حصبه
معنی کلمه حصبه در لغت نامه دهخدا

حصبه

معنی کلمه حصبه در لغت نامه دهخدا

( حصبة ) حصبة. [ ح َ ص ِ ب َ ] ( ع ص ، اِ ) باد سخت که سنگ ریزه دارد. || ارض حصبة؛ زمین سنگ ناک.
حصبة. [ ح َ ص َ ب َ ] ( ع اِ ) از اعلام مردان عرب است.
حصبة. [ ح َ ص َ ب َ ] ( ع اِ ) سنگریزه ، و یکی از آن ، و این نادر است.
حصبة. [ ح َ / ح ُ ب َ / ح َ ص َ ب َ ] ( ع اِ ) سرخجه. ( مهذب الاسماء ). دانه های سرخ و باریک و سوزنده که بر بدن پدید آید. ( غیاث ). سرخژه. ( السامی فی الاسامی ). سرخچه. ( زمخشری ). هسبت. ( زمخشری ). بضم ها و فتح باء، سرخچه. ( خلاص نطنزی ). بفتح حاء و باء، جوشهای سرخ پراکنده باشد چون دانه گاورس و در ابتداء چون کیک گزیدگی نماید. بعلت سرخجه. ( مهذب الاسماء ). حَصبة و حَصِبة؛ سرخجه. ( منتهی الارب ). تهانوی میگوید: بفتح حاء مهمله و سکون صاد مهمله در لغت بیماریست که بر اندام انسان برآید با تب و حصب بفتح صاد مصدر آن است. چنانچه در صراح گفته ، اطباء گویند: حصبه ، دانه هایی باشد سرخ رنگ مانند دانه جاورس.در آغاز ظهور بر بدن آدمی ، مانند جای گزیدن کیک بروز کند. سپس دانه دانه شود، لیکن چرک نکند، بلکه مانندخشکریشه باشد و سبب آن صفراء حار رقیق. و بیشتر اوقات مانند این صفراء از غلیان و گرمی خون و سوزش آن حاصل شود. و بهمین جهت است که میگویند حصبه آبله ای است صفراوی. و آبله حصبه ی است دموی. و حصبه مضاعف حصبه ای را نامند که در اندرون هر دانه ای دانه دیگری تولید شود. و همچنان است آبله مضاعف. و حصبه مضاعف خالی از خطر نباشد چه دلالت بر این کند که ماده نیرومند و بسیار است و حصبه مختلط حصبه را نامند که از حصبه مضاعف و غیر مضاعف تولید شده باشد. چنانچه در آقرائی بیان کرده است. ( کشاف اصطلاحات الفنون ). و داود ضریر انطاکی گوید: حصبة؛ فضلات مایبقی من دم الطمث تتأخر عن الجدری غالباً فی ضعاف الامزجة، لعدم نهوض القوی بدفع الکل دفعة و جمیع ماتقدم فی الجدری آت هنا، ککونها فتالة اذ اظهرت سوداء او زرقاء او اختفت بعدالظهور و عدم ظهورها اذا تقدم شرب لبن الاتان الی غیرذلک - انتهی. بنابراین در اصطلاح اطبا مرض سرخجه را گویند که عارض اطفال گردد. شرح و تفصیل این مرض را یونانیان در کتب خود ذکر نکرده بودند و کتب جالینوس که اکمل و اجمع کتب آنان است ، از تفصیل سبب و علاج این بیماری و بیماری جدری خالی است و محمدبن زکریای رازی نخستین کسی است از اطبا که در این دو مرض بطریق علمی تحقیق کرده است. ولیکن در تداول عوام امروز حصبه مرض دیگری است که اروپائیان تیفوئید گویند و این برخلاف اصطلاح اطبای قدیم است. بهرحال اطلاق حصبه بر این مرض اصطلاحی عامیانه است و قدما این گونه امراض را بطور کلی در حمیات وبائیه ذکر میکردند. در کتاب شرح اسباب پس از ذکر سبب این دو مرض گوید: و هذه الفائدة من نتایج افکار الرازی فانه اول من ذکر السبب الفاعلی لهذا المرض و انه لم لایفلت منه احد. و جالینوس و ان کان قد ذکره فی عدة مواضع من کتبه لکنه لم یبین له سببا مقنعا و لاعلاجاً کافیا الا انه یمکن ان یکون قد ذکره فی کتبه الذی لم یترجم بالعربی. آهة. شرک :

معنی کلمه حصبه در فرهنگ معین

(حَ بِ ) [ ع . حصبة ] (اِ. ) بیماری که در اثر خوردن آب ، سبزی یا میوة آلوده به وجود می آید.

