چوبک
معنی کلمه چوبک در لغت نامه دهخدا

چوبک

معنی کلمه چوبک در لغت نامه دهخدا

چوبک. [ ب َ ] ( اِ مصغر ) چوب خرد و کوچک. ( فرهنگ نظام ) ( ناظم الاطباء ) ( فرهنگ فارسی معین ). جبیره و جباره ؛ چوبک هائی که بر استخوان شکسته بندند. کرظة؛ چوبک گوشه کمان. کظر؛ چوبک گوشه کمان. قعسری ؛ چوبک که بدان آسیای دستی گردانده شود. ( منتهی الارب ).
- چوبک در میانه شکستن ؛ شاید چوبک شکستن بعلامت قهر و پنداشتی چون خط و نشان کشیدن امروز، رسمی بوده است :
من بصد تیغ از او می نبرم او داند
در میان من و خود چوبک اگر میشکند.ابن یمین ( امثال و حکم ج 2 ص 634 ).|| نام تخته و چوبی است که مهتر پاسبانان شبها بدست گیرد و آن چوب را بر تخته زند تا پاسبانان از صدای آن بیدار و هشیار باشند. ( از جهانگیری ) ( برهان ) ( ناظم الاطباء ) ( فرهنگ فارسی معین ). چوبی که شبها بزرگ پاسبانان بکوس زند که پاسبانان از آواز آن بیدار باشند. ( یادداشت بخط مؤلف ). چوب خرد که پاسبان بر طبل زند تا مردم خبردار شوند. ( آنندراج ) ( انجمن آرا ). چوبی که مغنیان بر دهل زنند تا شاگردان بگشت افتند. ( لغت محلی شوشتری نسخه خطی ). چوب کوچکی که بر طبل یا تخته میزدند. ( فرهنگ نظام ). چوب کوتاه و باریک که بدان طبل نوازند. ( فرهنگ فارسی معین ). چوبی که بدان نقاره و دهل و مانند آن نوازند. ( یادداشت بخط مؤلف ) :
چوبک زند مسیح مگر زآن نگاشتند
با صورت صلیب بر ایوان قیصرش.خاقانی.فتاده پاسبان را چوبک از دست
جرس جنبان خراب و پاسبان مست.نظامی.مزن چوبک دگر چون پاسبانان.مولوی.ای دل بیخواب ما زآن ایمنیم
چون خروس بام چوبک میزنیم.مولوی.یک چوبکی بام تو بهرام چوبه شد.امیرخسرو.|| نام آهنگی از آهنگهای موسیقی. ( یادداشت مؤلف ). || چوب نان پز، و معرب آن شوبق است.نَفروج. مِطلَمه. وَرْدَنه. ( یادداشت بخط مؤلف ). تیرک. || چوبی که نداف بدان پنبه میزند. ( یادداشت مؤلف ): معدکة؛ چوبک ندافی. مطرقة؛ چوبک ندافی. ( منتهی الارب ). || چوبک اشنان. ( یادداشت مؤلف ). یک نوع ریشه ای که مانند اشنان در گازری بکار برند. ( از ناظم الاطباء ). چُقان ( در تداول مردم قزوین ). در تداول تهران ، خرده های چوب کز را که در جامه شستن بکار رود گویند. ( لغت محلی شوشتر نسخه خطی ). گیاهیست از تیره قرنفلیان که دارای گلهای مجتمع به آرایش مرکب میباشد و برگهایش دارای خارست. ریشه آن ضخیم و لعابدار است و کوبیده آن نیز بنام «چوبک » بمصرف لباس شویی میرسد؛ چوبه.بیخ. ( فرهنگ فارسی معین ).

معنی کلمه چوبک در فرهنگ معین

(بَ ) (اِ. ) ۱ - گیاهی دارای گل های مجتمع با برگ های خاردار و ریشة ضخیم . ریشة این گیاه را پس از خشک کردن می کوبند و نرم می کنند و در شستن لباس به کار می برند. ۲ - چوب کوتاه و باریکی که بعضی از سازهای کوبه ای مانند طبل را با آن می نوازند. ۳ - نام تخته و چو

معنی کلمه چوبک در فرهنگ عمید

۱. (زیست شناسی ) ریشۀ گیاه اشنان که آن را پس از خشک کردن می کوبند و در شستن پارچه و لباس به کار می برند، چوبک اشنان، جوغان، بیخ، کنشتو، کنشتوک، غسلج.
۲. [مصغرِ چوب] چوب کوچک.
۳. چوب کوتاه و باریک که با آن طبل می زنند.

