( آهنگر ) آهنگر. [ هََ گ َ ] ( ص مرکب ) پیشه وری که آهن در کوره تافته و کوبد و آلات آهنینه سازد. حداد. هبرَقی. هالکی. قین. ریّام. نهامی. نهامین : کشاورز و آهنگر و پای باف چو بیکار باشند سَرْشان بکاف.ابوشکور.سر سروران زیر گرز گران چو سندان بد و پتک آهنگران.فردوسی.وزآن چرم کآهنگران پشت پای بپوشند هنگام زخم درای همان کاوه آن بر سر نیزه کرد...فردوسی.برآمد چکاچاک زخم سران چو پولاد با پتک آهنگران.فردوسی.به پیش آوریدند آهنگران غل و بند وزنجیرهای گران.فردوسی.بفرمای آهنگر آرند چند ز پای من اکنون بسایند بند.فردوسی.بر آن بی بها چرم آهنگران برآویختی نوبنو گوهران.فردوسی.بیارید داننده آهنگران یکی گرز سازند ما را گران.فردوسی.چنانش بکوبم بگرز گران که فولاد کوبند آهنگران.فردوسی.نخست اندرآمد بگرز گران همی کوفت چون پتک آهنگران.فردوسی.یکی بی زیان مرد آهنگرم ز شاه آتش آید همی بر سرم.فردوسی.یکی نامور بود بوراب نام پسندیده آهنگری شادکام همی کرد او نعل ، اسپان شاه ورا نزد قیصر بدی دستگاه.فردوسی.نه خسرونژادی نه والاسری پدرْت از سپاهان بد آهنگری.فردوسی.
معنی کلمه آهنگر در فرهنگ معین
( آهنگر ) ( ~. گَ ) [ په . ] ( اِ. ص . ) کسی که پیشه اش ساختن آلات و ادوات آهنی است ، حداد.
معنی کلمه آهنگر در فرهنگ عمید
( آهنگر ) کسی که پیشه اش ساختن آلات و ادوات آهنی است، پیشه وری که آهن را در کوره سرخ می کند و از آن آلات و ادوات آهنی می سازد، نهامی، نهامین.
معنی کلمه آهنگر در فرهنگ فارسی
( آهنگر ) ( صفت اسم ) کسی که آلات آهنی سازد آنکه در کوره آهن را تافته و کوبد و ادوات آهنین سازد حداد . کسی که پیشه اش ساختن آلات وادوات آهنی است، نهامی و نهامین هم گفته شده، آهنگری: شغل و عمل آهنگر
معنی کلمه آهنگر در دانشنامه عمومی
آهنگر. آهنگر یک صنعتگر است که در صنعت آهن کار می کند. آهنگران قاب های سازه ای را مطابق با نقشه های مهندسی مونتاژ می کنند و قطعات فلزی تکیه گاه را برای احداث ساختمان های جدید نصب می کنند. آن ها همچنین با استفاده از بتن مسلح و فولاد، سازه های قدیمی را تعمیر و نوسازی می کنند. آهنگران ممکن است در کارخانه ها، کارخانه های تولید فولاد و کارخانه های صنایع همگانی کار کنند. یک آهنگر سازه ای / زینتی، قاب های سازه های فلزی ساختمان های فلزی که قبلاً مهندسی شده اند را، ساختمان های یک طبقه و چندطبقه، استادیوم ها، میدان های مسابقات، بیمارستان ها، برج ها، توربین های بادی و پل ها را ساخته و نصب می کند ( یا حتی برمی چیند ) . آهنگران همچنین کار تخلیه، جادادن و آرماتورهای تقویت کننده ( میل گرد ) ، و همچنین نصب سیستم های پس کشیده را انجام می دهند، که هر دوی آن ها ( میلگرد و همچنین نصب سیستم های پس کشیده ) ، باعث افزایش مقاومت بتن مورد استفاده در اسکله ها، شالوده های منفرد، دال ها، ساختمان ها، و پل ها هستند. کارگران آهنگر، عملیات بارگیری، تخلیه، نصب، و تنظیم ماشین آلات و تجهیزات و همچنین بالابرها، لیفتراک ها و بالابرهای بالاسری را انجام می دهند. آن ها، عملیات تخلیه، نصب، و بستن عرشه های فلزی، توری ایمنی و نرده های لبه ای را برای تسهیل روش های ایمنی کار انجام می دهند. آهنگران، ساختمان ها را با برپایی سیستم های نما و پنجره ها، پله ها و نردبان ها، درهای فلزی و ورق گذاری و نماهای آسانسور به پایان می رسانند. آهنگران انواع مختلفی از تعمیر و نگهداری صنعتی را نیز انجام می دهند. در طول تاریخ آهنگران به طور عمده با آهن فرفورژه و چدن کار می کردند، اما امروزه آن ها از بسیاری از مواد مختلف از جمله فلزات آهنی و غیر آهنی، پلاستیک، شیشه، بتن و کامپوزیت استفاده می کنند. آهنگران با افراد نعل بند، که با