لائوس
معنی کلمه لائوس در لغت نامه دهخدا

لائوس

معنی کلمه لائوس در لغت نامه دهخدا

لائوس. [ ءُ ] ( اِخ ) نام منطقه ای از «هندوچین » واقع در مغرب آنام ، دارای 855 هزار سکنه. کرسی آن وین تیان است.

معنی کلمه لائوس در فرهنگ فارسی

کشوریست مستقل که در گذشته یکی از سه بخش هندوچین فرانسه بود . این کشور در جنوب شرقی آسیا در مغرب ویتنام خاور و شمال تایلند و شمال کامبوج قرار گرفته . وسعت آن ۲۳۶۸٠٠ کیلومتر مربع و دارای بیش از سه میلیون تن جمعیت است . بخش شمال نجدهایی است که رود [ مکونگ ] و شاخه هایش آنها را قطع میکنند . در مسیر رود مکونگ جلگه های حاصلخیز کشت برنج گسترده شده اند . پایتخت آن شهر [ وین - تیان ] و بزرگترین شهرش : [ لو آنگ - پرابانگ ] میباشد . بلندترین قله آن در کوهستان مرکزی بارتفاع ۲۸۱۷ متر بنام [ پو - بلا ] است . دارای جنگل و علفزار- هایی است که در آنها درختان روغنی بائوباب و کاریته پراکنده می باشند . لائوس در سال ۱۸۹۳ م . تحت الحمایه فرانسه شد و در ۱۸۹۹ م . جزو اتحاد هند وچین در آمد . در سال ۱۹۴٠ م . جنبش ملی در کشور پیدا شد تا در سال ۱۹۴۹ م . با استقلال آن پایان یافت . در سپتامبر ۱۹۵۵ به عضویت سازمان ملل متحد پذیرفته شد و در سال ۱۹۷۵ دارای حکومت سوسیالیستی شد . محصول آن : برنج ذرت توتون مرکبات چای و قهوه است . مذهب اکثریت مردم بودایی میباشد .

معنی کلمه لائوس در دانشنامه عمومی

لائوس با نام رسمی جمهوری دموکراتیک خلق لائوس ( به لائوسی: ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ ) ( به فرانسوی: République démocratique populaire lao ) کشوری محصور در خشکی واقع در جنوب شرقی آسیا است. پایتخت و بزرگ ترین شهر آن وینتیان است که در کنار رود مکونگ قرار دارد. جمعیت لائوس حدود ۸ میلیون نفر و مساحت آن ۲۳۶٬۸۰۰ کیلومتر مربع است. لائوس یک جمهوری سوسیالیستی تک حزبی است.
این کشور از شمال غرب با میانمار ( ۲۳۸ کیلومتر ) ، از شمال با چین ( ۴۷۵ کیلومتر ) ، از شمال شرق و شرق و جنوب شرق با ویتنام ( ۲٬۱۶۱ کیلومتر ) ، از جنوب با کامبوج ( ۵۵۵ کیلومتر ) و از جنوب غرب و غرب با تایلند ( ۱٬۸۴۵ کیلومتر ) مرز مشترک دارد. زبان رسمی لائوس، لائو و فرانسوی، و واحد پول آن، کیپ لائوس است.
پیشینهٔ لائوس به یک قلمرو پادشاهی بازمی گردد که از سدهٔ ۱۴ تا سدهٔ ۱۸ میلادی وجود داشت ولی بعداً به سه پادشاهی کوچک تر تقسیم شد. در سال ۱۸۹۳ این نواحی به تحت الحمایگی فرانسه درآمد و سه پادشاهی که لوآنگ پرابانگ، وین تیان و چامپاساک نام داشتند متحد شده و کشور لائوس را تشکیل دادند. لائوس پس از اشغال توسط ژاپن در سال ۱۹۴۵، مدت کوتاهی مستقل شد اما پس از آن دوباره به سیطرهٔ فرانسه درآمد ولی در سال ۱۹۴۹ به آن خودمختاری اعطا شد. لائوس در سال ۱۹۵۳ مستقل شد حکومت پادشاهی مشروطه سیساوانگ ونگ بر آن حاکم شد. کمی پس از استقلال جنگ داخلی درازمدتی روی داد که به سرنگونی پادشاهی و به قدرت رسیدن حزب کمونیستی پاتت لائو در سال ۱۹۷۵ انجامید.
تاریخ لائوس به پادشاهی لان ژانگ می رسد که در سده چهاردهم میلادی بنیاد شد و تا سده هیجدهم ادامه یافت. در سده هیجده، سیام بر امیرنشین های باقی مانده از دوره لان ژانگ چیرگی یافت. شاه سیام برای جلوگیری از جنگ با فرانسه، سرزمین هایی از خاک خود را با نام لائوس به فرانسه بخشید و این سرزمین ها در سال ۱۸۹۳ به هندوچین فرانسه ضمیمه شدند.
اشغال کشور به دست ژاپنی ها در جنگ جهانی دوم منجر به اعلام استقلال شد، که فرانسویان سرانجام آن را در ۱۹۵۴ پذیرفتند. با این حال، جنگ داخلی، این پادشاهی را ویران کرد؛ جنگی بین نیروهای سلطنت طلب و نیروهای کمونیست پاتت لائو.
لائوس در جریان جنگ ویتنام موضع بی طرفی در پیش گرفت. اما ویت کنگ ها از لائوس به عنوان خط تدارکاتی در جنگ ویتنام استفاده کردند و در اواخر دهه ۱۹۶۰ آمریکا برای مقابله با چریک های ویت کنگ ویتنام که به داخل لائوس رخنه می کردند، و به منظور شتاب دادن به پایان جنگ، بی طرفی لائوس را نقض کرد و بدون درز این موضوع به مطبوعات به بمباران های گسترده بخش هایی از لائوس، به ویژه دشت خمره ها دست زد.
معنی کلمه لائوس در فرهنگ فارسی
معنی کلمه لائوس در دانشنامه عمومی
جملاتی از کاربرد کلمه لائوس

