علیمرادخان زند

معنی کلمه علیمرادخان زند در لغت نامه دهخدا

علیمرادخان زند. [ ع َ م ُ ن ِ زَ ] ( اِخ ) سومین تن از سلاطین زندیان به شمار میرفت وی که خواهرزاده کریم خان زند بود دو بار به سلطنت رسید. نخستین بار در سال 1193 هَ. ق. بدین تفصیل که زکی خان برادر مادری کریم خان پس از مرگ وی با این علیمرادخان همدست شد و به مخالفت با صادق خان برادر کریم خان برخاست و زمینه را چنان فراهم ساخت که ابوالفتح خان پسر کریم خان رسماً به پادشاهی برگزیده شود، اما دیری نگذشت که صادق خان ابوالفتح خان را از پادشاهی بر کنار ساخت و خود از سال 1193 تا 1195 هَ. ق. در شیراز سلطنت کرد. و در این هنگام علیمرادخان وی را مغلوب و مقتول ساخت و خود برای بار دوم از سال 1196 تا 1199 سلطنت کرد و در این سال درگذشت. رجوع به مجمل التواریخ گلستانه و طبقات سلاطین اسلام ص 234 و معجم الانساب زامباور ص 389 شود.

معنی کلمه علیمرادخان زند در فرهنگ فارسی

سومین تن از سلاطین زندیان بشمار میرفت وی که خواهر زاده کریم خان زند بود دوبار بسلطنت رسید نخستین بار در سال ۱۱۹۳ قمری بدین تفصیل که زکی خان برادر مادری کریم خان پس از مرگ وی با این علیمراد خان همدست شد و بمخالفت با صادق خان برادر کریم خان برخاست و زمینه را چنان فراهم ساخت که ابوالفتح خان پسر کریم خان رسما بپادشاهی برگزیده شود اما دیری نگذشت که صادق خان ابوالفتح خان را از پادشاهی برکنار ساخت و خود از سال ۱۱۹۳ تا ۱۱۹۵ قمری در شیراز سلطنت کرد و در این هنگام علیمراد خان ویرا مغلوب و مقتول ساخت و خود برای بار دوم از سال ۱۱۹۶ تا ۱۱۹۹ قمری سلطنت کرد و در این سال درگذشت

معنی کلمه علیمرادخان زند در دانشنامه آزاد فارسی

علیمرادخان زند ( -1199ق)
چهارمین پادشاه (حک: 1196-1199ق) سلسلۀ زندیه. خواهرزادۀ زکی خان زند بود و در زمان پادشاهی کریم خان زند در جنگ هایی برای سرکوب شورشیان شرکت داشت. پس از فوت کریم خان در 1193ق او با حمله و تصرف ارگ، ابوالفتح خان را به پادشاهی رساند و خود حاکم اصفهان شد. پس از کشته شدن زکی خان عازم شیراز شد و به ظاهر از ابوالفتح خان فرمانبرداری و شورش مجدد ذوالفقارخان افشار را سرکوب کرد. پس از چندی، با شکست دادن علینقی خان، حاکم جدید اصفهان، در آن شهر ماند. در 1195ق شیراز را تصرف کرد و پس از کشتن صادق خان به سلطنت رسید. در 1196ق به اصفهان بازگشت و آن جا را پایتخت خود کرد. برادر خود، جعفرخان، را به حکومت زنجان و سطانیّه فرستاد و خود برای فتح مازندران، به تهران رفت اما لشکر او شکست خورد. هنگامی که از حرکت جعفرخان به سمت اصفهان مطلع شد، به شتاب بدان جا رفت اما در مورچه‎ خورت، بیماری استسقا وفات یافت. وی مردی تندخو و بدبین و بهانه جو بود.
27010100

جملاتی از کاربرد کلمه علیمرادخان زند

جعفر خان بعد از مرگ علیمرادخان زند به تخت نشست. او چندی فرمانروایی بخش‌های کوچکی از ایران مرکزی و جنوبی را در دست داشت و سرانجام در جنگ قدرت میان دودمان طایفه زند در شیراز و در حالی که بر بستر بیماری بود کشته شد. او را ترسو خوانده‌اند.
پس از امضای عهدنامه گرجیوسک در سال ۱۱۹۷ قمری (۱۷۸۳ میلادی) میان گرجستان و روسیه که گرجستان را به طور رسمی تحت‌الحمایه روسیه کرد، و در پی کاهش نفوذ ایران در مناطق قفقاز در دوران حکمرانی علیمرادخان زند، حسینعلی خان ابتدا به تبعیت بیشتر از ایراکلی و روسیه پرداخت، اما پس از مدتی تغییر رویه داد و به دولت عثمانی متمایل شد. ایراکلی با مشاهده گرایش مجدد حسینعلی خان به عثمانی، مهیای توطئه‌ای برای سرنگونی وی گردید، ولی در همین اثنا (سال ۱۱۹۷ قمری - ۱۷۸۳ میلادی) حسینعلی خان به سبب بیماری درگذشت و پسرش غلامعلی خان جانشین او گردید.
تاریخ بحرین (۱۷۸۳–۱۹۷۱) از سال ۱۷۸۳ میلادی (۱۱۶۳ خورشیدی) لغایت ۱۹۷۱ میلادی (۱۳۵۰ خورشیدی) دوره‌ای از تاریخ این جزیره است که از حمله آل خلیفه تا استقلال از امپراتوری بریتانیا (استقلال بحرین) را در بر می‌گیرد. تاریخ شروع این دوره از دومین سال سلطنت ۴ ساله علیمرادخان زند ششمین پادشاه زندیه آغاز می‌شود.