آرایش الکترونی {electron configuration} [شیمی] توزیع الکترون ها بین اوربیتال های اتمی یک عنصر
معنی کلمه آرایش الکترونی در دانشنامه عمومی
آرایش الکترونی. آرایش الکترونی ( به انگلیسی: Electron configuration ) نحوه چینش الکترون ها در اوربیتال ها اطراف هسته اتم را نشان می دهد؛ و شیوه پر شدن زیر لایه ها به ترتیب زیر است: 1s - 2s - 2p - 3s - 3p - 4s - 3d - 4p - 5s - 4d - 5p - 6s - 4f - 5d - 6p - 7s - 5f - 6d - 7p - 8s در s حداکثر ۲ الکترون در p حداکثر ۶ الکترون در d حداکثر ۱۰ و در f حداکثر ۱۴ الکترون قرار می گیرد. به طور مثال آرایش الکترونی گالیوم که ۳۱ الکترون دارد به صورت زیر نوشته می شود: ۱s۲۲s۲۲p۶۳s۲۳p۶۴s۲۳d۱۰۴p۱ که البته به صورت مرتب شده و به شکل زیر نوشته می شود: ۱s۲۲s۲۲p۶۳s۲۳p۶۳d۱۰۴s۲۴p۱ نکته مهم: در آرایش الکترونی اتم خنثی هرگز زیرلایه d4 یا d9 نداریم دراین حالت باید از زیر لایه s کناری ۱ الکترون کم کرده وبه زیر لایه d می دهیم بر فرض مثال آرایش الکترونی عنصر مس ۲۹ بدینگونه می باشد: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d9 همان طور که می بینید بر اساس قاعده آفبا باید ان را مرتب کنیم: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d9 4s2 براساس نکته بالا ما باید از زیر لایه sیک الکترون به d بدهیم و تمام که می شود: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s1. اصل آفبا ( به آلمانی: Aufbau ) ، به معنی ساختن یکی از اصول آرایش الکترونی است که می گوید: ترتیب عناصر پرشدن لایهٔ الکترونی به صورت ۲ ( ۸ ( ۸ ( ۲ ( است و اگر الکترون باقی ماند آن را به لایهٔ سوم یعنی:۲ ( ۸+۸ ( ۸ ( ۲ ( پر می کنیم. ( لایهٔ سوم را تا سقف ۱۸ الکترون می توان پر کرد ) این اصل برای ۱۸ عنصر اول به خوبی صدق می کند. اما اصل مادلونگ که در سال ۱۹۳۶ و توسط آروین مادلونگ ارائه شد به خوبی تا ۱۰۰ عنصر اول صدق می کند • Orbitals are filled in the order of increasing n+l; • Where two orbitals have the same value of n+l, they are filled in order of increasing n. از طریق این اصل ترتیب پرشدن اوربیتال ها بدین گونه است:
معنی کلمه آرایش الکترونی در ویکی واژه
آرایشالکترونی (شیمی): شیوه قرار گرفتن الکترونها در اطراف هسته اتم. حوزه: [شیمی]: توزیع الکترونها بین اوربیتالهای اتمی یک عنصر.
جملاتی از کاربرد کلمه آرایش الکترونی
تا کنون ۹ ایزوتوپ برای هلیوم پیدا شده است که از میان آنها هلیوم-۳ و هلیوم-۴ تنها ایزوتوپهای پایدار آناند. در هواکرهٔ زمین در برابر هر یک اتم هلیوم-۳، یک میلیون هلیوم-۴ وجود دارد. برخلاف بیشتر عنصرها، فراوانی ایزوتوپهای هلیوم بسته به منبع تولید و فرایند پدیداری شان بسیار متفاوت است. فراوانترین ایزوتوپ آن، هلیوم-۴ در زمین از راه واپاشی آلفای عنصرهای پرتوزای سنگین تر تولید میشود. پرتوهای آلفای تابیده شده همگی هستههای یونیزه شدهٔ هلیوم-۴اند. هلیوم-۴ به طرز غیرمعمولی هستهٔ پایداری دارد چون ذرههای هستهای آن از آرایش الکترونی پایداری برخوردارند. این ایزوتوپها در جریان هستهزایی مهبانگ به فراوانی تولید شدند.
اکتینیم، مقدار خیلی کمی کوریوم، نپتونیم در ماه و مقادیر فوقالعاده کمی پلوتونیم در معدن اورانیوم یافت میشود) در طبیعت یافت میشوند. از عنصر چهارم این سری به بعد که عنصرهای ترانس اورانیوم نام دارند، در طبیعت یافت نمیشوند و همگی رادیواکتیو هستند. در این عنصرها ساختارهسته نسبت به آرایش الکترونی از اهمیت کاربردی بیشتری برخوردار است. همه اکتینیدها هسته ناپایداری دارند، به این علت که ازجمله عنصرهای پرتوزا بهشمار میآیند. شاید مشهورترین اکتینید، اورانیوم باشد که از فروپاشی هسته آن انرژی لازم برای تولید برق در نیروگاهها، زیر دریاییها و ناوهای هواپیمابر فراهم میشود.