجود در کیسة صفرا. ، ~ترک شدن (عا. ) به شدت ترسیدن .
( ~. ) [ ع . زهرة ] (اِ. ) واحد زهر، یک شکوفه .

معنی کلمه زهره در فرهنگ عمید

۱. (زیست شناسی ) عضوی کیسه مانند که به کبد چسبیده و صفرا در آن جا دارد، کیسۀ زرداب، کیسۀ صفرا.
۲. [مجاز] دلیری، یارا، جرئت. &delta، قدما معتقد بودند که ترس شدید سبب ترکیدن زهره می شود: یکی زهرۀ خرج کردن نداشت / زرش بود و یارای خوردن نداشت (سعدی۱: ۹۵ ).
دومین سیارۀ منظومۀ شمسی، ناهید، ونوس، خنیاگر فلک، مطربۀ فلک، بیدخت، بغدخت، بیلفت. &delta، قدما زهره را سعد می دانستند و به خنیاگری نسبت می دادند.

معنی کلمه زهره در فرهنگ فارسی

۱ - ناهید . دومین سیاره منظومه شمسی و آن پس از عطارد و پیش از زمین قرار دارد . این سیاره را میتوان با زمین خواهر توامان نامیدزیرا که از لحاظ اندازه بزمین نزدیک است و همچنین نزدیکترین سیاره بکره زمین است . وقتی که زمین و زهره در یک سمت خورشید باشند فاصله این دو فقط ۳٠٠٠٠٠٠٠ میل است در صورتیکه وقتی مقابل هم باشند مسافت بین آنها ۱۶۹٠٠٠٠٠٠ میل است . فقط هنگامی که این سیاره از ما دور است میتوان تمام قرص آن را مشاهده کرد زیرا درین موقع همه قرص آن بوسیله خورشید نورانی میشود . در غیر این هنگام ما فقط قسمتی از جرم نورانی و قسمتی از جرم تاریک آنرامی بینیم عینا مانند ماه اهله مختلف آنرا مشاهده میکنیم . هنگامی که زهره بین زمین و آفتاب است ما نمیتوانیم آنرا مشاهده کنیم زیرا که قسمت تاریک آن بطرف ماست ولی قبل و بعد از این حالت هلال آنرا مانند هلال ماه می بینیم ( البته بسیار کوچکتر ) . مدت حرکت انتقالی زهره ۲۲۵ روز است . پس سال دراین سیاره ۷ ماه و نیم است . طول مدت شب و روز آن هنوز معلوم نیست . یا زهره زهرائ . ناهید درخشنده زهره .
( اسم ) واحد زهر یک شکوفه .
ابن معبد ابن عبدالله ابن هشام

معنی کلمه زهره در فرهنگ اسم ها

اسم: زهره (دختر) (عربی) (طبیعت، کهکشانی) (تلفظ: zohre) (فارسی: زهره) (انگلیسی: zohre)
معنی: نام دومین سیاره منظومه شمسی که نام دیگر آن ناهید است، ( اَعلام ) ) ( در نجوم ) دومین سیاره ی منظومه ی شمسی از لحاظ دوری از خورشید، میان عطارد و زمین، که از درخشنده ترین اجرام آسمانی است، [در نزد قدما زهره نماد نوازندگی و خنیاگری است]، ) زهره نام رودی در استان های فارس، کهگیلویه و بویر احمد و خوزستان به طول کیلومتر، که از شمال غربی اردکان در فارس سرچشمه می گیرد و با نام شش پیر به شهرستان ممسنی وارد می شود و پس از عبور از روستاهای استان فارس و سپس مشروب کردن شهرستان گچساران و روستاهای کهگیلویه و بویر احمد با نام زهره تغییر مسیر می دهد و با نام هندیجان در استان خوزستان به خلیج فارس می ریزد، ( عربی ) ( نجوم ) دومین سیاره ی منظومه ی شمسی که از درخشنده ترین اجرام آسمانی است، ناهید، ونوس، در نزد قدما زهره نماد نوازندگی و خنیاگری است، نام سیاره ای در منظومه شمسی که از درخشنده ترین اجرام اسمانی است و نماد نوازندگی و خنیاگری است

