( آهنگری ) آهنگری. [ هََ گ َ ] ( حامص مرکب ) شغل و عمل آهنگر. حرفه حداد : هوشنگ بجای او نشست... و دیوان را قهر کرد و آهنگری و درودگری و بافندگی پیشه آورد. ( نوروزنامه ). چو بشناخت [ هوشنگ آهن را ] آهنگری پیشه کرد کجا زو تبر وَ ارّه و تیشه کرد.فردوسی.مرا نیست زآهنگری ننگ و عار خرد باید و مردی ای بادسار.فردوسی.|| ( اِ مرکب ) دکان آهنگر.حدّادی.
معنی کلمه آهنگری در فرهنگ عمید
( آهنگری ) ۱. شغل و عمل آهنگر: مرا نیست زآهنگری ننگ و عار / خِرد باید و مردی ای بادسار (فردوسی۲: ۷۶۷ ). ۲. ساختن آلات و ادوات از آهن. ۳. (اسم ) کارگاهی که این کار در آن صورت می گیرد.
معنی کلمه آهنگری در فرهنگ فارسی
( آهنگری ) ۱ - عمل آهنگر ۲- پیش. آهنگر حدادی . ۳ - ( اسم ) دکان آهنگر ۴ - حقی که باهنگر ده و قریه در ازائ خدماتی که انجام میدهد داده میشود .
معنی کلمه آهنگری در دانشنامه عمومی
آهنگری. آهنگری حرفهٔ تغییر شکل فلزات و ساخت ابزار از آنهاست. آهنگری از قدیمی ترین هنرهای فلزکاری است و منشأ آن به زمان های بسیار دور بازمی گردد. در این فرایند نیروهای بزرگی به کار گرفته می شود و لوازم کار اغلب بسیار سنگین هستند. در دوران گذشته فلز مورد نظرشان را تا حد لازم گداخته می کردند و بعد با یک انبر آن را بر روی سندان نگه می داشتند و چکش کاری می کردند تا شکل مورد نظر را پیدا کند. گاهی فلز گداخته را با چکش کاری در داخل یک قالب شکل می دادند و فلز گداخته شکل قالب را به خود می گرفت. آهنگری (متالورژی). آهنگری ( به انگلیسی: Forging ) شکل دادن به فلز با استفاده از نیروهای فشاری محلی است. این ضربات معمولاً توسط یک چکش آهنگری یا قالب اعمال می شود. آهنگری یکی از کهن ترین روش های فرم دهی فلزات می باشد که در دوران گذشته فلز مورد نظرشان را تا حد لازم گداخته و سرخ می کردند و بعد با یک انبر آن را بر روی سندان نگه می داشتند و چکش کاری می کردند تا شکل مورد نظر را پیدا کند و گاهی فلز گداخته را با چکش کاری در داخل یک قالب شکل می دادند و فلز گداخته شکل قالب را به خود می گرفت. آهنگری اغلب طبق درجه حرارت طبقه بندی می شود که عبارتند از: • آهنگری سرد یا Cold Forging ( یک نوع کار سرد ) • آهنگری گرم یا Warm Forging • آهنگری داغ یا Hot Forging ( یک نوع کار گرم ) برای دو نوع دوم، فلز به طور معمول در کوره آهنگری داغ می شود. قطعات آهنگری می توانند وزن کمتر از یک کیلوگرم تا صدها تن داشته باشند. محصولات سنتی ساخته شده از این فرایند عبارت بودند از وسایل آشپزخانه، سخت افزار، ابزار دستی، سلاح های لبه دار، سنج و جواهرات. از زمان انقلاب صنعتی، قطعات آهنگری شده در مکانیسم ها و ماشین آلات به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند هر جا که یک جزء نیاز به استحکام بالا داشته باشد. چنین آهنگری ها معمولاً نیاز به پرداخت بیشتر ( مانند ماشین کاری ) برای رسیدن به یک قطعه نهایی دارد. امروزه آهنگری یکی از صنایع عمده جهان است. آهنگری می تواند قطعه ای را تولید کند که قوی تر از بخش ریخته گری و ماشین کاری است. همان طور که فلز در طی فرایند آهنگری شکل می گیرد، بافت دانه داخلی آن تغییر شکل می دهد تا شکل کلی قطعه را به دست آورد. در نتیجه، تغییر شکل بافت در سراسر قطعه پیوسته است، و باعث ایجاد یک قطعه با ویژگی های بهبود یافته است. علاوه بر این، آهنگری می تواند در مقایسه با ریخته گری یا ساخت هزینه های پایین تر را هدف قرار دهد. با توجه به تمام هزینه هایی که در چرخه عمر محصول از زمان تهیه تا زمان تدارک برای بازسازی و در نظر گرفتن هزینه های ضایعات، خرابی و مسائل مربوط به کیفیت بیشتر، مزایای طولانی مدت آهنگری می تواند صرفه جویی در هزینه های کوتاه مدت که ممکن است ریخته گری یا ساخت ارائه دهند را جبران کند. بعضی از فلزات ممکن است سرد آهنگری شده باشند، اما آهن و فولاد تقریباً همیشه داغ آهنگری می شوند. آهنگری داغ از کار - سختی جلوگیری می کند که از طریق آهنگری سرد ایجاد می شود که باعث می شود مشکل انجام عملیات ثانویه ماشین کاری بر روی قطعه افزایش یابد. همچنین، در حالی که کار - سختی در بعضی شرایط ممکن است مطلوب باشد، روش های دیگر سخت شدن قطعه، مانند عملیات حرارتی، عموماً ارزان تر و کنترل شده تر هستند. آلیاژهای متمایل در برابر سخت شدن، مانند اکثر آلومینیوم و تیتانیوم، می توانند با آهنگری حرارت بالا ساخته شوند، و سپس سخت کاری شوند.
