باقلا
معنی کلمه باقلا در فرهنگ معین
معنی کلمه باقلا در فرهنگ عمید
* باقلای مصری: (زیست شناسی ) = ترمس
معنی کلمه باقلا در فرهنگ فارسی
قریه ایست در کرمان شاه
معنی کلمه باقلا در دانشنامه عمومی
ماده ای که از گیاه باقلا به دست می آید، می تواند برای تعیین گروه خونی افراد استفاده شود. [ نیازمند منبع]
این گیاه پیشینهٔ کشت زیادی دارد. در مصر باستان، یونان باستان و روم باستان از این گیاه استفاده می شده است. و در ۲۸۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به چین رسیده است.
باقلا منبع تأمین فیبر مناسبی است. همچنین به دلیل بالا بودن میزان پروتئین، می تواند همراه با برنج ( باقلاپلو ) به یک غذای کامل تبدیل شود. کلسیم و پتاسیم موجود در باقله می تواند از بروز پوکی استخوان جلوگیری نموده و به کنترل فشارخون بالا کمک می کند.
برای باقلا خواصی در رابطه با سنگ کلیه، رماتیسم، مثانه و نقرس ذکر شده است. در عوض باقلا تحریک کنندهٔ اصلی بیماری فاویسم بوده است که به خاطر آن به این بیماری در فرهنگ عامه باقله ای گفته می شود. مصرف آن برای مبتلایان می تواند سبب مرگ بیمار شود. در بسیاری از افراد باقلا پاسخ آزمایش هپاتیت ب را مثبت می کند و باعث اشتباه شدن آزمایش خون می شود و توصیه می شود خانم های باردار به هیچ عنوان مصرف نکنند تا به کودک آسیب وارد نشود.
در عمل، امروزه باقلا خواصّ پزشکی سنّتی خود را از دست داده و فقط مصرف خوراکی دارد. در برخی از نواحی باقلاخیز، مانند گیلان و مازندران، باقلای خام، به تفنّن، تنها یا با برخی «مخلّفاتِ» دیگر ( مثلاً، در گیلان با کته، «اشپل» یا تخم نمک سود ماهی ) خورده می شود. اما خوردن باقلای پخته گرم ( همراه با نمک و گلپر و سرکه ) در کوچه و بازار به ویژه در فصل سرما در همه جا معمول است. به گزارش مارتین لیوی، باقلای پخته «یکی از خوراکی های عمده مستمندان است و در شهرهای مصر بیش تر مردم باقلا و روغن و سرکه را با نان لقمه کرده به عنوان صبحانه می خورند». در ایران، باقلا جزء اصلی چند خوراک، از جمله باقلاپلو، خورشِ باقلا، باقلا قاتق و کوفته باقلا نیز هست. در ادب فارسی، مدح یا ذمی از باقلا سراغ نداریم، ولی بسیاری از شاعران عرب، فارغ از قیل و قال حکما، در وصف و تشبیه باقلا داد سخن داده اند.
معنی کلمه باقلا در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه باقلا در دانشنامه اسلامی
باقلا، گیاهی از تیره پروانه واران، دارای ] خوراکی، به نام علمی ویکیا فابا. فابا (لاتینی، در ایتالیایی، فاوا) خود به معنی باقلاست. همین واژه است که مترجم و شارح صیدنه ابوریحان بیرونی به آن اشاره کرده می گوید که باقلا را «به لغت رومی فافا هم گویند». کلمه باقلا در متنهای عربی به صورت باقِلّی' و باقِلاّء نیز آمده است. این واژه، به گفته ابن بِکلارِش در المُستَعینی فی الطّب، نَبَطی الاصل است. برخی دیگر از نامهای قدیم و جدید آن چنین است: در عربی، فول «إسمه المشهور فی المُدن الفول»؛ «جَرْجَرْ» : «معرّب گرگر... و لیث گوید اهل عراق جرجر را فول گویند»)؛ جُمّی' در گویشهای ایرانی: سَجْزی کالوسک، بُستی کَوِسْک در تلفظ رایج کنونیِ تهران، باقالی در مازندرانیِ کنونی، با کِلِه.کشت باقلا، به دلیل ارزش غذایی دانه هایش، که کمبود غلاّت بویژه گندم را مثلاً در ایام قحط جبران می کند، و نیز تا اندازه ای برای خواصّ درمانی واقعی یا موهوم آن، از روزگاران پیش از تاریخ معمول بوده و اکنون نیز، هر جا که آب و هوا مساعد باشد، از جمله در سراسر خاورمیانه و شمال افریقا، و به مقدار نسبتاً زیاد در ایران، بویژه در نواحی ساحلی دریای خزر و نیز در جنوب و جنوب غربی کشور، کاشته می شود. یونانیان و رومیان باستان و، پیش از ایشان، عبرانیان و مصریانِ روزگار فراعنه باقلا را می شناخته و می کاشته اند. نمونه هایی از باقلا در گورهای قدیم مصریان پیدا شده است ، و در منابع عبرانی قدیم (با نام عبری pol؛ بسنجید با فولِ عربی) اشاراتی به آن رفته است.
