باکتری‌شناسی

باکتری‌شناسی

معنی کلمه باکتری‌شناسی در فرهنگستان زبان و ادب

{bacteriology} [زیست شناسی-میکرب شناسی] دانش مطالعۀ باکتری ها

معنی کلمه باکتری‌شناسی در دانشنامه عمومی

باکتری شناسی زیرشاخه ای از دانش میکروب شناسی است که به مطالعهٔ شکل، ساختمان، دگرگشت و فیزیولوژی باکتری ها و همچنین رابطهٔ آن ها با انسان ها، جانوران و مواد بی جان طبیعت می پردازد. باکتری شناسی شامل شناسایی، طبقه بندی و بررسی ویژگی های گونه های باکتریایی است.
باکتری ها گوناگون ترین و مهم ترین میکروارگانیسم هستند. شمار کمی از آن ها در انسان و جانوران و گیاهان بیماری زا است. به طور کلی بدون فعالیت آن ها، حیات بر روی زمین مختل می شود. مطمئناً یوکاریوتها از موجودات زندهٔ باکتری مانند به وجود آمده اند. با توجه به اینکه باکتری ها ساختمان ساده ای داشته و می توان به آسانی بسیاری از آن ها را در آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد، میکروب شناسان مطالعهٔ گسترده ای دربارهٔ فرایندهای حیاتی آن ها انجام داده اند.
باکتری شناسی به سه دستهٔ کلی تقسیم می شود:
پیوندهای میان باکتری ها با انسان و باکتری ها با جانوران و همچنین بیماری هایی که توسط آن ها ایجاد می شود را مطالعه می کند.
پیوند باکتری ها با خوراک ( فساد و تخمیرات ) در صنعت کنسروسازی، صنعت نوشیدنی های الکلی و آنتی بیوتیکسازی را مطالعه می کند.
پیوند باکتری ها با عناصر بی جان خاک و آب دریا را مطالعه می کند.

معنی کلمه باکتری‌شناسی در ویکی واژه

دانش مطالعۀ باکتری‌ها.

جملاتی از کاربرد کلمه باکتری‌شناسی

آذر اندامی در سال ۱۳۳۷ موفق به دریافت مدرک دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید و بی‌درنگ به گذراندن دوره تخصصی زنان و زایمان رو آورد. پس از پایان دوره تخصصی، به وزارت بهداری وقت منتقل شد و سرانجام به کار در انستیتو پاستور ایران پرداخت. وی طرح پژوهشی در زمینه باکتری‌شناسی عفونت‌های بیمارستانی را انجام داد و نتیجه آن در مجله‌های معتبر پزشکی چاپ شد.
او پس از مدتی با استفاده از بورس تحصیلی انستیتو پاستور ایران به پاریس رفت و در سال ۱۳۴۶ موفق به اخذ مدرک باکتری‌شناسی گردید. در سال ۱۳۵۳ موفق به دریافت دانشنامه تخصصی علوم آزمایشگاهی بالینی شد. او در سال ۱۳۵۷ بازنشسته شد. چندین بار به کشورهای فرانسه و بلژیک سفر کرد و حاصل این سفرها مقالات علمی بود که در مجلات معتبر به چاپ رسید.
کارشناسان این رشته در ایران در وزارت جهاد کشاورزی تحت نظر سازمان حفظ نباتات مشغول به کار می‌باشند. مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور به عنوان یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین مراکز پژوهشی در کشور به‌طور تخصصی در زمینه شاخه‌های مختلف گیاه‌پزشکی شامل حشره‌شناسی، قارچ‌شناسی، ویروس‌شناسی، باکتری‌شناسی، نشانه‌شناسی، جانورشناسی، بیماری‌شناسی، علف‌های هرز و آفت‌کش‌ها فعالیت می‌نماید.
احمد شیمی در سال ۱۲۹۴ خورشیدی در بروجرد متولد شد. وی پس از اخذ دیپلم از دبیرستان شرق تهران وارد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۲۱ دکتری گرفت. سپس در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۵۸ بازنشسته شد. احمد شیمی در این سال‌ها آزمایشگاه باکتری‌شناسی، آزمایشگاه ویروس‌شناسی و بخش بیماری‌های طیور دانشگاه تهران را راه‌اندازی کرد. او از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۸۲ نیز به تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت.