( شایعة ) شایعة. [ ی ِ ع َ ] ( ع ص ، اِ ) مؤنث شایع. ج ، شایعات. صورتی از شائعة.خبری که فاش شود ولی صحت و نادرستی آن معلوم نباشد.( از معجم الوسیط ). || اشتهار و آوازه. ( ناظم الاطباء ). || خبرهای بی اصل و نادرست. - شایعه سازی ؛ خبر نادرست ساختن. - اخبار شایعة ؛ خبرهای معروف و مشهور. ( ناظم الاطباء ).
معنی کلمه شایعه در فرهنگ معین
(یِ عَ یا عِ ) [ ع . شایعة ] (اِ. ) مؤنث شایع . خبری که شیوع یافته باشد. ج . شایعات .
معنی کلمه شایعه در فرهنگ عمید
خبر معمولاً نادرستی که شیوع پیدا کرده.
معنی کلمه شایعه در فرهنگ فارسی
خبری که شیوع پیداکرده است ( اسم ) مونث شایع خبری که شیوع یافته ( راست یا دروغ ) جمع : شایعات .
معنی کلمه شایعه در دانشنامه عمومی
شایعه عبارت است، از یک گزاره ویژه و گمانی که ملاکهای اطمینان بخش رسیدگی در وجود، وجود نداشته باشد که معمولاً به صورت شفاهی از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد. اصولاً شایعه شامل اخبار و اطلاعات تحریف شده ، نادرست یا تایید نشده ای می باشد که از طریق منابع نامطمئن پخش می گردد . به نظر می رسد که دو شرط «اهمیت» و «ابهام» در انتقال شایعه، قانون اصلی شایعه را توضیح دهد. بدین معنا که فرمول حدت و شدت شایعه را می توان به این صورت تعریف کرد: میزان رواج شایعه تقریباً برابر است با حاصلضرب اهمیت در ابهام موضوع مطروحه در آن شایعه. در علم ارتباطات، شایعه را گفتمان های غیررسمی و نامعتبر و در نتیجه نهایی اطلاعات وارسی نشده می دانند که در چند مرحله در چارچوب نظام ارتباطی پرورانده شده است و از آنجایی که اطلاعات در هر مرحله دست به دست شده است، اغلب تحریفاتی در آن ها صورت می گیرد. ممکن است بعد از چندین بار تحریف، محصول نهایی به کلی با آنچه در ابتدای کار منتقل شده متفاوت باشد. «هنگامی که افراد به شدت مشتاق کسب خبر دربارهٔ چیزی هستند، اما نمی توانند اطلاعات موثقی بدست آورند، مستعد پذیرش شایعه ها می شوند. رواج شایعه ها نشان دهندهٔ زودباوری مردم و ظرفیت آن ها برای تن دادن به تلقین و همچنین همراهی با جمع است. یکی از دلایل اهمیت بررسی شایعه ها این است که «چه کسی از رواج این شایعه سود می برد. » این امر برای درک منشأ این شایعه ها سودمند است. البته ممکن است یک شایعه، ناشی از شوخی سادهٔ فرد یا افرادی باشد که شایعه پراکنیِ آن ها به طور اتفاقی فراگیر می شود. دیگر اهمیت شایعه ها در این است که، رواج یک شایعه می تواند اطلاعاتی از میزان زودباوری مردم آن جامعه نسبت به خبری که شک برانگیز و اثبات نشده است، در اختیار کارشناسان و همچنین دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی یک کشور گذاشته و در زمان بحران یا در چهارچوب جنگ های روانی و رسانه ای برایشان مفید باشد. شایعه های سیاسی می توانند گاه برای یک حکومت خطرناک باشند، گاهی مفید و گاهی هم بی آزار. همچنین شوخی های فریب آمیز می توانند نشان دهندهٔ ایده آل های نویسندگان آن ها باشند. علاوه بر آن، نظرات خوانندگان این گونه اخبار و دروغ های ۱۳ در وبگاه ها نیز نشان می دهد این خبرها آرزوهای خوانندگان بوده است. مانند «رفع توقیف روزنامه های هم میهن، شرق و خبرگزاری ایلنا» و «خبر کناره گیری حسین شریعتمداری از روزنامه نگاری». شایعه (فیلم). «شایعه» ( انگلیسی: Rumors ( film ) ) یک فیلم است که در سال ۱۹۴۳ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به مل بلانک، فرانک گراهام، و مایکل مالت اشاره کرد. شایعه (فیلم ۲۰۲۳). شایعه ( انگلیسی: Rumour ) ( به هندی: Afwaah ) فیلم هندی دلهره آور معمایی هندی - زبان است که در سال ۲۰۲۳ به اکران درآمد، این فیلم توسط سودیر میشرا نوشته و کارگردانی شده است. فیلم شایعه توسط آنوبهاو سینها و بوشان کومار تحت نشان شرکت های مربوط به خودشان به نام های بنارس میدیا وُرکس و تی - سریز ساخته شد. بازیگران اصلی فیلم نوازالدین صدیقی، بومی پدنکار و سومیت ویاس هستند. فیلم در روز ۵ مهٔ ۲۰۲۳ اکران گردید.
