آنوبانی‌نی
معنی کلمه آنوبانی‌نی در لغت نامه دهخدا

آنوبانی‌نی

معنی کلمه آنوبانی‌نی در لغت نامه دهخدا

( آنوبانی نی ) آنوبانی نی. ( اِخ ) نام یکی از پادشاهان لولویی ، در ناحیه سرپل زهاب. دومرگان کتیبه ای یافته که یکی از قدیمترین آثار باستانی آسیاست و صورت آنوبانی نی بر آن منقوش است که پای بر روی اسیری نهاده و از نی نی رب النوع دو اسیر دیگر می گیرد که بینی یکی از آن دو مهار شده و اسرای دیگر در زیر این کتیبه اند و نوشته های آن از کثرت قدمت سوده و فرسوده است و بدرستی قابل خواندن نیست.

معنی کلمه آنوبانی‌نی در فرهنگ فارسی

نقش برجسته ای در دو نسخه در بالای صخره مدخل دهکده جدید [ سر پل ] ( مغرب ایران ) حجاری شده است این نقش شاه انوبانی نی پادشاه لولوبی را نشان می دهد باریشی طویل و مربع کلاهی مدور جامه ای کوتاه مسلح به کمانی و قسمی تبر بدوی . او پای خود را بر دشمنی که بر زمین افتاده نهاده است . در برابر وی رب النوع نی نی ایستاده با کلاهی بلند و جامه ای پشمین که تا پایش میرسد . وی یک دست را بسوی شاه دراز کرده است و در دست دیگر انتهای طنابی را گرفته که در نسخه فوقانی دو اسیر را و در نسخه تحتانی شش اسیر را بهم بسته و همه آنان برهنه اند و دستهایشان از عقب بسته شده . کتیبه به زبان اکدی است .

معنی کلمه آنوبانی‌نی در دانشنامه عمومی

آنوبانی نی. آنوبانی نی ( به انگلیسی: Anubanini، اکدی: 𒀭𒉡𒁀𒉌𒉌 ) پادشاه لولوبی بود.
سنگ نگاره آنوبانی نی منسوب به او در شهر سرپل ذهاب، از قدیمی ترین سنگ نبشته های ایران با قدمتی حدوداً ۴۸۰۰ سال است. این نقش برجسته پرده ای است که در آن شاه در برابر ایزدبانو ایشتار ( ستاره ای که او را در مقابل دشمنان به پیروزی رسانده ) ، ایستاده و پای خود را بر بدن دشمن مغلوب نهاده است. ملکه حلقه ای به دست دارد و به دست دیگر طناب یا زنجیری گرفته، دو اسیر از بینی در بند اوست. علاوه بر شاه و ملکه، ۹ اسیر برهنه نیز در تصویر قابل مشاهده است.
معنی کلمه آنوبانی‌نی در فرهنگ فارسی
معنی کلمه آنوبانی‌نی در دانشنامه عمومی

معنی کلمه آنوبانی‌نی در ویکی واژه

پادشاه یا ملکه از مردم اکد، در قرن بیست و سوم پیش از میلاد از شهر دِر. در نقش برجسته تصویر فاتحان زن و مردی هستند که احتمالا مرد فاتح سردار ملکه است. آنوبانی‌نی چه بصورت ملکه چه به‌صورت پادشاه، پیشوای لولوبیان عنوان شده‌است‌. در وجه تسمیه آنوبانی‌نی باید افزود از اسامی مؤنث بوده و آنو ممکن است آنا به معنی مادر باشد و بانی‌نی را باید بانین یا بنین توصیف نمود که احتمالا همان نین یکی از خدایان بین‌النهرین است.

جملاتی از کاربرد کلمه آنوبانی‌نی

آگوم دوم فقط پادشاه بابل نبود و خویشتن را پادشاه پادان، المان، کوتیان می‌خواند. المان همان حلوان یا کوهپایه‌های زاگرس بر سر راه بخش علیای رود دیاله می‌باشد. اما پادان را محتملا همان کوه پادیر ذکرشده در کتیبهٔ ملکه آنوبانی‌نی که در قرن هفتم پ.م. در حدود کوهستان شمالی عیلام قرار داشته باید شناخت.