معنی کلمه زهره در فرهنگستان زبان و ادب

{gall bladder} [پزشکی] کیسه ای گلابی شکل، به طول 7 تا 10 سانتی متر، که در زیر قطعۀ راست کبد واقع شده و محل ذخیرۀ زرداب است متـ . کیسۀ صفرا
{Venus} [نجوم] دومین سیارۀ منظومۀ شمسی ازلحاظ فاصله از خورشید و نزدیک ترین سیاره به زمین که هم اندازۀ زمین است و با ابرهای ضخیم کربن دی اکسید پوشیده شده است و دمای سطح آن به 450 درجۀ سلسیوس می رسد متـ . ناهید

معنی کلمه زهره در دانشنامه عمومی

ناهید یا زهره به ترتیب نزدیکی به خورشید، دومین سیارهٔ زمین سان سامانهٔ خورشیدی است که در هر ۲۲۵ روز یکبار به دور خورشید می چرخد. زهره در مداری میان مدارهای زمین و تیر قرار گرفته و از نظر مداری، نزدیک ترین فاصله را با مدار زمین دارد. ناهید پس از ماه، درخشان ترین جرم آسمانی طبیعی است که به هنگام شب در آسمان زمین دیده می شود و قدر ظاهری آن به ۴٫۶ - می رسد. در دیگر منابع به این سیاره وُنوس هم می گویند.
سیارهٔ ناهید ( زهره ) ، بدون ماه است و در مدار تقریباً دایره واری به دور خورشید می گردد. این سیاره از بسیاری دیدگاه ها ازجمله اندازه، جرم، گرانش و ترکیبات ساختاری به زمین همانندی دارد و به خاطر همین نزدیکی ها آن را سیارهٔ «خواهر زمین» نیز خوانده اند. زهره از نظر حجم و جرم، هفتمین جسم بزرگ در سامانه خورشیدی است.
ناهید گرم ترین سیاره در سامانه خورشیدی است. این سیاره دارای هواکره است. هواکره ای ضخیم و غلیظ که موجب می شود که دیدن سطح آن با چشم غیرمسلح دشوار باشد. بیشتر هواکرهٔ آن را کربن دی اکسید تشکیل داده و در ابرهای بالایی آن قطره های ریز سولفوریک اسید وجود دارند. وجود کربن دی اکسید در هواکرهٔ این سیاره که گرما را در سیاره نگه می دارد دمای آن را به مقدار بسیار چشم گیری ( ۴۸۱ درجهٔ سلسیوس نزدیک سطح سیاره ) افزایش داده است. وجود اکسیژن بین دو لایه جو ناهید تائید شده است. البته این اکسیژن از نوع تک اتمی می باشد که با اکسیژن دو اتمی که در زمین وجود دارد، متفاوت می باشد.
در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۹۹ در حساب توییتری رسانهٔ خبری دیلی میل انگلستان اعلام شد که نشانه هایی احتمالی از حیات ( وجود گاز فسفین ) در این سیاره دیده شده است!
این سیاره یکی از سیاره های سنگی و فشرده و دارای آتشفشانهای فعال، زمین لرزه و رشته کوه است. زمان لازم برای یکبار گردش این سیاره به دور خورشید ۲۲۵ روز زمینی است.
ناهید ( زهره ) در سنجش با بیشتر سیاره ها در منظومهٔ شمسی از جمله زمین، کروی تر است و به علت چرخش بسیار آهسته دور محوری آن، پدیدهٔ تورفتگی یا مسطح شدن قطب ها و برآمدگی یا تورم نواحی استوایی در آن، کمتر از دیگر سیاره ها رخ می دهد. طول یک شبانه روز در سیارهٔ زهره از یک سال این سیاره کمی بلندتر است.
زهره (هندیجان). زهره شهری از توابع بخش چم خلف عیسی، شهرستان هندیجان، در استان خوزستان است و در سال ۱۳۹۵، تعداد ۱، ۱۹۲ نفر جمعیت داشته است. شهر زهره در حد فاصل شهرستان های بندر ماهشهر و هندیجان قرار گرفته است. این شهر مرکز بخش چم خلف عیسی بوده و در بهمن ماه سال 1384 با تصمیم دولت نهم و انجام تقسیمات جدید کشوری از دهستان به شهر تغییر وضعیت داده و بدین ترتیب نام چم خلف عیسی به شهر زهره که بر گرفته از رودخانه زهره است، تبدیل گردید.
معنی کلمه زهره در فرهنگ معین
معنی کلمه زهره در فرهنگ عمید
معنی کلمه زهره در فرهنگ فارسی

