ماه روزه. [ هَِ زَ / زِ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) به معنی رمضان است. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). رمضان. ماه صیام. شهر الصبر. شهراﷲ المبارک. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) : ماه روزه درآمد و امیر روزه گرفت به کوشک نو. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 532 ). و ماه روزه درآمد روزه بگرفتند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 45 ). ز ماه روزه به ماه من اندر آمد تاب برفتش آتش رخسار تابناک به آب.مختاری ( از انجمن آرا )- عید ماه روزه ؛ عید فطر. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). - امثال : همین دو سه روزه تا عید ماه روزه . ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). و رجوع به روزه و رمضان شود. ماه روزه. [ زَ/ زِ ] ( اِ مرکب ) تاریخ و آن را سال مه نیز خوانند. ( فرهنگ جهانگیری ). به معنی سال مه باشد که به عربی تاریخ گویند و آن حساب نگاه داشتن سال و ماه و روز است. ( برهان ). به معنی روز ماه است که نوشته شده که مأخذ تاریخ عربی گردیده است و آن را سال و مه نیز گویند. ( انجمن آرا ) ( از آنندراج ). سال مه و تاریخ و نگاهداری حساب سال و ماه و روز و تقویم. ( ناظم الاطباء ).
معنی کلمه ماه روزه در فرهنگ معین
(زِ ) (اِمر. ) حساب سال و ماه و روز، تاریخ .
معنی کلمه ماه روزه در فرهنگ فارسی
( اسم ) حساب روز و ماه و سال سال مه.
معنی کلمه ماه روزه در ویکی واژه
حساب سال و ماه و روز، تاریخ.
جملاتی از کاربرد کلمه ماه روزه
چون ماه روزه گرچه به لب مهر داشتم سررشته حساب مرا داشت عالمی
به ماه روزه ترا تهنیت از آن کردم که آن موافق آن طبع و سیرت پاکست
بهار و ماه روزه مژده آوردند سوی تو ز نعمتهای مستصفی و دولتهای مستوفا
اگر گویند ماه روزه آمد نیابی جام جان افزای مستان
باد ماه روزهات میمون و هر ساعت زنو ابتدای دولتی کان را نباشد انتها
یکی دیگر از احکام دیانت بابی روزه میباشد. بر هر فرد بابی بالغ واجب است که در ماه روزه دیانت بابی، روزه بگیرد در باب هیجدهم از واحد هشتم کتاب بیان ذکر شدهاست که نوزده روز آخر سال بیانی را روزه بگیرند و تا سن کسی به یازده نرسیده روزه بر او واجب نیست و همچنین پس از چهل دو سال واجب نخواهد بود و مدت هر روز از طلوع شمس است الی غروب و حقیقت روزه در آن باب مفصل تشریح شدهاست.
ز ماه روزه حسن آن پری پیکر دو چندان شد از آن مهر خدایی ماه من خورشید تابان شد
در ماه روزه طره پریشان چه می روی؟ می خور که در زمانه شب عید بوده است
چو ماه روزه از اوج سما شد ز نور روزه دوران بی ضیا شد
ماه روزه رفت و رخ بنمود عید میر میخانه سر خم باز کرد
۴ یا ۵ روز اضافی را به ابتدای آخرین ماه اضافه میکنند که ماه روزه است و دستور داده شده که طی آن از دوستان و فقیران پذیرایی شود. وقتی این چند روز پذیرایی به پایان رسید، روزه را شروع میکنند. بلافاصله بعد از ماه روزه، جشن بزرگ نوروز فرا میرسد که از جانب بهائیان دوباره تقدیس شده و اهمیت یافتهاست.
زانجا که دین توست ز هر مه که نو شود پیوسته ماه روزه بود اختیار تو