معنی کلمه چوبک در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - چوب کوچک ( مطلقا ) . ۲ - چوب کوتاه و باریک که بدان طبل نوازند . ۳ - چوب و تخته ای که مهتر پاسبانان شبها بدست میگرفت و آن چوب را بر آن تخته میزد تا پاسبانان از صدای آن بیدار باشند . ۴ - گیاهی از تیر. قرنفلیان که دارای گلهای مجتمع به آرایش مرکب میباشد و برگهایش دارای خار است . ریش. آن ضخیم و لعابدار است و کوبید. آن نیز بنام (( چوبک ) ) بمصرف لباس شویی میرسد چوبه بیخ سطرونیون .

معنی کلمه چوبک در فرهنگستان زبان و ادب

{bolt, block} [مهندسی منابع طبیعی- محیط زیست و جنگل] گِرده بینه یا چوب کاغذ کوچک
{stick} [موسیقی] نوعی کوبۀ ساده که معمولاً از آن برای نواختن طبل ها و سنج ها استفاده میشود

معنی کلمه چوبک در دانشنامه عمومی

چوبک (جماعت). چوبک جماعت و شهرکی در جنوب غربی کشور تاجیکستان است که در ناحیهٔ همدانی ولایت ختلان قرار دارد. جمعیت این جماعت ۱۶٬۷۹۱ است.
چوبک (سرده). چوبک ( نام علمی: Acanthophyllum ) نام یک سرده از تیرهٔ میخکیان است. این جنس در ایران ۳۲ گونه گیاه بوته ای اغلب پشته ای دارد که در ارتفاعات کوهستانی و بیابانی می روید.
چوبک (سرده جانوران). چوبک ( نام علمی: Phryganistria ) نام یک سرده از تیره چوبکان و از گونه چوبک سانان است. کارل استال حشره شناس سوئدی و متخصص نیم بالان در سال ۱۸۷۵ برای نخستین مرتبه، این گونه را توصیف کرد. اعضای این تیره فقط در قسمت جنوب شرقی آسیا یافت می شوند. از میان گونه های جدیدی که تا سال ۲۰۱۴ توصیف شدند، چوبک تام دائو با ۳۲ سانتی متر طول، یکی از نزدیک ترین گونه ها ( از دیدگاه طول ) به چوبک است. در سال ۲۰۱۵، گونهٔ چوبک تام دائو موسسه بین المللی اکتشاف گونه ها به عنوان یکی از ۱۰ گونهٔ برتر کشف شدهٔ جدید، در مکشوفات سال ۲۰۱۴ انتخاب شد.
در ماه سال ۲۰۱۶ میلادی، رسانه شین هوآ دولتی چین اعلام کرد که گونه جدیدی با نام غیررسمی فیگانیستاریا چاینیز در بخش لیوژو گوانگشی کشف شده است. این کشف جدید توسط ژائو لی صورت پذیرفت که توانسته بود در موزه حشرات چین غربی، متوجه تمایز آن با سایرین شود. نمونه اصلی این حشره ماده بود که ۶۲٫۴ سانتیمتر ( ۲۴٫۶ اینچ ) طول داشت و به طور رسمی، توصیف نشده بود. در اوت سال ۲۰۱۷، یکی از گونه حشرات چوبک، با طول ۶۴ سانتیمتر ( ۲۵ اینچ ) توانست به عنوان درازترین حشره دست یابد و سرانجام در رکوردهای جهانی گینس نیز به عنوان درازترین حشره جهان ثبت شد.
معنی کلمه چوبک در فرهنگ معین
معنی کلمه چوبک در فرهنگ عمید

معنی کلمه چوبک در دانشنامه آزاد فارسی

گیاهان متعلق به جنس Acanthophyllum از تیرۀ میخک. این گیاهان، نیمه درختچه ای و به صورت پشته مانند، پایا، دارای برگ های خاری شده، گل های سفید یا صورتی و بدون پایه و مجتمع و بی دوام اند. این گیاهان در برخی ارتفاعات و مناطق مرکزی و بیابانی ایران می رویند. سابقاً از این گیاه برای شست وشوی لباس استفاده می شد.

