دجال
معنی کلمه دجال در لغت نامه دهخدا

دجال

معنی کلمه دجال در لغت نامه دهخدا

دجال. [ دَج ْ جا ] ( ع اِ ) سرگین. ( منتهی الارب ).
دجال. [ دَج ْ جا ] ( ع اِ ) گوهر شمشیر. ( از منتهی الارب ). || گروه بزرگ. ( منتهی الارب ). || زر. ( منتهی الارب ). || آب زر. ( منتهی الارب ). || ( ص ) فریبنده و تلبیس کننده و دروغگوی. ( از منتهی الارب ).
دجال. [ دَج ْ جا ] ( اِخ ) ابوالبشر پهلوان یزدی. رجوع به پهلوان یزدی شود.
دجال. [ دَج ْ جا / دَ جا ] ( اِخ ) مردی کذاب که در آخرالزمان ظهور کند و مردم را بفریبد کنیت او ابویوسف است. رأس الکفر. ( منتهی الارب ). مطموس العین. ( منتهی الارب ). مسیح کذاب که در آخر زمان آید. نام مردی از یهود که در آخر امت اسلام بیرون آید و دعوی کند. صاحب منتهی الارب گوید: اشتقاقش از: دجل البعیر؛ اندودن به قطران عم جسمه بالهناء لانه یعم الارض است ، یا از دجل بمعنی کذب و احرق و جامع و قطع نواحی الارض سیراً، و از تدجیل ، غطی و طلی بالذهب لتمویهه بالباطل او من الدجال لذهب او لمائه لان الکنوز تتبعه او من الدجال الفرندالسیف ، او من الدجالة للرفقه العظیمه ، او من الدجال للسرجین لانة ینجس وجه الارض ، او من دجل الناس للقاطهم لانهم یتبعونه. دجال در روایات اسلامی شخصی است که پیش از ظهور مهدی موعود ( امام قائم ) یا مقارن اوایل عهد او ظهور می کند و در دوره چهل روزه یا چهل ساله دنیا را پر از ظلم و جور و کفر می سازد تا مهدی او را دفع کند و دنیا را دوباره از عدل و داد پر کند. ظهور او مانند ظهور سفیانی و دابةالارض یکی از علائم آخرالزمان شمرده شده است. در باب نام اصلی و محل اقامت و محل ظهور وی اقوال مختلف است. گویند مردی است یک چشم که از مادری یهودی به دنیا آمده است و در جزیره ای به صخره ای بسته شده ، در آخرالزمان در هنگام عروض یک قحطی شدید در حالیکه بر درازگوشی سوار است و همراه خویش آب و نان فراوان دارد از خراسان یا کوفه یا محله یهودیه اصفهان ظهور و ادعای خدایی می کند و بسبب عجایب و خوارق بسیار که با او هست ، بسیاری به او می گروند. سرانجام بدست عیسی مسیح یاپس از ظهور مهدی بدست وی کشته می شود. دجال کمابیش مطابق مسیح کاذب یا ضدمسیح است در روایات یهود و نصاری ، که پیدا شدن او و مبارزه مهدی و مسیح با او تجسم فکر مبارزه نهائی بین خیر و شر و غلبه نهایی یزدان بر اهریمن است و ظاهراً از ادیان ایرانی وارد عقایدیهود شده است. ( از دایرةالمعارف فارسی ). در قاموس کتاب مقدس آمده است که : این کلمه در جایی دیگر جز در رساله یوحنا یافت نمی شود و مقصود ازو کسی است که بامسیح مقاومت و ضدیت می نماید و مدعی آن باشد که خود او در جای مسیح میباشد و در رساله اول یوحنا می گوید«و هر روحی که عیسی مجسم شده را انکار کند از خدا نیست اینست روح دجال که شنیده اید که او می آید و الان هم در جهانست «و نیز می گوید»: دروغگو کیست جز آنکه مسیح بودن عیسی را انکار کند و آن دجال است که پدر و پسر را انکار می کند». ( قاموس کتاب مقدس ) :

معنی کلمه دجال در فرهنگ معین

(دَ جّ ) [ ع . ] (ص . ) ۱ - بسیار دروغگو. ۲ - فریب دهنده . ۳ - شخصی که می گویند پیش از حضور مهدی موعود پیدا می شود و بسیاری از مردم فریبش را می خورند.

