رزق مقسوم

معنی کلمه رزق مقسوم در لغت نامه دهخدا

رزق مقسوم. [ رِ ق ِ م َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) در عرف مشایخ یکی از رزقهای چهارگانه است و آن عبارت است از رزقی که در ازل قسمت شده و در لوح محفوظ نوشته شده است. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). و رجوع به رزق و رزق مضمون و رزق مملوک و رزق موعود شود :
ز دنیا قسم ما غم خوردن آمد
نشاید خوردن الا رزق مقسوم.سعدی.

معنی کلمه رزق مقسوم در فرهنگ فارسی

در عرف مشایخ یکی از رزق های چهار گانه است و آن عبارتست از رزقی که در ازل قسمت شده و در لوح محفوظ نوشته شده است .

جملاتی از کاربرد کلمه رزق مقسوم

ز دنیا قسم ما خون خوردن آمد نشاید خورد الا رزق مقسوم
اگرچه رزق مقسوم است می‌جوی که خوش فرمود این معنی معزی

و بـايـد دانـست كه امثال اين احاديث شريفه كه ظاهر در آن است كه رزق مقسوم و مقدر است ،چـنانچه آيات شريفه قرآنيه نيز دلالت بر آن دارد، منافات ندارد با اخبارى كه امر به تـحـصـيل معيشت فرموده و تاءكيد در كسب و تجارت نموده ، بلكه ترك آن را مكروه شمرده اند و بر ترك آن ملامت نموده اند، و كسى را كه به طلب رزق قيام نكند از كسانى شمرده انـد كـه دعـاى آنـهـا مـسـتـجـاب نشود و خداوند روزى آنها را نرساند. و احاديث در اين باب بسيار است و ما به ذكر يك حديث اكتفا مى نماييم .

و پرسیدند که: چون رزق مقسوم است، سؤال و طلب از حق تعالی چراست؟ گفت: تا عز و شرف مؤمن ظاهر شود، کما قال لو اعطیتک من غیر مسئلة لم یظهر کمال شرفک فامرتک بالدعاء لتدعونی فاجیبک.

و همان طور كه دادن مال و فرزندان و سائر نعمت هاى مادى و صورى رزق مقسوم است ، و هركـسـى از آن قـسمتى دارد، همچنين معارف حقه و شرايع آسمانى كه منشاء همه آنها وحى است نيز رزق مقسوم است . آن نيز از ناحيه خدا نازل مى شود، و خداوند به وسيله آن نيز مردم راامـتـحـان مى كند، چون همه در عمل به آن معارف و بكار بستن آنها يكسان نيستند، همچنان كه در بكار بستن نعمت هاى صورى يكسان نيستند.

دو چیز محال عقل است: خوردن بیش از رزق مقسوم و مردن پیش از وقت معلوم.
بس قلق نیستم یقین دانم رزق مقسوم و بخت مقدور است
گفتند چو هست رزق مقسوم زحمت چه کشی ز بهر جستن

و بايد دانست كه امثال اين احاديث شريفه كه ظاهر در آن است كه رزق مقسوم و مقدر است، چنانچه آيات شريفه قرآنيه نيز دلالت برآن دارد، منافات ندارد با اخبارى كه امر به تحصيل معيشت فرموده و تاءكيد در كسب و تجارت نموده ، بلكه ترك آن را مكروه شمرده اند و بر ترك آن ملامت نموده اند و كسى را كه به طلب رزق قيام نكند از كسانى شمرده اند كه دعاى آنها مستجاب نشود و خداوند روزى آنها را نرساند