معنی کلمه حصبه در فرهنگ عمید

نوعی بیماری عفونی که از طریق غذای آلوده منتقل می شود و به دستگاه گوارش صدمه می زند، تیفوئید.

معنی کلمه حصبه در فرهنگ فارسی

( اسم ) مرضی است عفونی و ساری که بواسط. تب دایمی و بثور سرخ رنگ در سینه و پشت شکم و غیره و در تشریح بسبب وجود زخمهای دگمه یی شکل در روده تشخیص داده میشود تیفوئید مطبقه .
سنگ ریزه و یکی از آن و این نادر است

معنی کلمه حصبه در دانشنامه عمومی

حَصْبه، تیفوئید یا تب تیفوئید یک بیماری عفونی است که در اثر عفونت باکتری Salmonella enterica سویه تیفی ایجاد می شود. این بیماری واگیردار بوده و از طریق آب و غذای آلوده به مدفوع شخص بیمار گسترش می یابد. علایم بیماری پس از شش تا سی روز از ابتلا بروز کرده و معمولاً با تب بالا، یبوست، درد شکم، ضعف، تهوع خفیف، بی اشتهایی و سردرد ( درد استخوان ) همراه است. در بعضی بیماران لکه های قرمزپوستی و گیجی دیده شده و وقوع اسهال نیز غیر معمول است.
این بیماری مختص انسان ها بوده و در خون و رودهٔ افراد و سپس نقاط دیگر رشد کرده و تکثیر می شود. روش شناسایی این باکتری در بدن بیمار شامل کشت باکتری یا تست دی ان ای باکتری در نمونه های مدفوع، خون و مغز استخوان بیمار است. کشت باکتری دشوار است و بهترین روش شناسایی باکتری، تست مغز استخوان است.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۷، تعداد افراد مبتلا به تب تیفوئید بین ۱۶ تا ۳۳ میلیون نفر می باشد، و سالانه بین ۵۰۰٬۰۰۰ تا ۶۰۰٬۰۰۰ تن از این بیماری تلف می شوند.
در سال ۲۰۱۳ حدود ۱۶۱ هزار مرگ به علت حصبه گزارش شده است و اکثر این افراد نوزادان و کودکان و افراد مسن در جنوب و جنوب شرق آسیا هستند. در آمریکا حدود ۴۰۰نفر به طور سالیانه به این بیماری مبتلا می شوند که ۷۵درصد این افراد طی سفر به مناطق و کشورهای با شیوع بالای این بیماری مبتلا شده اند.
در مجموع تب تیفوئید در کشورهای پیشرفته بسیار نادر است. شیوع آن در آسیای جنوب شرقی، آسیای مرکزی و جنوب آفریقا بیش تر است.
میکروب بیماری تیفوئید از راه دهان وارد دستگاه گوارش شده و از آنجا به سایر نقاط بدن می رسد و نشانه های بیماری را پدیدار می سازد، میکروب باسیل از راه مدفوع به خارج راه می یابد مدفوع و صفرا در دوران استقرار بیماری آلوده می باشند. گاهی در ادرار و استفراغ بیماران نیز باسیل وجود دارد. بیشتر بیماران در دوران نقاهت هم عامل انتشار میکروب به شمار می روند.
• سرایت مستقیم: پرستاران و مراقبان بیماران از راه دست های خود آلوده می گردند. آنهایی که لگن بیمار را برمی دارند یا لباس و ملحفه های وی را عوض می کنند و در معرض آلودگی مستقیم قرار دارند؛ بنابراین اگر کمال نظافت بعد از تماس با مریض رعایت شود آلودگی ناچیز خواهد شد. برخی از پزشکان حصبه را بیماری دست های کثیف نامیده اند.
• سرایت غیرمستقیم: آب - بهترین منبع آلودگی را تشکیل می دهد و این مطلب در آلودگی های لوله های آب یک محله یا یک قنات و آلوده کردن تعداد زیادی از افراد با ثبات می رسد، گذشته از آب، مواد غذایی، شیر و سبزیجات و نرم تنان دریایی ( صدف ها و میگوها و… ) نیز ممکن است توسط آب آلوده گردند.
• پیش از این یخ غیربهداشتی یک عامل انتقال بیماری در ایران به شمار می رفت.
• آلودگی شیر، پنیر تازه توسط آب آلوده یا دست های آلوده دیده شده است.
• سبزیجات، سبزیجاتی را که با کود انسانی می کارند احتمال آلودگی آن زیاد است.
• نرم تنان دریائی و صدف ها و میگو غیره یکی از منابع آلودگی در کشورهای اروپایی به شمار می آیند. صدفهایی که در مسیر پساب و رودخانه های کثیف قرار می گیرند آلوده می شوند.
• مگس هم عامل مهمی در پخش بیماری است.
• در آزمایشگاه ها افرادی که با کشت و مطالعات این میکروب ها سروکار دارند ممکن است تصادفاً آلوده گردند، پزشکان بخش های عفونی هم بدلایل بالا بیشتر در معرض آلودگی می باشند.
• پودر گوشت، تخم مرغ و سایر مواد غذائی هم ممکن است عامل سرایت بیماری باشند.
معنی کلمه حصبه در فرهنگ معین