معنی کلمه دجال در فرهنگ عمید

۱. شخص کذابی که می گویند در آخرالزمان پیش از مهدی موعود پیدا می شود و بسیاری از مردم فریب می خورند و دور او جمع می شوند: دویدند بر طبل کآمد نفیر / چو بر طبل دجال برنا و پیر (نظامی۶: ۱۱۳۲ ).
۲. (صفت ) [مجاز] کذاب، بسیار دروغ گو و فریب دهنده.
۳. [قدیمی] آب زر، آب طلا که با آن روی چیزی را بپوشانند.

معنی کلمه دجال در فرهنگ فارسی

مردی کذاب که در آخرالزمان ظهور کند و مردم را بفریبد.
آب زر، آب طلا، کذاب، بسیاردروغگووفریب دهنده
۱ - ( صفت ) بسیار دروغگو کذاب دروغ باف . ۲ - فریب دهنده تلبیس کننده .
گوهر شمشیر

معنی کلمه دجال در دانشنامه عمومی

دجال (فیلم). دجال ( ایتالیایی: L'anticristo ) فیلمی در ژانر ترسناک است که در سال ۱۹۷۴ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به کارلا گراوینا، مل فرر، آرتور کندی، آلیدا والی و گلوریا گویدا اشاره کرد.
«ایپولیتا» زنی فلج است که پس از مرگ مادرش دچار مشکلات روانی شده است. سرنوشت شوم و مداخله یک روانشناس او را وادار می کند تا زندگی گذشته اش به عنوان یک ساحر را بیاد بیاورد و…
دجال (نیچه). دجّال یا مسیحاستیز ( آلمانی: Der Antichrist ) کتابی است از فریدریش نیچه از سال ۱۸۹۵. گرچه این کتاب در سال ۱۸۸۸ نوشته شد اما محتوای بحث برانگیز آن باعث شد انتشار آن همراه با اینک انسان به تأخیر بیفتد. عنوان آلمانی کتاب در زبان انگلیسی را می توان به «ضد مسیح» و «ضد مسیحی» ترجمه کرد. با توجه به محتوای این کتاب، هر دو معنا را می توان از آن برداشت نمود.
ترجمهٔ این کتاب به فارسی در سال ۱۳۷۶ توسط سعید فیروزآبادی انتشار یافت و چاپ چهارم آن نیز در سال ۱۳۹۸ چاپ و پخش شده است.
معنی کلمه دجال در فرهنگ معین

معنی کلمه دجال در دانشنامه آزاد فارسی

دَجّال
در روایت های اسلامی، به ویژه شیعی، شخصی که پیش از ظهور مهدی موعود (عج)، یا همزمان با اوایل عهد او ظهور می کند و پیداشدن او یکی از نشانه های آخرالزمان است. گویند که دجال مردی یک چشم از مادری یهودی است، که تا قبل از ظهورش در جزیره ای به خرسنگی بسته شده است و چون آخرالزمان نزدیک شود، جهان دچار قحط و غلای شدید می گردد، آنگاه دجال که بر درازگوشی (خردجال) سوار است، و آب و نان فراوان به همراه دارد، از خراسان یا کوفه یا محلۀ یهودیۀ اصفهان بیرون می آید و ادعای خدایی می کند و مردمی کثیر به او می گروند. دجال به روایتی ۴۰ روز و به روایتی دیگر ۴۰ سال در دنیا کفر و ظلم و جور را می گستراند و جهان را به فساد و تباهی می کشاند؛ آنگاه به دست عیسی مسیح، یا پس از ظهور مهدی، در پایان غیبت کبری به دست او کشته می شود. معادل دجال در الهیات مسیحی، ضد مسیح، یا مسیح کاذب (آنتی کریست) است، که ظهور وی مقدمۀ بازگشت مسیح خواهد بود و مسیح بر وی چیره خواهد شد. در تاریخ اروپا، نرون، امپراتور روم و در عصر متأخرتر ناپلئون را مسیحای دروغین خوانده اند. نیز ← ضد_مسیح