معنی کلمه زهره در دانشنامه آزاد فارسی

زُهره (Venus)
(به فارسی: ناهید) دومین سیاره از جانب خورشید. این سیارهحدود ۳۸ میلیون کیلومتر و بیش از هر سیارۀ دیگری به زمین نزدیک می شود. جرم آن۰.۸۲ جرم زمین است. کُندتر از هر سیارۀ دیگری به دور محورش می چرخد و مسیر چرخش آن از شرق به غرب، و برعکس جهت سایر سیاره ها، جز اورانوسو شاید پلوتوناست. میانگین فاصله اش از خورشید ۱۰۸.۲میلیون کیلومتر، قطر استواییاش۱۲.۱۰۰ کیلومتر، دورۀ چرخشآن ۲۴۲ روز زمینی، و سال آن ۲۲۵ روز زمینی است. جوِ زهره با ابرهایی متشکل از قطره های ریز اسید سولفوریکپوشیده شده است که هر چهار روز یک بار سطح این سیاره را می روبند. جوّ این سیاره تقریباً از دی اکسید کربنتشکیل شده است که به سبب اثر گل خانه ای گرمای خورشید را در خود نگه می دارد و دمای سطح سیاره را تا ۴۸۰ درجۀ سانتی گراد بالا می برد. فشار جوّ زهره حدود ۹۰ برابر فشار جو در سطح زمین می رسد. بیشتر سطح سیاره از سنگ های سیلیکاتی تشکیل شده است. ساختار درونی آن ممکن است مشابه زمین باشد؛ هسته ای آهنی ـ نیکلی، گوشتهای بیشتر متشکل از سنگ های آذرین فرومنیزیومو کانی های تیره رنگ محتوی آهن و منیزیوم، و پوستۀخارجی نازک سیلیسی. سطح سیاره با دهانه های برخوردی خال خال شده است. بعضی از آتشفشان های زهره احتمالاً هنوز هم فعال اند. این سیاره قمرندارد. نخستین جسم مصنوعی که به سیاره ای دیگر برخورد کرد کاوشگر فضاییشوروی، ونرا، بود که در ۱ مارس ۱۹۶۶ در زهره سقوط کرد. کاوشگرهای بعدی، که با چتر از جوّ زهره گذشتند و با موفقیت بر سطح آن فرود آمدند، مواد سطحی را تجزیه تحلیل، و اطلاعات و تصاویری را به زمین مخابره کردند. در دسامبر ۱۹۷۸، پایونیر، کاوشگر امریکایی زهره، وارد مداری بر گرد این سیاره شد و با استفاده از راداری که در ابرها نفوذ می کرد از بیشتر سطح آن نقشه برداری کرد. در ۱۹۹۲، کاوشگر فضایی ماژلانامریکا از ۹۹درصد سطح این سیاره، با تفکیک پذیری ۱۰۰ متر، نقشه برداری کرد. بزرگ ترین ناحیۀ مرتفع آن، با نام آفرودیت ترا، برگرفته از نام الهۀ عشق یونانی، در نزدیکی استوا قرار دارد و مساحت آن نصف افریقا است. مرتفع ترین کوه های این سیاره در ناحیۀ مرتفع شمالی، معروف به ایشتارتراواقع است که نام آن برگرفته از نام الهۀ عشق بابلی است. گرانکوهِماکسوِل مانتس، با ارتفاع۱۰.۶۰۰ متر از سطح تراز میانگین سیاره در این منطقه قرار دارد. نواحی مرتفع زهره را آتشفشان ها پدید آورده اند. زهره دنبالهای سرشار از یون، به طول ۴۶ کیلومتر دارد که به سمت خورشید کشیده شده است و از بمباران یون های موجود در جوّ بالایی زهره، براثر باد خورشیدی، پدید آمده است. این دنباله نخستین بار در دهۀ ۱۹۷۰ کشف شد، اما رصدخانۀ خورشیدی و خورسپهری (سوهو)در ۱۹۹۷ طول بسیار زیاد آن را شناسایی کرد.