آهن خام کار می کنند، آن را شکل می دهند و آبدیده می کنند، متمایز هستند. نجارانی که تا دههٔ ۱۸۸۰، پُل های چوبی می ساختند به ناگاه تبدیل به آهنگر شدند. این شغل، علی رغم مخاطراتی که دارد، به عنوان شغلی جدید و هیجان انگیز برای پیشگامان این حرفه در آمریکا مطرح بود. یک کارگر می توانست زندگی خود را بر روی سازه های بلند، برای حدود دو دلار در روز، به خطر بیندازد. تولید قطعات چدن در ابعاد بزرگ تر و بزرگ تر باعث استفاده از جرثقیل ها شده است. این تجهیزات سنگین در اوایل دههٔ ۱۹۰۰ برای ساخت سازه ها و ساختمان های بلند مورد استفاده قرار می گرفت. آن ها از جرثقیل برای بالا بردن تیر ورق ها و شاه تیرهای فلزی به محل نصب استفاده می کردند و از پَرچ های مخصوص برای اتصال تیر ورق ها و شاه تیرها به ستون های یک سازه استفاده می کردند. میزان مرگ و میر افرادی که در این صنعت مشغول به کار هستند بالاترین میزان مرگ و میر در همهٔ صنایع است و آن ها باید خیلی خوش شانس باشند که ۱۰ سال بدون آسیب جدی یا کشنده در این حرفه فعالیت کنند. [ نیازمند منبع] آهنگر (فیلم). آهنگر ( انگلیسی: The Blacksmith ) یک فیلم کوتاه کمدی به کارگردانی مالکوم سنت کلیر و باستر کیتون است که در سال ۱۹۲۲ منتشر شد. • باستر کیتون • جو رابرتز • ویرجینیا فاکس
معنی کلمه آهنگر در دانشنامه آزاد فارسی
آهنگر. آهنگر (blacksmith) صنعتگری که با چکش کاری و جوش کاری به آهن شکل می دهد. پیش از آن که خودروها و تراکتورها جانشین اسب و درشکه شوند، آهنگر نقش مهمی در جوامع روستایی داشت. حرفۀ آهنگری علاوه بر نعل بندی، تعمیر درشکه و دلیجان و لوازم مزرعه و ساختِ ابزار خانگی و کشاورزی را نیز دربر می گرفت. آهنگران در زمان حاضر، بیشتر به ساخت نعل اسب ها و اشیاء تزیینیِ آهنی، ازجمله اشیاء فرفورژه۱، اشتغال دارند.
معنی کلمه آهنگر در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] آهنگر. آهنگر، فرآورندۀ ادوات و ابزار از آهن. آهنگری یکی از پرکاربردترین مهارتهای بشر قدیم برای تأمین ادوات و ابزار لازم در زندگی روزانه و نیز در فعالیتهای نظامی و عمرانی بوده و از این رو، تولیدات آهنگران تنوع بسیار داشته است. حجم تولیدات و گستردگی فعالیتهای آهنگری، در درجۀ اول به تأمین مواد خام وابسته بود. در مناطقی که معادن سنگ آهن یافت می شد، به سبب دسترسی آسان به مواد خام، طبعاً آهنگران بسیاری فعال بودند مقدسی، احسن، ج۱، ص۳۴۰، اختصارات. از صدر اسلام تا دورۀ معاصر، آهنگران در تولید وسایل مورد نیاز مردم و حکومتها، در سطحی گسترده، طرف مراجعه بوده اند. جواد علی، المفصل فی تاریخ العرب قبل الاسلام، ج۷، ۵۵۵ـ ۵۵۹، بیروت ۱۴۱۳/ ۱۹۹۳م. وابستگی عام به کار آهنگران موجب شده بود که تقریباً در همۀ شهرها و روستاها دکانهای آهنگری دایر شود و دست کم گروههای از آهنگران دوره گرد، برای ساخت این لوازم، همواره در دسترس باشند. از بازارها و راسته های آهنگران در سراسر جهان اسلام، در دوره های گوناگون، گزارشهای بسیاری هست، از جمله در مکه، ابوولید ازرقی، اخبار مکة و ماجاء فیه من الآثار، ج۲، ص۲۳۹، چاپ رشدی صالح ملحس، بیروت ۱۴۰۳/ ۱۹۸۳م. ...
معنی کلمه آهنگر در ویکی واژه
fabbro کسی که پیشه اش ساختن آلات و ادوات آهنی است، حداد.
جملاتی از کاربرد کلمه آهنگر
چو پرداخت رسام آهنگرش به صیقل فروزنده شد پیکرش
آهنگری حرفهٔ تغییر شکل فلزات و ساخت ابزار از آنهاست.
آهنگرانی فیلم دیگرش را مستندی دربارهٔ تاریخچهٔ محلههای تهران عنوان کرد و به ایسنا گفت: «این کار فعلاً در مرحلهٔ تحقیق است و بهصورت شخصی مشغول کار بر روی ۱۶ محله از تهران هستم و به حمامها، امامزادهها و سایر ویژگیهای هر محله خواهم پرداخت.»