معنی کلمه شایعه در دانشنامه اسلامی
[ویکی اهل البیت] «شایعه عبارت است از یک گزاره (موضوع) خاص و گمانی که ملاکهای اطمینان بخش رسیدگی وجود نداشته باشد؛ که معمولاً به صورت شفاهی از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد». در علم ارتباطات، شایعه را گفتمان های غیررسمی و نامعتبر و در نتیجه نهایی اطلاعات وارسی نشده می دانند که در چند مرحله در چارچوب نظام ارتباطی پرورانده شده است و از آنجایی که اطلاعات در هر مرحله دست به دست شده است، اغلب تحریفاتی در آنها صورت می گیرد. ممکن است بعد از چندین بار تحریف، محصول نهایی به کلی با آنچه در ابتدای کار منتقل شده، متفاوت باشد. «هنگامی که افراد به شدت مشتاق کسب خبر درباره چیزی هستند، اما نمی توانند اطلاعات موثقی بدست آورند، مستعد پذیرش شایعه ها می شوند. اگر پیش داوری های افراد (در تأیید یا نفرت)، چنین شایعه هایی را توجیه کنند، احتمال گسترش بیشتری دارند». «به نظر می رسد که دو شرط "اهمیت" و "ابهام" در انتقال شایعه، قانون اصلی شایعه را توضیح دهد. بدین معنا که فرمول حدت و شدت شایعه را می توان به این صورت تعریف کرد: میزان رواج شایعه تقریباً برابر است با حاصلضرب اهمیت در ابهام موضوع مطروحه در آن شایعه». به بیان واضح تر، میزان رواج شایعه برابر اهمیت موضوع برای فرد و میزان ابهامی که در آن موضوع برای مخاطب وجود دارد؛ برای مثال در اغراض احساسی، عواطف توسط شایعه توجیه و معقول جلوه داده می شود. شایعات اغلب در یک وضعیت بحرانی (عاطفی، سیاسی و...) برای کاهش فشارها و اغتشاشات ذهنی است. شایعات اشکال مختلفی دارند برخی کوتاه و برخی دیگر بسیار معضل ترند. بعضی شایعات در گروه کوچکی از افراد و برخی در سطح جامعه مطرح هستند. زمانی که هیجانات، شدت بیشتری به خود می گیرند، تعداد افرادی که به زنجیره شایعه می پیوندند افزایش می یابد. از آنجایی که مردم معمولاً به هنگام مواجه با شایعه آن را به عنوان «یک شایعه» تشخیص نمی دهند، به ندرت از باورکردن آن روبرو می تابند. شایعه پراکنی همانند همه کنش های اجتماعی، نیازمند به وجود انگیزه هایی است که شخص را به انجام دادن آن سوق می دهند. این که افراد به چه انگیزه ای شایعه را می سازند و یا آن را می پراکنند، از جمله بحث هایی است که روانشناسان اجتماعی و جامعه شناسان به آن پرداخته اند. اصولاً شایعه بر اساس سه رشته از احساسات انتشار می یابد: ترس، امید و تنفّر. انسانها هنگامی که از پدیده ای احساس ترس داشته باشند یا از موضوعی احساس تنفر کنند و یا به چیزی امید بسته باشند، از آمادگی لازم برای ساخت و رواج شایعه درباره آن، برخوردار هستند. افراد، شایعه را به این دلیل تکرار می کنند که بعضی از نیازهای آنان از این طریق، ارضا می شود. شایعه ای که سوء ظن یا تنفّر را به همراه دارد یا شایعه ای که ترس یا امیدواری را بیان و اثبات می کند، قادر به تکرار شدن است و توسط احساسات و هیجانهای گوینده شایعه تقویت می شود.