انواع باغلا
یکی از قدیمترین توضیحات درباره انواع باقلا ـ مصری و نَبَطی و هندی ـ در مآخذ دوره اسلامی در کتاب دوّم قانون ابن سینا آمده است؛ ولی تفاوتهایی که او برای این گونه ها ذکر کرده فقط راجع به طبع و برخی از قوای آنهاست. قاسم ابونصری هروی (قرن دهم)، هرچند کشت باقلا را در خطّه هرات در ارشاد الزراعه شرح می دهد، درباره انواع آن فقط دوگونه «رسمی و میرزایی مشهور به بغدادی» را بدون توضیح نام می برد. امروزه در ایران دو گونه عمده باقلا کاشته می شود: یکی باقلای معمولی، که بسیار رایجتر است، به نام مطلقِ «باقلا» (یا گاهی با صفت «مازندرانی»)، که خام هم خورده می شود و بیماری «فاویسم» ناشی از خوردن خام آن است؛ دیگری گونه ای لوبیا مانند، معروف به «پاچِ باقْلا» (اصطلاح گیلکی)، دارای دانه های ریزتر و لطیفتر، که خام خورده نمی شود و مصرف عمده آن در خوراک محلی مشهور گیلانی «باقْلا قاتُق» است.
قدیمترین اشاره در دوره اسلامی به فواید باقلا
ظاهراً قدیمترین اشاره در دوره اسلامی به فواید باقلا منسوب به امام جعفرصادق علیه السّلام است که احمدبن محمد برقی، متوفی ۲۷۴ یا ۲۸۰، از آن حضرت چنین روایت کرده است : «خوردن باقلا ساق را پُر مغز و دِماغ را زیاد و تولید خونِ تازه می کند. باقلا را با پوست بخورید که معده را ] می کند».
خواص باقلا
...
معنی کلمه باقلا در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه باقلا
"قریه استرک ، برزخ ییلاق وگرمسیری است.رعیت آنجا در امر زراعت از همه دهات کاشان بهتر و با نظم و نسق ترند. پاکیزه زراعت می کنند. حاصل آنجا از شتوی ، گندم و جو وباقلاست. صیفی کاری ، اغلب جوزق کاری است که خیلی خوب به عمل می آورند . چون اراضی آنجا متصل به جوشقان است در جوزق کاری بسیار اهتمام دارند . باغات به قدر کفاف دارند.
آشپزی مصری مملو از حبوبات، سبزیجات و میوههایی است که از دلتای رود نیل بدست میآید. غذاهایی چون برگ مو، شاورما، کباب و کوفته در آشپزی مصری و مناطق شرقی مدیترانه، اشتراک و تشابههای بسیاری با یکدیگر دارند. فول مدمس، باقلای کوبیده، کوشاری، عدس و پاستا و مولوخیا چند نمونه از غذاهای رایج مصری است.
نقل است که مدت چهل سال او را بریان آرزو میکرد و بهاء آن او را به دست نیامده بود، و گویند سالها بود تا دلش باقلا میخواست و نخورده بود.