معنی کلمه حصبه در دانشنامه آزاد فارسی

حصبه (typhoid fever)
(یا: تب تیفویید) بیماری وخیم مسری جهاز هاضمه، که عامل آن باکتری سالمونّلاتیفی است، و معمولاً از طریق شبکه آبرسانی آلوده سرایت می کند. خون ریزی شکم و روده و آسیب دیدن طحال ویژگی بارز حصبه است. درمان نیز با تجویز آنتی بیوتیک است. ده تا چهارده روز پس از نوشیدن آب آلوده علائمی بروز می کند که شامل تب، سردرد، سرفه، یبوست و کهیر است. تزریق واکسن ترکیبی تی ای بی علیه حصبه و بیماری خفیف تر مرتبط با آن معروف به شبه حصبه مصونیت ایجاد می کند. گونه ای از حصبه در اواخر دهه ۱۹۹۰ در تاجیکستان بروز کرد که در برابر همه آنتی بیوتیک های شناخته شده مقاوم بود.

معنی کلمه حصبه در ویکی واژه

tifo
حصبة
بیماری که در اثر خوردن آب، سبزی یا میوة آلوده به وجود می‌آید.

جملاتی از کاربرد کلمه حصبه

این بنا در دورهٔ قاجاریه (سال ۱۳۰۱) توسط فتحعلی‌خان صاحب‌دیوان مرمت شد و چند سال بعد نیز حبیب‌الله‌خان قوام‌الملک دستور تعمیر و ترمیم قسمتی از بنا را صادر کرد. آخرین تولیت، خادم و کلید دار آرامگاه سعدی قبل از تجدید بنای فعلی «کربلایی سید زین العابدین چینی (حسینی نیک)» بودند و ایشان در سال ۱۳۲۱ ه‍.ش بر اثر بیماری حصبه از دنیا رفتند.
آدامز در خانه اش در 28 اکتبر 1818 به علت تب حصبه درگذشت. او در کنار همسرش و در نزدیکی پسرشان جان کوینسی در مقبره ای واقع در اولین ناحیه کلیسای ایالت (که با نام "کلیسای رئیس جمهوران" شناخته می شود) در کوینسی ماساچوست، دفن شد. او 73 ساله بود و دقیقاً 2 هفته تا تولد ۷۴ سالگیش مانده بود. آخرین سخنان او اینگونه بود: " دوستان من، عزیزترین دوستان من، اندوهگین نگردید. من برای رفتن آماده ام. و جان، طولی نخواهد کشید..."
حصبه و اسهال ره‌آورد او هر دلی آزردهٔ یک درد او
چندین بار، تمامی اردوگاه رأس‌العین تحت عنوان محل آزار و شکنجه و همه‌گیری حصبه برچیده شد. به گفتهٔ هنری مورگنتاو سفیر آمریکا تمامی مسیر رأس‌العین حاکی از یک وحشت طولانی از رنج مسافران ارمنی را نشان می‌دهد.
و ما اینجا مثلی بزنیم تا معلوم شود که چنین است که همی‌گوییم: مرض جنس آمد و تب و صداع و زکام و سرسام و حصبه و یرقان نوع، و هر یکی به فصلی از یکدیگر جدا شوند، و از این هر یکی باز جنس شوند، مثلا تب جنس است و حمی یوم و غب و شطر الغب و ربع انواع، و هر یکی به فصلی ذاتی از یکدیگر جدا شوند. چنان که حمی یوم جدا شود از دیگر تب‌ها بدان که درازترین مدت او یک شبانه روز بود و در او تکسر و گرانی و کاهلی و درد نباشد، و تب مطبقه جدا شود از دیگر تب‌ها بدان که چون بگیرد تا چند روز باز نشود، و تب غب جدا شود