آزادی اطلاعات {freedom of information, FOI} [رایانه و فنّاوری اطلاعات، علوم کتابداری و اطلاع رسانی] حق دسترسی عموم به اطلاعات رسمی
معنی کلمه آزادی اطلاعات در ویکی واژه
حق دسترسی عموم به اطلاعات رسمی.
جملاتی از کاربرد کلمه آزادی اطلاعات
دسترسی عمومی به اطلاعات دولتی، از جمله از طریق قانونگذاری برای دسترسی آزاد به اطلاعات، و قوانین رسمی آزادی اطلاعات، بهطور گستردهای جزء اساسی مهم دموکراسی و یکپارچگی در حکومتها در نظر گرفته میشود.
رجوع شود به: آزادی اطلاعات، حق شفافیت رسانهها به اطلاعات.
بحث اخلاقی از دیرباز مفهوم مالکیت را در بر می گرفت. این مفهوم درگیری های زیادی را در دنیای اخلاق سایبری ایجاد کرده است. یکی از فلسفه های اینترنت حول محور آزادی اطلاعات است. اختلاف بر سر مالکیت زمانی رخ می دهد که مالکیت اطلاعات مورد تعرض قرار گرفته یا نامشخص باشد.[10]
در قوانین اساسی سوئد، در فهرست حقوق و آزادیها، نخست شش آزادی در ارتباط با آزادی اندیشه میآید: آزادی بیان، آزادی اطلاعات، آزادی اجتماعات، آزادی تظاهرات، آزادی سازمان و آزادی مذهب. در این میان تنها آزادی مذهب بدون قید و شرط است درحالیکه آزادیهای دیگر را قوانین جاری محدود میکنند. همچنین محدودیتهای مشابهی در مورد آزادیهای مادی اعمال میشود.
آزادی فکری به معنای حق آزادی اندیشه و بیان آزادانه اندیشه، بدون محدودیت است. آزادی فکری که به عنوان یکی از اجزای جدایی ناپذیر جامعه دموکراتیک در نظر گرفته میشود، از حق شهروندی فرد در دسترسی، کاوش، بررسی و بیان عقیدههای و اطلاعات به عنوان پایهای به صورت مستقل محافظت میکند. آزادی فکری بستر آزادی بیان، گفتار و مطبوعات را شامل میشود و مربوط به آزادی اطلاعات و حق حریم خصوصی میباشد.
فعالیتهای امکیاولترا تا سال ۱۹۷۳ ادامه یافت تا زمانی که ریچارد هلمز، رئیس سیا، از ترس اینکه در معرض دید عموم قرار گیرد، دستور پایان دادن به پروژه و نابودی تمامی پروندهها را داد. اما، یک خطای اداری بسیاری از اسناد را به دفتر اشتباه فرستاده بود، بنابراین زمانی که کارکنان سیا در حال تخریب پروندهها بودند، برخی از آنها باقی ماندند. آنها بعداً تحت درخواست قانون آزادی اطلاعات توسط روزنامهنگار تحقیقی جان مارکس آزاد شدند. بسیاری از مردم آمریکا وقتی از آزمایشها مطلع شدند خشمگین شدند و تحقیقها کنگرهای متعددی از جمله کمیته کلیسا و کمیسیون راکفلر انجام شد.
ماده ۱۶ قانون اساسی سوئیس، آزادی بیان و آزادی اطلاعات را برای همه شهروندان تضمین میکند.
در پرو آزادی بیان با بند ۲ ماده ۴ قانون اساسی تضمین شده است که میگوید «به آزادی اطلاعات، عقاید، بیان، نظر و انتشارات، چه شفاهی، چه کتبی یا از طریق هر وسیله ارتباط اجتماعی آزاد است.»
مفهوم آزادی اطلاعاتی در مخالفت با برخوردهای حکومتی در سانسور، کنترل فعالیتهای مردم و تحت نظرگیری اینترنت به وجود آمد. وبسایتها در کشورهایی که معمولاً آزادی ابراز عقیده نیز موجود نیست سانسور میشوند. در این مواقع برخی وبسایتها هاست خود را بهطور مرتب جابهجا میکنند.
آزادی اطلاعات همچنین به حمایت از حق آزادی بیان در رابطه با اینترنت و فناوری اطلاعات اشاره دارد. آزادی اطلاعات همچنین ممکن است مربوط به سانسور در زمینه فناوری اطلاعات و امکان دسترسی به محتوای وب، بدون سانسور یا محدودیت باشد.