معنی کلمه چوبک در ویکی واژه

گیاهی دارای گل‌های مجتمع با برگ‌های خاردار و ریشة ضخیم. ریشة این گیاه را پس از خشک کردن می‌کوبند و نرم می‌کنند و در شستن لباس به کار می‌برند.
چوب کوتاه و باریکی که بعضی از سازهای کوبه‌ای مانند طبل را با آن می‌نوازند.
نام تخته و چوبی که مهتر پاسبانان شب‌ها در دست می‌گرفت و آن چوب را ب ر تخته می‌کوفت تا از صدای آن پاسبانان بیدار شوند.

جملاتی از کاربرد کلمه چوبک

پس از بازگشت به ایران، چند ماهی را در مؤسسه انتشاراتی فرانکلین به عنوان مترجم کار کرد؛ سپس با معرفی‌نامه صادق چوبک در سال ۱۳۴۲ در شرکت ملی نفت ایران در مناطق نفت‌خیز جنوب به‌عنوان کارمند بخش آموزش، مشغول به کار شد. در سال ۱۳۵۹ با شروع جنگ ایران و عراق و بسته شدن دانشکده نفت آبادان، در ۴۷ سالگی و با سمت استادیار زبان انگلیسی بازنشسته شد. فصیح در مجموع به مدت ۱۹ سال در این شرکت به خدمت مشغول بود.
به بزم عشرت رودک ز نیست ناهیدم به بام شوکت چوبک ز نیست‌کیوانم
چه حالست کامشب چنین می‌زند به چوبک ره عقل و دین می‌زند
سید مجتبی آقابزرگ علوی (۱۳ بهمن ۱۲۸۲، تهران – ۲۸ بهمن ۱۳۷۵ برلین) ملقب به آقا بزرگ علوی و بزرگ علوی نویسندهٔ واقع‌گرا، سیاست‌مدار چپ‌گرا، روزنامه‌نگار نوگرا و استاد زبان فارسی ایرانی بود که بیش از چهار دهه از نیمهٔ دوم سدهٔ بیستم را در آلمان زیست و به ترجمه، نقد و فرهنگ‌نامه‌نویسی پرداخت. او را در کنار صادق هدایت و صادق چوبک، پدران داستان‌نویسی نوین ایرانی می‌دانند.
بر سر منبر بود آواز ناصح را اثر نیست همچون واعظان ته چوبکاری دین ما
بود ز بیشه به لب آبگیر چوبکی افتاده چو یک چوبه تیر
پیش از آنک اشکسته گردد کاروان آن زمان چوبک بزن ای پاسبان
بر میانم گر معد نبود خلال چوبکی یابم که در دندان کنم
ماریانیان در وزن ۵۹ کیلوگرم مسابقات قهرمانی کشتی جهان ۲۰۱۷ پاریس حاضر بود که در دور اول و دوم اتینه کینسینگر از آلمان و اریک توربا از مجارستان را شکست داد اما در دور بعد از کنیچیرو فومیتا کشتی‌گیر ژاپنی شکست خورد و با توجه به حضور این کشتی‌گیر در فینال، به دیدار شانس مجدد رفت. او در اولین مسابقه شانس مجدد پاستاس پتراویچیوس از لیتوانی را شکست داد و به دیدار رده‌بندی راه یافت. وی در دیدار رده‌بندی کانیبک زولچوبکوف کشتی‌گیر قرقیزستانی را شکست داد و مدال برنز وزن ۵۹ کیلوگرم را بدست آورد.
به آهنگ چوبک‌زن نغمه‌ساز بزد راستی نوبتی بر حجاز
ته چوبکاریان به مقامی نمی رسند معراج دل به واعظ منبر نداده اند
کی ز صندل به شود دردسرم؟ ناصحا این چوبکاری واگذار!