ارباب رعیتی
معنی کلمه ارباب رعیتی در دانشنامه عمومی
فئودالیسم در توصیف دورهٔ معینی از تاریخ اروپا از قرن نهم تا سیزدهم میلادی اشاره دارد که در آن قدرت سیاسی میان زمین داران بزرگ تقسیم شده است و هر زمین دار یا ارباب دارای جماعتی رعیت یا دست نشانده است که در ازای خدمات نظامی یا سایر خدمات، حق تملک یا استفاده از زمین را از ارباب بدست می آورند. نظام فئودالی برابر و مشابه با نظام ارباب - رعیتی در ایران و آسیای میانه است.
در بسیاری از کشورها فئودالیسم با اصلاحات ارضی و تقسیم زمین های زراعی بین کشاورزان از میان رفته ولی هنوز هم در بعضی از کشورهای جهان سوم قدرت واقعی در دست فئودال ها و زمین داران بزرگ است. در گذشته فئودالیسم در ایران بیشتر با نام حکومت عشیره ای ایلی ملوک الطوایفی یا خان خانی معروف شده بود و تا سال های نه چندان دور تا دهه چهل شمسی ادامه داشته تا وقتی که ایل و خان ها را خلع سلاح کرده. بعلاوه و در تقسیمات ارضی انها را بی قدرت کرده و برای اولین بار اصلاحات ارضی از اذربایجان غربی شکل گرفت.
یکی از مهم ترین ویژگی های قرون وسطی، فئودالیسم به عنوان ساختار اقتصادی و سیاسی این دوره بود.
نظام فئودالی طرح ریزی نشده بود بلکه به عنوان پیامد آشفتگی اجتماعی سقوط امپراتوری روم غربی، رشد و نمو پیدا کرد و گسترش یافت. نظام فئودالی نظم تازه ای برقرار کرد و زنجیرهٔ فرمانروایی به وجود آورد که جایگزین زنجیره ای شد که از امپراتور و سنا تا ایالات، شهرها و شهرک ها تداوم داشت.
اصطلاح نظام ارباب - رعیتی معنای آمریت اربابی یک فئودال بر کشاورزی ( رعیت ) که بر روی ملک او به کشت و کار مشغول است، را دارد. در نظام ارباب - رعیتی که با زور بر رعیت تحمیل می شود او می بایست برخی از درخواستهای اربابش را به شکل کالایی، نقدی یا خدماتی انجام دهد. این عامل وادار کننده ممکن است نیروی نظامی فئودال یا سنتی باشد که از حمایت نوعی رویهٔ قضایی برخوردار است.
معنی کلمه ارباب رعیتی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه ارباب رعیتی
اگرچه چندین پادشاه به رعایای وفادار خود که شوالیه شدند زمین پاداش دادند، شرایط اقتصادی در نروژ درکل مناسب شکلگیری نظام ارباب رعیتی نبود. کشاورزان مالک زمین بخش اصلی کشاورزی نروژ را در اختیار داشتند - و همچنان دارند - اما تا قرن نوزدهم دیگر زمین تازهای برای کشاورزی باقی نمانده بود. بسیاری از خانوادهها به عنوان کشاورزان مستأجر گرفتار فقر شدند و همین انگیزهی اصلی برای مهاجرت گسترده به آمریکای شمالی شد. نروژ، پس از ایرلند، بیشترین درصد جمعیت خود را در این مهاجرت از دست داد.
۱۹ دی ۱۳۴۰ برابر با ۹ ژانویه ۱۹۶۲ کابینهٔ امینی، فرمان محمدرضا شاه پهلوی را برای برچیدن نظام ارباب رعیتی در ایران به تصویب رسانید. امینی نزد خمینی در قم میرود تا روحانیون را در مورد این اصلاحات متقاعد سازد. خمینی کارنامهٔ نخستوزیری امینی را به باد انتقاد میگیرد که سیاست امینی در کشورداری سراسر اشتباه است آموزش در دبستانها و دبیرستانها کاملاً اشتباه است و تنها کافر تولید میکند. پس از اظهارات خمینی، محمدرضا شاه پهلوی میگوید «اکنون شما ماسک چهرهتان را برداشتهاید. این مرتجعین سیاه بدتر از انقلابیون سرخ هستند».