از دیگر تب‌ها بدان که روزی بیاید و دیگر روز نیاید، و تب شطر الغب جدا شود از دیگر تب‌ها بدان که یک روز سخت‌‌تر آید و درنگش کمتر باشد و یک روز آهسته‌‌تر و درنگش درازتر بود، و تب ربع جدا شود از دیگر تب‌ها بدان که روزی بیاید و دیگر روز نیاید و سوم نیاید و چهارم بیاید، و این هر یکی باز جنس شوند و ایشان را انواع پدید آید. چون طبیب منطق داند و حاذق باشد و بداند که کدام تب است و مادت آن تب چیست، مرکب است یا مفرد، زود به معالجت مشغول شود.
آنه فرانک چندین روز پس از مرگ خواهرش مارگوت فرانک و هفت ماه پس از دستگیریشان، در سن ۱۵ سالگی بر اثر بیماری حصبه در اردوگاه کار اجباری برگن بلزن درگذشت.
کلرزنی دائمی آب در سال ۱۹۰۵ آغاز شد، زمانی که فیلتر شنی آهسته و منبع آب آلوده منجر به شیوع بیماری تب حصبه در لینکلن انگلیس شد.
در ابتدای ۱۷۸۵، او مالک و اداره‌کننده مزرعه راک فورد، مزرعه‌ای ۱۷۷ هکتاری (۰٫۷۲ کیلومتر مربع) در سواحل رودخانه کانستوگا، در یک مایلی (۱٫۶ کیلومتری) جنوب لنکستر، پنسیلوانیا. عمارت آجری جورجیا امروز یا همان مزرعه سابق، به مکان تاریخی برای بازدید عموم مردم تبدیل شده‌است. گمان می‌رود که هَند در ۱۸۰۲ بر اثر حصبه، اسهال خونی یا ذات‌الریه در راک فورد، فوت کرده باشد. مدارک پزشکی شفاف نیستند، اما برخی منابع خبر از آن می‌دهد که هَند بر اثر وبا درگذشته باشد. هیچ مدرکی مبنی بر شیوع وبا در شهرستان لنکستر در ۱۸۰۲، وجود ندارد. هَند در گورستان اسقفی سنت جیمز در لنکستر، همان کلیسایی که در آن به عنوان شماس (درجه پایین‌تر از کشیش در کلیسا) خدمت کرده بود، به خاک سپرده شد.
تب حصبه، سرخک و سایر بیماری‌ها باعث مرگ نیمی از کودکان ساکن اردوگاه شدند. در یکی از گورهای دسته‌جمعی در اردوگاه، ۶۳۲ جسد از کودکان میان ۵ تا ۹ سال کشف شدند.
فلاندین در ۲۶ اکتبر ۱۹۱۸ به عنوان فرستاده موقت فرانسه در تونس گماشته شد. این سمت قبل از امضاء آتش‌بس موقت، توسط ژرژ کلمانسو به وی داده شد. به عنوان نماینده رسمی حکومت فرانسه در کشور تونس، او اداره حکومت تحت‌الحمایه را بر عهده داشت. او از سیاست متصدی خود، گبریل آلپیتیت که به رسمیت‌شناسی نظام کیفری بومی و توسعه خط آهن بود، پیروی کرد. وی همچنین اداره سلامت عمومی و بهداشت را برای مبارزه با امراض سل، حصبه و سفلیس بنیان گذاشت. فلاندین یک کد آب‌یاری را برای پروژه‌های جدید آب‌یاری تطبیق نمود که باعث افزایش محصولات زراعتی می‌گردید. وظایف او در کشور تونس به تاریخ ۱ ژانویه ۱۹۲۱ پایان یافت و او به فرانسه بازگشت تا فعالیت خود به عنوان سناتور را از سر گیرد.
درخش رای او چون چشمه طاق نهد حصبه نکو روی چهی را