جملاتی از کاربرد کلمه لائوس

در اواسط قرن بیستم بیشترین تولید تریاک در جنوب شرقی آسیا معروف به مثلث طلایی شامل کشورهای برمه، تایلند و لائوس انجام می‌شد. اکنون نیز پس از افغانستان کشورهای مثلث طلایی (به ویژه برمه)، پاکستان، کلمبیا، گواتمالا و مکزیک تولیدکنندگان بعدی تریاک هستند.
غیرمرتبط: آمریکا اعلام کرده که از نگاه اطلاعاتی-جاسوسی، کشورهایی مانند کامبوج، لائوس و نپال و بسیاری از کشورهای اروپایی مانند فنلاند، دانمارک، کرواسی و جمهوری چک با اهدافش غیرمرتبط هستند.
جمعیت این استان شامل ۱۱۲۱۲۰ نفر است.این استان شامل ۱۵ قوم متفاوت به نام های لائوس، الک، کتنگ، کلوم، کتو، سوای، اوی، تی، سدنگ، نگهٔ، لوی، لونه، چوانگ، ترینگ و گروه نیهونگ می باشد.
معدن سپون، واقع در حدود ۲۵۰ مایل (۴۰۰ کیلومتر) از جنوب شرقی وینتیان، بزرگترین معدن در لائوس است که این معدن دارای ذخایر طلا و مس می‌باشد.
در جنوب شرقی آسیا در شمال کامبوج، لائوس، تایلند و جنوب ویتنام یافت می‌شود. محل تایپ ارائه‌شده «بانکوک، تایلند» است.
آناستازیا از هنری چهارم پادشاه آلمان که خواهرش جودیت در سال ۱۰۵۸ با شالامون نامزد کرده بود، کمک گرفت. زمانی که نیروهای آلمانی برای کمک به شالامون وارد مجارستان شدند، پادشاه بلا اول مرده بود (در ۱۱ سپتامبر ۱۰۶۳) و پسرانش، گزا، لادیسلائوس و لامپرت به لهستان گریختند.
انجمن مسلمانان کشور لائوس، در شهر وینتیان و در مسجد این شهر مستقر هستند. رئیس این انجمن، محمد رفیق صوفی است. بنای این مسجد مربوط به سال ۱۹۷۰ میلادی است که توسط مسلمانان لائوس و در شهر پشتون تاسیس شده‌است. امام جماعت این مسجد، مولوی قمرالدین است که علاوه بر وی، یک امام بنگلادشی برای کمک به وی در مسجد حضور دارد. مسجد دیگری که در این منطقه وجود دارد، مسجد آذاهار است. این مسجد به سال ۱۹۸۶ و با کمک جامعه چم ساخته شد. در استان لوانگ پراینگ، یک مسجد، گورستان و رستوران حلال هندی به نام نیشا وجود دارد. مسلمانان این منطقه، برای ادامه تحصیل در دانشگاه بین‌المللی اسلامی مالزی، به مالزی عزیمت می‌کنند.
فرانسوی‌ها پس از شکست‌ها در مقابل بریتانیا در قرن هفدهم، موفقیت چندانی در هند به دست نیاوردند، هرچند که تا زمان استعمارزدایی، دارایی‌های خود را در سواحل شرقی هند (مانند پوندیچری و ماهار) حفظ کردند. فرانسوی‌ها پرسودترین و قابل توجه‌ترین مستعمره خود را از سال ۱۸۶۲ در هندوچین تأسیس کردند و در نهایت تا سال ۱۸۸۷ مناطق امروزی ویتنام، لائوس و کامبوج را اشغال کردند.