معنی کلمه دجال در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] دجال؛ شخص یا موجودی است که در پاره ای روایات، از دشمنان بزرگ امام مهدی(عج) شمرده شده است. در روایات آمده که دجال هنگام سختی و قحطی ظهور می کند و جمعی را فریب داده و به سوی خود می کشاند و سرانجام به دست حضرت مهدی(ع) از میان می رود.
دجال در زبان عربی از ریشه «دجل» به معنای بسیار دروغگو و حیله گر است.
واژۀ دجال در زبان عِبری و در آموزه های یهود به معنی «دشمن خدا» است که از ترکیب دو واژه «دج» یعنی دشمن، ضد و «ال» یعنی خدا، پدید می آید. (در زبان عبری «ال» و «ایل» به معنی خداست، مثل اسرائیل به معنی دوست خدا، یا به تفسیر یهودیان به معنای غلبه کننده بر خدا)
[ویکی فقه] دجال (حدیث). دجال، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و از الفاظ ذمّ راوی می باشد.
یکی از الفاظ ذمّ، اصطلاح «دجال» است.
مرتبه دجال
دانشمندان علوم حدیث الفاظ جرح و ذم راویان را بر اساس معیار و ملاک هایی دسته بندی کرده و هر دسته را در یک مرتبه قرار داده اند و در اینکه لفظ "دجال" از کدام مرتبه است؟ برخی گفته اند: از مرتبه دوم جرح است؛ برخی دیگر گفته اند: از مرتبه ششم جرح است.لازم به ذکر است که اگر در کلام محدثان تفاوت فاحشی در مرتبه برخی از الفاظ جرح ملاحظه می شود از باب مثال برخی "دجال" را از مرتبه دوم و برخی از مرتبه ششم دانسته اند به دلیل اختلاف در شیوه کار است چون بعضی مراتب را به صورت صعودی و بعضی دیگر به صورت نزولی بیان داشته اند.
نکته
چنان چه شخصی به "دجال" وصف شد نقل روایت وی جایز نیست مگر این که هدف از نقل، بیان حال و نقد وی باشد.
لکنوی، محمد عبدالحی، الرفع و التکمیل فی الجرح و التعدیل، ص۱۰۹.
...

معنی کلمه دجال در ویکی واژه

بسیار دروغگو.
فریب دهنده.
شخصی که می‌گویند پیش از حضور مهدی موعود پیدا می‌شود و بسیاری از مردم فریبش را می‌خورند.

جملاتی از کاربرد کلمه دجال

گر که شیطانت بود در قصد و دجالت رقیب تیر بر دجال زن شمشیر بر شیطان فکن
پرسش از علی بن ابی طالب دربارهٔ دجال.
چشم ظاهربین به کنه روح نتواند رسید سوزن دجال چشم از حال عیسی غافل است
از فیلم‌ها یا مجموعه‌های تلویزیونی که وی در آن‌ها نقش داشته‌است، می‌توان به تن‌کامه، قلمرو: پیش‌درآمدی بر جن‌گیر، یو-۵۷۱، هولوکاست ۲۰۰۰، مارمولکی در پوست زن، همسر باکره، چیچو و فرانکو در سال اختلاف نظر، افکار شیطانی و دجال اشاره نمود.
جهد آن کن که شوی واقف اسرار وجود ورنه از زمره دجال خر نادانی
«صائد بن صید» در زمان پیامبر اسلام می‌زیسته و پیامبر او را از مصادیق دجال معرفی کرده‌است و چون بعداً وی از خروج دجال در آخرالزمان نیز خبر داده بعضی‌ها گمان کرده‌اند دجال موعود همان «صائد بن صید» است و در نتیجه به زنده‌ماندن و طول عمر او قائل شدند.
عدلش ار مهدی نشان برخاستی ظلم دجال از جهان برخاستی
در فلسفه افلاطونی و اندیشه‌های دیگر فلاسفه یونان، گفته می‌شود که در مرگ روح بدن پَست را پشت سر می‌گذارد. این نظر که رستاخیز عیسی روحانی بود نه جسمانی، طرفدارانی در میان برخی معلمان مسیحی نیز پیدا کرد، کسانی که نویسنده کتاب اول یوحنا آن‌ها را دجال و ضد مسیحی می‌داند. اعتقادات مشابهی در کلیساهای اولیه شکل گرفت و با گنوستیزم موسوم شد. هر چند بر اساس آنچه که در انجیل لوقا آمده عیسی مسیح رستاخیز یافته به صراحت می‌گوید
قصهٔ دجال پر فریب شنودی گوش چه داری چو عامه سوی فسانه؟
همه دجال فعل و مهدی شکل همه ایمان نمای و کفر شعار
مصرع هر بیت تیر دیده دجال مطلع هر شعر تیغ تارک شیطان
گو بدجال میرسد مهدی شبنم البته تاب مهر نداشت
دور شاهی را چو دجال واژگون گشته است احوال
کسی که سوره قارعه را بخواند خداوند متعال او را از فتنه دجال و ایمان آوردن به او حفظ می‌کند، و او را در قیامت از چرک جهنم دور می‌دارد. انشاالله.
پر از عیسی است این جهان مالامال کی گنجد در جهان قماش دجال