معنی کلمه زهره در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] زهره نام حیوانی است که در دریا زندگی می کند.
زُهره حیوانی دریایی است.
در روایتی زهره به حیوانی دریایی تعریف شده است، بدون آنکه خصوصیات آن بیان شود.
کاربرد زهره در فقه
از آن در باب اطعمه و اشربه نام برده‏اند.
زهره از مسخ شدگان شمرده شده است. بر اساس برخی روایات، وی زنی نصرانی و همسر پادشاهی از بنی اسرائیل بوده که خداوند او را به صورت حیوانی دریایی مسخ کرده است.
[ویکی الکتاب] معنی زَهْرَةَ: شکوفه (در عبارت "زَهْرَةَ ﭐلْحَیَاةِ ﭐلدُّنیَا" منظور این است که مال دنیا برای زیورو زینت این دنیا ست مثل شکوفه ای که تنها زیباست و میوه نیست تا سودی داشته باشد)
معنی ظَهْرِهِ: کمرش - پشتش
معنی عُزَّیٰ: نام یکی ازبتهایی که معبود اعراب قبل از اسلام بوده است (لات و عزی و منات نام سه بت است که معبود عرب جاهلیت بودند و آنان را دختران خدا می دانستند و بت عزی نمادی از ستاره زهره بوده )
معنی لَّاتَ: نام یکی ازبتهای زمان جاهلیت (و به طوری که مورخین مینویسند حتی بتهای خانه کعبه هم از آن صابئین بوده ، و مردم مکه در آنروزها در شمار صابئین و ستارهپرستان بودهاند ، و بت لات به اسم زحل و بت عزی به اسم زهره بوده )
معنی کُنَّسِ: پنهان شونده ها (جمع کانس ،مصدر کنوس به معنای داخل شدن وحشیهایی از قبیل آهو و طیور به درون لانهشان می باشد ،الکنس نیز از صفات ستارگان است ، چون هر یک در برج خود کنوس میکند ، یعنی پنهان میشود ، همانطور که آهوان در کناسه و آشیانه خود پنهان میشوند ، و ای...
ریشه کلمه:
زهر (۱ بار)
. در مجمع گوید: زهرة الحیوة الدنیا زیباوی آن است و زهرة (به فتح هاء) نیز جایز است و زهرة غنچه‏ای است که با صفا نماید و از آن جهت به هر چیز نورانی زاهر گوید و معنی حدیث در وصف حضرت رسول صلی اللّه علیه و آله وسلم «کانَ اَزْهَرَ اللَّوْن» از آن است یعنی رنگش نورانی بود جوهری نیز آن را طراوت و زیبائی دنیا گفته. طبرسی فرموده: در آیه می‏شود «زهره» حال باشد از «به» و از «ما متعنّابه» یعنی چشم ندوز به اقسام متاعیکه به آنها داده‏ایم حال آنکه آن رونق دنیاست. بیضاوی چند وجه نقل کرده از جمله گوید: زهره منصوب است به فعل محذوف که «متعنّابه» به آن دلالت دارد. این معنی در صورتی است که مراد از ازدواج انواع نعمتها باشد چنانکه طبرسی فرموده و اگر غرض اقسام کفّار باشد چنانکه زمخشری گفته و المیزان نقل کرده و ضمیر «منهم» تأیید می‏کند آن وقت معنی عوض می‏شود ولی انواع نعمتها بودن بهتر است

