سقا. [ س َق ْ قا ] ( ع ص ) سقاء. رجوع بدان کلمه شود. - مرغ سقا ؛ سریچه. ( فرهنگ اسدی ) : و مرغانی که سقا خوانند پیوسته بر آن درختها نشینند. ( تاریخ طبرستان ). || آبکش. آنکه شغل او آب دادن یا آب فروختن به تشنگان است. آب فروش : سقائی است این لنبک آبکش بخوبی گفتار و کردار خوش.فردوسی.بدان سقّا که خود خشک است کامش گهی بگری و گه بفسوس وبرخند.ناصرخسرو.بر لب بحر کفش خورشیدوار قربه زرین و سقا دیده ام.خاقانی.چو سقّا آب چشمه بیش ریزد ز چشمه کآب خیزد بیش خیزد.نظامی.تا بیابی بهر لشکر آب را در سفر سقّا شوی اصحاب را.مولوی.گداطبع اگر در تموز آب حیوان به دستت دهد جور سقّا نیرزد.سعدی.
معنی کلمه سقا در فرهنگ معین
(سَ قّ ) [ ع . سقاء ] (ص . ) فروشندة آب .
معنی کلمه سقا در فرهنگ عمید
۱. آب دهنده. ۲. [منسوخ] کسی که آب نوشیدنی می فروخت. ظرفی چرمی برای آب یا شیر یا چیز دیگر، مشک، مشک آب، مشک شیر.
معنی کلمه سقا در فرهنگ فارسی
( صفت ) فروشنده آب آب دهنده آبکش . سقا آب فروش یا شک
معنی کلمه سقا در دانشنامه عمومی
سقا به فروشندگان آب گفته می شد و حرفه ای بود که قبل از ظهور سیستم های آب رسانی وجود داشته است. سقاها آب را از یک منبع مانند ( رودخانه، یا چاه آبی، یا حتی پمپ های آب و منابع آب دیگر ) توسط ظروفشان جمع آوری کرده و آن را به شهر و خانه های مردم حمل می کرد. پس از ساخت شبکه های لوله ای، این حرفه غیرضروری شده و از بین رفت. عباس بن علی، سقا، ساقی و سقای کربلا است، بدین جهت که چندین بار در روزهای قبل از عاشورا صفوف دشمن را شکافت و خود را به فرات رساند و تشنگان را سیراب ساخت.
معنی کلمه سقا در ویکی واژه
سقاء فروشندة آب.آب فروش
جملاتی از کاربرد کلمه سقا
شدم به سوی چه آب همچو سقایی برآمد از تک چه یوسفی معلایی
پایتخت این کشور تفلیس (به گرجی: თბილისი)، (تلفظ: تْبیلیسی) است. شهرهای مهم این کشور عبارتاند از: کوتائیسی، روستاوی، گوری، پوتی، باتومی، سوخومی، متسختا، چیاتورا، تقیبولی، زوگدیدی، تسقالتوبو، تقوارچلی، گاگرا و تلاوی.
شمال سردر، صحن، بقعه، سقاخانه و آرامگاه جمعی از علما، عرفا و شعراست که آقا نجفی اصفهانی، همای شیرازی و فرزندش میرزا ابوالقاسم طرب از مشهورترین آنها هستند. سردر بنا، مجموعهای مقرنس از آجر و کاشی است، همچنین کتیبههایی به خط بنایی در طاق ایوان و نقوش معقلی و کتیبههایی به خط بنایی با کاشی در بدنه آن. بر کمر ایوان، کتیبهای از جنس کاشی به قلم ثلث به رنگ سفید و طلایی روی زمینه لاجوردی به خط علی نقی امامی و تاریخ ۱۱۱۵ق دیده میشود که حاکی از توسعه بنای امامزاده (از عرصه و اعیان) در زمان سلطان حسین صفوی به دست محمد شریف منجم است. بر لچکیهای پیشانی بعضی از طاقنماها در اطراف صحن، کاشیهایی با نقش گرهسازی و کتیبههایی به خط بنایی نقش بستهاست.
صراحی نیمه شب غلغل زنان گفت که التوحید اسقاط الاضافات
در دوران حکومت فتحعلی شاه قاجار، سردار اسماعیل خان سنگسری از اهالی سنگسر (مهدیشهر امروزی) اقدام به احداث بنای سقاخانه نمود. او هزینه ساخت سقاخانه را از طلاهایی تأمین کرد که فتحعلی شاه به پاس نجات جانش به او اهدا کرده بود.
از باده «سقاهم » چون من همیشه مستم کی گیرد آشنایی خمر و خمار با من؟
کشور ترکیه 81 استان دارد. مراکز همه استانها به جز سه استان با خود استان همنام هستند. سه استان نامبرده عبارتاند از: ختای (مرکز: انتاکیه)، قوجا ایلی (مرکز: ایزمیت)، سقاریه (مرکز: آداپازاری) و گاهی به استان مرسین استان ایچل هم میگویند. هرکدام از استانهای ترکیه به چندین بخش (معادل شهرستان در ایران) تقسیم شده است.
سوخت وساز اسید چرب: اسیدهای چرب (یا با تزریق یا از تری گلیسیرید ذخیره شده در بافتهای چربی فراهم شدهاست) به سلولها پخش میشود تا به عنوان یک سوخت برای سوخت و ساز معمول استفاده شوند. آنها توسط میتوکندری مصرف میشوند تا ادنوزین تری فسقات را از طریق بتا اکسیداسیون تولید کنند.
باده توی سبو منم آب توی و جو منم مست میان کو منم ساقی من سقای من
زد پرتو ساقییت بر ابر کز عکس تو ابرها سقا شد
مسجد صاحب الزمان و تکیه و سقا خانهٔ تاریخی حضرت ابوالفضل العباس
همیشه قطره استسقاست او را که بود او هم از دریاست او را
بازوی سقای شاه کربلا عباس را از بدن ببریده تیغ منقذ ابتر کند
در ره خدمت درست عهدم لیکن نام من از نامهٔ سقام برآمد
آربوشیکی (گرجی: არბოშიკი) یک شهرک در شهرداری ددوپلیس تسقارو و در استان کاختی کشور گرجستان است.
به سوی شهر کردی رو ز صحرا به دوشش مشک آبی همچو سقا
هم باستسقا نماز آغاز کرد هم ید بیضا دعا را باز کرد
آخچقل / آغسقال ، روستایی است از توابع بخش صومای برادوست و در شهرستان ارومیه استان آذربایجان غربی ایران. مردم این روستای اکثراً از اعضای طایفه بوتان/ بوتی هستند
سقف این سقاخانه از طلاست و بدنه آن از سنگ مرمر ساخته شدهاست. ساختمان سقاخانه هشت ضلعی است و در مرکز صحن انقلاب قرار گرفتهاست.
آئین سقاخانه بروجرد در دیماه ۱۳۹۱ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت ملی رسید.