معنی کلمه آهنگری در دانشنامه آزاد فارسی
آهنگری. آهنگری (forging) از روش های اصلی شکل دادن فلزات، مشتمل بر چکش کاری۱ یا استفاده از فشار تدریجی. آهنگر فلز گداخته را روی سندان با پتک به شکل مورد نظر در می آورد. محل این عمل نیز کارگاه آهنگری نام دارد. آهنگری سقوطی۲ معادل مکانیکی آهنگری است. در آهنگری مکانیکی، فلز با ضربه های پتک یا کوبه ای که از ارتفاع معین سقوط می کند شکل می گیرد. معمولاً فشار بخار یا هوا نیز شتاب کوبه یا پتک را بیشتر می کند. پرس های آهنگری هیدرولیکی با فشار تدریجی فلز را شکل می دهند.
جملاتی از کاربرد کلمه آهنگری
سایپا مالک صددرصدی شرکت مگاموتور است که سازندهٔ موتور، گیربکس و اکسل خودروهای سایپا، زامیاد و پارسخودرو میباشد؛ بهعلاوه مگاموتور خود مالک صددرصدی شرکت مالیبل سایپا است که تولیدکنندهٔ قطعات اصلی ریختهگری و آهنگری اکسل، گیربکس و موتورهای سایپا، پارسخودرو و زامیاد است.
آهنگری میله فرایندی است که در آن نوار گرد یا تخت ضخامت آن کاهش مییابد و طول آن افزایش مییابد. آهنگری میله با استفاده از دو غلتک استوانه ای یا نیمه استوانه ای انجام میشود که هر یک شامل یک یا چند شیار شکل میباشد. یک نوار گرم به غلتکها وارد میشود و هنگامی که در نقطه ای قرار میگیرد، رولها چرخانده میشوند و نوار به صورت پیشرونده شکل میگیرد همانطور که از طریق دستگاه رول میشود. قطعه سپس به مجموعه بعدی از شیارها منتقل میشود یا چرخانده میشود و به شیارهای مشابه دوباره وارد میشود. این تا زمانی که شکل مورد نظر و اندازه مورد نظر به دست میآید ادامه یابد. مزیت این فرایند این است که هیچ فلاشی وجود ندارد و ساختار دانه مطلوب را در قطعه تولید میکند.
تحمل ابعاد قطعات فولادی تولید شده با استفاده از روش آهنگری قالب بسته در جدول زیر نشان داده شده است. ابعاد درون صفحه جداکننده تحت تأثیر بسته شدن قالبها قرار دارند و به همین دلیل وابسته به سایش و ضخامت فلش نهایی میباشند. ابعادی که بهطور کامل در یک بخش قالب تک یا نیمه میتوانند در سطح قابل توجهی از دقت نگهداری شوند.
سید بوده ازین قوم. استاد باحفص حداد است باحفص بباورد شد نزدیک وی ویرا شاگردی میکرد، و عبداللّه مهدی آهنگر بود، و سبب توبت و دست از کار باز داشتن وی آن بود: که آهنگری میکرد، وقتی آهن در آتش نهاده بود، نا بینائی بر در دکان بگذشت میخواند: المک یومئذن الحق للرحمن، الایه عبداللّه آن بشنید، آن آهن که در دست داشت از دست وی بیفتاد خویشتن دست برد در آهن تافته و برداشت. شاگردا: چه شدی؟ بنگریست آهن در دست خود دید گفت: چون رستم برخاست و برفت و دکان بگذاشت.
آهنگری روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان ممسنی در استان فارس ایران است.
بدو گفت مردان گر آهنگری سپهبد شود بر چنین لشکری
هنرهای خوشنویسی، طراحی، نجاری، زرگری، گلیمبافی، جوالبافی، نمدبافی، گلدوزی، گرافکوکی، آهنگری و… از کارهای هنری این مردم است. خمکدوزی، عرقچین دوزی و زرگری المیتو معروف بوده، ظرافت و زیبایی ویژهای دارد. عبدالاحد نظری از خوشنویسان بنام و نادرشاه کوهزاد از طراحان بنامی است که طرحهایش در پاکستان، آمریکا، افغانستان و… در کتابهای مختلف به چاپ رسیدهاست.