هرچه سلطان قادر آید خلق ازو قادرترند گوش ها بر داستان کاوهٔ آهنگر است
چنانت بکوبم به گرز گران که مسمار کوبند آهنگران
بسودست پایش ز بند گران دو دستش ز مسمار آهنگران
کاوه آهنگر (شخصیتی اسطورهای و پهلوانی در شاهنامه فردوسی)
در ریختهگریها و آهنگریهای بزرگ، معمولاً مقداری ماده اضافی در نظر گرفته میشود تا بتوان با جدا کردن بخشهای اضافی از آن قطعه نمونه را تهیه کرد. این نمونهها ممکن است دقیقاً نشان دهندهٔ تمام قطعه کار نباشند زیرا که ساختار بلور ممکن است در سراسر آن متفاوت باشد. در قطعه کارهای کوچکتر هنگامیکه قسمتهای حیاتی از ریختهگری باید آزمایش شود، یک قطعه کار ممکن است برای ساختن نمونههای آزمون قربانی شود.
ریشه نام این روستا تالشی است. برخی بر این باورند که نام این روستا از واژه آهونگران بهمعنی آهنگران است. برخی نیز آن را از دو واژه آخون بهمعنی سیل یا رودخانه و هیر بهمعنی ابر و مه و پسوند ان بهمعنی جایگاه و مکان تشکیل شده است و بهمعنی رودخانهای جای گرفته در جایی مهآلود و ابری است.
فتح موصلی را پرسیدند از صدق، دست اندر کارگاه آهنگری کرد، پارۀ آهن سرخ بیرون آورد و بر دست نهاد سرخ شده و گفت صدق این باشد.
به پیش آوریدند آهنگران غل و بند و زنجیرهای گران
بر آن دست بردند آهنگران چو شد ساخته کار گرز گران
نامهای خانوادگی اهالی و طایفههای امامه پایین:بیدمشک، زینلی (به صورتهای زینعلی و زینل هم درج شدهاست)، بیسادی، افراسیابی (صورت دیگر: فرسیابی)، حیدری، همیشه بهار، عبدالعلی ، اسکندری، حاجی علی، ذوالفقاری، نصیری، سیبی و امینایی است. برخی از طایفه بیسادیها به نامهای خانوادگی دیگری مانند فناخسرو، جورابچی، یلوهری ، اسلامی و حاجیبابا و از طایفه حیدری به نام خانوادگی تاجیک تغییر نام دادهاند و همچنین برخی از طایفه های همیشه بهار به نام خانوادگی آهنگری تغییر نام دادند.
این روستا در دهستان عشرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۴ نفر (۱۴خانوار) بودهاست. مردم آهنگرکلا از قومیت طبری هستند. مردم آهنگرکلا به زبان طبری (مازندرانی) سخن میگویند.
چون دهقان دهقنت برین وجه کند و تخم بدین نیت کارد و غرس باین و اخلاص نشاند و در آب و زمین دیگران تصرف فاسد نکند و پاس اوامر و نواهی شرع باز دارد هر لقمه و هر دانه و هر ثمره که از مال و ملک و کشت و باغ او بآدمیی یا بمرغی یا حیوانی رسد جمله در دیوان حسنات او نویسند و وسیلت قربت و درجت او گردد. بلکه چون نیت او آن باشد که این کار از بهر مسلمانان میکنم تا ازین نفعی یا بند از هر دانه و ثمرهای که از رنج برد او بخلایق رسد اگرچه ببها خرند ازان جمله ثواب حاصل شود او را. بزرگان گفتهاند: بر یک لقمه نان تا پخته شود سیصد و شصت کس کار میکنند از کارنده و درونده و درودگر و آهنگر و دیگر حرفتها. چون آن یک لقمه طعمه ولیی از اولیای حق گردد آن جمله را حق تعالی بدان ولی بخشد و از آتش دوزخ آزاد کند انشاءالله تعالی.
از آنجایی که در فرایند آهنگری میتوان جریان حرکت فلز در قالب و ساختار دانهبندی آن را کنترل کرد، قطعات آهنگری یا فورج شده دارای استحکام و چقرمگی خوبی هستند و برای کاربردهای با تنشبالا و بحرانی بسیار قابل اعتماد هستند.
محمدصادق آهنگری معروف به صادق آهنگران (زادهٔ ۱۳۳۶، اهواز) خواننده، نظامی و مداح ایرانی است، که در طول جنگ ایران و عراق، از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. وی دانشآموخته کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران است و فعالیت خود را پس از وقوع انقلاب، از کمیته انقلاب اسلامی آغاز کرد. او هماکنون به عنوان مسئول ستاد اجرای هیئت رزمندگان و امور شهرستانها، در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، با درجه سرتیپ دومی فعالیت میکند.
البته اردکان از دیر باز به داشتن صنعتگران بنام و خلاق شهره بوده که میتوان به عنوان مثال از محمدعلی فولادی اردکانی ملقب به میرزابزرگ نام برد که در صنعت آهنگری شهره بوده و هنوز تعدادی از ساختههای دست او موجود است.
همی کوفت چون پتک آهنگران چنان چون بود زخم گند آوران