لَتَرْکَبُنَّ طَبَقاً عَنْ طَبَقٍ قرأ ابن کثیر و حمزة و الکسائی «لترکبنّ» بفتح الباء یعنی: «لترکبنّ» یا محمد سماء فوق سماء و ذاک لیلة اسری به و «عن» بمعنی بعد، ای «طبقا» بعد «طبق» من اطباق السّماء. و یجوز ان یکون درجة بعد درجة و رتبة بعد رتبة فی القربة من اللَّه و الرّفعة. و قیل: یعنی السّماء یوم القیامة یتغیّر لونا بعد لون فتصیر تارة کالدّهان و تارة کالمهل و تنشقّ و تنفطر بالغمام و مطویة بیمین اللَّه و قرأ الآخرون: «لَتَرْکَبُنَّ» بضمّ الباء یعنی: بنی آدم یقول: لتحوّلون حالا بعد حال نطفة، ثمّ مضغة، ثمّ عظما، ثمّ خلقا آخر طفلا، ثمّ صبیّا، ثمّ یافعا، ثمّ شابّا، ثمّ کهلا، ثمّ شیخا، مریضا و صحیحا، مسرورا و حزینا، ظاعنا و مقیما، حیّا و میّتا. قالت الحکماء: یشتمل الانسان من کونه نطفة الی ان یهرم و یموت علی سبعة و ثلاثین حالا و سبعة و ثلاثین اسما: نطفة، ثمّ علقة، ثمّ مضغة، ثمّ عظما، ثمّ خلقا آخر، ثمّ جنینا، ثمّ ولیدا، ثمّ رضیعا ثمّ فطیما، ثمّ یافعا، ثمّ ناشئا، ثمّ مترعرعا، ثمّ خرّورا، ثمّ مراهقا، ثمّ محتلما، ثمّ بالغا، ثمّ امرد. ثمّ طارا، ثمّ باقلا، ثمّ مسیطرا، ثمّ مطرخمّا، ثمّ مختطا، ثمّ صملا، ثمّ ملتحیا، ثمّ مستویا، ثمّ مصدعا، ثمّ مجتمعا.
وز ملایک نعرها برخاست کاینک در زمین شاه بند باقلانی بست چون بند قبا
عضنی الکلب ثم عضة کلب سوف اداوی به باقلای صفاهان
۱-اوزگ اوزگ (گل یا پوچ) ۲-آله چمیلک ۳-باقلانده باقلانده (عمو زنجیرباف) ۴-نوروزا گز گز ۵-قوده قوده (آفتاب کن آفتاب کن) ۶-پاچوبه سواری ۷- دویدن با کیسه گونی ۸- چلیگ تیاق ۹- هفت سنگ ۱۰- یک قول دو قول ۱۱- اوشتک سواری (تاب بازی) ۱۲-طناب کشی ۱۳-وری (تخم مرغ جنگی) ۱۴-تک بازی (تشله بازی) ۱۵- ترنا بازی (پادشاه وزیر) ۱۶-چوب بازی سیستانی که شامل دوچوبه؛سه چاپی ورقص شمشیر و..می باشد که توسط موسسه فرهنگی و هنری بنیادنیمروز درحال احیا وگسترش می باشد ۱۷-کبدی محلی
«سالاد ارمنی، سالاد ایروان، سالاد فصل، سالاد گیومری، سالاد بادنجان، سالاد لوبیای سبز و گردو، سالاد سیب زمینی، سالاد خیار و گوجه فرنگی، سالاد لوبیا قرمز، سالاد باقلای سبز، انواع سالاد سبزیهای صحرائی، سالاد خرفه و غیره.»
انواع غلات و حبوبات توسط کشاورزان به دست میآمد در غذاهای ارمنی نقش ایفا کردند. به ویژه گندم، انواع بلغور، باقلا، نخود، عدس، لوبیا و غیره.
ابوبکر محمد بن طیب بن محمد باقلانی اشعری بصری از دانشمندان مسلمان اشعری در علم کلام و نحو سده چهارم هجری قمری در فارس زاده شد و در ۶۵ سالگی در مدینه درگذشت.
رنگ روی تو باقلام تصور ما را خانه دل ز خیال تو مصور دارد
دامنه میزبانی این انگل در بین گیاهان دو لپه وسیع بوده که در این خصوص میتوان به گیاهانی چون آفتابگردان، گلرنگ، بادمجان، گوجه فرنگی، توتون، عدس، باقلا، نخود، کلزا، هویج و برخی درختان میوه همچون بادام، زردآلو و غیره اشاره نمود.
بخش عمده ای از مناطق کشاورزی این استان هم به کشت غلات(گندم، برنج، جو، عدس، نخود و لوبیا) و کشت محصولات صیفی–جالیزی (گوجهفرنگی، سیبزمینی، کدو، بادمجان، سیر، پیاز، فلفل، خیار، لوبیا سبز، باقلا، کرفس و سبزی) و (هندوانه، طالبی، کدو تنبل و خربزه) اختصاص دارد. از دیگر محصولات این استان میتوان به پنبه، گوشت، دانههای روغنی، زعفران، زیتون، ذرت، جارو و گلرنگ اشاره کرد.
توسک است در پارسی باقلا قدید است و انسان و خشکیده کاک
کرده باقلام بسط ظلم ولیکن دست همه بهر قبض همچو بنان بود
ای گشته باسیاف و باقلام یگانه کس چون تو با سیاف و باقلام نباشد
اتا نی وهاج الشوق لی نحو بابه مثال باقلام الجواد موقع