معنی کلمه زهره در ویکی واژه

(نجوم): دومین سیاره منظومه شمسی به نسبت فاصله از خورشید که از درخشنده‌ترین اجرام آسمانی است؛ ناهید.
واحد زهر؛ یک شکوفه.
(جانوری): کیسه صفراء؛ مایع زرد رنگ و تلخ موجود در کیسه صفرا.
(عامیانه): زهره ترک شدن: به شدت ترسیدن.

جملاتی از کاربرد کلمه زهره

این تأخیر بارها در منظومهٔ خورشیدی، برای مثال با استفاده از سیگنال‌های راداری به سمت سیارهٔ زهره در هنگام حضور و عدم حضور یک جرم بزرگ در کنار مسیر سیگنال اندازی‌گیری شده‌است.
آن لعل که در گوش تو ای زهره جبین است بر خرمن ما سوختگان اخگر سرخ است
هزاران آسمان در چنبر عشق بهر یک زهره و کیوان دیگر
در سال ۲۰۱۳ ارکستر جوانان افغان انستیتوت موسیقی افغانستان توری در آمریکا داشت. این ارکتسر در این تور در تالار کارنگی و مرکز کندی به اجرای برنامه پرداخت. در سال ۲۰۱۵ ارکستر زهره به عنوان اولین ارکستر موسیقی افغانستان که تمام اعضایش دختران هستند به رهبری نگین خپلواک به اجرای برنامه پرداخت.
زهره باشد صید باشه تیر باشد صید باز مهر باشد صید شاهین مه بود صید عقاب
زهره آن نه که برآرد خروش طاقت آن نی که بباشد خموش
جگر و جان عزیزان چو رخ زهره فروزان همه چون ماه گدازان که تمنای تو دارد
که یارست گفت این خود اندر جهان که دارد چنین زهره اندر نهان
شرف شد مشتری را زهره را اوج مه و خور زان قران سعد شد زوج
بر پایهٔ یافته‌های ونرا-۴ در ۱۹۶۷ میلادی سیاره زهره دارای میدان مغناطیسی بسیار ضعیفی است. به نظر می‌رسد به دلیل چرخش بسیار کند زهره، هستهٔ مذاب آن (خاستگاه پیدایش میدان مغناطیسی) حرکت زیادی نداشته و میدان مغناطیسی آن ضعیف باشد. اما گرمایی که در میلیون‌ها سال در درون سیاره حبس شده، به شکل ناگهانی و مانند فعالیت‌های آتشفشانی بسیار بزرگ آزاد شده و شکل سطحی سیاره را دگرگون می‌کند.
زهی گردون سریری کز سرورت ابد سیر است چنگ زهره بر تار
قطر زهره کمی کوچک‌تر از قطر زمین و نزدیک به ۱۲٬۰۹۲ کیلومتر (۷٬۵۱۴ مایل) است. در حالی که قطر زمین ۱۲٬۷۵۶ کیلومتر (۷٬۹۲۶ مایل) است.
ای زهره و مشتری غلامت سر نامهٔ نام جمله نامت
تفاوت بزرگ زهره با زمین، هواکرهٔ آن است که ۹۶٫۵٪ آن را کربن دی‌اکسید و ۳٫۵٪ آن را نیتروژن تشکیل داده و در ابرهای فوقانی آن قطرات ریز سولفوریک اسید وجود دارد. وجود کربن دی‌اکسید در هواکره این سیاره دمای آن را به مقدار بسیار چشم‌گیری افزایش داده‌است (تا ۴۸۰ درجهٔ سلسیوس در سطح سیاره).
گر بود ز آن می چو زهرهٔ گاو خاطر گاو زهره شیر شکار
در سیاره زهره ابرهایی از هیدروکلریک اسید با غلظت کم وجود دارد.