شیخ الاسلام گفت: کی با محمد آهنگر بود سید از شاگردان باحفص، از کویان نشاپور، بباحفص آمد با حفص ویرا گفت، که آهنگری میکن و فرا درویشان میده و ازان هیچ مخور و خود را سوال میکن و میخور. بکچند چنان میکرد، مردمان زبان فراوی کردند گفتند: که آن حرص وی نگرید، که کار میکند و سوال میکند بجای آوردند، کی حال وی چونست، ویرا قبول بخاست دست برو کشادند باحسان. باحفص گفت: چون بجای آوردند آن حال، گفت: هنوز سوال مکن، که سوال بر تو حرام شد، از آنکه میکنی میخورد میده.
قدمت صنعت در استان قم به سال ۱۶۰ هـ.ق. بازمیگردد. از سال ۱۳۲۸ خورشیدی به بعد صنایع دستی و سنتی در استان رواج بیشتری گرفت و کارگاههای مختلف گیوه چینی، آینه سازی، نمدمالی، تولید کفش، مبلسازی، تولید بخاری، آهنگری، حلوایی، صابون سازی، متقالبافی و سوهانپزی راهاندازی شد. یکی از مهمترین صنایع دستی که با اسم قم پیوند خورده سوهان قم میباشد که مبدأ پیدایش اولیهٔ آن در هندوستان بوده و سپس در زمان ناصرالدین شاه وارد قم شدهاست.
وزگرن پتک عمودگاوسر کاوهوش هر تن کند آهنگری
از این روش برای بررسی محصولات مختلفی از جمله محصولات ریختهگری،آهنگری (متالورژی)،جوشکاری و ... استفاده می شود . هم چنین این روش در صنایع مختلفی از جمله خوردوسازی،هوافضا و ... کاربرد دارد.
به صورت تئوری، آهنگری سقوطی قالب باز همان نوع آهنگری است که توسط آهنگران قدیمی انجام میشد، اما اکنون از تجهیزات مکانیکی عظیم برای وارد کردن ضربات مکرر استفاده میشود. فلز ابتدا با استفاده از کوره آتش یا گرمایش القایی الکتریکی تا دمای مناسب گرم میشود. سپس ضربه توسط نوعی چکش مکانیکی وارد میشود. سادهترین چکش صنعتی، چکش سقوطی گرانشی است که در آن یک کوبه در حال سقوط آزاد به قطعه کار برخورد میکند و انرژی ضربه با تنظیم ارتفاع سقوط تنظیم میشود.
آتشی از این سخن در دل ابوحفص پدید آمد و چندان قوت کرد که بو حفص به دست جهود توبه کرد و همان آهنگری میکرد و واقعه خود نهان میداشت و هر روز یک دینار کسب میکرد و شب به درویشان دادی و در کلیددان بیوه زنان انداختی - چنانکه ندانستندی - و نماز خفتن دریوزه کردی و روزه بدان گشادی. وقت بودی که در حوضی که تره شستندی بقایای آن برچیدی و نان خورش ساختی مدتی بدین روزگار گذاشتی یک روز نابینائی در بازا ر میگذشت. این آیت میخواند: اعوذ بالله من الشیطان الرجیم * بسم الله الرحمن الرحیم * و بدالهم من الله ما لم یکونوا یحتسبون* دلش بدین آیت مشغول شد و چیزی بر وی در آمد و بیخود گذشت. به جای انبر، دست در کوره کرد و آهن تفسیده بیرون کرد و بر سندان نهاد. شاگردان پتک بزدند، نگاه کردند، آهن در دست او دیدند - که میگردانید. گفتند: ای استاد! این چه حال است؟
چو آهنگری را شوم زیردست مرا بر سر خاک باید نشست
پدرت از سپاهان بد آهنگری نه زیبا بزرگی نه والاسری
که کرد اول آهنگری؟ چون نبودهاست از اول نه انبر نه خایسک و سندان
با دم سرد و هوای گرم کی گردد بدن بید و آتش نیک ناید صنعت آهنگری
صنعت این بخش در تولید ماشین آلات، تجهیزات نفت و گاز، موتورهای موشکی، عنصرهای پل فلزی، سازو برگهای پرس آهنگری و معدن، ساز و برگهای الکترونیکی، هواپیماهای مسافربری ایرباس اختصاص دارد.
گویند شافعی و محمّدبن الحسن رَضِیَ اللّهُ عَنْهُما در مسجد حرام بودند، مردی درآمد محمّدبن الحسن گفت چنین دانم که او درودگرست شافعی گفت که من چنین دانم که او آهنگرست او را ازین معنی پرسیدند گفت پیش ازین آهنگری کردمی اکنون درودگری کنم.
قالبهای آهنگری معمولاً از فولاد آلیاژ بالا یا فولاد ابزار ساخته شده است. قالبها باید مقاوم در برابر ضربه، مقاوم در برابر سایش داشته باشند، همچنین مقاومت در دمای بالا و توانایی مقاومت در برابر چرخههای گرم و سرد شدن سریع را دارا باشند. به منظور تولید بهتر و ارزانتر، استانداردهای زیر حفظ میشوند: