باران اسیدی
معنی کلمه باران اسیدی در دانشنامه عمومی
باران اسیدی به صورت مستقیم بر سلامتی انسان تأثیر نمی گذارد. اسید موجود در آب باران بسیار رقیق تر از آن است که بتواند چنین تأثیر مستقیمی داشته باشد اما در عین حال، ذرات شکل دهندهٔ باران های اسیدی ( گوگرد دی اکسید و اکسید نیتروژن ) اثرات بسیار منفی به دنبال دارند که افزایش مقادیر ذرات ریز آنها مشکلات قلبی و ریه ای را به همراه خواهد داشت. باران های اسیدی می توانند به ساختمان ها، بناهای تاریخی، مجسمه ها و به ویژه بناهای متشکل از سنگ آهک و سنگ مرمر آسیب جدی وارد نمایند. تأثیرات این تخریب و فرسایش به خوبی بر روی سنگ قبرهای قدیمی نیز مشهود است که باعث سایش و از بین رفتن نوشته های کتیبه ها می گردد. همچنین این باران ها باعث خوردگی فلزاتی همچون آهن، فولاد، مس و برنز می شوند. مناطق عمده ای در دنیا وجود دارد که به شکل قابل ملاحظه ای تحت تأثیر باران های اسیدی قرار گرفته اند. این مناطق شامل اکثر کشورهای اروپای شرقی از لهستان به جانب شمال و کشورهای اسکاندیناوی است. نیمهٔ شرقی ایالات متحده و جنوب شرقی کانادا نیز جزو مناطق عمده هستند و در آسیا، بیشتر شامل سواحل جنوب شرقی چین و تایوان است.
معنی کلمه باران اسیدی در دانشنامه آزاد فارسی
بارش هایی اسیدی، عمدتاً به سبب آزادشدن دی اکسید گوگرد (SO۲) و اکسیدهای نیتروژن (NOx) در جّو تشکیل می شوند. این اکسیدها پس از حل شدن در آب باران خالص آن را اسیدی می سازند. دی اکسید گوگرد از سوختن سوخت های فسیلی مانند زغال سنگ پدید می آید و شامل مقادیر فراوانی گوگرد است. اکسیدهای نیتروژن از فعالیت های صنعتی گوناگون به ویژه ناشی از دود اگزوز ماشین ها پدید می آیند. درجۀ اسیدی (خاصیت اسیدی)را با مقیاس پها (pH) اندازه گیری می کنند که در آن، پهای صفر معرف مایعات و مواد جامد کاملاً اسیدی، و پهای چهارده معرف محلول ها و مواد جامد بسیار قلیایی است. آب مقطر خنثی و پهای آن هفت است. پهای باران طبیعی۵.۶ است و به سبب اسیدکربنیک موجود در آن، حاصل از آمیختنCO۲ و آب، تا حدودی اسیدی است. پهای باران اسیدی کمتر از۵.۶ است. باران اسیدی براثر بارش مرطوب(شبنم، برف، باران) و در شکل ذرات خشک (رسوب گذاری خشک) که از جو فرو می ریزند، مشاهده می شود. همچنین گازها مستقیماً جذب دریاچه ها، گیاهان و بناها می شوند. گازهای اسیدی روزانه بیش از ۵۰۰ کیلومتر مسافت را طی می کنند و از این رو باران های اسیدی نمونه ای از آلودگی های بین المللی اند. باران اسیدی منجر به آسیب دیدگی و مرگ موجودات جنگل ها و دریاچه های کشورهای اسکاندیناوی اروپا و شمال شرق امریکا شده است. در چین و هند که به سرعت در حال صنعتی شدن اند باران های اسیدی در حال گسترش اند. همچنین این گونه بارش ها به ساختمان ها و مجسمه ها آسیب می زنند. بنا به برآوردهای گروه محیط زیستانگلستان، برای جلوگیری از این آسیب ها لازم است گسیل دی اکسید گوگرد از نیروگاه ها ۸۱ درصد کاهش یابد. در انگلستان، با به کارگیری گیاهان گوگردزدا در دودکش های گاز نیروگاه ها و با استفاده از مشعل های کارآمد، درپی کاستن گسیل های گوگردند. همچنین، استفاده از گاز به جای زغال سنگ در نیروگاه ها و کارگذاشتن اجباری مبدل های کاتالیزوریدر وسایط نقلیه از تمهیدات دیگر برای کاستن آلودگی است. اثر اصلی باران اسیدی برهم زدن تعادل شیمیایی خاک است و موجب انتقال کانی های مهم، ازجمله منگنز و آلومینیوم، می شود. گیاهانی که در این خاک ها زندگی می کنند، به ویژه مخروطیان، از فقدان کانی ها آسیب می بینند و نسبت به بیماری ها مستعد می شوند. کانی های خاک به دریاچه ها و رودخانه ها می ریزند و باعث آشفتگی چرخۀ حیات آب ها می شوند. این کانی ها به آبشش های بچه ماهیان آسیب می رسانند و موجب مرگ و میر گیاهان می شوند. دریاچه های آلوده به باران اسیدی سرانجام به علت ازبین رفتن پلانکتون ها سایر موجودات خود را نیز از دست می دهند. دریاچه ها و رودخانه ها همچنین در معرض آسیب مستقیم تری اند زیرا با زهکشی مستقیم باران از آب خیزها اسیدی می شوند.
معنی کلمه باران اسیدی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه باران اسیدی
فیلم احتمال باران اسیدی در در بخش نگاه نو سی و سومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم در بخش هنر و تجربه و برنده جایزه بهترین فیلمنامه در بخش نگاه نو این جشنواره شد. این فیلم در نهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران نیز در سه رشته بهترین کارگردانی فیلم اول، بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر نقش اول مرد نامزد دریافت جایزه شد و جایزه بخش خلاقیت و استعداد درخشان را به دست آورد. این فیلم همچنین برنده جایزه نتپک جشنواره فیلم استرالیا و جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم کلمبو شدهاست.
این بحران باعث شدهاست شهر اهواز -مرکز این استان- از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از آلودهترین شهرهای جهان شناخته شود که باعث مشکلات تنفسی ساکنان این شهر شدهاست. احتمال آلوده بودن این ریزگرد به مواد رادیواکتیو نگرانیهای گستردهای در مورد تأثیر این پدیده بر سلامت شهروندان به وجود آوردهاست. سالانه حدود ۲۲ هزار نفر در استان خوزستان به دلیل مشکلات ناشی از آلودگی هوا و ریزگردها به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه میکنند. در آبان ۱۳۹۴ در پی بارش باران اسیدی در این استان، برای صدها نفر مشکلات تنفسی پیشآمد که آنان را به بیمارستان کشانده و به بستریشدن بیش از یکصد نفر منجر شد.
برخی اعضای شورای پروانه نمایش معتقدند فیلم به موضوع همجنسگرایی پرداختهاست و به همین دلیل، حتی امکان توقیف آن نیز وجود دارد. این در حالی است که «احتمال باران اسیدی» با کمترین حاشیه در جشنوارهٔ سی و سوم فجر اکران شد و نمایش آن با وجود برخی کنایههای سیاسی، مخالفت چندانی را به دنبال نداشت. هر چند که فیلم پیش از نمایش در جشنواره هم در شورای پروانهٔ نمایش مخالفانی داشت و چند اصلاحیه خورده بود.
احتمال باران اسیدی فیلمی به کارگردانی بهتاش صناعیها، نویسندگی بهتاش صناعیها و مریم مقدم، و تهیهکنندگی سمیرا برادری و روحالله برادری ساختهٔ سال ۱۳۹۳ است. این فیلم در تاریخ ۱۸ آبان ۱۳۹۴ در سینماهای ایران اکران شدهاست.