جملاتی از کاربرد کلمه شایعه
بر صاحبدلی درآمد، از جای بجست و وی را بر صدر نشاند و در صف نعال نشست. هر چه طلب داشت زیادت از آن عطا کرد و در وقت خروجش ادب مشایعه به جای آورد. اصحاب گفتند: ما این شخص را می شناسیم، نسبت وی از این نسبت دور است و دعوی وی در این صورت کذب و زور، نه پدرش را از این خاندان بویی است نه مادرش را در این خانواده رویی،
تا ماه اکتبر، در جامعه عالی و خارج از کشور شایعه شد که ادوارد قصد دارد به محض آزادی سیمپسون ازدواج کند. در پایان همان ماه، هنگامی که او درخواست طلاق کرد و مطبوعات آمریکا اعلام کردند که ازدواج بین او و پادشاه قریبالوقوع است، این بحران به اوج خود رسید. دبیر خصوصی پادشاه، الک هاردینگ، در ۱۳ نوامبر به او هشدار داد: «سکوت مطبوعات انگلیس در مورد دوستی اعلیحضرت با خانم سیمپسون حفظ نخواهد شد … با توجه به نامههای افراد انگلیسی زندگی در کشورهای خارجی که مطبوعات صریحاً ابراز کردهاند، تأثیر ناگوار خواهد داشت.» وزرای ارشد انگلیس میدانستند که هاردینژ برای شاه نامه نوشتهاست و ممکن است به او در تهیه نامه کمک کرده باشد.
لغو قرارداد با پرسپولیس و شایعه مصرف متادون
و قال تعالی: «احْشُرُوا الَّذِینَ ظَلَمُوا وَ أَزْواجَهُمْ» ای اتباعهم الّذین کانوا یعاونوهم علی الشرّ فی دار الدّنیا فلا یبقی احد ممّن کان شایعه الا قام معه حتّی من کان صبّ فی دواتهم او قرأ لهم کتابا او اخذ لهم رکابا او سلم علیهم او هوی هوا هم فیحشرون جمیعا الی النّار، عبد اللَّه بن کیسان در تفسیر این آیت گفت که فردا در عرصات قیامت منادی ندا کند: کجااند ظالمان و ستمکاران که در دنیا بر خلق ظلم کردند، حق از مستحق باز گرفتند و افزونی جستند و ناگرفتنی گرفتند،ظالمان همه برخیزند، آن گه منادی ندا کند: این ازواجهم؟ کجااند آنان که ایشان را پس روی کردند و بر ظلم یاری دادند، پس با ایشان بر خیزد هر کس که روزی آب در دوات ایشان کرد یا از بهر ایشان نامه خواند یا رکاب ایشان گرفت یا بر ایشان سلام کرد یا بر هوا و خواست ایشان برفت، آن گه بفرمان اللَّه همه را بدوزخ رانند. و بر وفق این مصطفی (ص) گفت: «من اعان ظالما فقد ولی الاسلام وراء ظهره، من اعان ظالما سلّطه اللَّه علیه، من مشی مع ظالم لیعینه و هو یعلم انّه ظالم فقد خرج من الاسلام».
در ۱۳ ژوئیهٔ ۲۰۱۶ شایعهٔ مرگ شیشانی بر اثر شدت جراحات حاصل از حملهٔ نیروهای ائتلاف ضد داعش در رسانهها مطرح شد. داعش در ۱۴ ژوئیه مرگ وی را تأیید کرد.
متیو مایر، نویسنده و فولکلورشناس بیان کرده که آکا مانتو به عنوان شایعه در مدرسه بهوجود آمده که قدمت آن به اوایل دهه سوم قرن بست برمی گردد. در آن زمان، کلمه مانتو معمولاً به یک ژاکت بدون آستین به سبک کیمونو گفته میشد، در حالی که در عصر حاضر، مانتو کلمه ژاپنی برای شنل و پیچه تعریف شده. به همین دلیل، نسلهای مختلف دیدگاههای متفاوتی دربارهٔ ' ظاهر آکا مانتو داشتهاند.