سید صادق سجادی

معنی کلمه سید صادق سجادی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سید صادق سجادی در کرمانشاه، در خاندانی اهل علم و ادب به دنیا آمد. وی مدرک دکتری در رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی را از دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران دریافت کرد و دارای فعالیت های فرهنگی زیادی می باشد.
سید صادق سجادی در بهمن ماه ش. در کرمانشاه، در خاندانی اهل علم و ادب زاده شد. پدر ایشان دکتر سید جعفر سجادی، که در آن زمان در جامه روحانیت و از فضلای ایشان بود، و سالیانی پیش از آن به خواست و دعوت مرحوم آیت الله آقا سید ابوالحسن اصفهانی، همراه چند تن از فضلا؛ مانند مرحوم اشرفی اصفهانی، برای تاسیس و ترویج حوزه علمیه کرمانشاه، در آن شهر اقامت گزیده بود، چندی بعد به تهران آمد و همانجا ماند.
دوران تحصیل
سید صادق سجادی از خردسالی، هم زمان با تحصیلات رسمی در دوره های ابتدایی و متوسطه در تهران، به آموختن مقدمات علوم متداول حوزوی پرداخت. وارد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران شد و در کنار تحصیلات دانشگاهی و استفاده از درس استادان برجسته آن عهد، به آموختن ادبیات عرب، فقه و اصول، و فلسفه در سطوح عالی نزد پدرش که در آن زمان از استادان نامدار دانشگاه تهران بود، اشتغال یافت. پس از فراغت از دوره لیسانس، بلافاصله در دوره فوق لیسانس پذیرفته شد. اما با شروع انقلاب فرهنگی تحصیلات عالیه سید صادق سجادی نیمه تمام ماند؛ اما وی از فراغت به دست آمده استفاده کرد و به تحقیق و تفحص در آنچه دغدغه اش پرداخت. بعد به ادامه تحصیل پرداخت و پس از دو سال با اخذ درجه فوق لیسانس فارغ التحصیل شد. مدتی بعد در امتحانات ورودی دوره دکتری همان دانشکده در رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی پذیرفته شد و سه سال بعد با دفاع از رساله خود زیر عنوان تحقیق در تاریخ برمکیان و رساله اخبار برامکه، درجه دکتری گرفت.
فعالیت ها
سجادی در خلال سال های تحصیل، تدریس و تحقیق را به موازات هم پیش برده و در دانشگاه های تهران، الزهراء، آزاد سلامی، و دانشگاه زنجان نیز تدریس کرده و در تمام این دوران در مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی در سمت دستیار مرحوم دکتر زریاب خویی در بخش تاریخ، آنگاه در سمت مدیر بخش علوم، و سپس به عنوان مدیر بخش تاریخ به کار مشغول بوده است. گرچه سابقه تالیف و ترجمه سید صادق سجادی به قبل از این دوران باز می گردد و نخستین کتاب او تحت عنوان طبقه بندی علوم در تمدن اسلامی منتشر شد، لیکن بعد از آن سجادی در حوزه های تاریخ ادبیات فارسی و ادبیات عرب بیشتر کار کرده است. همچنین او بیش از پنج سال نیز در فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سمت های عضو ارشد دانشنامه ادبیات فارسی، دانشنامه شبه قاره هند و مدیر دانشنامه اخیر فعالیت داشته است.
استاد سید صادق
...

جملاتی از کاربرد کلمه سید صادق سجادی

سید صادق سجادی لارستان کهن را یکی از اولین آثاری می‌داند که می‌تواند عنوان «تاریخ محلی» به خود بگیرد. از سوی دیگر اما سید محمدکاظم صحبت‌زاده معتقد است این کتاب دارای دقت تاریخی بالایی نیست و ارجاعات ناقص و عدم ضبط دقیق تلفظ واژگان در این کتاب، موجب دشواری کار پژوهشگران می‌شود. او ارزش کتاب اقتداری را در پیشگامی آن در طرح موضوع برمی‌شمرد. در باب فرهنگ لارستانی، ابراهیم پورداوود آن را کتابی مهم برای تحقیقات زبان‌شناسی دانسته‌است. محمدباقر وثوقی نیز این کتاب را کامل‌ترین واژه‌نامه‌ای توصیف کرده‌است که در حوزهٔ زبان لارستانی منتشر شده‌است. فرهنگ لارستانی مبنای بسیاری از تحقیقات بعدی در این حوزه قرار گرفت و زبان‌شناسان روسی، آلمانی، فرانسوی و ژاپنی به آن استناد کردند.
او وصف لار در سفرنامهٔ ابن بطوطه و سکونت بزرگان صوفیه در آن‌جا را بیانگر تسامح و هم‌زیستی پیروان دو مذهب شیعه و سنی می‌داند که تا دوران حاضر نیز به همان گونه ادامه داشته‌است. سید صادق سجادی لارستان کهن را در زمرهٔ اولین آثاری در قرن جدید می‌داند که می‌توان آن‌ها را تاریخ محلی خطاب کرد. از سوی دیگر و به عقیدهٔ سید محمدکاظم صحبت‌زاده، لارستان کهن دقت یک اثر تاریخی را ندارد و عدم ذکر شمارهٔ صفحات و مشخصات کامل مآخذ مطالبی که در کتاب آمده‌است، کار را برای مراجعه به اصل آثار دشوار می‌کند.
احمد اقتداری در سال ۱۳۸۷ حدود پنج هزار نسخه از کتاب‌ها، اسناد و تصاویری را که طی سالیان جمع‌آوری کرده بود، به مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی اهدا کرد. این کتابخانه هم‌اکنون با نام «کتابخانهٔ خلیج فارس» در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی قرار دارد. این مجموعه ۲۱۵۶ عنوان کتاب، ۷۶ عنوان مجله و ۲۳۰۰ را دربردارد که کتاب‌هایی در موضوعات ادبیات و تاریخ و نیز دورهٔ کاملی از مجلات آینده، یغما، راه و بار و فرهنگ ایران‌زمین را شامل می‌شود. اقتداری استفاده از این کتاب‌ها را برای همگان مجاز دانسته و آن را منوط به نظارت آن مرکز کرده‌است. به عقیدهٔ سید صادق سجادی، ارزشمندتر از کتاب‌ها و مقالات موجود در این کتابخانه که اقتداری طی حدود ۸۰ سال گردآورده بود، عکس‌هایی است که او از جوامع، مساجد، خانه‌ها، رودها و غیره برداشته‌است. اهمیت عکس‌ها نیز به آن است که اکنون بسیاری از سوژه‌هایش از بین رفته‌اند و دیگر اثری از آن‌ها باقی نمانده‌است.